Autor Wątek: Zasada lokacji  (Przeczytany 3476 razy)

TomaK

• blank Personality
Zasada lokacji
« dnia: 2012-11-14, 03:29 »
Kolejne pytanko ;)

Na przykładzie: chcę przekierować akcję z Shifting Terrain.

A) akcja targetująca nie jest Battle, a np Reaction i chce przekierować poza lokację - czy coś mi tego zabrania?
B) akcja targetująca jest Battle i chce przekierować poza lokację. Wedle zasady lokacji nie można targetować celów poza lokacją akcjami Battle, więc to mogłoby przeszkodzić, ale: dopisek 'if legal' na Shifting Terrain jest w efektach, a nie w kosztach. Czy możliwe, że akcja się całkowicie zepsuje?
C) akcja targetująca jest dowolna, a ja chcę ją przekierować na postać na tej samej lokacji, ale będącą nielegalnym celem, bo nie spełnia jakichś tam wymogów danej akcji. Jak wyżej, 'if legal' jest w efektach. Mogę?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Zasada lokacji
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-11-14, 04:02 »
A, B i C) Jak chcesz zacząć wałować, zacznij od starannego poznania przedmiotu wałowania, a nie przeczytaj dwa słówka i ciesz się z comba. Shifting Terrain pozwala ci w reakcji na targetowanie twojej postaci jakąś akcją wskazać dowolną twoją postać. Następnie, O ILE WSKAZANY PRZEZ CIEBIE CEL JEST LEGALNY DLA PIERWOTNEJ AKCJI, to ta akcja targetuje właśnie wskazaną przez ciebie postać. Jeżeli cel jest nielegalny dla pierwotnej akcji (np. jest targetowanie Battle : Ranged Attack X. a ty wybierasz postać z Followerem albo taką poza bieżącą bitwą)  - właśnie zmarnowałeś sobie reakcję, nie nastąpiła zmiana targetu i pierwotna akcja jest rozpatrywana z pierwotnym celem. Inaczej mówiąc - tak, możesz użyć reakcji z Shifting Terrain i próbować przetargetować akcję na nielegalny cel. Nie, kompletnie nic ci to nie daje, bo w takim przypadku efekt reakcji S.T. po prostu nie zadziała - przez klauzulę "if legal".

EDIT : w pytaniach podaje się konkretne przykłady. Inaczej można uzyskać ogólnikowe i wcale nie wyjaśniające odpowiedzi.
« Ostatnia zmiana: 2012-11-14, 04:08 by sejmitar »
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

TomaK

• blank Personality
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-11-14, 16:08 »
A, B i C) Jak chcesz zacząć wałować, zacznij od starannego poznania przedmiotu wałowania, a nie przeczytaj dwa słówka i ciesz się z comba
Do czego bijesz? Coś źle przeczytałem? A z "wałowaniem" sobie daruj. Chce poznać zasady po mieliśmy podobne sytuacje i nie byliśmy pewni jak rozwiązać.

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-11-15, 13:30 »
A, B i C) Jak chcesz zacząć wałować, zacznij od starannego poznania przedmiotu wałowania, a nie przeczytaj dwa słówka i ciesz się z comba
Do czego bijesz? Coś źle przeczytałem? A z "wałowaniem" sobie daruj. Chce poznać zasady po mieliśmy podobne sytuacje i nie byliśmy pewni jak rozwiązać.

Generalnie w legendzie inaczej niż w Magicu, wszelakie przekierowania muszą być legalne przed przekierowaniem (a także wszelakie przekierowania definiują kiedy mogą być użyte, np. Ryoshun's Guidance dotyczy każdej karty, a Benten's Blessing tylko postaci). Poza tym zasada lokacji mówi, że dana akcja musi celować w cel w danej lokacji, być peformowana w danej lokacji i potrzebujesz co najmniej jednego unitu w danej lokacji - chyba, że karta mówi inaczej i nie dotyczy to kart wrzucajacych unit do bitwy, bo one tworzą prezencje i spełniają zasadę lokacji.
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

TomaK

• blank Personality
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-11-16, 03:34 »

Generalnie w legendzie inaczej niż w Magicu, wszelakie przekierowania muszą być legalne przed przekierowaniem (a także wszelakie przekierowania definiują kiedy mogą być użyte, np. Ryoshun's Guidance dotyczy każdej karty, a Benten's Blessing tylko postaci). Poza tym zasada lokacji mówi, że dana akcja musi celować w cel w danej lokacji, być peformowana w danej lokacji i potrzebujesz co najmniej jednego unitu w danej lokacji - chyba, że karta mówi inaczej i nie dotyczy to kart wrzucajacych unit do bitwy, bo one tworzą prezencje i spełniają zasadę lokacji.

Dzięki ;) jeszcze tylko dla pewności - zasada lokacji dotyczy jedynie akcji Battle, czy też np. Reakcji? Pierwszy z brzegu przykład: A Champion in Court

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-11-16, 08:06 »
trzeba zaczac od czytania kart ;)
na "przekierowaniach" zwykle pisze kiedy mozna ich uzywac oraz ze cel musi byc legalny. sa reakcje ktore powoduja ze akcja przeciwnika idzie w piach.

in champion in court mozesz zagrac na dowolnego yojimbo na dowolnej lokacji jezeli przeciwnik spelni warunek (czyli zabije wrozke badz courtiera)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-11-16, 08:18 »
Dzięki ;) jeszcze tylko dla pewności - zasada lokacji dotyczy jedynie akcji Battle, czy też np. Reakcji?[/url]

Tylko BA.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

TomaK

• blank Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-11-16, 16:23 »
na "przekierowaniach" zwykle pisze kiedy mozna ich uzywac oraz ze cel musi byc legalny. sa reakcje ktore powoduja ze akcja przeciwnika idzie w piach.
chodzi mi o zasady ogolne, a nie szczegolowe, a to ze warunki zmieniaja sie z karty na karte to oczywiste. Plus zamieszanie zrobiło to, że 'if legal' jest w efektach a nie w kosztach wpisane.

in champion in court mozesz zagrac na dowolnego yojimbo na dowolnej lokacji jezeli przeciwnik spelni warunek (czyli zabije wrozke badz courtiera)
Tylko BA.

No to wszystko chyba już jasne, dzięki.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-11-16, 22:25 »
chodzi mi o zasady ogolne, a nie szczegolowe, a to ze warunki zmieniaja sie z karty na karte to oczywiste. Plus zamieszanie zrobiło to, że 'if legal' jest w efektach a nie w kosztach wpisane.
"The action targets him instead, if legal" w efektach oznacza ni mniej, ni więcej, że jeśli "nie jest legal", "the action doesn't target him" :) I targetuje pierwotny cel, bo nic jej nie stanęło na przeszkodzie ku temu.
W kosztach onzaczałoby, że nie możesz akcji nawet zagrać (announce) na illegal target.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".