Autor Wątek: Shameful and Cowardly  (Przeczytany 7490 razy)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Shameful and Cowardly
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-03-06, 23:50 »
Nie bardzo czaję, gdzie tu problem. S&C może być uciążliwy, ale nie przeginajmy - ma swoje wady. Jak gram żurem to może mi się ta karta nawet podobać (daje tempo w obronie, tj. nie wyłącza mi postaci). Jak stanę dwoma chłopami to zdążę dwie akcje opalić (licząc, że S&C idzie ze sneaka czy navala), a to zwykle oznacza, że prowka się ostanie.

Krótko mówiąc: "Do dupy - nie zabija."

Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

mhls

• boxable Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-03-07, 00:29 »
Ja może nie mam wielkiego doświadczenia ale według mnie shameful jest dobra karta ale faktycznie nie daje nie wiadomo jakiej przewagi nad przeciwnikiem. Ponadto tak jak mówił Chord potrafi osłabić, aczkolwiek jak się obroni prowincje mieszając przeciwnikowi w osłabieniu armii to strata honoru niekoniecznie musi być czymś nie do nadrobienia. Jest wiele innych kart przy których można by się zastanawiać czy przy danej konstrukcji decka nie dają większego profitu niż S&C.

Myślę ze S&C jest dobra karta ale nie ma co nad nią płakać ze jest przegięta. Na pewno potrafi pomoc ale nie w każdej sytuacji.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-03-07, 00:36 »
mysle ze wg Ciebie canesus czy reinforce nie jest broken bo nie grasz swarmem ani mantisem bazującym na navalu, natomias grasz honorem dlatego S&M jest broken, ja mam S&M ogólnie gdzieś i podejżewam ze w tym samym miejscu mają tą karte wszystkie decki oprócz Cranowego, feniksowego bądź dragońskiego honoru czyli aż 3 deków z pośród których tylko tak naprawde Crane sie na ten czas liczy i jak widać po ostatnich koteiach daje sobie rade np we francji S&M jakoś bardzo nie powstrzymał go przed wygraniem tej imprezy

masz to gdzies bo postaci nie masz z wymogami i generalnie leje cie to czy masz honor czy tez nie na postaciach. zreszta z dyshonorem gra sie inaczej.
pewnie podobnie jest ze spiderem (efekt -6F na ghoulach gubi sie gdzies w tlumie)
za to w lwie jak zjedziesz do 2-3 honoru na domku to jest smutno...i drogo. (pomijam dyshonor.paragonow ktorzy zaczynaja dlubac w nosku)
dobrze zgrane kupuje troche wiecej niz ture. /daje do myslenia i zmienia sie podejscie czlowieka do defensywy, playtesty w toku/

Nie bardzo czaję, gdzie tu problem. S&C może być uciążliwy, ale nie przeginajmy - ma swoje wady. Jak gram żurem to może mi się ta karta nawet podobać (daje tempo w obronie, tj. nie wyłącza mi postaci). Jak stanę dwoma chłopami to zdążę dwie akcje opalić (licząc, że S&C idzie ze sneaka czy navala), a to zwykle oznacza, że prowka się ostanie.

Krótko mówiąc: "Do dupy - nie zabija."

symulacyjnie?
masz srednio po 3 ph na postaciach. naparza cie 4 barbarzyncow, wystawiasz 2 knypow w obronie.
wersja zla- dostajesz to ze sneaka. masz 2 dyshonor personalek (i w okolicy 0F). twoja akcja->kill?odeslanie? (bron boze akcja wymagajaca honorable person)...no i raczej honoru z tego juz nie bedzie.
akcja przeciwnika-kill, 3 w dol. twoja-kill. przeciwnika-kill, 3 w dol.
zostaje 2 barbarzyncow vs. twoja papierzana prowincja(6-7?).
efekt->prowka w plecy(?) + 6 honoru w dol.

masz racje, "do dupy- nie zabija".
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2011-03-07, 00:44 »
symulacyjnie?
masz srednio po 3 ph na postaciach. naparza cie 4 barbarzyncow, wystawiasz 2 knypow w obronie.
wersja zla- dostajesz to ze sneaka. masz 2 dyshonor personalek (i w okolicy 0F). twoja akcja->kill?odeslanie? (bron boze akcja wymagajaca honorable person)...no i raczej honoru z tego juz nie bedzie.
Wolne, żarty. Nie po to mam akcje które mnie samego z battla usuwają (WoH, WtC czy duel z twierdzy, który, można przecież zremisować), żebym tracił obie postaci. Że nie wspomnę o bezprezencyjnej obronie (i nie truj mi o deterach). A jeśli nie mam, żadnej z tych rzeczy pod ręką to to nie jest zła, a arcytragiczna wersja.

Poza tym, może nie zauważyliście, ale AEG rzucił ostatnio kartę do negowanie starty honoru nawet ze śmierci własnej postaci...

« Ostatnia zmiana: 2011-03-07, 00:47 by Chord »
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2011-03-07, 01:10 »
masz to gdzies bo postaci nie masz z wymogami i generalnie leje cie to czy masz honor czy tez nie na postaciach. zreszta z dyshonorem gra sie inaczej.
pewnie podobnie jest ze spiderem (efekt -6F na ghoulach gubi sie gdzies w tlumie)
za to w lwie jak zjedziesz do 2-3 honoru na domku to jest smutno...i drogo. (pomijam dyshonor.paragonow ktorzy zaczynaja dlubac w nosku)
dobrze zgrane kupuje troche wiecej niz ture. /daje do myslenia i zmienia sie podejscie czlowieka do defensywy, playtesty w toku/

Generalnie wszystko zależy od tego jaki ten lew jest, jesli jest to stary naked to faktycznie masz racje, jeśli jest to ten na kawaleriach i majchrach to wymagania go tak nie bolą bo nim spotka przeciwnika to będzie miał tyle hajsu ze może tych chłopów wystawiać nawet za pełny, natomiast jeśli masz problemy z wymaganiami honorowymi grając honorówką to... no cóż...

symulacyjnie?

masz racje, "do dupy- nie zabija".

sytuacja sie diametralnie zmienia jak przeciwnik nie ma sneaka a Ty sie przystawisz 3 postaciami wtedy mu zabijasz całą armie a jak zabijesz kogoś duelem to moze uda sie wrazić hamstrunga za +3 honoru, ale nawet jak stracisz 6 to 6 honoru za zabicie całej armii przeciwnika to toura spokoju czyli dobry deal

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2011-03-07, 08:47 »

Poza tym, może nie zauważyliście, ale AEG rzucił ostatnio kartę do negowanie starty honoru nawet ze śmierci własnej postaci...

to mi gdzies umknelo- jaka to karta?
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2011-03-07, 08:50 »

Distractions in Court i TTL

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #27 dnia: 2011-03-07, 09:02 »
S&C jest silną kartą ale on nawet nie wyrównuje szans z honorówkami w przypadku niektórych deków
honorówki są teraz naprawdę bardzo silne
niedość ze zabijają to jeszcze kręcą duże ilości honoru i nawet są stanie pojechać ( nie wszystkie ale cześć napewno)
ostatni turniej (w katosach mały wrzuć wyniki) co prawda pokazał coś innego ale to tylko dlatego ze były 3 deki typowo przeciwko honorówkowe
bosche teraz honorówki bez problemu krącą po 6-10 honoru w turze przeciwnika ( turze przeciwnika)
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2011-03-07, 11:00 »

Distractions in Court i TTL

czuje sie turniejowo zwalowany :(

Olo

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2011-03-07, 18:07 »
zebym dobrze zrozumial jak mam typa dishonored z armor of heavens/tessenem i akcja mnie zabija to gine-trace honor za smierc-rehonoruje sie po smierci?

walec: w jaki sposob "bez problemu" mozna zrobic 10 honoru w turze przeciwnika bo cos mi tutaj chyba umknelo?

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #30 dnia: 2011-03-07, 18:56 »
zebym dobrze zrozumial jak mam typa dishonored z armor of heavens/tessenem i akcja mnie zabija to gine-trace honor za smierc-rehonoruje sie po smierci?
Armor of Heavens rehonoruje Cie po tym jak akcje Cie targetuje. Czyli giniesz honorable ergo nie tracisz honoru.
Tessen natomiast ma delayed honor gain i w momencie gaina ktory nastapi z reakcji Tessena Twoja postac i tessen sa w discardzie w zwiazku z tym nie dostajesz honoru i nie rehonorujesz postaci.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2011-03-07, 19:02 »

walec: w jaki sposob "bez problemu" mozna zrobic 10 honoru w turze przeciwnika bo cos mi tutaj chyba umknelo?
Przy Tessanie; typ umiera i dopiero po końcu akcji dostajesz 2 honoru.Jeśli typ był niehonorowy nie rehonoruje się.

10honoru na ture w Craneie czy LSc to nie problem faktycznie przy w miare regularnej rece powinno to być 6, 10 jak sfarcisz z Peacefulem/Hamstrugiem :p
« Ostatnia zmiana: 2011-03-07, 19:04 by Matsu Girro »

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #32 dnia: 2011-03-07, 19:12 »
Doji Nukada, Draw Attention, patroling the roads, peaceful discorse, exotic goods, hamstrung, abjudication, Asahina Okimoto, wall of honor, well defended border i jeszcze parę się kart znajdzie które są grane i dać mogą honor w turze przeciwnika, 
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2011-03-07, 19:26 »
Jeszcze Hideo, Domotai, Beniha, Flashy Techinque...

W każdym razie sporo tego.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #34 dnia: 2011-03-07, 20:28 »
Przy Tessanie; typ umiera i dopiero po końcu akcji dostajesz 2 honoru.Jeśli typ był niehonorowy nie rehonoruje się.
Dishonorable/Honorable status sprawdza sie w momencie podejmowania akcji wiec jezeli byl dishonorable kiedy wykonywal reakcje z Tessena to nie dostajesz honoru. Nie mozesz rowniez go zrehonorwac bo juz jest w discardzie. Simple as that.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Olo

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2011-03-08, 00:20 »
dac moga honor ano dac moga
ale sadzilem ze bez problemu to co ture i bez wystawienia 15 postaci i zagrania 10 kart z reki

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #36 dnia: 2011-03-08, 07:22 »
olo poto wkładasz karty do deka by przybliżały cię do warunku zwyciestwa wiec trzeba je jednak zagrywać:):)
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2011-03-08, 20:51 »
no generalnie slabo sie gra w karty bez kart.
inna sprawa- ta sama umiejetnosc np na postaci/domku ma inna jakosc niz w fate. kwestia powtarzalnosci.