Autor Wątek: [Warszawa] Turniej L5R - 18 sierpnia, Graal Blue City, godz. 12:00  (Przeczytany 2302 razy)

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
Miejsce - sklep Graal Blue City, Warszawa, Al.Jerozolimskie 179
Termin - 18 sierpnia 2012 r., godz. 12:00
Format - EE constructed
Wpisowe - 15 zł
Nagrody - redraft z boosterów
Uwagi: podlega ratingowi
« Ostatnia zmiana: 2012-08-11, 15:23 by Fealedhrel »
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Wpisowe: 15 zł
Nagrody: 1 booster na osobę + 1 na każde 2 osoby.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
Ustalono, że w ramach wpisowego każdy gracz wybiera, z jakiego seta wchodzi booster do puli. Do wyboru BtD, SC, EE, EoW.
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Oto wyniki, gratulujemy Heńkowi (enlajt pałer) i Marcosowi (dark pałer) :

Turnieje
Rating

Tradycyjnie proszę o podanie dwóch tym razem decktypów - Dżekiego i The Self-Appointed Prophet of Doom.

Jednocześnie mała prośba: jeśli ktoś ma zamiar brać udział w turnieju, proszę o punktualne przyjście i dysponowanie czasem równym ok. 4h 30 min. Jako, że środowisko się integruje i rozkręca, czekaliśmy dziś na kogoś (nie pamiętam nawet, kogo) ok. pół godziny, zresztą jeśli chodzi o mnie, bez cienia żalu czy problemu. Problem powstał później, kiedy po 3 rundach turnieju obliczonego na 4 rundy (10 graczy) połowa uczestników zapragnęła nagle iść do domu i zakończyć turniej przed czasem. Parę osób chciało rozegrać go do końca, i trudno im się dziwić, brakowało też decydującej partii MarcOs vs Heniek.

Ze swej strony pozostaje mi się pokajać za późne rozpoczęcie i brak limitu czasu na grę (osobiście nie jestem zwolennikiem rzutów monetą) - od tej pory te dwie rzeczy poprawiamy.
« Ostatnia zmiana: 2012-08-18, 20:06 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
Problem powstał później, kiedy po 3 rundach turnieju obliczonego na 4 rundy (10 graczy) połowa uczestników zapragnęła nagle iść do domu i zakończyć turniej przed czasem. Parę osób chciało rozegrać go do końca, i trudno im się dziwić, brakowało też decydującej partii MarcOs vs Heniek.

chłopie nie ma co się irytować :) przecież jak wiadomo wszyscy mieszkańcy Warszawy są tak zarobieni, zapracowani, zajęci rodzinami, studiami i innymi Bardzo Ważnymi Sprawami Nie Cierpiącymi Zwłoki, szczególnie w soboty, że powinieneś się cieszyć, że ludzie wpadli AŻ na 3 rundy :)) powinieneś dziękować im za to, że zechcieli zaszczycić turniej swoją obecnością :) a Ty jeszcze marudzisz :P

:]
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
chłopie nie ma co się irytować :) przecież jak wiadomo wszyscy mieszkańcy Warszawy są tak zarobieni, zapracowani, zajęci rodzinami, studiami i innymi Bardzo Ważnymi Sprawami Nie Cierpiącymi Zwłoki, szczególnie w soboty, że powinieneś się cieszyć, że ludzie wpadli AŻ na 3 rundy :)) powinieneś dziękować im za to, że zechcieli zaszczycić turniej swoją obecnością :) a Ty jeszcze marudzisz :P
Nie no, ja się bardzo cieszę, że wpadli ;-) Ale co innego cotygodniowe granie, a co innego turniej - zresztą, te 4 rundy to chyba nie tak dużo nawet w Warszawie ;-P
:>

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
Ze swej strony pozostaje mi się pokajać za późne rozpoczęcie i brak limitu czasu na grę (osobiście nie jestem zwolennikiem rzutów monetą) - od tej pory te dwie rzeczy poprawiamy.

widze ostro będzie na turniejach - jak w szachy ;P
też bym zagrał i 4 a nawet 5 rundę :)
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
4 rundy plus przerwy to minimum bite 4,5 godziny...

kiedy człowiek żyje w ciągłym biegu między jednym macdonaldem, a kinem, czy obiadkiem u mamusi, to naprawdę znaleźć 4-5 godzin na granie graniczy z cudem... :]
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
4 rundy plus przerwy to minimum bite 4,5 godziny...

kiedy człowiek żyje w ciągłym biegu między jednym macdonaldem, a kinem, czy obiadkiem u mamusi, to naprawdę znaleźć 4-5 godzin na granie graniczy z cudem... :]

Zgadzam się. Sam zarzuciłem właściwie przychodzenie na cotygodniowe pogrywy do sklepów (a miałem w ambitnym planie przychodzić 3 razy w tygodniu, hehe...), co niestety nie wpływa dobrze na wyniki :-) Zostaje jajeczko... (chętnych po namiary do jaja / teamspeaka zapraszam na PW). Ale z drugiej strony, turniej, choćby najpodlejszy, powinien mieć kompletne wyniki (a Zapaśnik jeszcze raz dostać łomot :-) ). Ja tam ufam, że wierni fani (do których i sam się zaliczam), powinni wykroić te parę godzinek raz na 2 tygodnie (może być raz na 3, sam chyba niedługo zacznę być za tą opcją z różnych życiowych powodów) i stać na samurajskim szańcu do końca :-)

Cytat: Marcos
widze ostro będzie na turniejach - jak w szachy ;P
też bym zagrał i 4 a nawet 5 rundę
O, i to lubię :D

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Nie no, ja się bardzo cieszę, że wpadli ;-) Ale co innego cotygodniowe granie, a co innego turniej - zresztą, te 4 rundy to chyba nie tak dużo nawet w Warszawie ;-P
:>

Zapaśnik (i nie tylko),
moim zdaniem mamy w Warszawie.... za dużo turniejów.
Jak dla mnie jeden większy przez co unikalny turniej były lepszy.
W tym tygodniu brałem udział w turnieju we czwartek, brałem w sobotę.
A są tacy którzy brali udział w poprzedni czwartek i wcześniej 4.08 w Wargamerze (też byłem).

To daje cztery turnieje w przeciągu dwóch tygodni. Przyznaję to spory nawał gier, niezły tez nakład finansowy (ok. 60 zł).
A mamy dopiero 19.08. w dotychczasowym tempie jeszcze z czterema się wyrobimy ;)

Tak bardziej na poważnie to jest sporo. Jak na moje oko, za sporo.
Pewnie dlatego tak a nie inaczej wyglądała końcówka wczorajszego eventu.

Wyszło faktycznie niefajnie, ale mimo wszystko dla mnie zrozumiale. Ludzie czasem mają nieco ważniejsze rzeczy na głowie.
Dlatego przy natłoku tego typu eventów przestają traktować je elitarnie. Czyli trochę tak jak Ty.
(sam napisałeś, że nie masz czasu na więcej gier w tygodniu)

To jest moim zdaniem kolejna kwestia do przemyślenia w kwestii organizowania turniejów.
Drugą jest poruszany przez Masaye problem BoX of Greed. Wydaje mi się, że tego typu dodatki powinny zwiększać atrakcyjność turnieju.
Czyli dokładnie tak jak dzieje się to w Wargamerze. Po prostu dodatkowy draft dla uczestników, kolejny magnes.
A tak, wspomniana wcześniej suma 14 - 15 złotych za turniej powoli przestaje być atrakcyjna.

Jestem przekonany, że to też ma przełożenie na frekwencję na eventach.
Jak nie dostajesz czegoś ekstra to po co płacić, za coś co masz w tygodniu za darmo ?
Jestem pewien, że dla wielu osób ma to znaczenie, nie każdy pracuje czy zarabia tyle by móc pozwolić sobie na takie koszty.
Kiedy ostatnio dostałeś w drafcie potrzebną Ci kartę? A co mają powiedzieć właściciele słabszych (na razie) decków ?

Niestety moim zdaniem sklepy nie traktują turniejów jako promocji a jak zwykłą sprzedaż busterów.
Tak daleko się nie zajedzie, bo wcześniej czy później gracze zaczną sami się organizować.
Zresztą już teraz widać, że frekwencja na turniejach ma się nijak do ilości grających w naszym mieście.
Ta (znaczy się frekwencja) ewidentnie pokazuje, że nie tędy droga.

ps: mam nadzieję, że zagramy jeszcze nie raz ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Matsushiro

• temptation Personality
Mam propozycję ponieważ Głownie Zapaśnik zajmuje się organizacją turniejów i ich dokumentacją.
Żeby wszyscy byli zadowoleni można zrobić tak:
1sobota miesiąca turniej w Łorgejmerze
2sobota miesiąca turniej w Gralu
3sobota miesiąca turniej w Gryfie
4sobota miesiąca każdy sobie Rzepkę Skrobie
5sobota miesiąca ( zdarza się ) fajrant
Start turnieju 10:00 zapisy od 9:30 niezależnie od lokalizacji i sklepu. Dzięki temu popołudnie można spędzić z rodziną/komputerem/butelką wódki/książką/znajomymi, niepotrzebne skreślić.
Wjazd max booster na gracza za 15pln lub mniej + bonusy od sklepu
W tygodniu swobodne granie w sklepach bez turniejów.
Dzięki temu w tygodniu każdy będzie grał jak mu lepiej z lokalizacją, za to w łikend zepnie poślady i pojedzie na turniej tam gdzie on jest.
Koszt na miesiąc max 60 pln
Dzięki temu sklepy będą zadowolone bo raz miesiącu będą miały najazd 20 lub więcej graczy i czyli ponad 20 boosterów sprzedanych w ramach turnieju.
Do tego turniej Rzepkę Skrobię od 5 do 8 graczy czyli kolejne 10 boosterów.Czyli miesięcznie każdy sklep ma sprzedaż ponad 40 boosterów czyli całego boxa, liczę dodatkowe ewentualne kupno kart przez innych klientów zainteresowanych grą.
Pozwoli to też nowym graczom ,za niski koszt, bo 15 pln tygodniowo, zebrać potrzebne karty itp. Bo draft z 25 lub więcej boosterków to nie to samo co z 8 lub 10.
Potencjalny klient, który przyjdzie i zobaczy ile osób się zbiera oraz zobaczy pulę, z której się losuje karty będzie bardziej zainteresowany rozpoczęciem gry w tę karciankę, gdyż zebranie mu potrzebnych kart będzie łatwiejsze.W końcu draftujesz nie losowy booster, tylko to co ci potrzebne do gry dla danego klanu, dzięki dużej ilości kart oraz graczy.
Wnioski wszyscy zadowoleni :)

Można skopiować i wrzucić do innych wątków z turniejami w Warszawie.
Najgorsze oczywiście jest gdy jeden sklep będzie chciał się wyłamać, bo będzie uważać że jego turniej jest ważniejszy, może to spowodować sytuację, w której jesteśmy teraz czyli ja nikogo poza Łorgejmerem i Gralem nie znam. Sklepy tracą bo boosterki nie schodzą, ludzie są smutni, bo draftują karty z boosterków, w których jest mało kart, środowisko maleje przez to.i Wszyscy na tym tracimy i gracze i sklepy:(
« Ostatnia zmiana: 2012-08-19, 13:42 by Matsushiro »