Autor Wątek: Liga - co dalej  (Przeczytany 23239 razy)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Odp: Liga - co dalej
« Odpowiedź #40 dnia: 2010-07-14, 15:01 »
Przesuń w lewo

O kur...:)

Ok zaraz lookne.

EDIT:

Ok zaczyna to miec sens i nawet nawet mi sie zaczyna podobac.
Pytanie klucz. Co zrobic jezeli ktos nie chce z toba grac (i odpowiedz na to pytanie uzaleznia czy mamy ten system dalej rozpatrywac czy nie). Bo jak mam sobie wybrac 5 graczy do grania gier, a mam nizsze wyniki od nich, czyli za wygrana ze mna dostaja mniejsza ilosc punktow, to dlaczego oni maja chciec grac ze mna? Ja dostaje wiecej punktow za wygrana z nimi niz oni ze mna... na podobnej zasadzie dziala ELO.

EDIT2 : zeby wywrocic system to zaproponuje (kiedys) metode hackingu twojej tabelki :) pokaze ci jak rozgrywajac 4 gry i wygrywajac je wszystkie byc w 1/4 najelpszych graczy. Co wiecej pokaze ci jak mozna umowic sie z 4 graczami, ktorzy poddadza ci gry i ty oraz oni przejdziecie dalej :)
« Ostatnia zmiana: 2010-07-14, 15:07 by Ertai »
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #41 dnia: 2010-07-14, 15:31 »
Jeśli znalazłbyś 4 osoby, z którymi mógłbyś umówić się na takie coś, to rozgrywanie ligi nie ma większego sensu ;)

Co do pytania: bo na przykład mogą wygrać z Tobą 5:0 i Ty wtedy nic nie zyskasz, a oni tak?
Poza tym o to chodzi w lidze, aby grać i nie o to chodzi, aby szukać na siłę wymówek, aby z kimś nie zagrać. Jeśli ktoś nie będzie chciał z kimś zagrać to i tak tego nie zrobi, tylko nie wiem po co w takim wypadku przystępuje do ligi.
Możemy ustalić jakieś minimum gier jakie trzeba rozegrać, zależne od ilości uczestników.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #42 dnia: 2010-07-14, 15:35 »
Double post epic gay...
[nie zdazylem ;P]
Atak hackerski metoda i tak przejde dalej by Ertai, wersja ataku 1.0, rozwojowa.

Opis:

Gracze czerwoni to pro. Oni beda wygrywali, nie maja po co grac miedzy soba bo nabija tylko przeciwnikowi punktow... skupia sie wiec na fishach czyli graczach zielonych. Gracze czarni to nie wiadomo o co chodzi, ludzie ktorzy ani czesto nie sa ani wybitnie nic nie wygrywaja. Niebieski to nasz hero hacker. Gracze z * sa w zmowie.

Pierwsza tabelka. Widzimy ze nasz hero nic nie gral (bo i nie ma po co). Na koniec jak juz duzo ludzi bedzie mialo za soba duzo gier odwali magie. Gracze 1, 2, 3 grali z fishami, bo nie ma sensu zeby grali z kims innym (miedzy soba), oczywiscie wygrali i to wygrali wysoko. Reszta graczy jest trigger happy i kotli sie miedzy soba ile wlezie, stad duza ilosc rozegranych gier. Wyniki przedstawiaja pierwsze dwie tabelki.

Druga tabelka. Zaczynamy atak hackerski. Gracze w zmowie poddaja obie gry naszemu hero z wynikami 5:0. Standingi przedstawiaja sie ponizej. Nasz hero rozgrywajac dwie gry (a w zasadzie zadnej bo sie po prostu umowil) wychodzi na 1 miejscu do nastepnego etapu (ktory np jest swissem 5 osobowym).

Profit?

EDIT:

Jeśli znalazłbyś 4 osoby, z którymi mógłbyś umówić się na takie coś, to rozgrywanie ligi nie ma większego sensu

Wystarcza 3 (a musialbym policzyc wariant z 2). I jezeli jakiekolwiek tego typu naduzycie jest mozliwe to owszem liga nie ma sensu i nie mozemy w nia grac... nie mozesz zakladac ze wszyscy nie beda potrafili sobie policzyc co im sie najbardziej oplaca... nie jest to takie trudne.

tylko nie wiem po co w takim wypadku przystępuje do ligi.

Zeby wygrac. DA....

EDIT 2: Slowem chcesz zamienic system ktory dziala i nie dopuszcza zadnych przekretow na system ktory dziala z duzym przymrozeniem oka... i duza iloscia dobrej woli absolutnie wszystkich zaangazowanych... ja odpadam
« Ostatnia zmiana: 2010-07-14, 15:38 by Ertai »
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 2010-07-14, 15:39 »
udary słoneczne?

panowie a może kupicie czapeczki? ;)
Shoju na prezydenta! :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #44 dnia: 2010-07-14, 15:41 »
Mam klime w pracy... ale stary zabawa w Excelu jest zajebista :), hackowanie rzeczywistosci rowniez.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #45 dnia: 2010-07-14, 16:05 »
Fajnie, ale źle policzyłeś tabelkę ;)
Wszystko przesunęło Ci się o jeden w bok ;)
Gracz 5 wygrywając z graczem 1 i 2 i nie grając żadnych innych gier kończy ligę na czwartym miejscu.

Aby zmniejszyć nadużycia, to można ustalić, że na przykład w ciągu całej ligi musisz rozegrać powiedzmy 4 mecze. Z czego po pierwszym tygodniu musisz mieć wynik conajmniej jednego meczu, po drugim wynik conajmniej dwóch meczy itd.
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Suzan

• Wrocław
  • blank Personality
  • Agasha Suzu
« Odpowiedź #46 dnia: 2010-07-14, 16:08 »
...a dlaczego nie chcemy grać normalnej ligi systemem kołowym? Bo długo to będzie trwało? No to co? Eliminujemy w ten sposób większość problemów,które tutaj są podejmowane. W zamian otrzymujemy:
  • Nierówna ilość spotkań
  • Łatwość obliczania rankingu (np. ELO)

Oczywiście wadą jest, że sezon w takiej LIDZE będzie trwał 4-5 miesięcy. I co z tego? Ale jaki fun, jak się taką ligę wygra...

Jaki price w takiej lidze? Hmm... można złożyć się np. na książkę. 12 * 10 PLN = 120. Prawie książka do L5R. Można podzielić nagrodę na parę osób, ale wtedy trzeba by było zrobić większą składkę. Albo w ogóle pojechać po bandzie... i kupić puchar z grawerką :P Taki nieduży, ale okazały...

...generalnie mamy się BAWIĆ, a nie obijać po "wirtualnych mordkach" wykazując wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. :P

PS. Dla ciekawskich definicja rozgrywek ligowych.
Phoenix Clan ? Shugenja ? Bloodspeaker ? Experienced ? Unique

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #47 dnia: 2010-07-14, 16:13 »
Gracz 5 wygrywając z graczem 1 i 2 i nie grając żadnych innych gier kończy ligę na czwartym miejscu.

Nawet jak cos poprzestawialem to gracz ktory konczy dwoma grami na 4 miejscu nie grajac zadnej z tych gier wydaje mi sie lekkim nieporozumieniem.

...a dlaczego nie chcemy grać normalnej ligi systemem kołowym? Bo długo to będzie trwało? No to co? Eliminujemy w ten sposób większość problemów,które tutaj są podejmowane. W zamian otrzymujemy:

* Nierówna ilość spotkań
    * Łatwość obliczania rankingu (np. ELO)

Oczywiście wadą jest, że sezon w takiej LIDZE będzie trwał 4-5 miesięcy. I co z tego? Ale jaki fun, jak się taką ligę wygra...

Jaki price w takiej lidze? Hmm... można złożyć się np. na książkę. 12 * 10 PLN = 120. Prawie książka do L5R. Można podzielić nagrodę na parę osób, ale wtedy trzeba by było zrobić większą składkę. Albo w ogóle pojechać po bandzie... i kupić puchar z grawerką Język Taki nieduży, ale okazały...

...generalnie mamy się BAWIĆ, a nie obijać po "wirtualnych mordkach" wykazując wyższość świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą. Język

PS. Dla ciekawskich definicja rozgrywek ligowych.

Nie wiem co to znaczy system kolowy, wyjasnij. Nie chce grac 4-5 miesiecy, i radosc wygrania z czegos takiego... ym, duzo bardziej wole w tym samym czasie rozegrac dwie ligii i wygrac obie :). Moge ci podac definicje ligii, z ktorej zaczerpnalem swoj pomysl. Nie ma jednej jedynej i swiecie obowiazujecej definicji ligii.

EDIT:

Aby zmniejszyć nadużycia, to można ustalić, że na przykład w ciągu całej ligi musisz rozegrać powiedzmy 4 mecze. Z czego po pierwszym tygodniu musisz mieć wynik conajmniej jednego meczu, po drugim wynik conajmniej dwóch meczy itd.

Mam ci policzyc naduzycia przy 4 meczach? Naprawde mi sie nie chce, myslalem ze skumasz "algorytm" robienia przekretow. To nie brak dodatkowych regulacji jest problemem tylko sam system.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #48 dnia: 2010-07-14, 16:17 »
Ale zauważ, że ten gracz nie spełniłby minimalnej ilości zagranych gier ;)

Dla mnie nieporozumieniem jest fakt, że ktoś chciałby coś takiego zrobić.

Tak jak napisałem to wyżej, wprowadzenie minimalnej ilości gier w określonym czasie, mogłoby zmniejszyć możliwość czegoś takiego.
Twoja stara, to Fosuta!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #49 dnia: 2010-07-14, 16:27 »
Napisalem ci ze wybierz sobie dowolna minimalna liczbe gier a ja ci pokaze jak zlamac taki system. To co sobie mozesz wyobrazac i nie wybrazac jest malo wazne. System ma zapewniac uczciwosc gier. Twoj nie zapewnia, dlatego nie jest systemem w ktory chcialbym grac.

EDIT: gdzie dowolna oznacza polowe lub mniej z ilosci graczy, przy wymagach grania wiecej niz 6 gier dla tylko jenego etapu ja zdecydowanie odpadam, nie mam czasu checi i sil.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-14, 16:29 by Ertai »

Suzan

• Wrocław
  • blank Personality
  • Agasha Suzu
« Odpowiedź #50 dnia: 2010-07-14, 16:30 »
Nie wiem co to znaczy system kolowy, wyjasnij. Nie chce grac 4-5 miesiecy, i radosc wygrania z czegos takiego... ym, duzo bardziej wole w tym samym czasie rozegrac dwie ligii i wygrac obie :). Moge ci podac definicje ligii, z ktorej zaczerpnalem swoj pomysl. Nie ma jednej jedynej i swiecie obowiazujecej definicji ligii.

System kołowy to inaczej każdy z każdym. System kołowy jest uważany za najbardziej obiektywny sposób wyłonienia najlepszego zawodnika lub drużyny.

Co do rozgrywek przez 4-5 miesięcy to przypominam Ci, że masz możliwość wygrać 2 turnieje miesięcznie w KFC. Szybki "zarobek" gwarantowany. Natomiast liga powinna iść swoim torem niezależnie od turniejów. Zauważ, że żadna LIGA (z tych które znam) nie jest rozgrywana w 1-2 miesiące. Ogólnie zajmują najczęściej około 5-6 miesięcy.

Natomiast argumentacja dobrego gracza, że chce rozegrać dwie ligi i wygrać obie, w momencie gdy to on definiuje warunki uczestnictwa i sposób punktowania, jest trochę nie na miejscu.

Endriu

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
  • Moral Victor Exp2...
« Odpowiedź #51 dnia: 2010-07-14, 16:31 »
Ertai chcesz lige z małą ilością meczy, takiego czegoś nie ma. To co ty proponujesz to jest turniej rozciągnięty w czasie.
Liga zawsze bazował na dużej ilości meczy, im więcej danych uzyskamy z meczy tym lepiej możemy określić zwycięzce.

Wszystkie nasze propozycjie odrzucasz albo ukazujesz ze są nieuczciwe lub maja jakieś błędy.
Mozę sam  co zaproponuj byśmy następną ligę rozegrali na lepszych zasadach, a nie turniej rozciągnięty w miesiąc czy półtora.

Złożyłeś pierwszą ligę na kolanie  praktycznie sam, większość propozycji odrzuciłeś.
Sam proponowałem byśmy grupy zagrali każdy z każdym, ale nie.

Ja nie widziałem ligi która działa na zasadach pucharowych.
Jeśli następna liga to również ma być turniej ukryty pod nazwą liga, to się nie pisze.

Ja wolę zagrać 38 meczy(mecz i rewanż) przy 20 graczach.  
Za każdy mecz policzone punkty , opcji win, lose i draw.
Z tego wyciągnąć mistrza , bo zdobył więcej punktów, a nie kombinowanie ze zagram 5 meczy z 10 i mam już zwycięstwo, a ten  który rozegra pełne 10 i przegra większość z nich to się nie liczy.

Ertai zdecyduj ty chcesz grac w lidze czy turniej/puchar? (bo jedno z drugim nie da się połączyć)
Unicorn ● Clan ● Samurai ● Cavalry ● Loyal ● Unique
Zły RELEASE boli przez całe życie
NIE JADAM REESOTTO!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #52 dnia: 2010-07-14, 16:37 »
Eh... powoli przestaje wierzyc w umiejetnosc ludzi czytania ze zrozumieniem

Ertai chcesz lige z małą ilością meczy, takiego czegoś nie ma.

Jest, zrobilem.
To co ty proponujesz to jest turniej rozciągnięty w czasie.

Niech sie to nazywa turniej rozciagniety w czasie jezeli twoje synapsy dostaja awersji na slowo liga... nazwijmy to WROCLAWSKI TURNIEJ ROZCIAGNIETY W CZASIE, mir egal.

Liga zawsze bazował na dużej ilości meczy, im więcej danych uzyskamy z meczy tym lepiej możemy określić zwycięzce.

MSL -> google it

Wszystkie nasze propozycjie odrzucasz albo ukazujesz ze są nieuczciwe lub maja jakieś błędy.

Odrzucam bo maja bledy. Tutaj jest zwiazek przyczynowo skutkowy, szkoda ze nie rozumiesz.

Mozę sam  co zaproponuj byśmy następną ligę rozegrali na lepszych zasadach, a nie turniej rozciągnięty w miesiąc czy półtora.

Caly czas proponuje, nie bede po raz kolejny pisal to co pisalem 3-4 czy 5 razy.

Złożyłeś pierwszą ligę na kolanie  praktycznie sam, większość propozycji odrzuciłeś.

Jezeli wiekszosc oznacza twoja jedna, ktorej swoja droga nie pamietam to tak... odrzucilem wszystkie... ogolnie to wielki lol.
Sam proponowałem byśmy grupy zagrali każdy z każdym, ale nie.

Twoj postulat przeszedl.

Ja nie widziałem ligi która działa na zasadach pucharowych.

MSL -> google it *2
Jeśli następna liga to również ma być turniej ukryty pod nazwą liga, to się nie pisze.
Ok

Ja wolę zagrać 38 meczy(mecz i rewanż) przy 20 graczach. 

Za każdy mecz policzone punkty , opcji win, lose i draw.
Z tego wyciągnąć mistrza , bo zdobył więcej punktów, a nie kombinowanie ze zagram 5 meczy z 10 i mam już zwycięstwo, a ten  który rozegra pełne 10 i przegra większość z nich to się nie liczy.

Ja wole zagrac 5.

Ertai zdecyduj ty chcesz grac w lidze czy turniej/puchar? (bo jedno z drugim nie da się połączyć)

Turniej puchar

EDIT:

Natomiast argumentacja dobrego gracza, że chce rozegrać dwie ligi i wygrać obie, w momencie gdy to on definiuje warunki uczestnictwa i sposób punktowania, jest trochę nie na miejscu.

To nie jest argumentacj, ja pisze co wole. Nie widze tutaj zadnych argumentacji. Jezeli postulujesz ze jako "opiekun" ligii nie mam prawa sie wypowiadac co wole to gleboko sie z toba nie zgadzam.

System kołowy to inaczej każdy z każdym. System kołowy jest uważany za najbardziej obiektywny sposób wyłonienia najlepszego zawodnika lub drużyny.

Nie mam czasu/checi/sil grac ze wszystkimi, ja takiego systemu nie bede organizowal i w takim uczestniczyl.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-14, 16:39 by Ertai »

Suzan

• Wrocław
  • blank Personality
  • Agasha Suzu
« Odpowiedź #53 dnia: 2010-07-14, 17:06 »

To nie jest argumentacj, ja pisze co wole. Nie widze tutaj zadnych argumentacji. Jezeli postulujesz ze jako "opiekun" ligii nie mam prawa sie wypowiadac co wole to gleboko sie z toba nie zgadzam.

Wiesz, to jest tak, że jak ktoś ma władzę, to powinien zważać na to co mówi... i tylko o kwestie etyki mi chodzi. Rozumiem, że konstruujesz ligę poprawnie. Jednak takie wypowiedzi powodują, że ktoś może zarzucić Ci ustawianie gry pod siebie, teraz jasne?

Druga sprawa: zamiast lać wodę zakładam głosowanie nad tym, czy liga ma być ligą rozgrywaną metodą każdy z każdym, czy też pseudo-turniejem. Każdy ma możliwość wypowiedzenia się poprzez głosowanie. Ankieta dostępna jest tutaj.
« Ostatnia zmiana: 2010-07-14, 17:09 by Suzan »

Maro

• Wrocław
  • blank Personality
« Odpowiedź #54 dnia: 2010-07-14, 17:21 »
to jest to o czym myslalem Suzan takie rozwiazanie jest jak dla mnie super
im wiecej rozgrywek tym lepiej
bedzie liga (przez niektorych nazwana) Ertai'a to bede w niej gral
bedzie turniej to bede w nim gral
bedzie liga z sytemem kolowym to bede w niej gral
nie ma potrzeby robic na sile jednej ligi czy rozgrywek ktore wszystkim spasuja bo jest to malo prawdopodobne
jesli znajda sie chetni na 2-3 miesieczne rogrywki to bedziemy grac na wspolnie ustalonych zasadach i kazdy bedzie mial mozliwosc uczestnictwa w nich
jesli ktos bedzie chcial grac w Hardcore rozgrywkach to bedzie gral (ja z checia pogram ale wiadomo ze nie zawsze sie ma dzien na to)
sory ze nic znaczacego nie wnioslem do zasad ale nie mam za duzo czasu

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #55 dnia: 2010-07-14, 17:58 »
No i ja sie podpisuje pod postem Maro. Sam pisalem, ze nic nie stoi na przeszodzie aby ktos spisywal  partie rozgrywane w KFC czy gdzie badz etc. Watek mial byc w celu usprawnienia systemu ktory wymyslilem (a w zasadzie skompilowalem z kilku innych), zamiast usprawnien dostalem mase projektow, ktore albo sa zupelnie czyms innym albo nie dzialaja. Ja zaproponuje na nastepna edycje swoja lige + ulepszone zasady. Jak sie zaisza ludzie to bedziemy grali jak nie to nie, proste ;)

Suzan

• Wrocław
  • blank Personality
  • Agasha Suzu
« Odpowiedź #56 dnia: 2010-07-14, 19:12 »
Ertai... nie rozumiesz. Ankieta jest po to, aby postawić JAKIMI zasadami będziemy grali; nie Eraiowym (czyli systemem mieszanym), ale takim jaki wybiorą ludzie. Jeżeli to będzie wybór każdy-z-każdym, to po prostu gramy tym stylem. Potem zrobimy głosowanie w pozostałych istotnych sprawach, jak np.
- czy robimy sobie wewnętrzny ranking ELO dla partii rozegranych?
- czy gramy do dwóch, trzech czy pięciu wygranych?
- czy gramy stałą liczbę rozgrywek, np. 3?
- co będzie nagrodą?
Niech się wypowiedzą Ci, co mają ochotę grać w danym systemie rozgrywek. Tak będzie uczciwie.

PS. Ertai: a swoją drogą duży plus za rozkręcenie ligi :)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #57 dnia: 2010-07-14, 20:06 »
Nie, ty nie rozumiesz. Nie bede organizowal czegos co mi nie odpowiada. Bede organizowal cos co mi odpowiada. Ludzie zdecyduja czy w tym czyms chca uczestniczyc. EOT.

Endriu

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
  • Moral Victor Exp2...
« Odpowiedź #58 dnia: 2010-07-14, 20:24 »
Nie, ty nie rozumiesz. Nie bede organizowal czegos co mi nie odpowiada. Bede organizowal cos co mi odpowiada. Ludzie zdecyduja czy w tym czyms chca uczestniczyc. EOT.

A czy ktokolwiek poprosił cie o organizowanie i prowadzenie Ligi II??
Unicorn ● Clan ● Samurai ● Cavalry ● Loyal ● Unique
Zły RELEASE boli przez całe życie
NIE JADAM REESOTTO!

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #59 dnia: 2010-07-14, 20:36 »
Nikt nikogo nie prosił, ale na szczęście niektórzy próbują coś organizować, dzięki czemu coś się dzieje.
Twoja stara, to Fosuta!