Autor Wątek: [Event] On  (Przeczytany 9931 razy)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: [Event] On
« Odpowiedź #20 dnia: 2012-05-29, 14:08 »
Tylko, że to się sprawdzi jak wyjdzie szybko, alter może zadziałać w każdym momencie. Przeciwnik może już zrobić warunki, a alter ma szanse dalej podarować Ci turę więcej.
Ja decku nie umiem układać, dlatego wole eventy, które zadziałają zawsze, a nie jak wyjdą w odpowiednim momencie :P
z Altera trzeba jeszcze stuknać prowincję :P a co nie zawsze sie udaje :P

Owszem, ale jak prowincji nie możesz zniszczyć to żadna honorowa meta nie pomoże :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 2012-05-29, 18:03 »
W przeciwieństwie do przedmówców, dla mnie ta karta mówi "może jednak nie wydasz tych 100+ dolców". Trzeba być debilem, żeby produkować coś takiego... od momentu wejścia tego eventu, do KOŃCA GRY, każda honorówka ma strasznie pod górę. Niektóre - te, które bazują na jednej fazie do brania honoru - mogą się zwijać, bo nie zrobią.

Jeszcze parę takich kart i wystawiam swoją Legendę na ebaya. Co będzie następne, ulti meta na militarki "od tej pory do końca gry można zjechać 1 prowkę na turę i tylko wtedy jak w poprzedniej turze nie zjechałeś żadnej" ??

DEBILIZM.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2012-05-29, 18:33 »
Panowie zrobili Legendę Pięciu Tur i teraz próbują to odkręcać. Co w tym dziwnego?

Ale bardziej konkretnie. Podtrzymuję swoje zdanie: ta karta jest paskudna.
Po pierwsze dlatego, że jest całkiem bezkondycyjna (Alter wymagał prowki), ale to nic.
Po drugie jej efekt jest nie do obejścia (o ile nie masz na ręku negacji) przez jakiekolwiek legendowe mechanizmy jakie kojarzę, no dobra jest Shrine of the Sun, ale powiedzmy EE legal.
Po trzecie eliminuje jakikolwiek element zaskoczenia przy zysku honoru (przeciwnik ma 36 honoru? To wjazd, bo co mi zrobi?).
Po czwarte Ebisu, Hanabi czy Remnanci są przez tę cholerę warzywieni niczym przez Haotako.
Po piąte ma obleśny art ^^

To dziadostwo jest szczytem bezczelności.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2012-05-29, 18:39 »
DEBILIZM.
Kiedyś był "In time of War" i dawało się z tym grać. Sam pamiętam jak na 1-szych mistrzostwach we Francji dostałem tym w 1-szej turze od Lion-owej wjazdówki, a i tak dobiłem do 40 i wygrałem moimi samurajsko-shugenjowymi dragonami (Torrential Rain FTW:)). To wygląda mi na podobną kartę. Generalnie debilizm to nie ta akurat karta ale pomysł dodatku "must have" za $200 (i to w miesiąc po wydaniu poprzedniego dodatku).

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2012-05-29, 19:23 »
Shrine of the Sun byłby zajebistą odpowiedzią, ale już nie będzie... A jak zrobią nową wersję tego holdingu za 4/6 golda (tak by lion się nie łapał) to mi chyba żyłka pęknie z wściekłości

Kask

• Dragon Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2012-05-29, 19:32 »
Ja tam mysle ze za chwilke pojawi sie event co kasuje istniejace eventy :D

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #26 dnia: 2012-05-29, 19:51 »
Jak pisał Stazi - było In Time of War i dało się grać. Move along.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Reszka

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 2012-05-29, 20:30 »
Kiedyś były eventy jak irish festival i jakoś ludzie grali i nie płakali także nie rozumiem poziomu marudzenia. IMO lepszy niż alter.

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2012-05-29, 21:16 »
Kiedyś były eventy jak irish festival i jakoś ludzie grali i nie płakali także nie rozumiem poziomu marudzenia.
No z Iris Festivalem to już przesadziłeś. Ta karta po prostu zamiatała cały stół shadow'owi. Na szczęście ciemniaki czy inne deki z dużą ilością ciemniaków rzadko były topowe i event nie pojawiał się często. Mój znajomy próbował tego używać przez jakiś czas więc po prostu przestałem z nim grać. Szybko się dzięki temu oduczył takich zagrywek "poniżej pasa".

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #29 dnia: 2012-05-29, 21:59 »
In time to ja kiedyś grałem w swojej honorówce:D 5w swojej,5 w przeciwnika i po 3 kolejkach koniec :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2012-05-30, 00:41 »
Tylko, że to się sprawdzi jak wyjdzie szybko, alter może zadziałać w każdym momencie. Przeciwnik może już zrobić warunki, a alter ma szanse dalej podarować Ci turę więcej.
Ja decku nie umiem układać, dlatego wole eventy, które zadziałają zawsze, a nie jak wyjdą w odpowiednim momencie :P

odpowiem z lwiej pozycji-> jak mam 40, przeciwnik i tak musi zaatakowac wszystkie prowincje. musialbym miec 1-2 karty i grzyba na stole zeby go w takim momencie alter ratowal (a to znaczy ze i tak umoczylem bo nie dokrecilem kółka wjazd szybciej.
w EE moj rekord to 32honoru w ciagu 1 tury (Ebisu,visitation, 12 z reki, 4 ze stolu,battle resolution i proclaim).

To jest miliard razy lepsze od Altera ;)
Już pedalskie ancestory nie będą mnie tak rzezać, wystarczy że nie podejdzie odrzucaczka eventów i mech-up się robi z górki a nie pod mount everest jak teraz :D

bez inwektyw ;) sie dziadzio obrazi i w kolejnej edycji dostaniesz same niebieskie pidżamy

prawda taka ze jak tym dostaniesz na poczatku to lipa straszna-> kulasz 3 w actionie, 3 z proclaim. malo jest honorow ktore kupia jeszcze 3 w actionie przeciwnika (tutaj lew odplywa wogole) i cale 3 w obronie (nosz kiurfa miodek).

obligatoryjnie mam zuzywac calego BK w 1 turze w poszukiwaniu jednego z trzech forgingow? nosz zajebiscie.

In time to ja kiedyś grałem w swojej honorówce:D 5w swojej,5 w przeciwnika i po 3 kolejkach koniec :)

nie ogarniam tego myku. moglbys go rozwinac?
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 2012-05-30, 01:33 »
DEBILIZM.
Kiedyś był "In time of War" i dawało się z tym grać. (...)
  (and others)

Kiedyś to ja zrobiłem 17 honoru tylko i wyłącznie z honoru za wystawianie postaci z prowek.Ale to było Jade, a nie Emperor. I trzasnąłem 3 prowki jednym gościem w jednym ataku. Gold, IIRC. A, i dyshonor na Lwie złożyłem. W Samuraju chyba.

Zakładając, że porównywanie kart działających w różnych edycjach z różnym balansem środowiska ma jakikolwiek sens, proszę :
In Time dawał ci limit 5 na turę w dowolnych porcjach, On daje limit 3 na fazę  - co sprowadza się do max 3 w action phase i max 3 w attack (jego) / dynasty (mojej), do tego nie każda honorówka jest w stanie zrobić te 3 w attack phase. Po wejściu  "On" do gry (czyli jak nie spadnie z Forginga, który jest obecnie jedyną metą na to g###o) masz GWARANCJĘ policzalnej ilości tur z honorówką, bez żadnych niespodzianek. Honorówka ma 36 honoru i 2 prowincje ? Jedziesz w jedną - jeżeli zrobi 40 to znaczy że wygrywa bitwę w rezolucji, czyli i tak nie miałeś szans.

Altera dało się obejść - po prostu robiło się więcej honoru. "On" każe robić honor dłużej, jakby militarki potrzebowały jeszcze więcej czasu żeby się rozpędzić.

Ta karta nie jest DEBILIZMEM dlatego, że ogranicza honor. Chodzi o sposób w jaki to robi. Jest to tępa, bezmyślna karta obliczona tylko i wyłącznie na spowolnienie gry przez tępe, debilne psucie decków, całkowicie nie biorąc pod uwagę środowiska i nie zwracając uwagi na to, jak skorzystają na tym inne decki. Widać, jak bardzo desperacko próbuje się spowolnić grę. Tylko że jak gra po basic secie trwała 5 tur, to żadne karty tego nie zmienią, DEBILE z DT.

A jak nie wierzycie to poczekajcie trochę i zobaczycie, że Alter wyleci z większości decków i ludzie będą grać to g###o ze względu na jego skuteczność do czasu, aż honorówką nie będzie się grało bo po co.

Plus, jest to kolejny gwóźdź do trumny BMek na honor.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #32 dnia: 2012-05-30, 07:54 »
Cytat: Akodo Strumund
As someone who would eventually like to play a Kitsu deck - "This card is extremely stupid."
As someone who plays a military deck -"This card replaces Alter History."
As someone who hopes the design team didn't completely lose their minds (especially after Den) - "I hope they printed an equivalent against Dishonor."
As someone who is a realist (and greatly suspects that the DT really wants L5R to be a card version of Game of Thrones -i.e. most boring and frustrating book series ever) - "They didn't."
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2012-05-30, 10:09 »
Ta karta nie jest DEBILIZMEM dlatego, że ogranicza honor. Chodzi o sposób w jaki to robi. Jest to tępa, bezmyślna karta obliczona tylko i wyłącznie na spowolnienie gry przez tępe, debilne psucie decków, całkowicie nie biorąc pod uwagę środowiska i nie zwracając uwagi na to, jak skorzystają na tym inne decki. Widać, jak bardzo desperacko próbuje się spowolnić grę. Tylko że jak gra po basic secie trwała 5 tur, to żadne karty tego nie zmienią, DEBILE z DT.

Tu masz trochę racji ale patrząc na tego typu deki:

w EE moj rekord to 32honoru w ciagu 1 tury (Ebisu,visitation, 12 z reki, 4 ze stolu,battle resolution i proclaim).

to ja im się nie dziwię. Debilizmem jest też to, że wypuścili karty takie jak wspomniane ebisu czy visitation, które dają Ci honor w ogóle bez żadnej interakcji z przeciwnikiem. Jakby pociągnęli to dalej bez żadnej mety na honor to za dodatek czy dwa na turniejach pojawiały by się już tylko takie honorówki i większość ludzi by się zniechęciła do karcianki. Przyjemność gry z takim dekiem jest zerowa, a i granie dekiem polegającym tylko na kręceniu counter-em szybko się nudzi (grałem kiedyś przez chwile czymś podobnym). Może to rozwiązanie nie jest najlepsze ale czy poza narzekaniem masz jakiś alternatywny pomysł na spowolnienie honorówek?

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #34 dnia: 2012-05-30, 10:15 »
akurat Ebisu ma duzy koszt którego nie ma visitation które jest za silne, bo nie dość że cie ciągnie do góry to jeszcze moze uwalic nie które z pojazdów bo musza przepłacać i do tego jeszcze ma druga akcję jakby tego bylo za malo.
Walec

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #35 dnia: 2012-05-30, 10:29 »

odpowiem z lwiej pozycji-> jak mam 40, przeciwnik i tak musi zaatakowac wszystkie prowincje. musialbym miec 1-2 karty i grzyba na stole zeby go w takim momencie alter ratowal (a to znaczy ze i tak umoczylem bo nie dokrecilem kółka wjazd szybciej.

To jest miliard razy lepsze od Altera ;)
Już pedalskie ancestory nie będą mnie tak rzezać, wystarczy że nie podejdzie odrzucaczka eventów i mech-up się robi z górki a nie pod mount everest jak teraz :D

bez inwektyw ;) sie dziadzio obrazi i w kolejnej edycji dostaniesz same niebieskie pidżamy

prawda taka ze jak tym dostaniesz na poczatku to lipa straszna-> kulasz 3 w actionie, 3 z proclaim. malo jest honorow ktore kupia jeszcze 3 w actionie przeciwnika (tutaj lew odplywa wogole) i cale 3 w obronie (nosz kiurfa miodek).

obligatoryjnie mam zuzywac calego BK w 1 turze w poszukiwaniu jednego z trzech forgingow? nosz zajebiscie.

nie ogarniam tego myku. moglbys go rozwinac?

No co tu rozwijać :) in time na stół
I tura : moja kolejka 5 honoru , twoja kolejka 5 honoru = twój attack = zjechana prowincja
II tura : moja kolejka 5 honoru , twoja kolejka 5 honoru = twój attack = zjechana prowincja
III tura: moja kolejka 5 honoru , twoja kolejka 5 honoru = twój attack = zjechana prowincja
Startuje z 6 FH bo gram gupim krejnem na honor nie na korupcie
co po 3 kolejkach daje 36 honoru
IV tura: 41 FH i bronie się czym mam, jak nie przejedziesz i nie masz desperate wager to winiwin, jak przejedziesz to znaczy,że się źle broniłem.
Oczywiście to jest założenie, że nie bronię pozostałych trzech prowincji.
A honorówki przeciwnika po prostu karci  :)

Swoją drogą zamiast tworzyć takie badziewie jak "ON" mogli przedrukować starty dobry in time :P

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2012-05-30, 10:37 »
ale in time of war jak dobrze pamietam ograniczal honor gainy a nie dodawal honoru
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #37 dnia: 2012-05-30, 10:38 »
No właśnie ja grałem in time jako meta :) a honor trzaskałem z innych kart byle nie przekroczyć 5FH, zresztą ja zawsze jakieś dziwne rzeczy składałem ważne by działało, wygrywało gry i dawało dużo fanu :)

Mam takie pytanko, ze względu na niedawny powrót do gry wraz ze Stazim :) to jeżeli mamy :
6 faz:
1. Straighten Phase
2. Events Phase
3. Action Phase
4. Attack Phase
5. Dynasty Phase
6. End Phase

To oznacza, że możemy na stukać 18 FH  tyle że po 3 na faze, jeżeli tak to trzeba wykombinować jak tworzyć honor w pozostałych fazach :D i ten cały On nie będzie taki straszny :P
« Ostatnia zmiana: 2012-05-30, 10:40 by Matsushiro »

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2012-05-30, 10:42 »
najprosciej jest to zanegowac albo zrobic kolejny action phase.
liczba eventow z honorem jest ograniczona. a niektore fazy pozostaja martwe (straighten/end)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2012-05-30, 10:49 »
albo zrobic kolejny action phase.
O fuck. Sorry panowie jest bardzo prosta meta i to EE legal. Pomijając debilizm On'a to właśnie stał się mniej straszny ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.