Autor Wątek: Shameful and Cowardly  (Przeczytany 7486 razy)

Olo

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
Shameful and Cowardly
« dnia: 2011-03-05, 19:36 »
Po dzisiejszym turnieju gdzie ta karta byla prawie u wszystkich wiem ze to jedna z najbardziej broken kart jakie widzialem
ale pomyslalem czy nie ma na to jakiejs obrony:

Shameful and Cowardly
Political Battle: Dishonor one or two target enemy Personalities. Give each target -3F.

Blessed Tessen
Tessen
Attaches to a Courtier or Artisan paying 2 less Gold.
Reaction: After another player's action targets this Personality, bow this card: Gain 2 Honor after the action's resolution.

Armor of Heavens
   Armor ? Imperial
Political Reaction: After another player targets this Personality with an action: Either gain 2 Honor, or have the other player lose 2 Honor.

A teraz dosc wazne pytanie wychodze do obrony postacia z tessenem albo armorem i dostaje shamefula czy ktorys z tych attachy zrehonoruje mnie od razu ze swojej reakcji czy tylko dostane honor?

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
Odp: Shameful and Cowardly
« Odpowiedź #1 dnia: 2011-03-05, 20:33 »
jezeli dobrze cos pamietam z dzisiaj czytanego podrecznika BoKT to jezeli ta postac byla zdyshonorowana a potem zostala ztargetowana albo performowala to moze sie odhonorowac.
I can swim.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #2 dnia: 2011-03-05, 20:50 »
jezeli dobrze cos pamietam z dzisiaj czytanego podrecznika BoKT to jezeli ta postac byla zdyshonorowana a potem zostala ztargetowana albo performowala to moze sie odhonorowac.
Naprawde zanim cos napiszesz powinienes sprawdzic na rulsach!

Prawda jest taka ze zaden z nich nie zadziala poniewaz w momencie targetu (czyli okienka w ktorym wykonujesz reakcje) postacie byly honorable w mysl zasady:
1. Announce
2. Target
3. Pay costs (if any)
4. Resolve
LINK Z PODOBNYM PRZYPADKIEM ale rule jest jasny.
W przypadku Tessena zachodzi delayed honor.
« Ostatnia zmiana: 2011-03-05, 20:52 by Bayushi Shinzo »

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #3 dnia: 2011-03-05, 20:53 »
jezeli dobrze cos pamietam[/u] z dzisiaj czytanego podrecznika BoKT to jezeli ta postac byla zdyshonorowana a potem zostala ztargetowana albo performowala to moze sie odhonorowac.
Naprawde zanim cos napiszesz powinienes sprawdzic na rulsach!

Prawda jest taka ze zaden z nich nie zadziala poniewaz w momencie targetu (czyli okienka w ktorym wykonujesz reakcje) postacie byly honorable w mysl zasady:
1. Announce
2. Target
3. Pay costs (if any)
4. Resolve
LINK Z PODOBNYM PRZYPADKIEM ale rules jest jasny.
W przypadku Tessena zachodzi delayed honor.
I can swim.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2011-03-05, 21:25 »
shameful & cowardly , dla mnie powazny kandydat do top karty tej edycji.
nie ma kosztu wlasnego, 3 focusa, daje realnie -6F, dyshonoruje 2 chlopkow; do tego zadna inna karta tak nie gwalci honorowek :/

Olo jedyna obrona to -> wall of honor/dicretionary valor/ weigh the cost. i pogodzic sie ze strata 3-4 honoru. bez w/w moze i obronisz prowincje ale jestes o 6-8 honoru w plecy...
najpierw skroili runnera, teraz sie jeszcze nie oplaca wychodzic do obrony... wpie$%ol i do lochu
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Seppun Chikan

• Imperial
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2011-03-05, 21:44 »

RAZ. Miałeś czytać uważnie, dokładnie i odpowiednio się wypowiadać.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2011-03-06, 00:57 »
moim zdaniem to co tu czytam to nic innego tylko jojczenie graczy którzy grają honorówkami i nie moga zrozumieć że na honorówki też moze być dobra meta, bo tak naprawdę ta karta boli honory i nie wiem czy kogoś poza tym, jak nie chcesz tracić honoru w bitwie to graj Defensive screen i cofaj wszystkich zdyshonorowanych albo courtesy wyratujesz jednego i go zrehonorujesz, moze i jesteś 6-8 honoru w placy ale nie ma chyba takiego momentu w turze kiedy honorówka nie robi honoru, a u crane'a nawet w turze przeciwnika, moze czas zrozumieć że skończyły sie czasy gdy honorówka ma odpowiedź na wszystko

Olo

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2011-03-06, 09:40 »
Courtesy wymaga honorowego samuraja wiec slabo sie tym rehonoruje
nie chodzi o mete na honorowki wkladasz 3 karty do fate i rozpierdzielasz wszystkie honorowki tak po prostu a z innymi dajesz -6f
troche to glupie moim zdaniem zwlaszcza ze wszyscy tego uzywaja
no ale tessen i heavens to przynajmniej dadza te 2 honoru wiec bede mniej do tylu

skoro rehonor sprawdza sie jak zapowiada akcje co by bylo gdyby ta postac z armorem/tessenem byla dyshonorowa i przeciwnik ja zabija?

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #8 dnia: 2011-03-06, 09:58 »
a tak z innej beczki żeby nie było już nieścisłości co do shadowed courta
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=89303
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2011-03-06, 10:29 »
moim zdaniem to co tu czytam to nic innego tylko jojczenie graczy którzy grają honorówkami i nie moga zrozumieć że na honorówki też moze być dobra meta, bo tak naprawdę ta karta boli honory i nie wiem czy kogoś poza tym, jak nie chcesz tracić honoru w bitwie to graj Defensive screen i cofaj wszystkich zdyshonorowanych albo courtesy wyratujesz jednego i go zrehonorujesz, moze i jesteś 6-8 honoru w placy ale nie ma chyba takiego momentu w turze kiedy honorówka nie robi honoru, a u crane'a nawet w turze przeciwnika, moze czas zrozumieć że skończyły sie czasy gdy honorówka ma odpowiedź na wszystko

Raven->
defensive screen- musze wyslac 3 chlopow po to zeby zgrac 1 akcje, stracic 1 postac i miec kolejne 2 zdyshonorowane na stole? ozesz w morde...extra deal.
courtesy- nie zagram bo potrzebuje samuraja z honorem.

Olo-dawalyby ci rehonor przy zabijaniu.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Olo

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2011-03-06, 13:22 »
to zrehonoruje sie przed zniszczeniem?

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2011-03-06, 15:39 »
1. Announce
2. Target
3. Pay costs (if any)
4. Resolve

giniesz w resolve, reakcje odpalasz po targecie. wiec dostaniesz po drodze honor=rehonor.
zgona masz nadal ale przynajmniej nie kosztuje cie to tury :P

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2011-03-06, 16:56 »
Courtesy wymaga honorowego samuraja wiec slabo sie tym rehonoruje
nie chodzi o mete na honorowki wkladasz 3 karty do fate i rozpierdzielasz wszystkie honorowki tak po prostu a z innymi dajesz -6f
troche to glupie moim zdaniem zwlaszcza ze wszyscy tego uzywaja
no ale tessen i heavens to przynajmniej dadza te 2 honoru wiec bede mniej do tylu

skoro rehonor sprawdza sie jak zapowiada akcje co by bylo gdyby ta postac z armorem/tessenem byla dyshonorowa i przeciwnik ja zabija?

powiedzmy sobie szczerze ze militarek te -6 forca nie zabardzo boli no chyba ze jest to jakiś blitz na padake, natomiast z tymi honorówkami to bym nie powiedziałze wystarczy mieć w decku shameful'a i wygrywasz z każdą honorówką, dowód? Crane skończył na 1 miejscu na koteiu w Toulouse a w Feeding Hills skończył 2 i chyba nie były to scouty ani magistrzy na wcisku wiec nie przesadzajcie

Raven->
defensive screen- musze wyslac 3 chlopow po to zeby zgrac 1 akcje, stracic 1 postac i miec kolejne 2 zdyshonorowane na stole? ozesz w morde...extra deal.
courtesy- nie zagram bo potrzebuje samuraja z honorem.

tak ja wiem ze chcielibyście karte która tych 2 typów zrehonoruje da honor i jeszcze kopnie przeciwnika można pomarzyć

fakt masz 2 zdyshonorowane postacie na stole ale są to 2 ŻYWE postacie które mozesz zrehonorować w limitedzie i NIE STRACIĆ z nich honoru
ale skoro uważasz ze to słaby deal a lepszym jest pojechać 2 typami tylko po to żeby zagrać 1 akcję cofnąć sobie i zrehonorować 1 typa i stracić i przy okazji 3 lub 4 honoru to chyba dyskusja staje sie jałowa bo ja zawsze myslałem ze w honorówce trzeba ten honor zbierać a nie  go tracić

a tak z innej beczki żeby nie było już nieścisłości co do shadowed courta
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=89303

skandal i kpina, ale co zrobić

« Ostatnia zmiana: 2011-03-06, 17:02 by Raven »

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2011-03-06, 17:39 »

tak ja wiem ze chcielibyście karte która tych 2 typów zrehonoruje da honor i jeszcze kopnie przeciwnika można pomarzyć

fakt masz 2 zdyshonorowane postacie na stole ale są to 2 ŻYWE postacie które mozesz zrehonorować w limitedzie i NIE STRACIĆ z nich honoru
ale skoro uważasz ze to słaby deal a lepszym jest pojechać 2 typami tylko po to żeby zagrać 1 akcję cofnąć sobie i zrehonorować 1 typa i stracić i przy okazji 3 lub 4 honoru to chyba dyskusja staje sie jałowa bo ja zawsze myslałem ze w honorówce trzeba ten honor zbierać a nie  go tracić

1) 2x -3F nie jest taka najgorsza opcja. z butow nie wyrywa ale tez nie jest martwa karta (jak np herbata). nawet focusa ma przyzwoitego.
2) rehonorowanie w limitedzie tez takie proste nie jest (ale jest wykonalne). no i najczesciej oznacza ze chlopaki poszly na kleczkach do jakiejs swiatyni co je na ture wylacza (jednorazowo kitsune den sprawia ze jestesmy na plusie)
3)bardziej problematyczny jest wymog min 3 personalek w defensie by uciec tymi dwoma ktore zebraly shamefulem. ciekawsza opcja wydaje sie tessen/armor of heaven.
4)nie oczekuje karty ktora mnie zrehonoruje+da mi honor+ kopnie przeciwnika...wolalbym zeby AEG nie wydawal brokenow w stylu S&C.
5)na temat amerykanskich kotei powoli wyrabiam sobie opinie - innych deckow nie bede komentowal ale widzac czym gral np lew (wygral koteia) to albo graja tam zupelnie inaczej albo kierowca osiagnol poziom gdzies pomiedzy "Bóg" a "Cudotwórca".

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2011-03-06, 17:56 »
czytając waszą argumentacje "dlaczego S&C jest broken" to idąc wazym tokiem rozumowania btoken jest takze Census, Crossing, Fury of the dark lord oyo seido, reinforce the gates, bo każda z tych krat kopie jakiś typ decka a jak borze siądzie to wygrywa z tym deckiem gre

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2011-03-06, 19:22 »
census jest uciazliwy
crossing mega losowy-ale jak wejdzie w odpowiednim momencie to "wrazliwy" build sprowadza na glebe.
Fury odkad nie lapie shadowlandow jest out of action; oyo -tutaj nie mam zdania (ocen sam jak bardzo cie to boli ale tez jak czesto widujesz to na stole)
reinforce-tak naprawde nie daje zadnej przewagi : tyle ze jak bozia przykazala pierwsza akcje ma obronca. wsio.

gokish

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2011-03-06, 20:23 »

reinforce-tak naprawde nie daje zadnej przewagi : tyle ze jak bozia przykazala pierwsza akcje ma obronca. wsio.

znajduję na luzie jeszcze kilka zastosowań reinforce'a

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2011-03-06, 20:44 »
Naście.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2011-03-06, 21:01 »

znajduję na luzie jeszcze kilka zastosowań reinforce'a

lapanie kawalerii i dzikich wjazdow/przejazdow...choc negowanie takich ruchow tez sie znajduje zwykle w pojezdzie.
cos jeszcze?

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2011-03-06, 21:34 »
mysle ze wg Ciebie canesus czy reinforce nie jest broken bo nie grasz swarmem ani mantisem bazującym na navalu, natomias grasz honorem dlatego S&M jest broken, ja mam S&M ogólnie gdzieś i podejrzewam ze w tym samym miejscu mają tą karte wszystkie decki oprócz Cranowego, feniksowego bądź dragońskiego honoru czyli aż 3 deków z pośród których tylko tak naprawde Crane sie na ten czas liczy i jak widać po ostatnich koteiach daje sobie rade np we francji S&M jakoś bardzo nie powstrzymał go przed wygraniem tej imprezy
« Ostatnia zmiana: 2011-03-07, 00:47 by Raven »