Autor Wątek: Kondycja finansowa AEG  (Przeczytany 985 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Kondycja finansowa AEG
« dnia: 2012-06-19, 00:20 »
W momencie, w którym ogłosili metodę dystrybucji TSE niektóre osoby (np. ja) przez chwilę myślały, że to skok na kasę spowodowany trudnościami finansowymi. Po czym myśl zniknęłą. Dzisiaj jednak trafiłem jedną nową informację, i już myśl zaczyna robić się nieprzyjemnie realna...

1). Sprawa TSE. Szybki transfer gotowizny prosto do kiesy AEG, z pominięciem tych chciwych dystrybutorów i shop ownerów, do tego minimalizacja kosztów własnych - zero zamorskich punktów dystrybucji (a wcześniej były), opłaty ustawione na poziomie ciut poniżej kosztów wysyłki USPS.

2). Totalne czyszczenie magazynów z rzeczy starszych i nie tylko. Po raz pierwszy w historii AEG wyprzedaje "starożytne" boostery (Legacy Draft Pack) po tak długim czasie obowiązywania nowej edycji. W tym samym czasie promocja 10% na FL (bez którego zgodnie z  powszechną opinii grać się nie da). Stare pudełka do klanów. Stare (i mocno zatęchłe) foil sety...

3). Herald ? Przywykliśmy do ciszy, ale znowu?

O ile TSE i czyszczenie magazynów można jeszcze tłumaczyć na różne sposoby, a do Heralda przywykliśmy, dochodzi do tego:

4). Przyśpieszenie Book of Air i wstrzymanie nowych premier RPG. Niedawno chłopaki wystawili książki do pobierania w wersji PDF, teraz jakoś o tym cicho. Najnowsze Book of Air do L5R RPG jest wydane na chybcika - masa literówek, bardzo słaby poziom i całość nie trzymająca sie kupy, co stanowi bardzo niemiły zgrzyt po styczniowych Imperial Histories. Zero zapowiedzi jakiś nowości, za to podstawowy podręcznik z edycji jubileuszowej przeceniony w sklepie o 30%.

5) I co najdziwniejsze : AEG nie uzupełnia zapasu magazynowego planszówek, a co jeszcze dziwniejsze wyprzedaje prawa do swoich dzieł. Adventurers już kupiło FFG i chwali się tym u siebie na stronie. Abandon Ship, dobrze odbierany i dobrze sprzedający się wyparował ze sklepu, zresztą razem z całą resztą gier - a były to produkty oferowane przez lata, w dodatku niektóre z nich całkiem świeże. W sklepie został Ninja, City, Tomb i karcianki.

Czyżby?
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Kondycja finansowa AEG
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-06-19, 00:45 »
1') Ciągłe preview już bodajże 6-ego dodatku do Nightfall (Dark Rages).

2') Po liftingu Thunderstone, preview kolejnego dodatku tj.  Caverns of Bane

3') Smash Up!

4') Tempest
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-06-19, 00:50 »
(...) W sklepie został Ninja, City, Tomb i karcianki.

Raz, zaznaczyłem, że karcianki. Dwa, to że jakaś gra ma się ukazać w sierpniu 2012 czy październiku 2012 jakoś mnie nie przekonuje w momencie, kiedy pewniaków w sklepie nie ma. Art of War już we wrześniu 2009, pamiętasz?

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-06-19, 00:56 »
to juz obsuwy EE mozna bylo wywnioskowac, ze maja problemy finansowe, wiec nowego zapodales... dwa takie wydawnie TSE, to oczywisty sposob ratowania budzetu

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-06-19, 01:05 »
wstrzymanie nowych premier RPG [...] Zero zapowiedzi jakiś nowości

http://www.rpg.net/columns/nakedsteel/nakedsteel16.phtml

Niedawno chłopaki wystawili książki do pobierania w wersji PDF, teraz jakoś o tym cicho.

http://rpg.drivethrustuff.com/product/101438/Legend-of-the-Five-Rings%3A-Strongholds-of-the-Empire

+

http://rpg.drivethrustuff.com/index.php?cPath=5979

Abandon Ship, dobrze odbierany i dobrze sprzedający się

Jakieś konkretne dane, inne niż "podobno słyszałem"?

(...) W sklepie został Ninja, City, Tomb i karcianki.

Raz, zaznaczyłem, że karcianki. Dwa, to że jakaś gra ma się ukazać w sierpniu 2012 czy październiku 2012 jakoś mnie nie przekonuje w momencie, kiedy pewniaków w sklepie nie ma.

Pewniakami to są L5R, Thunderstone i Nightfall. Ta firma karciankami stała i dopóki wydają w/w to jest ok.

---

Sejmi, czemu odpierdalasz tutaj piątą kolumnę?
« Ostatnia zmiana: 2012-06-19, 01:37 by kempy »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-06-19, 02:30 »
Kempy, przestań być taki anty-cokolwiek-napisze-Sejmitar, tylko może zastanów się trochę? Zaczyna mnie to wkurzać...

PDFy załadowali w styczniu czy lutym, do tej pory (miesiąc!) nie udało im się Book of Air dopchać. Gdzie nowe rzeczy RPGa, które wcześniej wychodziły znacznie częściej, a nie raz na kwartał? Smash'a reklamują od marca, niby są już fotki i i rewelacyjne opisy, tylko że wszystkie są na podstawie jednej informacji z dnai 24.04.2012. Abandon Ship czy Straw choćby na BGG możesz sprawdzić jakie ma ratingi, zresztą AB kiedyś nawet na hotnessie tam był. Pozostałych ze świecą szukać - Matrixa, Monkey Lab'a...Wykupienie Adventurers możesz sprawdzić na stronie FFG z nowościami. Sposoby zakupowania TSE są opublikowane i może się z nimi zapoznać każdy. Oferta ze starociami  - wystarczy wejść do sklepu online. AEG teraz stoi WYŁĄCZNIE karciankami, a kiedyś intensywnie wpychał się w segment RPG i boardgame. Z pierwszego zrezygnował po już śmierci d20, ale w planszówkach miał spore aspiracje jeszcze w tamtym (2011) roku - i z tych aspiracji zostały karcianki, City i Ninja. Porównaj sobie ofertę sklepową sprzed pół roku i obecną, wtedy pełne półki, dzisiaj sama wyprzedaż.

Nightfall i Thunderstone ? Sam wiesz, że projetktowanie kart do "dodatków" odbywa się równolegle do projektowania basic seta; zresztą w Nightfallu podstawce od razu są przekładki z kartami, które mają ukazać się "później".

Jak wygasisz hejta to może skojarzysz, że ja AEGowi źle nie życzę; sprzedałem tej firmie ponad dekadę życia i nie chciałbym, żeby to się zmarnowało... Ale jak się zaczyna wyprzedawać prawa do gierek i w magazynach pusto, to sorry, ale coś jest nie tak.

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-06-19, 06:22 »
Normalna działalność gospodarcza obecnie polega na trzymaniu minimalnych stoków magazynowych, i wszystko wskazuje że to ma miejsce.
Jeśli chodzi o kwestie karcianki / planszówki, firma ma kanał dystrybucyjny dla karcianek od bardzo dawna a możliwe że dla osób spoza świata legendowego planszówki AEG nie istnieją (nie są w stanie przebić się do sklepów).
Legendy mają rzeszę wiernych fanów więc pozostawienie tego produktu jest całkiem dobrym pomysłem.
AEG regularnie pokazywał że nie potrafi jako firma zarządzać wieloma projektami (być może szef chce wszystko akceptować co bardzo często ma miejsce w małych firmach - a firma zaczęła się rozrastać do poziomu gdy jedna osoba nie jest w stanie tego robić).
Jeśli AEG odejdzie od modelu z boosterkami losowymi w sklepach gra umrze bo to sklepy ciągną sprzedaż (ilość nowych graczy jest ograniczona w środowisku zamkniętym i zbliżona do ilości odchodzących ... a powroty starych graczy możliwe są przy obecności towaru w miejscu typu sklep) no chyba że pójdą w kierunku LCG ( ich thunderstone i Nightfall są w pewnym sensie takim kierunkiem).

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-06-19, 07:57 »
zresztą w Nightfallu podstawce od razu są przekładki z kartami, które mają ukazać się "później".

Jak w każdej karciance. Ale nie jest to 6 dodatków w przód, tylko góra dwa - zresztą Gregg nie raz na blogu/stronie pisał o tym kiedy i co zaczyna się testować (pod roboczymi nazwami NFx) a co poszło do druku lub jest już w drodze do sklepów.

W pudełkach NF i ML są co najwyżej zakładki na promki. W Cold War i późniejszych nie wiem, bo nie widziałem.

Smash'a reklamują od marca, niby są już fotki i i rewelacyjne opisy, tylko że wszystkie są na podstawie jednej informacji z dnai 24.04.2012.

Bo ma premierę na GenCon?
« Ostatnia zmiana: 2012-06-19, 08:03 by kempy »

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-06-19, 09:08 »
Wycofywanie się z rynku gier planszowych jest związane zarówno ze słabnącą kondycją tego rynku jak i wysycaniem dostępnymi produktami. Jest kryzys i zanika moda na kolekcjonowanie szaf pełnych pudeł od planszówek.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-06-19, 09:19 »
odkad zaczalem grac w te gre jakies 5 lat temu to pamietam ze co jakis czas pojawiaja sie na roznych forach spekulacje dotyczace upadku AEG.jakos nic z tego co bylo zapowiadane nie wyszlo, a gra miala swoje bardzo ciezkie czasy w lotusie i zdolala sie odrodzic. ja widze to jasno.

jesli firma zaprzestaje wydawac czegos to znaczy ze jej sie nie oplaca. co do L5R to AEG wciaz wydaje i zapowiada i nie rezygnuje wiec im sie oplaca.

co do stanow magazynowych to moze bardziej oplaca sie im sprzedac stare rzeczy niz je wyrzucac zeby zrobic miejsce na nowe rzeczy. swego czasu brad tez sie tak pozbywal starych rzeczy - a Bard wciaz stoi i nie zbankrutowal.

co do rpga wydaje mi sie ze wydaja tego za duzo i zaczelo mi juz brakowac miejsca na polce, wiec dobrze ze zwolnilil. a cities of Rokugan nie zamierzam wogole kupowac jak nie bedzie w formie papierowej. mnie dystrybucja pdfow wogole nie jara i moglbym sie bez niej obejsc.

A moze po prostu Zinserowi brakuje do odrzutowca i potrzebuje troche forsy zarobic.

Kto to wie?

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-06-19, 10:02 »
Kempy, przestań być taki anty-cokolwiek-napisze-Sejmitar, tylko może zastanów się trochę? Zaczyna mnie to wkurzać...

To zupełnie normalny clash pesymisty z optymistą. Enjoy it.

W temacie nie mam za wiele do powiedzenia. To oczywiste, że nie podcierają się dolarami. Tym niemniej gdzie nam, maluczkim, spekulować o upadku. Za mało danych.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-06-19, 11:21 »
Pamiętacie taką firmę jak Decipher? Tam to był przekręt...
Jak dla mnie symbolem zbliżającego się upadku pozostaną symptomy trapiące właśnie Deciphera, który utracił prawa do swojego głównego źródła dochodu... SW.
Karcianki to nie jest żyła złota (wyjątek MtG), pewnie nie wożą się Lexusami ale upadku bym im (a tym bardziej rychłego) nie wróżył.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-06-19, 18:21 »
Możliwe że AEG chce zrobić skok na kasę i sprzedać mnóstwo TSE oraz FL, a potem opylić firmę i odejść z pełnymi kieszeniami.
Wizardzi ( oby nie bo karty będą warte tyle ile moja pensja  :o ) i FFG ( oby nie tam nie ma playtesterów  :o ) mają chrapkę na takie tytuły, bo rzesza fanów zostaje, a polityka tych firm pozwala na zdobywanie nowych graczy, zresztą nowy design przyciąga ( nie mnie  :) ) i gra ma klimat,oraz świetny storyline, nie mówiąc o świetnej zabawie, którą MtG zatracił stając się zbyt mechaniczny.
Zresztą kiedyś dawno temu przed wiekami AEG był na przemian sprzedawany i kupowany jeżeli dobrze pamiętam.
Czas pokarze.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-06-19, 18:27 »
Zresztą kiedyś dawno temu przed wiekami AEG był na przemian sprzedawany i kupowany jeżeli dobrze pamiętam.

Co? Licencje na L5R CCG/RPG były sprzedawane, ale sam AEG chyba nigdy nie był częścią żadnej większej korporacji.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-06-19, 18:58 »

Co? Licencje na L5R CCG/RPG były sprzedawane, ale sam AEG chyba nigdy nie był częścią żadnej większej korporacji.

Jak to było dokładnie to nie jestem pewien trzeba by się The Self-Appointed Prophet of Doom zapytać lub kogoś ze straszysz graczy.
Ale chyba było  tak że prze jakiś okres Wizardzi, którzy należą do Hasbro, kupili L5R ( chcieli mocniej MtG wypromować ) w Polsce nadal się tak robi duża firma wykupuje mniejszą po czym ja zamyka ( teraz już to chyba jest karalne w jakimś stopniu ) zresztą tak wizardzi wykończyli Doomtown i chyba 7th sea, przytaczany wcześniej StarWars deciphera ( chodzą słuchy że wizardzi naciskali na Lucas'a, żeby licencji nie dał  ), ale potem starzy stfórcy ją odkupili, lecz w okrojonym składzie. Na karcie  Designer wins http://l5rsearch.com/images/cards/designerwins.gif  są wszyscy stfórcy, obecnie ze zdjęcia jest ich 3/4 lub mniej.
Prawdopodobnie dlatego w czasach lotusa i diamonda był okrojony skład playtesterów i wtedy powstały mega kartoniki :) ci co grali wiedzą o czym mówię :)
Chyba tak to wyglądało, ale nie jestem pewien, dawno jak byłem młody słyszałem tą historię, mogłem coś przekręcić :)
« Ostatnia zmiana: 2012-06-19, 19:02 by Matsushiro »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-06-19, 19:32 »

Jak to było dokładnie to nie jestem pewien trzeba by się The Self-Appointed Prophet of Doom zapytać lub kogoś ze straszysz graczy.
Ale chyba było  tak że prze jakiś okres Wizardzi, którzy należą do Hasbro, kupili L5R

Właśnie - L5R a nie AEG.

http://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Five_Rings#Ownership

P.S. Dlaczego zmienił się tył kart -> http://en.wikipedia.org/wiki/Legend_of_the_Five_Rings#International_Olympic_Committee
« Ostatnia zmiana: 2012-06-19, 19:36 by kempy »

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-06-19, 21:02 »
Strasznie mi szkoda że jakiś biedny idiota przyczepił się do tego starego loga L5R, było takie fajne i klimatyczne:(
Dobrze że sprostowałeś moje info :)

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-06-19, 22:17 »
OMG... nie wiedzialem, ze az taki poziom debilizmu jest stosowany w kwestiach IP - caly czas zylem w przekonaniu, ze to bardziej teoretyczne rozwazania... ale milo wiedziec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-06-24, 12:38 »
Jak ktoś zamawiał ostatnio FL to jaki miał numer rejestracyjny (+/- 50)? Chodzi mi o to, jaka ilość FL mniej więcej poszła w świat.

3ciona

• blank Personality
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-06-24, 13:20 »
Kupowałem w kwietniu chyba- trochę poniżej 3900