Autor Wątek: Nowa errata  (Przeczytany 9786 razy)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Nowa errata
« Odpowiedź #20 dnia: 2012-09-18, 10:34 »
Erraty wydają się słuszne, ale fakt, że mogli dać znać wcześniej. Wciąż czekam na erratę SL :P

Masz obsesje na punkcie SL jak Klepek na punkcie Shadow's Play.

Może i racja, ale na tą obsesję cierpi więcej osób :)

Gurney

• Unicorn Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2012-09-18, 10:39 »
@Walec - a o czym Ty pier*** - stresa to możesz mieć, jak czekasz na wynik biopsji, a nie jak pykasz w Legende... jesli tu masz stresa, to wez zmien hobbyalbo wyjaraj jointa przed gra

No jesli ktos gra przez 3 miechy jednym dekiem to ma bol - c'est la vie.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2012-09-18, 10:55 »
akurat errata low marketa ma uderzać w liona blitzowego
No wiem, lion blitz tak straszliwie niszczy playing experience? Z jakiegoś powodu AEG uznaje, że jak coś jest szybkie to psuje cały fun? Mnie bardziej psują krew karty z którymi nic nie możesz zrobić (ot np. pokażę ci 3-4 kary z ręki i wystawiam Eartha, o jakiś Duty nie wspominając), a blitz? Dla mnie ciekawa odmiana - nie ma zbrojenia się i budowania ekonomii - grasz tym, co masz, że to sporo szczęścia i mało umiejętności wymaga? Trudno. Gra jest było, nie było karciana.

btw.
Co to jest SL?
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 2012-09-18, 10:58 »
mMuszę zgodzić się z Walcem
Grając poprzednimi wróżkami
Rozgrywałem chore ilości partii na jajku
Idące w setki (dosłownie)
Każda karta znajdująca się w decku była
Dokładnie przemyślana i dobrana
Były perfekcyjnie dograne kolejności zagrywania
I priorytety wykupu.

Dlaczego?

Bo duże eventy to faktycznie duży stres i jak zaczniesz
Każdą decyzję analizować dopiero podczas -> to w połowie
Popełnisz błąd.

Dobrze ograny deck nie ma pustych kart, bo po XXX partiach już
Wiesz która karta potrafi się kisić i znajdujesz taką która zawsze
Się przyda +potrafisz wyciągnąć z karty nie 30% a 100%
Poprzez nietypowe zagrania w dziwnych przypadkach
Czego nie widać ze stołu?

Poza tym skoro panował parabalans na zasadzie papier nożyce kamień
To nie wiadomo, czy wybicie z tego układu paru archetypów
nie wyrzuci na wierzch innych.

Na moje erratę powinien dostać greteful ->bezsensownie silny na poprzedni jak i obecny arc
Szczególnie, że attache z drawem w decku na negacjach powodują chory CA.

P.S. Blitz ->wymaga zajebiście dużo skilla, bo nie zawsze leci się na pałę.. i często trzeba wiedzieć
kiedy wybić zamiast prowkę ->armię. poza tym mniejsze zasoby powodują, ze trzeba naprawdę
uważnie nimi zarządzać, bo najmniejszy błąd ->potrafi pogrzebać grę...
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #24 dnia: 2012-09-18, 11:03 »
@Walec - a o czym Ty pier*** - stresa to możesz mieć, jak czekasz na wynik biopsji, a nie jak pykasz w Legende... jesli tu masz stresa, to wez zmien hobbyalbo wyjaraj jointa przed gra

Każdy przezywa granie turniejowe po swojemu. Adrenalina, nerwy może nie są porównywalne z oczekiwaniem biopsji ale....
... myślę, że to dla tych odczuć gramy w tą kanciarkę. Przynajmniej na poziomie turniejowym.

No jesli ktos gra przez 3 miechy jednym dekiem to ma bol - c'est la vie.

Gurney przesadzasz, tutaj zgadzam się z Walcem.
Choć nie ukrywam, że nie dałbym rady grać trzy miechy jednym deckiem.
Dlatego mam jeden "turniejowy" i wszelkie wariacje klanowe którymi się bawię "na co dzień".

Niestety ta metoda skutkuje wieloma zaskakującymi wynikami zanim doszlifowałem moje maleństwo.
Za to mam ciągle przyjemność z gry i nie nudzi mnie nawet mój własny deck. W tej materii każdy ma jednak własną metodę.

Co do errat, są bardzo fajne, ale zdecydowanie za późno. Zbyt mało czasu zostało do Barcy.
Przecież poza samym rozmontowaniem decku dochodzi zniechęcenie gracza, tak mocna errata boli.
A przecież psychika w L5R jest bardzo ważna, dlatego zanim Fenol się pozbiera to minie kawałek czasu.

Nie każdy ma 1,5 tygodnia na ciągle testy decku. Najlepiej z każdym decktypem przeciwników.
W pełni rozumiem młodego Walca, też bym usiadł na tyłku i zakwilił ;)

Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #25 dnia: 2012-09-18, 11:12 »
No to ujebali 3 decki, w tym jeden przejebany match-up dla lionowych ancestorow.
Teraz w Barcelonie zamiast zalewu TMF blitzow spodziewalbym sie zalewu ancestorow.
TMF przez errate low marketa praktycznie trzeba kompletnie zmienic, to samo fenol blitzowy, stockpile to byla podstawowa karta, ktora robila roznice w kluczowych kartach.
Niby jedna karta nie robi roznicy, ale wyobrazcie sobie decki na duele bez steela on steel, waterowych shugasow bez skippinga, paragonow bez gratefula, honorowych courtierow bez retoryki.
Wystarczyloby obciac ktorakolwiek z tych kart i de facto caly theme zszedlby o tier nizej.
Imo to teraz fenolowi zostaje standardowy ToP, oswiecenie (jesli bedzie duzo facelesow to gg) i standardowa militarka.
Imo bardzo konkretne te erraty.
Wiadomo ze gra sie kilkoma deckami, ale na duzy turniej szlifujesz jeden.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2012-09-18, 11:16 »
@Hitomi Monrouke - proszę, nie opowiadaj, aż takich herezji, bo jednak wolałbym przerżnąć wielki turniej niż przez 1.5 tygodnia czekać z nadzieją, że jednak płuca są czyste, czy żona ma czyste węzły... czy usłyszeć, że to jednak jest toczeń... no, skala "emocji" nie porównywalna... i tak między nami to stresa mam przy wejściu do portu opalem po sztormie, a nie przy kartach - tu jest fajna adrenalinka i owszem, dlatego gram, ale ze stresem to nie ma nic wspólnego

Co do zbierania się psychicznego - grałem na wysokim poziomie turniejowym w bitewniaki i jak była "zła" errata, to siadałem na dupie i składałem coś nowego. A to, że jestem graczem turniejowym może pewnie parę osób z mojego środowiska potwierdzić

Co do grania 3 miechy dekiem - jak powiedziałem, współczuję, ale nic na to nie poradzisz - nie mów tu w kategoriach załamki, chyba sam wiesz, że gorsze rzeczy mogą być w życiu niż problemy z kartonikiami  :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #27 dnia: 2012-09-18, 11:23 »
...nie mów tu w kategoriach załamki, chyba sam wiesz, że gorsze rzeczy mogą być w życiu niż problemy z kartonikiami  :)

Chyba nie rozumiem się w podstawowej kwestii.
To jest forum o karciance i o tejże rozmawiam (jak również o emocjach z nią związanych)
Nie zajmuje się stresem związanym z chorobami czy innymi wypadkami losowymi w "prawdziwym życiu".
Wiadomo, że lewel stresu jest kompletnie inny, ale nie oznacza to, że go nie ma.

Wiadomo, ze każdy w końcu siada i składa następny deck, ale w tak krótkim okresie jest bardzo ciężko.
Jestem przekonany, że pomysły się nakładają, poprzedni "winery" nasuwają się w trakcie tworzenia.
Poprzednie schematy nakładają sie w trakcie gry, to normalne. Dlatego powtarzam - rozumiem młodego Walca.
Tylko tyle i aż tyle. Reszta to ciężka praca nad kolejnym deckiem.
Hitomi Monroouke

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: 2012-09-18, 11:26 »
owszem, rozmawiamy o kartach, ale mnie troche irytuje takie szafowanie stresem czy zalamka, bo moze juz stary jestem i jasnosc umyslu nie ta, ale jak zaczynalem zabawe, to myslalem, ze ma to w najbardziej ogolnym zalozeniu sprawiac przyjemnosc, a stres raczej nie ma sprawia przyjemnosci - nie wiem, moze juz stary jestem i wole bardziej przy piwie siedziec i gadac, niz grac ze spinka... eee... tam... uwielbiam gre turniejowa, tylko bardziej na luzie chyba do tego podchodze

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2012-09-18, 11:31 »
Normalnie nie było by dla mnie problemów z tą erratą, ale jeżeli wydaje na wyjazd na turniej około 2000 zł (bo takie mniej więcej są koszty wyjazdu do Barcelony) i szlifowałem deck pod wyjazd od dłuższego czasu z myślą że uda się coś ugrać, to mam chyba prawo poczuć się zirytowany?

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2012-09-18, 11:38 »
Powiem Ci tak - wykładam około 3000PLN na rejs Holandia - Anglia. Rejs zaczynam w Niemczech (płynąc przez kanał kiloński) i kończę w Holandii nie dopływając nawet do Amsterdamu... - bo akurat na Bałtyku i Północnym łaziły sztormy. Bardzo fajnie się bawiłem  ;D . Ok, możesz być wkurwiony, bo Ci dek przestał działać i robota poszła w cholere, ale chyba dalej dobrze możesz się bawić w Barcelonie, prawda?

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #31 dnia: 2012-09-18, 11:39 »
ch...FFG... mogłem tych errat nie wrzucać, żeby wam dnia nie psuć ;)

Ale to prawda fenixy, liony i mantisy dostały po doopie, i to mocno :(
Nie pozostaje nic innego jak wziąć się do roboty i poskładać coś konkretnego.

I rozumiem Qwala, oraz łączę się z nim w bólu, powodzenia w testach.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #32 dnia: 2012-09-18, 11:42 »
Qwal nie załamuj się. Wszyscy myślą że blitz zmarł to zagraj henshinami.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #33 dnia: 2012-09-18, 11:43 »
owszem, rozmawiamy o kartach, ale mnie troche irytuje takie szafowanie stresem czy zalamka, bo moze juz stary jestem i jasnosc umyslu nie ta, ale jak zaczynalem zabawe, to myslalem, ze ma to w najbardziej ogolnym zalozeniu sprawiac przyjemnosc, a stres raczej nie ma sprawia przyjemnosci - nie wiem, moze juz stary jestem i wole bardziej przy piwie siedziec i gadac, niz grac ze spinka... eee... tam... uwielbiam gre turniejowa, tylko bardziej na luzie chyba do tego podchodze

No nie wiem stary, jeśli Ty podchodzisz do gry zupełnie na zimno to....

Nie widzę sprzeczności w podchodzeniu do wyniku turniejowego na luzie (wygram, przegram - ważne, że pograłem),
oraz w odczuwaniu adrenaliny, niepewności, stresu związanego z kolejnymi pojedynkami. C by nie mówić radość wygranej jest jednak większa niż porażki.
Oczywiście ilość tej adrenaliny, stresu nie jest taka by odbierać radochę gry czy jak wolisz uczestniczenia w tej zabawie.
Stąd pewnie to twoje oburzenie, ale chyba niepotrzebnie wywindowałeś ten stres aż na taki poziom by porównywać go z oczekiwaniem na wyniki medyczne.
Hitomi Monroouke

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #34 dnia: 2012-09-18, 11:44 »
@Hitomi Monrouke - proszę, nie opowiadaj, aż takich herezji, bo jednak wolałbym przerżnąć wielki turniej niż przez 1.5 tygodnia czekać z nadzieją, że jednak płuca są czyste, czy żona ma czyste węzły... czy usłyszeć, że to jednak jest toczeń... no, skala "emocji" nie porównywalna... i tak między nami to stresa mam przy wejściu do portu opalem po sztormie, a nie przy kartach - tu jest fajna adrenalinka i owszem, dlatego gram, ale ze stresem to nie ma nic wspólnego
Gurney ze tak pozwolisz ze zacytuje za tobą "a o czym Ty pier***" najwyrażniej nie wiesz o czym piszesz stres to stres to że jego nateżenie może być rózne i różnie jednostki go znoszą inaczej. jeżeli ciebie l5r nie ekscytuje i grając w l5r nie stacze ci adrenalina to poco wogóle grasz?

Co do zbierania się psychicznego - grałem na wysokim poziomie turniejowym w bitewniaki i jak była "zła" errata, to siadałem na dupie i składałem coś nowego. A to, że jestem graczem turniejowym może pewnie parę osób z mojego środowiska potwierdzić
nawet granie na wysokim poziome w bitewniaki to inna skala skomplikowania mozliwości jest duzo mniej pozatym element losowy tez jest przesunieta na inny moment, tez grałem w bitewniaki turniejowo ( wFB, w40k, chronopia, warzone) i zdecydowaniew budowanie deków do legendy jest po 100 kroć bardziej skomplikowane

Co do grania 3 miechy dekiem - jak powiedziałem, współczuję, ale nic na to nie poradzisz - nie mów tu w kategoriach załamki, chyba sam wiesz, że gorsze rzeczy mogą być w życiu niż problemy z kartonikiami  Uśmiech
wiesz jeżeli wydajesz na wyjazd na worldsy czy uro 2000-2500 pln chciałbyś jednak coś wygrać albo przynajmniej jakoś się pokazać
Walec

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #35 dnia: 2012-09-18, 11:46 »
Powiem Ci tak - wykładam około 3000PLN na rejs Holandia - Anglia. Rejs zaczynam w Niemczech (płynąc przez kanał kiloński) i kończę w Holandii nie dopływając nawet do Amsterdamu... - bo akurat na Bałtyku i Północnym łaziły sztormy. Bardzo fajnie się bawiłem  ;D . Ok, możesz być wkurwiony, bo Ci dek przestał działać i robota poszła w cholere, ale chyba dalej dobrze możesz się bawić w Barcelonie, prawda?

Różnica jest taka, ze ty byłeś na wycieczce.
Zaś to jest jak Olimpiada, Wyobraź sobie że nasz Kulomiot pojechał do Londynu pozwiedzać, bo zakazali mu używać butów adidasa, gdyż dają moc 3 pasków.
Gdy jedziesz na turniej a tym bardziej za granice to chciałbyś coś z niego przywieść, coś  co zrekompensuje koszta.
Więc myślę że powinniśmy wesprzeć naszych dzielnych reprezentantów. Zamiast krytykować ich Buty Adidasa ;)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #36 dnia: 2012-09-18, 11:49 »
Jeżeli ciebie l5r nie ekscytuje i grając w l5r nie stacze ci adrenalina to poco wogóle grasz?

O ile generalnie zgadzam się z Tobą Walcu, o tyle to pytanie jest niepotrzebne.
Grać można z wielu powodów. Dla towarzystwa (o tym zapomniałem odchodząc), dla zabawy kartonikami.
Dla miliona innych powodów, nie każdy ma ochotę na turnieje, nie każdy ma ochotę na rywalizację.
Nie każdego ta rywalizacja kręci, dlatego niech każdy gra dla sobie znanych powodów.

@ Matsushiro

Powinieneś dodać - Uwaga wypowiedź zawiera lokowanie produktu ;)
« Ostatnia zmiana: 2012-09-18, 11:51 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #37 dnia: 2012-09-18, 11:54 »
Crane potrzebuje lepszego golda do gry więc robię co mogę :)
Tak, szczerze mówiąc to na ostatnie 10 turniejów, fenix wygrał 5/6, były jeszcze lwy i crab. Info  z Lavozakashy

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2012-09-18, 11:58 »
Dobra, to jedziemy:

Walec - zgadzam się z Tobą, że w bitewniaku szybciej można coś złożyć. Dalej - na zimno do gry nie podchodzę, jest adrenalina, emocje itp. - ale na bank nie stres, a gram głównie po to, aby oderwać się od pracy np. na turniej idę bez telefonu w większości wypadków. Co do kosztów wyjazdu - patrz mój post wyżej nt. rejsu. Każdy gość, który pływał ciut więcej po morzu powie Ci, że trasa nie zawsze pokrywa się z tym, co było zaplanowane - już nie wspomnę ile razy płynęliśmy w przeciwnym kierunku do tego, co planowaliśmy, bo akurat by było pod wiatr - sądzę, że tu bardziej jest kwestia podejścia do tematu. Ja zawsze stawiałem bardziej na uczestnictwo niż na wygrywanie (choć to ostatnie bardzo lubię i mam nadzieję, że teraz będę miał rzeczywiście więcej czasu, to uda nam się ze sobą zagrać, bo chcę znowu więcej pojeździć).

Matsushiro A wyjazd do Barsy nie jest wycieczką? Jeśli nie, to ja mogę sypnąć argumentem, że potrzebowałem godziny na pływach na morskiego i przez to ich nie zrobiłem, więc mi też się wszystko w tej kategorii jeb* - dodaj do tego, że w tamtym czasie dorabiałem sobie jako student od kwietnia do października na żaglach i akurat posiadanie st. morskie w znaczący sposób by podniosło moją gażę, a tak miałem jeden sezon w plecy  ;D

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #39 dnia: 2012-09-18, 12:14 »
Zebrałem kartoniki do średniego LoR. Teraz czeka mnie pauza w graniu do zebrania podstawowych promek i R do Inkwizycji. Tyle że zebranie niektórych będzie pieruńsko trudne.