Autor Wątek: [2012 Kotei] Atlanta, Georgia, USA - March 3  (Przeczytany 5571 razy)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
[2012 Kotei] Atlanta, Georgia, USA - March 3
« dnia: 2012-03-04, 07:52 »
79 players:

8 Crab
9 Crane
7 Dragon
13 Lion
8 Mantis
8 Phoenix
10 Scorpion
8 Spider
7 Unicorn
1 Ronin

Top 8
16. PX James Donnithorne-tait def. 8. SC Paul Li
5. LN Daniel Long def. 4. UN Patrick Vicens

11. LN Randy Slaven def. 14. SC Mark Zohn
15. MN Lee Steele def. 7. CB Evan Paul

Top 4
16. PX James Donnithorne-tait vs. 5. LN Daniel Long
11. LN Randy Slaven vs. 15. MN Lee Steele

Aramasu

• Mantis Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: [2012 Kotei] Atlanta, Georgia, USA - March 3
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-03-04, 09:07 »
16. PX James Donnithorne-tait def. 5. LN Daniel Long
11. LN Randy Slaven def. 15. MN Lee Steele

---

16. PX James Donnithorne-tait def. 11. LN Randy Slaven

James Donnithorne-tait wins for the Phoenix, and chooses Pool of True Divination.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-03-04, 10:48 »
fajnie sie zwyciestwa rozchodza w tym sezonie :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-03-04, 18:21 »
fajnie sie zwyciestwa rozchodza w tym sezonie :)

mnie sie to zdecydowanie podoba.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-03-05, 16:50 »
Decklista z komentarzami:

Temple of Purity / BK normal / BH xp
(Card draw is key when going second, you have a lot of honor in your Fate and don't need much gold. BK normal has proven itself far superior to BKxp - the favor gives you all the card cycling you need and a reliable dynasty draw is essential).

Dynasty (40)

3 Small Farm
3 Well-Tended Farm
3 Temple to Hotei
2 Silver Mine
(only 11 holdings. The deck is dirt cheap and wants to buy a guy and a holding T1. Why? Because proclaim is once per turn and not using it turn 1 is a waste of a potential honor gain)

3 Isawa Tomohiro
3 Asako Moeru
3 Otomo Demiyah
3 Asako Tsunefusa
3 Asako Kaitoko (was Asako Rinshi in Chicago. The 1G extra didn't hurt me at all during Atlanta)
3 Agasha Kodo
1 Isawa Sakonoko
(9 boxables - I want to buy one first turn, ideally not Demiyah but getting a T1 body to Favors/lobby is still useful. The rest of the personalities pick themselves, with Kaitoko preferred over Rinshi for additional robustness, especially vs Kensai type decks).

1 Second City
1 Jurojin's Blessing
(Jurojin's is far superior to Ebisu's, in my opinion. Getting back a Rhetoric in an honor match is worth more than 4 honor for a province, and vs military, getting back a Flooded Pass or similar is superior to +2 province strength. Plus filtering your Fate draw is huge.)

1 Disgrace (meta for Winds of Dismissal and Shiro Chugo)
1 Benefices of the Emperor (cards or province, both help me more than my opponent in almost all matchups and situations)
1 Imperial Gift (duh)
1 Naoharu's Gift (I always have a card that's not great for the matchup I'm in. Seek the Stain is also a good one)
1 Turquoise Championship (I buy a guy T1 so this is great)
3 Delayed Arrival (the game lasts 5 turns. Taking out their most dangerous unit for a turn is huge. I rarely leave guys in battle to allow for opposed move in, though Brave New World is a pain).

Fate (40)
3 One Koku (essential)
3 Flooded Pass
3 Wall of Honor
3 Unimpeachable Name (Game of Sincerity is a common meta choice. This is very useful against it, as well as the battle bow)
3 Favors (helps reliably hit 40 in 5 turns, or 4 in some cases!)
3 Honesty of the Phoenix (always played as an Open)
2 Sundering Strike (was 2x Tell the Tale in Chicago. I didn't miss the 1 honor gain and Honesty was only a dead card for me once in the tourney)
2 Dismissing the Cur (was 2x Inexplicable Challenge in Chicago. Inexplicable not working through attachments is big, and Dismissing as send home synergies with Sundering and the favor)
2 Rhetoric
1 Peace
1 Besieged
1 A Game of Dice
1 The Fires of War

3 Winds of Dismissal
3 Seek the Stain
2 Seeking the Way

1 Ring of the Void
1 Ring of Earth
(no Fire. I don't try to kill people, and I don't usually have spare bodies to sacrifice. It's also more vulnerable to negation)

1 Asako House Guard

1 Pearl of Embers

The deck is really, really fast. It's also really, really reliable. In 25 tournament games and ~100 test games it's only crapped out on me once (rd 5ish vs spider kensai in Chicago). It's immune to gold screw since it doesn't need gold. It's got so many ways of gaining honor that you always cross by T5 unless your opponent drops a bunch of meta against you (e.g. Shiro Chugo - and I was still crossing T6-7 vs Paul). With the Atlanta changes it's also more robust - note how the changed cards were key to the second win in the T4 match.

I'm off to Evansville next weekend and hoping to play something different, though having missed out on top Phoenix in both Chicago and Atlanta on strength of schedule (congrats to Isawa Ayden of these boards who claimed top Phoenix in Atlanta - decided off swiss standings) I kind of feel I ought to go to Evansville and try to get top firebirdie

-Donny

James Donnithorne-Tait
Shiba Samoshii
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-03-05, 17:01 »
6 courtierów i trzyma Cur'a, który w dodatku wymaga >= ph... Oni grają w inną grę.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-03-05, 17:05 »
6 courtierów i trzyma Cur'a, który w dodatku wymaga >= ph... Oni grają w inną grę.

Raczej Ty :P .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-03-05, 17:06 »
Trzeba dodać że tydzień wcześniej tym deckiem był w top 4 w Chicago.

Co do Cur'a to ja sie wcale nie dziwie, dobre odesłanie z zyskiem 2 honoru, to że tylko 6 courtierów nie przeszkadza bo wystarczy 1 siedzący i tak w domu. Ograniczenie PH czasem może boleć ale na 3 couriterach i tak masz 4 więc zazwyczaj nie jest to problem.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-03-05, 17:09 »
trzyma tez retoryke i favors. z drugiej strony mozna sie przez dynastie dosyc szybko przekopywac alne to nadal 7kart fate pod 6 dynasti

moze mnie ktos oswiecic dlaczego disgrace jest meta na shiro chugo? chyba ze to skrot myslowy i odnosi sie do postaci/fate scorpa ogolnie
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-03-05, 17:18 »
trzyma tez retoryke i favors. z drugiej strony mozna sie przez dynastie dosyc szybko przekopywac alne to nadal 7kart fate pod 6 dynasti

moze mnie ktos oswiecic dlaczego disgrace jest meta na shiro chugo? chyba ze to skrot myslowy i odnosi sie do postaci/fate scorpa ogolnie

Myślę że chodzi o postać skorpa która mówi jeśli jesteś zdyshonorowany strać 1 lub 2 honoru, a jak nie to zdyshonoruj się.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-03-05, 17:48 »

O tym już nie chciałem wspominać. Na co mu ta retoryka (i jeszcze podkreśla, że wyciągnie ją z juro...) skoro nie ma jej kto odpalać? I już spuszczam zasłonę milczenia na fakt, że do każdej z tych akcji trzeba courtiera kiwnąć.
Ja nie wiem jak takie decki wygrywają... Cały turniej na farcie? Czy jak?
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-03-05, 18:36 »

O tym już nie chciałem wspominać. Na co mu ta retoryka (i jeszcze podkreśla, że wyciągnie ją z juro...) skoro nie ma jej kto odpalać? I już spuszczam zasłonę milczenia na fakt, że do każdej z tych akcji trzeba courtiera kiwnąć.
Ja nie wiem jak takie decki wygrywają... Cały turniej na farcie? Czy jak?
Trzeba dobrze tasować deck, to wszystko dochodzi wtedy kiedy trzeba :P
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-03-05, 19:20 »
w tym szalenstwie jest metoda:
2 courtierow wystarczy do odpalenia raczej wszystkiego, cur grasz tylko na militarke-a wtedy raczej nie musisz sie sprezac po retoryke. favors to tempo-odpalic by wypadalo.
jako ze gra sie tym jak runnerem to w 5 turze konczysz-> grasz 11 kartami z fate (+ew.mielenie z favora/guidance itp). szybki jest (choc da sie zrobic szybszy honor w innych klanach); wydawalo mi sie ze scorp powinien takie decki stopowac ale tutaj broni sie wynikiem /przynajmniej w zaatlantyckim srodowisku/

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-03-06, 01:45 »
Też uważam, że tych courtierów dość. Jeden wystarcza.
Na upartego jeszcze widziałem, że dorzucali jedną/dwie Miya Masatsuko.

Tym niemniej nie wygrywali ;)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-03-06, 09:07 »
ja troszkę nie rozumiem wypowiedzi ludzi, którzy potrafią krytykować deck który wygrywa :)
wszyscy wiemy, że środowisko gdzie nie spojrzeć jest inne. Jest deck lista cieszmy się, patrzmy, wyciągajmy wnioski, a komentarze w stylu
Oni grają w inną grę.
proponuję zachować dla siebie, bo jeżeli deck wygrał to znaczy że spełnił zadanie, a to, że u nas zapewne by nie zadziałał nie zmienia tego faktu.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-03-06, 15:08 »
a to, że u nas zapewne by nie zadziałał
Oznacza dokładnie to, że
Oni grają w inną grę.

A courtierów może i wystarczy sześciu o ile przyjmujemy Hamerykański model rozgrywki "Jak ktoś ma open akcjie w decku to gra paskudną europejską kontrolą" czy też inaczej o ile zakładamy, że postaci w domu są untargetable ^^

Gendo

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-03-06, 15:19 »
Khem, Chord, jak na razie te paskudne europejskie kontrolki to był wcisk na skorpach i lionach. Mnie już pusty smiech bierze jak czytam o tych innych grach, jacy to amerykanie są tępi i nie potrafią grać a my tutaj w europie to jesteśmy tacy , że oh, ah. Więcej pokory jednak proszę. Zgadzam się z Vasqezem. Deck wygrał i już. Nie ważne jak.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-03-06, 17:25 »
a to, że u nas zapewne by nie zadziałał
Oznacza dokładnie to, że
Oni grają w inną grę.

A courtierów może i wystarczy sześciu o ile przyjmujemy Hamerykański model rozgrywki "Jak ktoś ma open akcjie w decku to gra paskudną europejską kontrolą" czy też inaczej o ile zakładamy, że postaci w domu są untargetable ^^
no bo już nie wytrzymalem
a ile to tez złej kontroli masz w openie?
a tak z innej beczki ile razy grałeś przeciwko inkwizycji blitz honor?
poza tym Shiba Samoshii to anglik który ma bardzo długi staż w legendzie bo spotkałem go już na koteiu w krakowie w 2004
Walec

tysonek22

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-03-06, 18:25 »
chord ile wygrałeś koteiów ?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-03-06, 19:11 »
Ja nie wygrałem ani jednego Koteja, ale też uważam, że w Stanach grają w inną grę. To widać po tym, jakie decki znajdują się u nich w top4. Nie wierzycie, to przejrzyjcie sobie dane za kilka lat wstecz, decki są powszechnie dostępne, wiele osób się nimi chwali. Nie wiem czym to jest spowodowane, prawdopodobnie większy odsetek ludzi składa się tam talie bardziej swobodnie niż u nas, bez starannego planowania każdej karty i wielotygodniowych testów i bez zwracania większej uwagi to co się dzieje w środowisku.

Tekst "to inna gra" w ogóle pochodzi z USA właśnie, gdzie jakiś amerykaniec komentował decki z jakimi się spotkał na dużej europejskiej imprezie. I to amerykańce stwierdzili, że w Europie to ludzie grają zupełnie innymi deckami, i że w euro się gra znacznie ciężej... To amerykańce dziwowali się po co militarce Subtle Sting. Albo dziwili się, że Krab gra Hunting the Daughter.

Tysonek - dzięki za pomysł, idea "decki opiniują ludzie którzy wygrali koteja" bardzo uprości moderację.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.