Autor Wątek: [EE] Design Diaries: Nowe zasady  (Przeczytany 19787 razy)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: [EE] Design Diaries: Nowe zasady
« Odpowiedź #20 dnia: 2011-10-24, 12:52 »
emm moim zdanie największe gięcie jakie jest wśród tych zasad to powtarzalne reakcje ale mogę się mylić, ogólnie zmiany ok

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2011-10-24, 13:03 »
emm moim zdanie największe gięcie jakie jest wśród tych zasad to powtarzalne reakcje ale mogę się mylić, ogólnie zmiany ok
ale raven to nic nie zmienia bo to byl zapis w stosunku do zasad kiedy nie było (akcja jest tylko once pre turn)
Walec

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2011-10-24, 13:18 »
To najpierw duele. Usunięcie focus pool nie jest złe (ale, argument, że gracze się nudzili to porażka...), większy problem ze zmaną działania duelisty. O ile nie płakałbym za bardzo nad niemożnością zamordowania championa (wystarczy, że wydadzą region/holding +1 do chi dla dulisty przed duelem - coś podobnego do Magistrate Stipend czy Archery Dojo i problem się rozwiąże), bardziej mnie martwi, że napis As a focus effect: będzie na karcie mniej istotny niż flavor  ;).
Poważnie - jaki idiota pozwoli ci się sfocusować widząc, że grasz duelówką? To po jaką cholerę oni dają focus effecty na tę edycję? Żeby duel deck vs. duel deck wyglądało ciekawiej? Proszę...

Overlaying brzmi słabo, bo to wcale nie była przestarzała i nieistotna reguła, jak rezolutnie zauważa AEG. Zostawienie Ability na postaci dawało overlayowaniu jakąś moc. Teraz overlay to zredukowanie kosztu exp. postaci o różnicę z non-exp. w zamian, za usunięcie non-exp. z prowincji. Nie wiem czy ktoś się na to zdecyduje...

Proclaim mnie zabolał. Zwłaszcza ten base ph...
Do czego ma służyć ten spell w takim razie?
http://l5rsearch.com/db/search.cgi?cmd=detail&card_id=9344

Fajnie, że seppukować mogą teraz shugasy.
Niefanie, że seppukowanie tych shugasów to kretynizm jak ich mało. W ogóle odpalanie tej akcji będzie dla frajerów.

Zasada o reakcja też nie była nieistotna (bo zabraniała odpalać tę samą reakcję na raz - np. z Whispers of the Dying Sun albo The Fires of War), ale AEG chyba o jakiejś innej grze mówi.

No, a w przyjemniejszym tonie:

Podoba mi się, że rozszerzenie tolerancji rule of location i presence. Ładne, acz nie przegięte komba będą wychodzić.

Clan Discoutn i Honor Requirements też na plus (chociaż Willopodobne karty mogą być straszne).

Equip spelli jest w porzo - zwłaszcza, z restrykcjami.

Conqueror brzmi genialnie i wystarczy czytać, co napisali, żeby się nie bać o permanentne Military Assesment. To będzie rulebookwa reakcja gracza (bez adnotacji Any nuber times per turn, jak w przypadku taktyczenia czy navala).

I słów kilka o tym, co napisali o honor vs dyshonor. Chociaż nie jest to żadna zasada, a bardziej way of thinking to jestem zeń zadowolony. Generalnie ukrócone zostaną głupie decki kontrolno-rakietowo-honorowe/dyshonorowe (szkoda tylko, że już pokazali do niech twierdze  :P).
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2011-10-24, 14:43 »
Zgadz sie z Chordem odnosnie focucow, mialem napisac to samo, focus efecty bez eventow kazacych focusowac ( w stylu shatter focus) beda bezuzyteczne;P
Tak samo zgadzam sie z watpliwosciami co do proclaimu, raczej idiotyczna zmiana.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2011-10-24, 15:01 »
ja mam nadzieje, ze z fokusami bedzie lepiej - w koncu fajnie zagrac takie simple yari - tak czy siak zgine, ale sie chlop przynajmniej zegnie, jesli beda fajne fokusy na kartach nieduelowych, to moze byc calkiem wesolo... tylko, ze tu brakuje focus poola, bo zagrywanie w ciemno badx z reki karty nie bedzie juz takei atrakcyjne

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #25 dnia: 2011-10-24, 15:01 »
Focus Effect dalej można sprzedać z podmiany jednej karty przez Duelistę przed rozpatrzeniem Focus Effectów, więc nie tak źle jest. Poza tym ta zmiana eliminuje sytuacje jak ten ping-pong Dragoński z 1C wyzywa jakiegoś klocka i wygrywa duel.

@Chord - taki idiota, dla którego zgon aktualnej postaci to problem i lepiej spróbować coś podziałać w Duelu niż dać się ubić

Tolerancja do rule of location i presence całkiem fajna

Equip Spelli to bardzo fajna sprawa  :)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2011-10-24, 15:26 »
Nie wiem o co Wam chodzi z tymi Focus Effectami?
Jeśli dobrze rozumiem to: "The focus pool is going away, being replaced by the ability to, four times per duel, focus from your hand or from the top of your deck (without looking at it first if from your deck, though you may look at it after you have focused it)." oznacza to ni mniej ni więcej tylko tyle, że można nawet wszystkie 4 karty zagrać z ręki. Problemem nie będzie zatem losowość Focus Effectów. Problemem będzie "strike" ze strony wyzwanego, który przegrywa na wejściu - ale czy to na prawdę problem?
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2011-10-24, 15:29 »
Powiedzcie mi jak dokładnie ma wyglądać focusowanie z decku bo nie jestem pewien? Mówię - focus z decku i patrzę na kartę, czy rzucam kartę w ciemno i po strike odkrywamy?

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2011-10-24, 15:46 »
Wybierasz opcję focus from deck. Patrzysz co to za karta i dokładasz ją do puli focus. Tak by wynikało z tego co tam napisali. Czyli wiesz co focusowałeś.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2011-10-24, 15:49 »
Zmiany w focusie bardzo na plus :D

Ja blefuje i biorę z deku a lamus mający dobre efekty wypluwa się z kart z ręki, piękne :)
Shoju na prezydenta! :)

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2011-10-24, 15:51 »
Lamus rzuca z ręki te co mu potrzebne (np. +2 honoru) a potem z decka... bo i tak ma same 4 ;)

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2011-10-24, 16:38 »
Połowa zmian to kosmetyka. Duele mi się na pierwszy rzut oka nie podobają, ale muszę się nad tym namyślić. Szkoda, że z jednej strony upraszcza się zasady, a z drugiej dokłada kolejnego keyworda. Seppuku - podoba mi się idea, której ma służyć taka zmiana, ale nie jestem pewien czy to wyjdzie na dobre grze. Klanowe ignorowanie honoru i kasy przez całą turę - bomba, w końcu. Tworzenie postaci legalizujące Rule of Presence - bardzo dobrze.

Po przeczytaniu ustępu dotyczącego honor vs. honor narzuca się jedna myśl : te zasady są ... nieuczciwe.

Jeżeli powerlevel talii dyshonoru i powerlevel talii honorowej w jakimś meczu są identyczne, a ich warunki zwycięstwa są po przeciwnych stronach osi (utrzymać dużo honoru vs. zabrać dużo honoru) - powinien wygrać ten, który lepiej swoją talię wykorzysta. Czyli : lepszy gracz. W przypadku remisu w powerlevelu i remisu w umiejętnościach, są dwie opcje - remis, albo losowe rozstrzygnięcie zwycięzcy. Konkretny wariant zależy od ustaleń turniejowych, obecnie partia nierozstrzygnięta jest traktowana jako przegrana obu graczy. Co zresztą jest zgodne z duchem Legendy, gdzie remis w pojedynku jest równoznaczny z porażką - nie wygrałeś, czyli przegrałeś.

Zamiast zaakceptować taki stan rzeczy, dokłada się jednej - ale tylko jednej! - talii dodatkową opcję na zwycięstwo. Wow.
« Ostatnia zmiana: 2011-10-24, 16:41 by Seppun Chikan »

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2011-10-24, 17:03 »
zasady wcale nie musze byc nieuczciewe - ja mysle, ze skoro honor bedzie jechal do walki, to dyshonor tez bedzie wtedy szybciej dzialal na gracza, ktory rusza do ataku

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2011-10-24, 17:37 »
Bezsensem jest to by akurat honorówka miała jechać do walki - wiadomo, że honorówki i dyshonory są właśnie nastawione na to by bronić więc są w tym zdecydowanie silniejsze - więc ten który z nich jest zmuszony do przełączenia się na wjazd automatycznie ma w plecy - bo będziesz miał połowę kart martwych i nieprzydatnych...

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #34 dnia: 2011-10-24, 18:03 »
Jako, że dzisiaj niestety lekcji jest ogrom do zrobienia, czy ktoś mógłby streścić resztę tych zasad, żebym admin/ja zedytował pierwszy post, aby wszystko było czytelne?
I can swim.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #35 dnia: 2011-10-24, 19:25 »
Brak Seppuku w reakcji Vs (Scandalous Rumors + LoDD). Halo?
« Ostatnia zmiana: 2011-10-24, 19:38 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2011-10-24, 20:01 »
Nie ma tak źle. To jest jedna strata = np. 5. + 1 ze strongholdu.
Ale generalnie jest to obecnie karta, która mówi "odjedź wszystkim".

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2011-10-24, 20:09 »
fajne zmiany, duelowki naprawde beda musialy nieco podkrecic focusa a nie blefowac ze maja dobre, bo a nuz przeciwnik sie wycwani i sfocusuje dobrze  ;)

seppuku tez wporzo, przynajmniej militarki beda mowily w openie cos innego niz pass ;p
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Epik

• Mantis Clan
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2011-10-24, 20:42 »
Z mojej mantisowej perspektywy, te zmiany mimo malusieńkich jeszcze niedomówień są CUDOWNE I GENIALNE! Chyba zrobili wszystko co mogli aby mantisowi grało się przyjemniej ;D

Shiba Ivano

• Phoenix Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2011-10-24, 20:53 »
Z mojej mantisowej perspektywy, te zmiany mimo malusieńkich jeszcze niedomówień są CUDOWNE I GENIALNE! Chyba zrobili wszystko co mogli aby mantisowi grało się przyjemniej ;D

Wliczając przegięty domek do Economic Warfare.
Weź idź ;)

Zmiany - ok, nowe duele może rzeczywiście będą bardziej losowe i płynne. 
Overlay - nie jestem zadowolony, nie będzie super monków z Feniksa.
Poczekam, zobacze, najwyżej będę narzekał, jak to " za dawnych czasów było lepiej"
« Ostatnia zmiana: 2011-10-24, 20:55 by Shiba Ivano »