Autor Wątek: Szczecin 29.09.2012 Winner's Choice nr V  (Przeczytany 28183 razy)

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Szczecin 29.09.2012 Winner's Choice nr V
« Odpowiedź #40 dnia: 2012-09-18, 19:17 »
A propos przyspieszania erraty - skoro to jest turniej w pełni legalny pod patronatem aeg-a to chyba musicie się trzymać regulaminu? Żeby nie było takiej sytuacji, że ktoś z zagranicy przyjedzie i powie, że on gra wg starych zasad bo nowe dopiero wchodzą za parę dni. Jak się wkurzy to może to przecież zgłosić do aeg-a i organizatorzy mogą mieć z lekka przejebane. Skoro respektujemy zasady aeg-a to wszystkie, a nie tylko te które nam odpowiadają.
Jak tak legalizujecie to czy możecie przyspieszyć też SoD-a i najnowszego Gencon pack-a? Jak już macie gdzieś zasady aeg-a to na maksa.

w zasadzie to sam AEG ma w tylku swoje zasady bo zazwyczaj potrzeba miesiaca na to az wszelkie zmiany wejda w zycie.

WC w Szczecinie od dawna traktowany byl jako training ground przed Worldsami i zazwyczaj wszsytko co legalne na worldsach/ec bylo legalne takze w Szczecinie. Turniej WC nie jest tego kalibru co kotei na przyklad i mysle ze AEG zrozumie prosbe jesli taka trzeba by bylo wystosowac. Graczy mozemy sie spodziewac co najwyzej z niemiec, szwecja niestety nie przyjedzie, a poniewaz raczej sie znamy/lubimy (choc to germanscy oprawcy - przymrozone oko i usmiech z jezykiem i inne smieszne EMOTKI) to nie powinno byc problemu z errata. kwestia poinformowania wczesniej.

zeby nie bylo, ze lekko traktujemy sobie zalecenia AEG to przypomne, ze na jednym ze szczecinskich kotei byla podobna sytuacja i errata wchodzila w zycie w poniedzialek pokoteiowy i nie bylo zadnego przesuwania terminu ani innych podobnych historii.

jesli chodzi o SoD i nagrody to rozmawialem dzisiaj z isa i niestety raczej nie przewiduje sie nowego dodatku przed piatym pazdziernika co mnie osobiscie zasmuca ale nic na to nie poradze. w kwestii nagrod chcialbym przyjac zalozenie ze najpierw je przyznam a przekazanie nastapi pozniej. glosy oburzenia beda slyszane aczkolwiek innym roziwazaniem jest zakup poprzedniego dodatku EoW i rozdanie jako nagrody ale nie sadze zeby kogokolwiek to urzadzalo. 

Przekazanie nastapi droga pocztowa lub turniejowa podczas spotkania na ktorymkolwiek z turniejow na ktorym bede obecny i beda obecni tez uczestnicy WC.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 2012-09-18, 21:00 »
A propos przyspieszania erraty - skoro to jest turniej w pełni legalny pod patronatem aeg-a to chyba musicie się trzymać regulaminu? Żeby nie było takiej sytuacji, że ktoś z zagranicy przyjedzie i powie, że on gra wg starych zasad bo nowe dopiero wchodzą za parę dni. Jak się wkurzy to może to przecież zgłosić do aeg-a i organizatorzy mogą mieć z lekka przejebane. Skoro respektujemy zasady aeg-a to wszystkie, a nie tylko te które nam odpowiadają.
Jak tak legalizujecie to czy możecie przyspieszyć też SoD-a i najnowszego Gencon pack-a? Jak już macie gdzieś zasady aeg-a to na maksa.

Zasady są dla ludzi, a nie ludzie dla zasad.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2012-09-19, 09:55 »
Po przespaniu sie z problemem erraty i rozmowie z kilkoma osobami, dla ktorych litera prawa jest wazna rzecza postanowilem , że zamiast twardo stac na strazy erraty, ktora nie jest jeszcze legalna wg AEG(ale bedzie legalna na worldsach - taki absurd polegajacy na 30 dniowej zwyczejowej erracie, nie przestrzegany przez sam AEG) zwroce sie z prosba do graczy, ktorzy zamierzaja pojawic sie na turnieju, zeby grali stosujac sie do niej pomimo jej nie obowiazywania. Nie sadze zeby dla kogokolwiek stanowilo to wielki problem , skoro i tak za kilka dni trzeba bedzie zmieniac deki na te legalne, ale jesli dla kogos stanowiloby to powazne ograniczenie to prosilbym taka osobe, o ile dokonala przedplaty o kontakt a ja zwroce pieniadze za przedplate. Nie chcialbym zeby takie osoby o ile jakiekolwiek sa (do tej pory nic mi nie wiadomo o takowych) poczuly sie oszukane czy tez wystrychniete na dudka.

Wiec w dobrej wierze i zgodnie z duchem a nie litera, prosze graczy by stosowali sie do erraty, a tych dla ktorych stanowiloby to problem, poprosze o dzielne kibicowanie tym ktorzy na turnieju graja.

Mam nadzieje, ze udalo mi sie zaadresowac problem w sposob wlasciwy i jednoznaczny i ze nie bedzie zadnych osob ktore poczuly sie skrzywdzone z tego powodu.

pnp

horror

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #43 dnia: 2012-09-19, 10:13 »
Po przespaniu sie z problemem erraty i rozmowie z kilkoma osobami, dla ktorych litera prawa jest wazna rzecza postanowilem , że zamiast twardo stac na strazy erraty, ktora nie jest jeszcze legalna wg AEG(ale bedzie legalna na worldsach - taki absurd polegajacy na 30 dniowej zwyczejowej erracie, nie przestrzegany przez sam AEG) zwroce sie z prosba do graczy, ktorzy zamierzaja pojawic sie na turnieju, zeby grali stosujac sie do niej pomimo jej nie obowiazywania. Nie sadze zeby dla kogokolwiek stanowilo to wielki problem , skoro i tak za kilka dni trzeba bedzie zmieniac deki na te legalne, ale jesli dla kogos stanowiloby to powazne ograniczenie to prosilbym taka osobe, o ile dokonala przedplaty o kontakt a ja zwroce pieniadze za przedplate. Nie chcialbym zeby takie osoby o ile jakiekolwiek sa (do tej pory nic mi nie wiadomo o takowych) poczuly sie oszukane czy tez wystrychniete na dudka.

Wiec w dobrej wierze i zgodnie z duchem a nie litera, prosze graczy by stosowali sie do erraty, a tych dla ktorych stanowiloby to problem, poprosze o dzielne kibicowanie tym ktorzy na turnieju graja.

Mam nadzieje, ze udalo mi sie zaadresowac problem w sposob wlasciwy i jednoznaczny i ze nie bedzie zadnych osob ktore poczuly sie skrzywdzone z tego powodu.

pnp

horror
Nie jesteś asertywny - asertywność=ZERO, nie jest to droga do osiągnięcia sukcesu. Z powodów powyższych rezygnuję z funkcji Twojego Coacha!
Fakturę za odbyte sesje przedstawię w terminie 7 dni ;]
PnP asertywność

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 2012-09-19, 10:47 »
Innymi słowy, jedziemy przetestować decki na Worldsy, ale mozemy dostać od decków, które na pewno się na Worldsach nie pojawią :)

Horror, uważam że twoje rozwiązanie jest najgorsze z możliwych. Albo errata obowiązuje, albo nie obowiązuje. Jeżeli errata nie obowiązuje, to wystarczy 1 gracz który nie zastosuje się do uprzejmej _prośby_ by zepsuć rozgrywkę pozostałym. Zdecydowałeś co zdecydowałeś.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #45 dnia: 2012-09-19, 10:54 »
to wina AEG - erraty które są urgent przed WC
powinny mieć status od razu...

bo jest to hipokryzja, że coś co psuje gre..
popsuje jeszcze miesiąc...

jesteśmy małym lokalnym środowiskiem
i powinniśmy uwzględnić potrzeby naszej kadry..

btw.

L5r to nie MTG - więc wystarczy dopisać
w turnieju format rozgrywek: Horror Emperor
gdzie jak każdy format casual ->może mieć dowolne zasady.

jak ktoś chce sobie pobić pianę, niech zgłosi temat do Sprawy dla Reportera.. albo Państwo w Państwie...

Ktoś musiał podjąc decyzję, jest nią org i dobrze.. w każdym układzie znajdą się marudy,
w tym przynajmniej są racjonalne przesłanki...

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 2012-09-19, 11:07 »
Sejmitar i Cycu - niestety (dla mnie) macie racje w pewnej kwestii - nie da sie zjesc ciastka i miec ciastko.  

Chcialem postawic sprawe uczciwie wobec tych ktorzy mogliby sie poczuc w jakis sposob oszukani. Zgaduje ze znamy sie na tyle, ze nie bedzie zadnych niepotrzebnych nieporozumien w kwestii erraty. Stoje na stanowisku, ze errata bedzie obowiazywac jednak wole prosic graczy o zastosowanie sie do niej niz nakazywac im. Nie jestesmy zadna armia w ktorej istnieje instytucja zwierzchnictwa i jakiegos podprzadkowywania sie. Robimy wiele wyjatkow jesli zgadza sie na nie wiekszosc. Gramy na proxach testujac deki choc wydaje sie to nielegalne. Dopuszczamy proxy do sankcjonowanych turniejów itd.

Z powodu nie do konca moim zdaniem przemyslanej polityki AEG i poznego oglaszania errat, zasadniczo nie trzymania sie wlasnych wczesniej ustalonych zasad, nie chcialbym zebysmy zmieniali zalozenia turnieju, ktory dla wielu graczy byl sposobnoscia przetestowania deckow przed WC/EC i popatrzenia sobie na zwyciestwo Walca.

Jesli dla kogos demotywujace i zniechecajace do pojawienia sie na szczecinskim WC bedzie obowiazywanie erraty to chcialbym go z gory za to przeprosic i zachecic do kibicowania wszystkim grajacym.

Szkoda ze przed samym turniejem wychodza jakies bloby z szafy ale jestem zdania ze lepiej wyjasnic teraz wszystko niz potem na miejscu w Szczecinie gdzie mialoby dochodzic do jakichs niepotrzebnych tarc i mialyby sie z tego powodu pojawic urazy czy niedopowiedzenia.

pnp

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2012-09-19, 11:11 »
Najmilsi.

Zmierzajmy do załagodzenia problemów, jakie nam serwuje AEG. W tym kontekście decyzję Horrora uznaję za jedyną słuszną. Żywię przekonanie, że nikt celowo się nie złoży na Low Market Blitz i Kalani Landing turbo gold, byle by tylko wyeksploatować powstałą lukę. Make przyjemność, not problems. Mnie od tłuczki z bydgoskimi twardogłowymi zwyczajnie boli czoło. Nie powtarzajmy tych błędów na arenie krajowej.

Pozdrawiam.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2012-09-19, 11:32 »
To żyw przekonanie dalej, fantasto.

Wcześniej na żądanie publiczności robiliśmy dodatkowy tier topów na kotejach i nikt (w tym innastrańcy) z tego powodu nie płakał.

Organizator się wypowiedział, nic więcej się zrobić nie da.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #49 dnia: 2012-09-19, 12:18 »
Ale o co Wam dalej chodzi? nikt się nie złoży na Low Market ani na KL bo w pierwszym poście jak byk stoi, że erratum obowiązywać będzie. A komu się to nie podoba grać nie musi, może sobie przyjechać i pokibicować jeśli taka jego wola albo zostać w domu i płakać w poduszkę.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #50 dnia: 2012-09-19, 12:23 »
Ale o co Wam dalej chodzi? nikt się nie złoży na Low Market ani na KL bo w pierwszym poście jak byk stoi, że erratum obowiązywać będzie. A komu się to nie podoba grać nie musi, może sobie przyjechać i pokibicować jeśli taka jego wola albo zostać w domu i płakać w poduszkę.

Chodzi o to, ze jak przyjedzie jakis niespodziewany burzyciel z zagranicy z czyms zbanowanym, zabroni mu sie tym czyms grac i ow gosc szepnie slowko np. na forum AEG to ten WC moze byc ostatnim w Szczecinie. Jak na razie to sa wewnetrzne, polskie ustalenia, nigdzie na zew. Informacja o dzialajacej erracie nie poszla, wiec nie ma klopotu. Ryzyko jednak jest.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #51 dnia: 2012-09-19, 12:38 »

Chodzi o to, ze jak przyjedzie jakis niespodziewany burzyciel z zagranicy z czyms zbanowanym, zabroni mu sie tym czyms grac i ow gosc szepnie slowko np. na forum AEG to ten WC moze byc ostatnim w Szczecinie. Jak na razie to sa wewnetrzne, polskie ustalenia, nigdzie na zew. Informacja o dzialajacej erracie nie poszla, wiec nie ma klopotu. Ryzyko jednak jest.

Równie dobrze, jakiś niespodziewany burzyciel z zagranicy, mógłby się oburzyć gdyby dostał po twarzy jakąś promką, która zalegalizuje się dopiero po 01.10. Legalizacja tychże promek też jest jedynie wewnętrznym ustaleniem naszego środowiska, tyle że przyjętym bezdyskusyjnie i raczej entuzjastycznie. I byłby to gniew równie słuszny z jego strony, który także po wypłynięciu na wody AEG mógłby zakończyć błyskotliwą karierę szczecińskiego WC.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #52 dnia: 2012-09-19, 13:13 »
Dobrze ze przypomniales o promkach.

Ja tylko wspomnialem o zagrozeniu lamania oficjalnych zasad na sankcjonowanym turnieju. Na 99.9% nie bedzie mialo to zadnych konsekwencji, wiec nie ma co sie spinac. Robimy to dla dobra ekipy desantowej.
« Ostatnia zmiana: 2012-09-19, 13:27 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2012-09-19, 13:18 »
A propos zmian. Czy ktoś (horro) mógłby w pierwszym poście napisać wersję ostateczną tego, na co gramy :) W wątku horror pisze, że bez erraty, w main poście - że z erratą, padają też słowa o jakiś proxach... Jasno w jednym miejscu, proszę.

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2012-09-19, 13:21 »
Taką rzucę propozycję - by być w zgodzie z "prawem AEG":

1. Errata:
Oficjalnie errata nie obowiązuje - gracze z Polski zawierając cichą gentelman'ską umowę, że grają zgodnie z errata między sobą. Przy grze z gościem z zza granicy, gramy na starych zasadach.

2. Promki:
Oficjalnie nie dozwolone - gracze z Polski zawierając cichą gentelman'ską umowę, że grają razem z promkami. Osoby ich używające składają decki na 40+(liczba nielegalnych jeszcze promek) kart. Przy grze z gościem z zza granicy gracz uprzedza - "mam nielegalną promkę, dowiedziałem się o tym dopiero na turnieju, usunę ją z gry, nadal deck jest legalny, bo ma 40 kart" na co zgodę wyrazi sędzia w razie wątpliwości.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2012-09-19, 13:22 »
Uzupełnienie : jakie promki się legalizują "na Barcelonę" ? Nie widzę żadnych wrześniowych czy październikowych na L5R...

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #56 dnia: 2012-09-19, 13:27 »
Uzupełnienie : jakie promki się legalizują "na Barcelonę" ? Nie widzę żadnych wrześniowych czy październikowych na L5R...

Ritual Dagger i Ritual of Sacrifice
Squeek

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2012-09-19, 13:29 »
Aaa, bo tego jeszcze na listę nie wrzucili :D

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 2012-09-19, 14:05 »
@ Sejmi - gramy jak stoi w pierwszym poscie tego watku, ja po prostu staralem sie opisac i wyjasnic zaistniala sytuacje w sposob ktory bylby do zaakceptowania/przystepny dla wszystkich - mam nadzieje ze mi sie udalo.

jesli chodzi o niemcow ktorzy przyjezdzali do Szczecina - to byli oni z gatunku tych normalnych, wiec nie sadze zeby robili jakies problemy.

mam nadzieje ze rozwiazuje to zaistniala sytuacje.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2012-09-19, 16:29 »
Czyli żremy ciastko, a post o gentleman's agreement pisałeś na kacu. Ok.