Autor Wątek: [Event] On  (Przeczytany 9904 razy)

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
Odp: [Event] On
« Odpowiedź #40 dnia: 2012-05-30, 10:59 »
O fuck. Sorry panowie jest bardzo prosta meta i to EE legal. Pomijając debilizm On'a to właśnie stał się mniej straszny ^^
Że niby Twisted Fate? Teoretycznie dodatkowe 3 honoru na turę (lub 6 jeśli w open też robimy honor). Tylko czy warto i czy się zmieści?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 2012-05-30, 11:21 »
Tu masz trochę racji ale patrząc na tego typu deki:
w EE moj rekord to 32honoru w ciagu 1 tury (Ebisu,visitation, 12 z reki, 4 ze stolu,battle resolution i proclaim).
to ja im się nie dziwię. Debilizmem jest też to, że wypuścili karty takie jak wspomniane ebisu czy visitation, które dają Ci honor w ogóle bez żadnej interakcji z przeciwnikiem. Jakby pociągnęli to dalej bez żadnej mety na honor to za dodatek czy dwa na turniejach pojawiały by się już tylko takie honorówki i większość ludzi by się zniechęciła do karcianki. (...) Może to rozwiązanie nie jest najlepsze ale czy poza narzekaniem masz jakiś alternatywny pomysł na spowolnienie honorówek?

Po pierwsze nie czaisz jednego tematu. Ja się nie odnoszę do tego, czy honorówki są mocne czy słabe. Mnie obraża sposób, w jaki ta karta jest "zaprojektowana", o ile można insynuować jakikolwiek namysł przy jej wytworzeniu. To ma być meta spowalniająca honorówki? Czy meta spowalniająca Kitsu? On jako karta pomyślana  "musimy dać metę, bo honorówki są za szybkie" jest źle napisana - łopatologicznie daje na tacy zwycięstwo militarkom. Do tego wwalanie niektórych decków zanim się jeszcze na dobrze zaczęły grać kartą na którą nie ma sposobu (z jednym wyjątkiem) nie jest dobrym sposobem na budowanie gry. Jeżeli karta ma być metą na Kitsu (powtarzam się o Kitsu bo cytowany przykład ich dotyczył), to produkowanie karty uwalającej jeden way w różnych klanach po to by dobrać się do jednego decku jest debilne.

Tak czy siak, jeżeli już ktoś z DT chciał naprawić to co spierdolili (czyli szybkość), zamiast wstawiać tak debilną i tępą kartę można było :
1) Wrzucić więcej kart typu Rumors Travel, obniżających różne honor gainy a nie dających pulę "masz 3 koniec". Na przykład warianty obecnej mody "battle : dojedź do opposed + dodatkowa akcja na tej samej karcie". Karta taka wymaga MYŚLENIA po obu stronach - zagrywający musi wiedzieć kiedy odpalić, "ofiara" może kombinować nawet po zagraniu karty. W przypadku On honorówka po prostu robi 1-2 akcje w swojej turze i turze przeciwnika, a potem pasuje. Drażni cię rakieta zyliarda honoru? A co powiesz na deck, który w swoim Limitedzie nie robi nic bo nie może, bo przeciwnikowi wyszedł event?
2) Strategie/jednorazowe holdingi/evety z akcją działające po przekroczeniu N zysku honoru, albo po zagraniu N akcji robiących honor, które w poważny sposób wpływają na honor. Czyli - zabraniają dostanie więcej w tej/innej fazach (jak zrobiłeś ileśtam teraz to więcej nie zrobisz), wymuszające kaskadowy zysk honoru. (op. od każdego zysku honoru odejmujesz tyle ile honoru dostałeś w tej fazie). Ponownie - karty wymagają myślenia i do zagrania, i do obejścia.
3) Permanentne lub kilkoturowe efekty na tudniejszych do wprowadzenia kartach (eventy, regiony) zabierające traitem niewielkie ilości honoru deckom robiącym honor. Np. strać 1 jak dostałeś ze swoich więcej niż straciłeś z moich. Co dodatkowo wpisywałoby się w ideę wg. której dyshonor ma szybciej zabiera honorówce niż honorówka kręcić, żeby honorówka jechała.
4) Cała plejada kart zwiększających próg honoru działających na triggery osiągalne w różnych deckach. Za wygranie bitwy +3 do wymaganego honoru. Zjadając armię w rezolucji zamiast honor gaina podwyższasz o tyle wymagany próg honoru. Za poświęcenie postaci (akcja z ręki). Za zabicie sobie prowincji (celestial, event, region). Za zrzucenie ringa z gry w discard. Do wyboru różne opcje, można utrudniać honorówkom życie po tym jak ma się z górki (zabiłem ci prowkę / wystawiłęm ringa to jeszcze musisz zrobić 5 honoru), albo utrudnić życie ale poważnym kosztem (za stracenie prowki czy unitu). Skoro honorówki za szybko robią honor, to niech go robią dłużej... Nie "zrobisz 3 i koniec" dłużej, tylko "musisz wyskrobać jeszcze 2" dłużej.
5) Przyhamowanie ze wsparciem dla honorówek i/lub dodanie do kart dających honor metody na zmniejszenie zysku honoru (przeciwnik ma wybór - daj honor albo...). Skoro są tak silne, że trzeba na nie metę wydawać - wydać do nich słabsze pod względem łojenia honorem karty. Nie gain 2 honor, tylko gain 1 honor. You may play only one copy of this card per turn.

Mam pisać dalej? Sam zobaczysz, ile z powyższych kilku pomysłów zostało zrealizowanych w obecnym dodatku. Sam też zobaczysz, ile będzie kart dających tanie 2-3 honoru w momencie, w którym "trzeba pilnie dać" metę spowalniającą honorówki.

I tak na deser - kasowanie honoru robionego w bitwach to draństwo. Bitwy, co by nie było, nawet przy ich szybkości i śmiertelności są jednym z bardziej interaktywnych elementów gry. Powinno się klany zachęcać do udziału w nich, w maksymalnie szerokim gronie, a nie walić tępą metę.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Stazi

• Unicorn Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2012-05-30, 12:20 »
Dzięki za obszerne wyjasnienia. Lubię takie posty. No cóż.. muszę przysznać, że mnie przekonałeś. Pomysły jak najbardziej ok.
Zaciekawiło mnie natomiast zdanie zaczynajace się od "Sam zobaczysz...". Brzmi jak byś już wiedział jakie będą pozostałe karty. Jeśli tak to czy mógłbyś nieco rozwiąć temat? Co jeszcze zobaczymy w tym dodatku?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 2012-05-30, 12:28 »
Nic nie wiem i nic nie widziałem. Ale widzę jaka niekonsekwencja i brak ogrania panuje w design teamie.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #44 dnia: 2012-05-31, 13:32 »
Nie ma co jęczeć. Wystarczy poczekać.

Event co prawda jest srogi i mocno przychamowuje runnery, ale... Ciekaw jestem tylko kiedy zobaczymy kolejną metę na eventy "dla wyrównania balansu". Czy to będzie już ten dodatek czy może następny? Robimy jakieś zakłady na ten temat? ;)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2012-05-31, 14:18 »

Event co prawda jest srogi i mocno przychamowuje runnery, ale... Ciekaw jestem tylko kiedy zobaczymy kolejną metę na eventy "dla wyrównania balansu". Czy to będzie już ten dodatek czy może następny? Robimy jakieś zakłady na ten temat? ;)

tutaj nie ma co balansowac. on jest tak skonstruowany ze albo masz forginga albo jestes w dupie. zaden kolejny event tego nie poprawi-chyba ze bedzie to jakas aberracja. najgorsze ze robi to za darmo i bez zadnej finezji. np dark fire zostawial opcje bitwy, podwyzszenie honorowego zwyciestwa kosztowalo prowincje. in times->nie rozroznial faz.

Sejmi ma troche racji. Zrobiono legende 5 tur. Szybkosc gry ustalaja honorowki-> skoro robia to w 5 tur to trzeba militarke dostosowac do tego tempa. i potem w zasadzie militarny build to chlop-najlepiej kawaleria z na tyle ciezkim att.zeby jechac prowincje samemu.
no i to zabija czesc interakcji-> po co mam miec bitewne akcje skoro mam ograniczany zysk z nich. teraz musze sie tak poskladac zeby miec "gainy" w kazdej mozliwej fazie.

pojdzmy dalej-> event "nie mozesz stracic wiecej niz 5 honoru w turze" albo "przez 2 tury od teraz nie mozna otwierac attack phase"
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #46 dnia: 2012-05-31, 14:47 »

tutaj nie ma co balansowac. on jest tak skonstruowany ze albo masz forginga albo jestes w dupie. zaden kolejny event tego nie poprawi-chyba ze bedzie to jakas aberracja.

A czy ktoś mówi że musi to być event? Albo coś działajacego konkretnie jak Forging?
Wystarczy żeby w DT ruszyli trochę szyszką i wypuślili chociażby wariację na ten temat:
http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=7216,#hashid=6317c7077597540672e2684d8f4c3f98,#cardcount=0

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #47 dnia: 2012-05-31, 17:33 »
może teraz przedrukują tak dla zabawy  Emperor's Peace :)

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2012-05-31, 19:21 »
a ja myśle ze ten event właśnie wprowadza do gry wiecej równowagi i uważam że ta karta jest dobra.

Jest o wiele słabsza niż przytaczany tutaj In Time of War i jak niektórzy słusznie zauważyli w samuraiu jakoś dało sie wygrać honorem po mimo tego ze towarzyszył mu też Proposal of Peace

Ja sie tym bardziej ciesze bo np z Lwimi Ancestorami czy z Cranowymi magistrami przestaję mieć autolose'a, a lwów na dziadygach jest w cholere teraz na każdym wiekszym turnieju, ergo środowisko się balansuje

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2012-06-01, 10:59 »
nadal wole 5/ture niz 3 w kazdej fazie.
nadal wole nie dostac proclaima niz negowanie wiekszej liczby gainow w actionie/bitwie.  do tego sa retoryki.

i ancesorzy tez maja pare slabych match upow. masz do wyboru->albo dajesz sobie szanse w sciganiu z innymi honorowkami albo znaczaco zwiekszasz szanse na wygrana z militarkami.

BTW nie masz co zrobic z 1 nieunikalnym typem u przeciwnika (w zasadzie bazar)? zwlaszcza ze juz jest wrath.

Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2012-06-01, 11:47 »
emmm
action -3, bitwa - 3 dynastia 3 jak dla mnie 9

jeśli wolisz dostawać 5 co ture niż 9 to nie rozumiem jak grasz tą honorówką

i 1 wrath nie zabije 3 postaci

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2012-06-01, 13:18 »
w grach z dyshonorem raczej sie tego nie obawiam. 3 wiecej to i tak dobra liczba.

gorzej jak gram z militarka-> tam mam biegac do ataku z F>SP (najlepiej generujac ze 3 honoru), robic 3 w actionie, i potem obronic sie przed wjazdem inkasujac kolejne 3?
to od razu pojde na calosc i postaram sie powkladac krazki.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2012-06-01, 15:17 »
tak jeśli chcesz robić 12 honoru co ture i skończyc gre po 3 turach, nie rozumiem szczerze mówiąc Twoich argumentów robiąc normalnie honor w swoim action + proclaim + obrona robisz 9 honoru + ewentualna wygrana bitwa i honor z rezolucji, mało? kończysz w 4 tury zamiast w 3

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2012-06-01, 19:15 »
ta dodatkowa tura oznacza najczesciej wtope.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2012-06-01, 19:19 »
Poza tym potrzebujesz idealnego wyjścia i postaci w każdej turze, żeby zrobić z tym honor. Bez tego eventu jak się dokopałeś w 4-tej turze do tych wizytacji i fajerwerków (ot przykład Kitsu) to udawało ci się zrobić 40 - z tym eventem muszą ci podchodzić karty całą grę, bo braku zysku w jednej fazie nie nadrobisz.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2012-06-01, 21:24 »
ludzie gdyby dało sie to jakoś "nadrobić" to ten event by nie działał i nie nadawał sie do niczego, kupuje z honorówką 1 ture tyle

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2012-06-02, 02:01 »
ta dodatkowa tura oznacza najczesciej wtope.

Inaczej patrząc - brak tej dodatkowej tury oznacza wtopę dla napierającego. A w trakcie gry zdąży przewinąć powiedzmy 50% dynastii.
A to znaczy, że balans jest dokładnie w punkt przymierzony. Zwłaszcza, że sam użyłeś słowa "najczęściej", w odróżnieniu od zawsze. Czyli mimo wyjścia-niewyjścia event jest jakieś pole do manewru.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #57 dnia: 2012-06-02, 08:57 »
Trzeba się będzie z powrotem przeprosić z Plans Within Plans na przykład.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 2012-06-02, 09:01 »
wyjscie na poczatku to wtopa dla honorowki-wydluza gre o 2-3tury.
przy wymogach-raczej nie pomoze.
w CE byly tez 2 eventy antyhonorowe,ale zestaw obecny jest bardziej letalny.

btw, 36honoru,2 prowincje,on na stole=baaardzo komfortowa sytuacja i praktycznie wygrana dla militarki.
chcialbym zobaczyc event ktory w podobny sposob udupia militarne decki- moze w stylu 'nie mozesz zniszczyc prowincji jezeli nie byles w tej bitwie opposed'.  

Trzeba się będzie z powrotem przeprosić z Plans Within Plans na przykład.
tak samo jak z forgingami w komplecie i dodatkowa faza po dynastii.
deck sie sam sklada

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #59 dnia: 2012-06-02, 09:04 »
Poczekajmy do końca setu. Może pojawi się jeszcze jakiś zysk honoru w End Phase (vide stara Naomasai i AWP).
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe