Autor Wątek: Akcja miesiąca  (Przeczytany 5437 razy)

orzeł

• Gość
Akcja miesiąca
« dnia: 2010-02-10, 17:11 »
juz wszystko wiem
dzieki :P
« Ostatnia zmiana: 2010-02-11, 23:39 by orzeł »

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: Akcja miesiąca
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-02-10, 17:14 »
wydaje mi sie ze tekst - other players actions dotyczy controlera, czyli teraz Ty jak najbardziej mozesz zagrac sanzo bo to przeciwnik jest w tym momencie other player. ale moge sie mylic bo moze chodzic o ownera...
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-02-10, 18:21 »
wydaje mi sie ze tekst - other players actions dotyczy controlera, czyli teraz Ty jak najbardziej mozesz zagrac sanzo bo to przeciwnik jest w tym momencie other player. ale moge sie mylic bo moze chodzic o ownera...

Stop, stop, stop. Od kiedy można zagrywać SS na postacie przejęte?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-02-10, 18:46 »
no prosze, na ss pisze dokladnie- target a personality you own and control, wiec odpowiedz jest oczywista. ah to czytanie kart ze zrozumieniem- musialbym przetrzec okulary gdybym je nosil

no dobra, a co w przypadku innych akcji- np. greater sacrifice'a albo desperate battle? mozna czy nie? tam nie pisze own and control
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Venirr

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • 13th Lich Lord
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-02-10, 18:49 »
a już chciałem wkładać sanzo do skorpa :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-02-11, 03:07 »
W 100% pewien nie jestem, ale ponieważ np. Istnieje hurrakretynistyczny ruling Fosuta+Enticement, w którym karta 4ever zapamiętuje swój stan, w przypadku 'last łana' jest podobnie - pierwszy TLO wypali na stałę listę złych other playerów, w związku z czym po przejęciu lastłana przez innego playera drugie TLO jej nie zabije.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-02-11, 13:12 »
o ile z fosutą to moze fkatycznie przesadzili o tylke z the last one taki ruling wydaje mi sie najbardziej sensowny

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-02-11, 17:45 »
a jesli moge zapytac to o co chodzi z fosuta?
jesli go zabiore komus to nie oge go wyprostowac? czy ze jak?

Jak go zabierzesz zanim przeciwnik go kiwnie, to możesz go kiwnąć sam i nawet jak wróci do przeciwnika to Ty wybierasz gdzie idą tokeny.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-02-11, 18:39 »
a jesli moge zapytac to o co chodzi z fosuta?
jesli go zabiore komus to nie oge go wyprostowac? czy ze jak?

Jak go zabierzesz zanim przeciwnik go kiwnie, to możesz go kiwnąć sam i nawet jak wróci do przeciwnika to Ty wybierasz gdzie idą tokeny.

Gdzie, jak? Można źródło?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-02-11, 19:21 »
Kempy - sercz na rulez i dostaniesz. W skrócie - rules junta uznała, że osoba która odpaliła akcję Fosuty do czasu odpalenia jej ponownie / wyprostowania I.F. decyduje, jakie są efekty akcji, włącznie z możliwością nie prostowania I.F.
Czyli - ja ci enticuję prostego fosutę, opalam, potem on wraca do ciebie, ale ja na początku tury - kontynuując 'swoje' odpalenie akcji - nie pozwalam mu się wyprostować. A w międzyczasie rzucam tokenami...

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-02-11, 20:56 »
Dokladnie tak i ma to 100% sensu przy obecnych zasadach.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-02-11, 22:32 »
EDIT: W momencie pisania tego posta ponad nim był post Orła, którego ten usunął i bez niego ten post nie wiado mo po co jest.
Cóź...
/EDIT

http://rules.l5r.com/
albo:
lub:
może tez byc w:
odpowiedzi na takie pytania także bywają w:
niekiedy warto spojrzec do:
czasami także pojawia się coś w:
« Ostatnia zmiana: 2010-02-11, 23:59 by Sephirion »
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-02-12, 00:09 »
Kempy - sercz na rulez i dostaniesz.

Się odnalazło - szukałem błędnie po +fosuta +enticement.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-02-12, 00:51 »
Dokladnie tak i ma to 100% sensu przy obecnych zasadach.
Jesteś pewien ?

Comprehensive Rules :
- CARD CONTOL (link)
Cards come in play controlled by the player who brought them into play.
EXCEPTIONS: An attached card in a unit is controlled by the unit?s Personality?s controller. A Region or other card attached to a Province is controlled by the player whose province it is.
A card?s text (such as, ?Lose 3 Honor? or ?You may not take Political actions?) is to be read from the perspective of its controller while the card is in play. See also Glossary, Your.
Only the controller of a card may use its abilities or use it to pay costs.
When a non-attachment card changes control, it goes to its new controller?s home, or to its new controller?s side of the battlefield if it was at a battlefield before changing control. This is not considered movement.
Changing control is instantaneous and does not have a duration.
Control of a unit is determined by who controls its Personality, even if cards in the unit have different controllers.

- YOU (link)
When ?your? and other possessive forms such as ?the player?s? or ?his? refer to a card, this means ?controlled by that player" if the card is in play, or "owned by that player" if the card is not in play.

Isawa Fosuta :
Maho Open: Bow Fosuta: Lose 6 Honor. While Fosuta remains bowed, you may negate his straightening and, at the start of each turn, youmay target a Personality and give him a -1F/-1C Curse token. After the next time this game Fosuta straightens or leaves play, destroy all Curse tokens.

Enticement :
Open: Pay Gold equal to the total Gold Cost of the targeted Personality's unit: Lose 3 Honor. Take control of a target Personality. While you control him, you may not assign his unit to attack and he will not move to attack. Before this turn ends, give control of him to his owner.

Do kompletu można by jeszcze dorzucić trochę cytatów z Duration oraz Effects ... sorki, ale z wyjątkiem odniesień z YOU i CONTROL żadne nie wypowiada się na temat takiego casusu.

Czyli - Enticement nie rozstrzyga, w jaki sposób działają długie efekty z przejętego unitu. Fosuta używa sformułowania, które ma swoje odniesienie w comprehensive. Zatem - rules junta decyduje, że to ... tak nie działa.

Nie, żeby mi to przeszkadzało, dla mnie czysty zysk ... Fosutą nie zagram, ale Enticementem to kto wie. Stracić 9 honoru za to, że przeciwnik pomału zdechnie, wow :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-02-12, 10:27 »
@Sejmitar

Nie rozumiem, zacytowales dokladnie te zasady o ktore mi chodzilo i mowisz ze nic z tego nie wynika?

When ?your? and other possessive forms such as ?the player?s? or ?his? refer to a card, this means ?controlled by that player" if the card is in play, or "owned by that player" if the card is not in play.

Czyli you odnosi sie do obecnego kontrolera danej karty.

Isawa Fosuta :
Maho Open: Bow Fosuta: Lose 6 Honor. While Fosuta remains bowed, you may negate his straightening and, at the start of each turn, youmay target a Personality and give him a -1F/-1C Curse token. After the next time this game Fosuta straightens or leaves play, destroy all Curse tokens.

Czyli wszystkie efekty wybiera gracz ktory jest YOU czyli ten ktory kontroluje Fosute W TYM DANYM MOMENCIE. Nic nie ma napisane, ze efekty musza sprawdzac ZA KAZDYM RAZEM czy dalej you = you ktory byl wczesniej. Dlatego ten rulling ma 100% sens przy obecnych zasadach.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-02-12, 10:52 »
(...)Czyli you odnosi sie do obecnego kontrolera danej karty.

Isawa Fosuta :

Czyli wszystkie efekty wybiera gracz ktory jest YOU czyli ten ktory kontroluje Fosute W TYM DANYM MOMENCIE. Nic nie ma napisane, ze efekty musza sprawdzac ZA KAZDYM RAZEM czy dalej you = you ktory byl wczesniej. Dlatego ten rulling ma 100% sens przy obecnych zasadach.

Jest moja tura i na stole leży kiwnięty mój Fosuta.W tym danym momencie jest on mój i to ja jestem jego YOU (jak to brzmi :) ! ale sezon na Walentynki jest :D ). Chcę gnoja wyprostować - i nie mogę! Bo kiwnął go do akcji typo z drugiej strony stołu, i chociaż ja jestem YOU dla Fosuty, to dla kawałka textu od OPEN do kropki YOU jest mój oponent.
Czyli - W TYM DANYM MOMENCIE ja kontroluję Fosutę. Ale W TYM DANYM MOMENCIE nie jestem jego YOU, bo efekt ZA KAŻDYM RAZEM sprawdza, czy bieżące you=you które było wcześniej...

Napisałem to na podstawie twojego cytatu, może teraz lepiej zauważysz sprzeczność.

Zasady mówiącej o zachowywaniu w pamięci kontrolera efektu w Legendzie (excl. ruling Loica) nie ma - NIE ISTNIEJĄ takie zasady, precedens powstał dopiero w momencie wyprodukowania rulinga.
Zwracam uwagę, że w rulzach nie ma ŻADNYCH odniesień do 'osoby, która uruchomiła efekt' czy tego rodzaju spraw - kontrolę rozstrzyga się na poziomie karty.
PS : rzuciłem pytanie na forum, niech dadzą podstawą prawną...
« Ostatnia zmiana: 2010-02-12, 11:22 by sejmitar »

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-02-12, 11:17 »
Dostaję kiwniętego fosutę którego odpalił ktoś inny.

I dlatego ze odpalil go ktos inny to ten YOU odnosi sie do osoby ktora go odpalila.

Na Fosucie jest napisane, że you (czyli, zgodnie ze wszystkimi istniejącymi rulzami, ja) decyduję, czy koleś może zostać kiwnięty, i że you (czyli, zgodnie ze wszystkimi istniejącymi rulzami, ja) decuduję, kto dostaje tokeny.

Jezeli udaloby ci sie ponownie odpalic jego zdolnosc to owszem. Na razie zostaje poprzedni efekt w grze, który jako YOU uznaje innego gracza niz ty.

Tak jak napisalem. Efekt nie sprawdza za kazdym razem kim jest YOU. Raz okreslony YOU dla danego efektu jest pozostaje nie zmieniony. To tak jakby ktos zagrywal akcje z postaci a ty w rekacji przejmujesz mu ta postac (przed rozpatrzeniem efektu akcji, przejmij postac). I w tym momencie to ty mialbys wybierac nowe cele dla akcji i ogolnie ty bys sie stawal YOU. Byloby to totalnie bez sensu i nie widze zadnych rulzowych podstaw zeby tak mialo byc.

EDIT do EDITA :)

Jest moja tura i na stole leży kiwnięty mój Fosuta.W tym danym momencie jest on mój i to ja jestem jego YOU (jak to brzmi Uśmiech ! ale sezon na Walentynki jest Chichot ). Chcę gnoja wyprostować - i nie mogę! Bo kiwnął go do akcji typo z drugiej strony stołu, i chociaż ja jestem YOU dla Fosuty, to dla kawałka textu od OPEN do kropki YOU jest mój oponent.
Czyli - W TYM DANYM MOMENCIE ja kontroluję Fosutę. Ale W TYM DANYM MOMENCIE nie jestem jego YOU, bo efekt ZA KAŻDYM RAZEM sprawdza, czy bieżące you=you które było wcześniej...

Nie rozrozniasz tekstu na karcie od efektow akcji. Efekt akcji to takie cos wirtualnego ktore jest sobie zawieszone w przestrzeni i nie ma fizycznej reprezentacji. Efekt jest i koniec. Dziala zgodnie z tym jak zostal odpalony wedlug tekstu na karcie. Jezeli tekst na karcie sie zmienia EFEKT KTORY ZOSTAL WCZESNIEJ ODPALONY SIE NIE ZMIENIA. Tak wiec jezeli EFEKT uznaje za YOU tego kto odpalil Fosuste to to YOU nie zmienia sie nawet gdyby na FOSUCIE nagle wydrukowali twoje imie i nazwisko.

Jest jasno okreslone w zasadach co oznacza YOU  i jak dlugo trwa ten efekt. Pod YOU podstawiasz po prostu gracza ktory odpalil dana zdolnosc, nie zas tego ktory obecnie kontroluje dana postac (bo nigdzie nie ma napisane ze efekty musza ZAWSZE sprawdzac czy stary YOU to nowy YOU). I na tej podstawie twierdze ze jest to w 100% zgodne z zasadami.
« Ostatnia zmiana: 2010-02-12, 11:28 by Ertai »

gregu

« Odpowiedź #17 dnia: 2010-02-12, 12:05 »
(...)Czyli you odnosi sie do obecnego kontrolera danej karty.

Isawa Fosuta :

Jest moja tura i na stole leży kiwnięty mój Fosuta.W tym danym momencie jest on mój i to ja jestem jego YOU (jak to brzmi :) ! ale sezon na Walentynki jest :D ). Chcę gnoja wyprostować - i nie mogę! Bo kiwnął go do akcji typo z drugiej strony stołu, i chociaż ja jestem YOU dla Fosuty, to dla kawałka textu od OPEN do kropki YOU jest mój oponent.

Napisałem to na podstawie twojego cytatu, może teraz lepiej zauważysz sprzeczność.

Zasady mówiącej o zachowywaniu w pamięci kontrolera efektu w Legendzie (excl. ruling Loica) nie ma - NIE ISTNIEJĄ takie zasady, precedens powstał dopiero w momencie wyprodukowania rulinga.
Zwracam uwagę, że w rulzach nie ma ŻADNYCH odniesień do 'osoby, która uruchomiła efekt' czy tego rodzaju spraw - kontrolę rozstrzyga się na poziomie karty.
PS : rzuciłem pytanie na forum, niech dadzą podstawą prawną...

Nie wiem czy dobrze rozumiem tekst karty ale nie może chyba zanegować jego prostowania i w straightenie się wyprostuje  ???
Twoje posty nie wnosza nic do dyskusji a tylko robia burdel. Ale nie przejmuj sie za bardzo tym, duzo osob pisze tutaj bez sensu, takze sam w tym nie jestes :D

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-02-12, 12:07 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem tekst karty ale nie może chyba zanegować jego prostowania i w straightenie się wyprostuje

Zle czytasz. Gosc ktory odpalil akcje decyduje czy Fosuta sie wyprostuje czy nie.

gregu

« Odpowiedź #19 dnia: 2010-02-12, 12:47 »
Nie wiem czy dobrze rozumiem tekst karty ale nie może chyba zanegować jego prostowania i w straightenie się wyprostuje

Zle czytasz. Gosc ktory odpalil akcje decyduje czy Fosuta sie wyprostuje czy nie.

w jakim sensie źle? Karta jest moja, umiejętność już nie?

Straighten Phase

The active player simultaneously straightens all his or her cards in play.

nie mogę zanegować jego prostowania, bo decyzja należy do drugiego gracza, więc się ma wyprostować, źle rozumuję ?
Twoje posty nie wnosza nic do dyskusji a tylko robia burdel. Ale nie przejmuj sie za bardzo tym, duzo osob pisze tutaj bez sensu, takze sam w tym nie jestes :D