Autor Wątek: IG3 Previu  (Przeczytany 58239 razy)

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
Odp: IG3 Previu
« Odpowiedź #280 dnia: 2010-07-05, 13:49 »
Karta do dupy bo nie zabija

make my day ;)

a, żeby nie było że off-top to również uważam, że karta jest średnia... boli to, że skracamy rękę o jedną kartę, a i tak nie mamy pewności, że dociągniemy dwie wtasowane karty.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #281 dnia: 2010-07-05, 13:57 »
oki, to juz tlumacze Feroz - pod duele karta jest o tyle fajna, ze kladziesz karty na dol talii, czasami jest to np. kolejny duel, wiec na bank sie nie dokopiesz, a wtedy fajnie jest miec opcje tasowania talii, bo przynajmniej masz jakies szanse na dobranie tej karty...

poza tym zgadzam sie z Ertaiem - kazda karta w talii jest istotna  ;D. Ja mowie tylko, ze jesli zagrywasz taka karte - powiedzmy w trakcie gry, jak juz zeszlo jakies 11 kart z talii, a na starcie miales w talii 40 kart, to po wtasowaniu dwoch kart robi Ci sie 31 kart w talii... a skoro wrzuciles jakies dwie karty do talii to znaczy, ze chcesz je dobrac. Szansa, ze w ciagu 5 nastepnych kart CO NAJMNIEJ jedna jest ta karta, ktora wrzuciles do talii wynosi:

1- 29/31 * 28/30 * 27/29 * 26/28 * 25/27 = 0,3

o ile wiem gra jest warta swieczki, kiedy prawdopodobienstwo wygranej (w tym wypadku dobrania wtasowanej karty) wynosi wiecej niz 0,5

Bo moze jestem glupi, ale chyba po to jest ta karta, aby dobrac karty juz zagrane - przynajmniej ja to tak rozumiem.

Oczywiscie, mozesz zwiekszyc szanse, ale wtedy musisz uzyc innych kart, ktore mieszaja talie...

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #282 dnia: 2010-07-05, 14:03 »
Bardzo podoba mi sie proba udowodnienia ze dobra karta jest slaba. Kontynuujcie.
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #283 dnia: 2010-07-05, 14:13 »
LOL powiedz jakis argument moze, dostaje skrocona reke o jeden a to potencjalnie -2 honoru (minimum), trace tempo musze miec cos (nawet nie wiadomo co w discardzie by to wtasowac do decku) i daje mi szanse jej dobrania przy 30 kartach w fejcie, nom miodek po prostu. Dodatkowo jeszcze nie wiadomo co takiego chcialbym jeszcze raz uzyc przy zalozeniu ze mi dojdzie zanim mnie przeciwnik nie zabije bo 2 h to robi czesto LOSS w juz dosc wolnym skorpie...

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #284 dnia: 2010-07-05, 14:15 »
Gurney... twoja matma jest niewystarczajaca ;)

31 kart w talii
3 kopie karty w talii
dobieramy 5 kart (jedna z tych 5 ma byc jedna z tych 3)

omega to oczywiscie: 31 po 5 co daje 169911 kombinacji

Prawdopodobienstwo dojscia: (1- <28 po 5>/ 169911) *100% = 42,15795328%

GG

P.S przy dobraniu 7 kart prawd dobrania chociaz 1 z tych 3 przy 31 kartach w decku i 3 kopiach danej karty to okolo 55%.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-05, 14:18 by Ertai »
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #285 dnia: 2010-07-05, 14:17 »
trace tempo

W Action Phase?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #286 dnia: 2010-07-05, 14:18 »
trace tempo

W Action Phase?

a jak dostaniesz openem jakims? he?

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #287 dnia: 2010-07-05, 14:20 »
Gurney... twoja matma jest niewystarczajaca ;)

liczylem dla dwoch nie trzech kart  :P... ale przy 3 dalej jest to ponizej 0,5 - oczywiscie, mozna zmienic warunki i powiedziec, ze w talii zostaje 20 kart jak robimy nasze "uszu wuszu" (jak to kiedys pan R.P.F mawial), ale to juz jest malo realne przy tempie gry

@EDIT: poza tym wtasowujesz dwie karty, wiec nie lapie czemu u Ciebie sa 3... bo mowimy o dociagu tych konkretnych 2 kart, ktore wypadly... nie rozwazalem tego, ze masz jakas kopie tej samej karty jeszcze w talii... co i tak pokazuje, ze karta dalej szalu nie robi
« Ostatnia zmiana: 2010-07-05, 14:24 by Gurney »

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #288 dnia: 2010-07-05, 14:24 »
A to zwracam honor. Faktycznie przy 2 kartach jest 30,10% na to ze dojdzie.... ale chyba jednak liczenie dla 3 kart w decku jest bardziej prawdopodobna opcja... a to i tak jest zalozenie ze chcemy wtasowac 1 rodzaj karty. Teraz mozemy policzyc jak mamy 2 rodzaje kart i chcemy dowolna z 6... wtedy dostajemy 68.73 % (gdzie normalnie przy 4 kartach pozostalych w decku 52,48%)... slowem karta szalu nie robi :)
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #289 dnia: 2010-07-05, 14:25 »
no, wlasnie o to mi chodzi, ze jak sie policzy szanse, to karta szalu nie robi - tym bardziej, ze dociag chocby 5 kart, po 3-4 turze, juz nie jest taki prosty, jak sie traci prowki

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #290 dnia: 2010-07-05, 14:25 »
trace tempo

W Action Phase?

a jak dostaniesz openem jakims? he?
np. Ambushem w Plans Within Plans ;) wtedy świat się wali
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #291 dnia: 2010-07-05, 14:39 »
chociaz z drugiej strony w sytuacji kiedy zagralem np. herbatke i stringi, a w talii zostaly mi po dwie kopie kazdej tych kart to przy wariancie, ze jest talii 29, a po wtasowaniu brakujacej herbatki i stringow  ;D robi sie 31, czyli obydwie karty sa po 3 sztuki, to wyciagniecie CO NAJMNIEJ jednej z tych 6 kart w wsrod 5 kolejnych kart w talii ma juz prawdopodbienstwo sukcesu  0,69... a w przypadku 29 kart w talii w tym 2 herbatek i 2 stringow wynosi tylko 0,55 w pieciu kolejnych ruchach, wiec szanse rosna zdecydowanie... tyle ze dalej nie uwzglednia to faktu posiadania w pierwszych 11 kartach herbatki, stringow i karty wtasowujacej... po uwzglednieniu tego pewnie dalej jest niewesolo (tzn. ponizej 0,5) - nie chce mi sie tego teraz liczyc, bo siedze w pracy, a i tak pewnie polowy osob "smieszne cyferki" nie przekonaja, a ja tej kary z wyzej wymienionych wzgledow nie bede gral, bo ma za niski focus do dueli, nic nie robi (sama z siebie) przeciwnikowi i jest losowa

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #292 dnia: 2010-07-05, 14:48 »
dobra dolicz jeszcze jakie jest prawdopodobienstwo ze bedziesz mial w discardzie te karty tak do 4-5 tury to zrobi pewnie jakies 10 % a ja dalej nie wiem co takiego bym chcial wyciagnac raz na 10 gier....

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #293 dnia: 2010-07-05, 14:53 »
chociaz z drugiej strony w sytuacji kiedy zagralem np. herbatke i stringi, a w talii zostaly mi po dwie kopie kazdej tych kart to przy wariancie, ze jest talii 29, a po wtasowaniu brakujacej herbatki i stringow  Duży uśmiech robi sie 31, czyli obydwie karty sa po 3 sztuki, to wyciagniecie CO NAJMNIEJ jednej z tych 6 kart w wsrod 5 kolejnych kart w talii ma juz prawdopodbienstwo sukcesu  0,69... a w przypadku 29 kart w talii w tym 2 herbatek i 2 stringow wynosi tylko 0,55 w pieciu kolejnych ruchach, wiec szanse rosna zdecydowanie... tyle ze dalej nie uwzglednia to faktu posiadania w pierwszych 11 kartach herbatki, stringow i karty wtasowujacej... po uwzglednieniu tego pewnie dalej jest niewesolo (tzn. ponizej 0,5) - nie chce mi sie tego teraz liczyc, bo siedze w pracy, a i tak pewnie polowy osob "smieszne cyferki" nie przekonaja, a ja tej kary z wyzej wymienionych wzgledow nie bede gral, bo ma za niski focus do dueli, nic nie robi (sama z siebie) przeciwnikowi i jest losowa

a i tak pewnie polowy osob "smieszne cyferki" nie przekonaja,

Tak to juz jest, niektorzy sa pro z matmy... inni nie ;)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #294 dnia: 2010-07-05, 15:39 »
podoba mi sie pomysl skorpa na duelach bez duelistow.
zwlaszcza ze tam focus nie powala na kolana.

imo karciocha z potencjalem.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #295 dnia: 2010-07-05, 15:41 »
podoba mi sie pomysl skorpa na duelach bez duelistow.
zwlaszcza ze tam focus nie powala na kolana.

myslalem o zurawiach.... nigdzie nie jest napisane, ze to tylko karta dla skorpa

co do fajnosci karty  :D :D

pinokyo

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • All your base are belong to us
« Odpowiedź #296 dnia: 2010-07-05, 19:50 »
LOL powiedz jakis argument moze

Ok. Posluze sie argumentem troche mniej logicznym, poniewaz widze ze logiczne argumenty na zasadzie "przeczytaj karte" mozemy w tym przypadku pominac.

Masz czekolade truskawkowa. Bardzo lubisz czekolade truskawkowa (przynajmniej ja lubie truskawkowa, ty mozesz bardziej lubic kokosowa czy jakakolwiek inna. Przyjmijmy jednak ze tez lubisz truskawkowa zeby nie mieszac za bardzo). Wlasnie wyciagnales ze swojej wielkiej szafki z czekoladami 2 czekolady truskawkowe i je zjadles (bo je bardzo lubisz). Teraz jestes troche smutny, bo wprawdzie zjadles 2 swoje ulubione czekolady, to byly tak dobre ze chetnie zjadlbys je jeszcze raz, no ale teraz zostal po nich tylko papierek. No i ch...FFG..., co zrobic :/

Ale ale! Pojawia sie opcja wrzucenia tych 2 papierkow spowrotem do szafy, po czym w magiczny sposob zmienia sie one znowu w cale truskawkowe czekolady ktore bedziesz mogl jeszcze raz zjesc po wyciagnieciu ich z szafy.

Got it?
Ty mylisz, ze jestes Ben Affleck?

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #297 dnia: 2010-07-05, 20:00 »
hmm nie lubie czekolady truskawkowej ale lubie lody truskawkowe...

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #298 dnia: 2010-07-05, 20:15 »
hmm nie lubie czekolady truskawkowej ale lubie lody truskawkowe...

no to teraz Pinkol bedzie operowal lodami.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #299 dnia: 2010-07-05, 22:25 »
czekam wiec...