Autor Wątek: Rozwój środowiska  (Przeczytany 2789 razy)

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
Odp: Rozwój środowiska
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-09-02, 17:02 »
... nieoznaczoności Heisenberga, tak?

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-09-02, 17:19 »
Wiesz ile masz honoru albo ile zostało ci prowincji  :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-09-02, 17:34 »
Oświecę Cię drogi sejmitarze - w tej grze nie można wygrać pieniędzy...

A wskaż mi, w którym miejscu napisałem, że można ?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-09-02, 17:39 »
Temat :
Dlaczego Legenda nie cieszy się wielką popularnością, i dlaczego istniejące grono fanów nie jest w stanie rozpropagować L5R w stopniu porównywalnym do MtG czy WoW?

bo

w tej grze nie można wygrać pieniędzy...

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-09-02, 17:46 »
Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że l5r ma skomplikowane zasady. Podstawowe zasady są banalnie proste i można się ich nauczyć w 5 minut, grę komplikują dopiero poszczególne karty, czyli dokładnie tak jak w MtG. (...)

To wytłumacz komuś kto nie grał w karcianki sekwencję Attack Phase z L5R szybciej, niż wyłożysz mu zasady do Inwazji. Albo do MtG czy WoW. O pełnych zasadach nie wspominając. Wstępniak (wcale nie długi) do Legendy to 12 krótkich (powiedzmy) zdań, w których opisujesz typy kart, istnienie Dynasty i Fate decka i może zmieścisz istnienie prowincji. W tym samym czasie zmieścisz instrukcję do Inuyashy, WHI (ostatnio tłumaczyłem komuś kompletnie zielonemu zasady do WHI przez <3 minuty - dostał potem do ręki polskie karty i zagrał, nie popełniając błędów w zasadach) a może i Magica.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-09-02, 18:37 »
Ostatnio popularne stwierdzenie na tym forum: może ja gram w inną grę ?  :D
Wiem, że są gracze, którzy uważają, że to w co grają to jest super skomplikowana sprawa, wymagająca iście nadludzkich umiejętności, co może sprawia, że czują się wyjątkowi. Z drugiej zaś strony pisanie, że gra, w którą grają jest prosta to dla nich osobista zniewaga. Znajdą się tacy wśród graczy L5R i znajdą się też wśród miłośników gry w "wojnę" i ja nic na to nie poradzę.  ;)

A tak na serio. Moim zdaniem L5R jest grą wymagającą, ale zasady ma proste (zdecydowanie jest to zaleta). Jak ktoś pisze, że poziom komplikacji zasad L5R zniechęca nowych ludzi do grania, to ja się zastanawiam, kogo ten człowiek uczył grać?

Yoshimitsu

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-09-02, 18:46 »
No więc ja to widze trochę tak:
1) absolutnie nie zwalam winy na graczy, jeśli już to na podmioty, które z natury rzeczy predystynowane być powinny do dbania o rozszerzenie populacji graczy, na których potem mogą zarabiać - czyli sklepy (nazwałbym to dywersyfikacją asortymentu :P). Oczywiście, jeśli nie ma popytu to być może taka postawa sklepów jest uzasadniona, ale z drugiej strony sprawny biznes powinien umieć wywoływać popyt w razie potrzeby. Z trzeciej strony, być może potrzeba jest jakiegoś zorganizowanego sygnału ze strony lokalnego środowiska - w moim przypadku warszawskiego - że istnieje potrzeba, aby jakiś sklep "objął patronat" nad sprawą.
2) z punktu widzenia gracza, który wchodzi w środowisko, mniej istotne są turnieje, a bardziej właśnie możliwość pogrania na luzie, po to aby wyrobić sobie odruchy i poznać na żywo, jak działają zasady, o których przeczytało się (wcale niemały) podręcznik. Nie da się przecież opanować gry, grając pod presją czasu i wyniku. Potrzebne jest stałe miejsce i stały czas - taka oaza, publicznie dostępna i znana.
3) co do zasad L5K to nie są łatwe i nie da się ich opanować w 5 min nawet osobie, która ma duże doświadczenie w kartach. Z drugiej jednak strony da się je opanować w skończonym, relatywnie krótkim czasie na tyle, by mozna spokojnie grać. Reszta to tekst na kartach i niestety - MRP i wykładnia na forum AEG.

Ilu graczy przekabaciłem dziś? ;D Żadnego. Ale swego czasu przekabaciliśmy się nawzajem w większej części składu drużyny w rpg, czyli 3, w porywach 4 graczy  :P
Skończyli mi się już znajomi, którzy grają w cokolwiek tego typu...

Koniec końców, istnieje kilka w miarę jasnych punktów L5K na mapie Polski, a reszta jest jakby w ciemnej dupie. Trzeba coś zrobić, bo inaczej bez sesnu będzie utrzymywać karty. Żeby pograć od święta z 1 czy 2 kumplami, wystarczy EoPK czy Gempukku.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-09-02, 18:55 »
Abstrahując - chłopaki od Dark Eden mają taką fajną mapkę aktywności niedobitków. Dałoby się coś takiego zrobić w warunkach gatkowych!?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-09-02, 19:24 »
w Krakowie mamy właśnie taką "Oazę" - nowi gracze chodzą we wdziankach akolitów, śpiewają psalmy, czasami smagamy ich kropidłem a jak zasłużą to pozwalamy im z kimś zagrać raz czy dwa...
a co do zasad to są skomplikowane - grałem tylko w dwie gry które były bardziej - Star Warsy Deciphera i METW - enginy przefajne - ale im gra berdziej skomplikowana tym lepsza i wcale nie ma to wpływu na napływ nowych graczy - zdecydowanie jestem zwolennikiem osób które chcą naprawde grać niż tych co kupia sobie kilka boxów i stwierdzą że każdy ich rozpiernicza bo złożyli top deck ale nie umieją nim kompletnie grać - słowo zwerbowanie nic dla mnie nie znaczy - ktoś musi poczuć klimat i grać albo dać sobie siana

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-09-02, 19:55 »
w bydgoszczy no niby jest kilka osob ktore zazwyczaj co tydzien dwa przychodza. ale to jest ostatnio w granicach 20 osob. ostatnio na turnieju byly 3 osoby na poczatku wakacji.
I can swim.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-09-02, 22:28 »
wybacz mirumo akurat z tym tlumaczeniem to nie masz racji, legenda to nie gra ktora da sie wytlumaczyc dobrze w 10 minut. ostatnio mialem przyjemnosc prezentowac i uczyc nowych (nowych w legende, nie w karcianki) i pierwsza partia razem z tlumaczeniem zasad zajmuje minimum 1,5 godziny zeby ludzie cos zalapali, a potem jest jeszcze tak z miesiac ciaglych pytan typu co jest dokladnie performowane, co wlasciwie robil ten keyword tactician itp. a ten action phase to wlasciwie open czy limited  ;)
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-09-02, 23:15 »
Ale wy.... Zasady da sie wytlumaczyc w 5-10 minut (takie rzeczy tylko w Spolce , zeby nie bylo)
Jak Cowe pojechal na kotei to wiedzial , ze :
Jest dynasty i fate i ma prowincje i trzeba zniszczyc wszystkie prowincje przeciwnikowi zanim ten zniszczy nam prowincje i ze ma wprowadzic kuona i tyle , zajelo z 5 minut ;)
Na nieszczescie pojawil sie zly i mroczny Yumi wraz z swa niepokonana armia i nawet znajomosc calego rulebooka nie bylaby w stanie pomoc:P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2010-09-02, 23:33 »
Sam napisał, że gra w inną grę. Niech wytłumaczy szybko zasady do L5R gościowi, który chciałby zagrać, a wcześniej nie grał w karty. Lub, co gorsza, grał, ale w coś innego (i ciągle będzie mu się myliło). Ja się tego nie podejmę, mój rekord życiowy to bodajże 15min dla gościa, który wcześniej widział trochę partii i chciał się nauczyć. W porównaniu do niecałych 3 min na Inwazję, Inuyashę, Naruto, Warlorda, bodajże 5ciu na 7th Sea i EVE (ja komuś), oraz około 5ciu na MtG, BSG, GotE i WoW (ktoś mnie). I nie znam 'nowego' gracza, który w ciągu swoich pierwszych kilku gier nie będzie robił błędów typu 'wymagania honorowe followera porównuje się do honoru rodziny', 'zapłacę 3+3 golda za 3 attachy po 2', 'w twoim Action Phase zagram swojego Limiteda', 'użyję akcji z kiwinętej karty' (czy podobnego), niezależnie od tego czy ktoś go uczył, czy czytał instrukcję. Znam za to paru 'nowych' którzy się zniechęcili 'bo gra za trudna' w połowie zasad, i nie, nie o to chodzi że ich zanudziłem, bo tłumaczyły te zasady różne osoby, a nawet różne rulebooki.

Co do casusu Kuona (a wcześniej Czagataja) - tak nauczyć można grać każdą małpę czy pantofelka. Ale wtedy nie uczysz gry w L5R, tylko nakazujesz 'pokazujesz 4 górne karty z czarnej talii, 2 szare wystawiasz na stół. Teraz przeciwnik coś robi. Teraz pokazujesz kolejne 4 karty, szukasz tego gościa, wystawiasz na stół. Teraz przeciwnik coś robi. Mówisz 'atakuję' i pukasz palcem w tego gościa i  jedną czarną kartę przeciwnika a potem mówisz 'pass' dopóki jej nie zdejmie ze stołu. Robisz tak jeszcze 3 razy'

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2010-09-03, 01:59 »
a no wlasnie- sejmitar poruszyl wazny temat, bo wg mnie np. jak ucze nowych grac to wole ich uczyc mechaniki od razu a nie malpiego zrob to zrob tamto. ja po prostu tlumacze im co sie dzieje na stole, maja sami wiedziec pozniej, a nie ze bede im musial przy nastepnej partii tlumaczyc "a nie, teraz to pukasz sie najpierw w czolo a potem deklarujesz atak w 4"  ;)
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2010-09-03, 09:08 »
Jest ogromna różnica między nauką "gry" a nauką zasad (mechaniki).

Najwyraźniej mamy inne doświadczenia, nie ma sensu dalej wałkować tego tematu, przynajmniej ja go nie widzę.

gregu

• inexperienced Personality
« Odpowiedź #35 dnia: 2010-09-03, 09:14 »
nie wiem czy bieżecie pod uwagę to że różni ludzie w rożny sposób lubią przyswajać wiedzę. Jeden woli najpierw grać żeby grać a tajniki z czasem, a drugi, zanim nie wyrecytuje rulebooka jednym tchem jak listonosz zadzwoni do drzwi i go przestraszy, nie siądzie do stołu.
Twoje posty nie wnosza nic do dyskusji a tylko robia burdel. Ale nie przejmuj sie za bardzo tym, duzo osob pisze tutaj bez sensu, takze sam w tym nie jestes :D

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #36 dnia: 2010-09-03, 23:22 »
dostapilem zaszczytu pokazac pewnemu ludziowi grajacemu w mtg jak sie gra w legende. typu co zrobic. co to jest dynasty phase itd. zajelo nam to okolo godziny. dosc sporo zakumal. ale nie w sposob teraz zrob to i to i tamto. natomiast metoda sugestii. teraz moglbys zrobic to gdyby... :>
I can swim.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #37 dnia: 2010-09-05, 17:16 »
mirumo... tak z ciekawości jeszcze. Znasz jakąś bardziej skomplikowaną karciankę?
Bo mimo, że grałem w troszkę tych karcianek, to żadna poziomem skomplikowania nawet nie zbliżyła się do Legendy.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2010-09-05, 18:14 »
Z tego co grałem to Babylon V i VtES. Magic moim zdaniem ma podobny poziom skomplikowania mechaniki jak L5R, no legendy mają trochę więcej zasad, ale IMHO trudność zbliżona.

marecky

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2010-09-05, 19:17 »
masz racje, twoim zdaniem.

pnp
Cytat: ertai
Oj bo wrzuce maly hipokryto rozmowy z gg

dobrze że nie macie nagranego swojego sapania pod prysznicem :)