Autor Wątek: Lwy?  (Przeczytany 15167 razy)

Klepek

• temptation Personality
Odp: Lwy?
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-12-21, 00:06 »
Jesli Vasquezowi chodziło o CC to podpowiadam, że dociaga karty tylko w bitwie, wiec z Sako nic nie robi:)
Z Ramona jeszcze mozesz zrzucic taktyka 4-ke i strzelic za 5 f co w obecnej mecie umowmy sie nic nie robi.
Gosc teoretycznie jest dobry jak grasz na itemach , dokladasz mu jakas giwere i mozesz odpalic niezly range.
Problem taki , ze w tego typu deckach grasz dobre itemy lub dobre akcje pod itemy i chyba nie wyobrazam sobie sytuacji, kiedy zamiast odpalac akcje z dobrego itemu/akcji do itemu , zagrywamy taktyka i strzelamy z Ramona;)
Daloby sie to preview jeszcze jakos przezyc,gdyby nie to ze w tym dodatku wychodzi kolejna karta, ktora w piekny sposob udupia liona - czyt. blokada;)
Jedyny plus taki, ze skonczy sie narzekanie ze lion imba;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-12-21, 00:07 »
szału nie ma. Ten koleś co strzela za force - 2 to porażka na całej lini
Czemu wszyscy tak jadą po Akodo raemon?
Jak używam po prostu zwykłego traita tictak to jednoczenie strzelam - czyli strzelam za 5 jak wyrzucę typowy fv4 - nie jest tragicznie - o co wam chodzi?

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-12-21, 00:22 »
bo wiekszosc deckow ma albo outerwalla albo costa. wiec strzal za 5 to takie mizianie a nie kill. a umowmy sie- w wiekszosci przypadkow nie dopalasz sie z taktyka kiedy masz jakiegos kozaka u przeciwnika tylko go probujesz zaebac zeby ci nie zrobil krzywdy.
jak klepek wspominal- taktycy z giwerami sa slabsza opcja niz z followerami. do kawaleryjskiego decku tez mu brakuje konika (jakby go mial to do typa nie mam zadnych zastrzezen).

blokada to zupelnie inna bajka...a raczej dramat. bo to tylko w teorii zrzuca sie za domek :/
inna sprawa...podobniez mialo byc ze mniej kasy niwelowane jest przez najwiekszy honor. a teraz ni ma ani kasy ani pewnosci zaczynania. miodek.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-12-21, 00:40 »
Jest jeden maly powod range 5 obecnie NIC nie robi i w wiekszosci rownie dobrze mozesz spasowac co strzelic za 5.
Dlaczego? Wymienie Ci wiekszosc granych obecnie deckow t1 militarnych. Umowmy sie ze kill przy graniu na honorowke nie ma az tak duzego znaczenia,a nie chce mi sie az tyle pisac;)

1. Crab :
- Hero - strzal za 5? Mina przeciwnika bezcenna
- Scout - maja followerow , przynajmniej Ci wazniejsi, ew. zabijesz boxa co nic nie robi

2.Dragon :
- Kensai - to samo jak przy hero.
- Monk - tutaj moze uda Ci sie  kogos sensownego zabic ,jak oczywiscie bedziesz mial na to czas, jesli grales z monkami, wiesz zapewne ze bitwy sa bardzo szybkie i starasz sie zakonczyc je jak najszybciej zagrywajac jak najszybciej jak najmocniejsze akcje;p

3.Lion :

Naked - tutaj tez teoretycznie jest szansa kogos zabic , choc jak wiadomo kazdy lion gra Cost of Pride. Inna sprawa ze bitwy , wygladaja podobnie jak z monkami.
Followery - Przy dozie szczescia masz szanse zastrzelic followera.
Itemy - podobnie jak z kensaiami i hero

4.Mantis
Followery - Podobnie jak z lionskimi , tylko ze wiesz po zabiciu followera na 100 % wroci

5.Phoenix
Shugenja spell - w tym match-upie Ramon jest bogiem zniszczenia , najprawdopodobniej zabije kazdego.
Big Samurai dueling - jakby to powiedziec to sa duze samuraie;)
Enlight - podobniej jak z shugenja spell

6.Scorpion
Ninja - Przy braku reakcyjnego followera na rece i regionu istnieje spore prawdopodobienstwa zabicia kogos.
Kensai - wiadomo

8.Spider
Breeder - w tym match-upie licza sie tylko 2 postacie : kasei i seichi, wiec nawet imba ramon nie pomoze;)
Kensai , big uniques - wiadomo

7.Unicorn
wszystkie decki - lubisz strzelac w followera z Ide Kina? Ramon doskonale sie tutaj nada

Podsumowujac: zrzucasz karte ,jesli nie jest to preparations to tracisz karte i masz male prawdopodobienstwo zrobienia czegokolwiek przeciwnikowi.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-12-21, 01:15 »
mniam mniam najgorszy matchup dla scorpa bez wzmocnienia, moze wreszcie bedze mozna z lwami podjac sensowna walke :)

Shinjo Drożdż

• Quartz Magistrate
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-12-21, 02:55 »
e tam opowiadasz klusek mi w bmkach rzadko się zdarza kogoś nie ustrzelić - i to już za 4

Unicorn Clan Samurai - Shugenja - Bounty Hunter - Defender of the Clan - Khan Oportunist - Cavalery

"Choćbym kroczył ciemną doliną, zła się nie ulękne..." bo to ja tu jestem największym skurwielem

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-12-21, 07:52 »
Jest jeden maly powod range 5 obecnie NIC nie robi i w wiekszosci rownie dobrze mozesz spasowac co strzelic za 5.
Dlaczego? Wymienie Ci wiekszosc granych obecnie deckow t1 militarnych. Umowmy sie ze kill przy graniu na honorowke nie ma az tak duzego znaczenia,a nie chce mi sie az tyle pisac;)

eee pierniczysz jakby strzały za 5 nie działały to równie dobrze niedziałał by rising sun blade
ja bardzo czesto znajdę cel dla RA za 5 ( eventualnie za 6 jak jest guidance)
tekst że wszyscy grają outery lub costy zgadza się grają( chociaż outerów ostatnio poza honorami dyshonorami nie widywałem)  ale tak samo hero grają settini i bambusy czy przez to należy przestać grać zabijania?
podsumowując deki na attachach nie zawsze mają attache na wszystkich postaciac czesto jest kogo zgarnąć a grajac np shatera można zciągnać gościa pod attachem
big samurai fenix nie ma wcale tych samuraiów tak dużych itp.
zgadzam się że pre jest ogólnie średnie (ale nie powiem lata rozpuszczania się odbijają teraz ) ale akurat ten gość zajebiście mi się podoba i bedzie siędobrze sprawdzał

a co do kasieia w lione przeciwko breederowi bardzo go lubię :) ostatnio go przejąłem i wciągałem lionów przyjemnie było :)

Walec

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-12-21, 09:38 »
To jest taka słabizna, że aż nie znajduje słów...

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-12-21, 09:41 »
o kociaki nic nie dostały, jakże wielka jest ma radość :D
teraz jeszcze jaszczurki niech dostaną taki sam złom :D
Shoju na prezydenta! :)

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-12-21, 11:01 »
matsu ato,

albo to jakiś King Size albo chłopak ma naprawdę wielkiego konia :)

jak widać zaczyna się prostowanie klanów przed kotei sezonem :)

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-12-21, 11:54 »
matsu ato,

albo to jakiś King Size albo chłopak ma naprawdę wielkiego konia :)

jak widać zaczyna się prostowanie klanów przed kotei sezonem :)

Prostowanie klanów przed kotej sezonem ? -> wyłączenie wsparcia dla klanu który po 2 nietrafionych edycjach w końcu zaczął grać na przyzwoitym poziomie. Prostowanie kart dla klanu w którym dotychczas wygrywało się pomimo decku a nie dzięki niemu ?
No w sumie cud kucy gdzie przegiętego championa wybanowano po edycji żeby nie krzaczył Legacy (czyli na legacy zbyt przegięty ale w edycji był cacy ?) nie spotka lwów i jeśli nie da się w inny sposób to trzeba załatwić brakiem nowych kart.

Matsu Sako - łapie się na wszystkie akcje blokujące tanie postacie, jest unitem z 4F za 3golda i discard karty
Akodo Reamon - prawie cacy gdyby tylko wykonanie słabiutkiego ranged ataku nie kosztowało potencjalnie 2 kart fate, z kawalerią lub 4F byłby do rozważenia
Akodo Ebiro - folower 0F broni przed nim lepiej niż największa zbroja ... no cud nad cuda
Akodo Seiichi - przy 10 wymagań mógłby mieć równie dobrze 9 kosztu (przy kalkulacji kosztów), jakoś "zapomnieli" dodać "even if bowed" by był sens expowania go...
Matsu Ato - prawie sensowna postać ... i jak każdy lew niski force w obronie żeby czasem nie ustawała w atakach ... ja rozumiem że 6 kosztu zamiast 5 jest by zniechęcić kuce podobnie jak 7 wymagań (bo to klan który nie ma żadnych dobrych kart).

Lwy dostały karty do albumu (żeby nikt nie krzyczał że Lwów nie było w dodatku), żadna z kart nie jest na tyle dobra by wejść do decku (no chyba że ktoś gra funiastowo i chce pokazać że się da słabszym deckiem też wygrać ... tylko z kim, bijąc młodych stażem ?).

Skuteczny deck którym grywam (naked - od 2 lat i już nim *ygam) nie ma żadnej postaci z EaW i nie będzie miał też żadnej z tego dodatku ... a inne deck-typy mają zawsze dość poważne problemy z jakimś rodzajem decku (na każdy z deck-typów lwowych jest coś co ładnie kontruje, oczywiście mogę się mylić to jedynie moje spostrzeżenia).

Przez moment przed pre lwów obawiałem się że trait Tactician jest do usunięcia (żadna z postaci z wcześniejszych preview-ów go nie miała), ale jak widzę co robią z tym traitem (w porównaniu do tego co można zrobić z traitem commander) to rozumiem że nie trzeba go usuwać - wystarczy przestać go wspierać.

« Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 12:16 by AkodoJacek »

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-12-21, 12:30 »
no nie wiem z tego co pamiętam to w samuraiu lew grał na bardzo przyzwoitym poziomie

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #32 dnia: 2010-12-21, 12:42 »

Prostowanie klanów przed kotej sezonem ? -> wyłączenie wsparcia dla klanu który po 2 nietrafionych edycjach w końcu zaczął grać na przyzwoitym poziomie.
których 2? jedynie lotus był slabszy
diament bym silnym dekiem ( z niesamowitym docągiem)
samurai to połowa bardzo silny pojazd a druga polowa to honorówka. poczatek CE to naprawdę duża dominacja liona i co gorsza nie wymagał on wiekszych umiejętności
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2010-12-21, 12:55 »
no nie wiem z tego co pamiętam to w samuraiu lew grał na bardzo przyzwoitym poziomie

gralo sie calkiem przyjemnie, bo bylo kilka skutecznych buildow (choc zaden nie lamal systemu).

poczatek CE to byl okres kiedy naked miazdzyl (podobno, bo zaliczylem kilkumiesieczna przerwe i cosik mnie ominelo)
teraz swarmy dostaly ostre kontry,  naked nie dostaje zadnych kart od dawna(ok, moge zrozumiec) ale to ze zaden inny build nie dostaje sensownego wsparcia to juz gorzej (poj karty ktore wydaja sie sensowne nie maja zadnego wsparcia i fate jest pstrokato bezsensowny). z wyj 2 postaci gram deckiem TH :/
big followers-po prostu mi nie lezy. i teraz nastepuje powrot dueli/killa przed ktorym follower nie chroni.
paragoni-w napadzie sredniawi, w honorze coraz bardziej odstaja (pomijam OAS ktory w zasadzie wygra przeciwnikowi gre)
deathseekerzy-brak domku. jeden wielki greater sacrafice. pojazd raczej posysa a honorowka zacina sie przeokropnie.
taktycy-brakuje jeszcze jakiegos konika. a same akcje taktykow-miazdza. konik ma bardziej sensownie rozwijanych tiktakow.
commanderzy-no comments. jak dalecy krewni z glebokiej prowincji w porownaniu z mantisem. i tez brak domku
herosi- build funnowy. nie dziala. teoretyczny ich domek bardziej pasuje do nakeda (nie wspominajac ze gdyby porownac go do kraba to wypada blado)
« Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 12:58 by quas »
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #34 dnia: 2010-12-21, 13:00 »
Zgadzam się z Walcem, w samuraiu lion był dobry. Zgadzam się również, że początek CE był imba dla liona.
Nie zmienia to faktu, że od jakiegoś czasu do klanu nie wychodzi nic ciekawego, a do tego wychodzą karty, które mają napisane na sobie "wygraj z lionem" czyt. Crossing i teraz jeszcze bardziej broken przeciw lionowi niz wszystko inne czyli blokada;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Hattori Hanzo

• Crab Clan
  • inexperienced Personality
  • *

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #36 dnia: 2010-12-21, 13:32 »

Prostowanie klanów przed kotej sezonem ? -> wyłączenie wsparcia dla klanu który po 2 nietrafionych edycjach w końcu zaczął grać na przyzwoitym poziomie.
których 2? jedynie lotus był slabszy
diament bym silnym dekiem ( z niesamowitym docągiem)
samurai to połowa bardzo silny pojazd a druga polowa to honorówka. poczatek CE to naprawdę duża dominacja liona i co gorsza nie wymagał on wiekszych umiejętności

"dało się grać" a "dało się wygrywać" * to OGROMNA różnica (dla mnie).
Nie narzekam na możliwości grania ... lwem grało się przyjemnie nawet w lotusie, ale "brak" w wygrywaniu nie jest dobry.
Początek CE zrobił bardzo dużo złego ... było za łatwo, za prosto a te same decki z małymi modyfikacjami nadal chodzą (za nudno).

Dodatkowo po pre na Facebooku :
100% lwów powita album i zapewne go nie opuści

Ja chcę
coś nowego czym mógłbym pograć i powygrywać bo decki którymi się wtapia można złożyć sobie na każdym klanie.

* mam na myśli wygrywanie turniejów gdzie stawiają się gracze na krajowym poziomie, a nie przygotowanie lokalnej mety.
« Ostatnia zmiana: 2010-12-21, 13:34 by AkodoJacek »

berto

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • the
« Odpowiedź #37 dnia: 2010-12-21, 13:53 »

widzac ze poziom preview spada zaczynam sie bac co my dostaniemy, bo jesli sie ten poziom utrzyma az strach sie bac...

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #38 dnia: 2010-12-21, 13:57 »

widzac ze poziom preview spada zaczynam sie bac co my dostaniemy, bo jesli sie ten poziom utrzyma az strach sie bac...

samurajów za 8 golda z 2F i 5 chi
courtierów bez zdolności artystycznych ale z trajtem artisan
shugenje bojowe ... na pewno jakieś Fire jak pierwszy Yogo
no i pewnie jakieś nowe ninja z 3 kosztu i 1F

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #39 dnia: 2010-12-21, 14:03 »
"dało się grać" a "dało się wygrywać" * to OGROMNA różnica (dla mnie).
Nie narzekam na możliwości grania ... lwem grało się przyjemnie nawet w lotusie, ale "brak" w wygrywaniu nie jest dobry.

a co do której edycji piszesz że dało się tylko grać? Samuraia? gdzie w drugim koteiu polskim z SE w top 4 był lion honor i przegrał tylko ze mną w cały koteiu czy w pierwszym koteiu ja lionem miałem w swisie 6:1 a w top 16 odpadłem z Ravenem wiadomo jak:P w diamencie dek na Akodo Ieshige Akodo Sadahige Matsu Taniko multum f i drawa wygrywał naprawdę dużo

Walec