Autor Wątek: Placek / ashigaru / n-głowy oniacz - niepotrzebne skreślić  (Przeczytany 9218 razy)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Niedługo święta, piękna zimowa aura sprzyja rżnięciu w L5R. Padł pomysł, by się zorganizować i np. w sobotę 15-go w jakiejś nienachalnej knajpce zagrać jeden z owych formatów, co by pointegrować środowisko również inaczej, niż tylko na poważnych constructach.
Potrzebne są sugestie co do miejsca, i oczywiście formatu. Sam jestem za plackiem albo oniaczem - ashigaru, mimo, że ciekawy, ma jednak formułę "jeden na jeden", a dobrze byłoby pograć w grupie przy dużym stole. Co wy na to?
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: Placek / ashigaru / n-głowy oniacz - niepotrzebne skreślić
« Odpowiedź #1 dnia: 2012-12-08, 20:26 »
Jestem szczerze ciekawy multiplacka, jak to wygląda.
Ashigaru tez mogło by być, śmieszne decki wyjdą.

A czy możesz jeszcze wyjaśnić co to jest format Oni?
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2012-12-09, 00:38 »
Jestem szczerze ciekawy multiplacka, jak to wygląda.
Ashigaru tez mogło by być, śmieszne decki wyjdą.

A czy możesz jeszcze wyjaśnić co to jest format Oni?
2 osoby grają przeciw dwóm (albo trzy przeciw trzem :P ). Żeby wygrać, trzeba po jednej stronie zdobyć 80 (120) honoru, zjechać wszystkie prowki przeciwników (wspólnymi siłami), powyłączać wszystkich przez -20 honoru, lub wprowadzić 5 ringów + dodatkowe wymogi (typu 40 honoru itp). Fajna grupowa zabawa.
Coś widzę kiepski odzew, a szkoda. Liczyłem w tym wątku głównie na weteranów Legendy...

Multiplacek to po prostu gra "żeby przetrwać". Każdy może zaprosić do ataku / obrony max 2 osoby, i  w domyśle "każdy gra przeciwko każdemu" :) Cala rzecz w tym, żeby nie wydawać się za silnym... :P
« Ostatnia zmiana: 2012-12-09, 00:40 by Zapasnik »
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2012-12-09, 01:50 »
Ashigaru - bardzo chętnie zagram. Oniacz i multi, to niespecjalnie - pierwszy jakos mnie nie przekonuje, a drugi - wolę War of Honor
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #4 dnia: 2012-12-09, 01:51 »
@zapasnik. To są jakieś lokalne odmiany.

Od kilku lat na naszych kotei dwu lub trzygłowy Oni to nic innego jak system gry w którym po jednej stronie staje x graczy (x = ilość głów) i każdy z nich rozgrywa pojedyńczą grę z wybranym przeciwnikiem. Pary walczących ze sobą głów wybierane są naprzemiennie - i oczywiście wygrywa Oni, którego zwycięskich głów w danym meczu jest więcej.

Multiplayer - L5R posiada dwa oficjalne zestawy gry wieloosobowej -> http://rules.l5r.com/Multiplayer_Format oraz War of Honor.
« Ostatnia zmiana: 2012-12-09, 01:54 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2012-12-09, 13:11 »
@zapasnik. To są jakieś lokalne odmiany.

Od kilku lat na naszych kotei dwu lub trzygłowy Oni to nic innego jak system gry w którym po jednej stronie staje x graczy (x = ilość głów) i każdy z nich rozgrywa pojedyńczą grę z wybranym przeciwnikiem. Pary walczących ze sobą głów wybierane są naprzemiennie - i oczywiście wygrywa Oni, którego zwycięskich głów w danym meczu jest więcej.
w wersji, którą mi opisał MasaYa, to był po prostu pojedynek drużynowy. Zresztą pisał też o tym bardziej szczegółowo na forum parę miesięcy temu, jak znajdę linka, dokleję. Które zasady się zastosuje - AEG format rules czy house rules, to imho sprawa drugorzędna, byle by były jasne dla każdego przed grą (no chyba, że zgłaszamy turniej do AEG).

A przede wszystkim - przyznam, że jeśli organizujemy już coś poza constructami (i dobrze), wolę zmagania grupowe od typowo "szachowych" pojedynków w takim formacie bądź innym. Tych nigdy nam nie zabraknie. Też bym zagrał ashigaru, unique'i, apprentice, big decki i inne oficjalne, autorskie albo ściągnięte z magic'a formaty, ale wśród nas mało kto grzeszy czasem, żeby grać we wszystkie czy większość, a aspekt gry grupowej w Wawie wciąż leży. Warto go ruszyć, bo to integruje środowisko na zupełnie inne sposoby, niż constructy, choćby z najzajebistszymi nagrodami, i moim zdaniem nie mniej skutecznie.
W WoH też bym chętnie zagrał (nie miałem jak dotąd okazji), jednak biorąc pod uwagę to, co powyżej, oraz parametry WoH - max 4 osoby przy stole i 60 min rozrywki (jeśli wierzyć producentowi) - to temat na zupełnie inny wątek.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #6 dnia: 2012-12-09, 13:20 »
w wersji, którą mi opisał MasaYa, to był po prostu pojedynek drużynowy. Zresztą pisał też o tym bardziej szczegółowo na forum parę miesięcy temu, jak znajdę linka, dokleję.

Oni jak Oni - jest tego mnóstwo, każdy inny. Taki ich urok. :)

W WoH też bym chętnie zagrał (nie miałem jak dotąd okazji), jednak biorąc pod uwagę to, co powyżej, oraz parametry WoH - max 4 osoby przy stole i 60 min rozrywki (jeśli wierzyć producentowi) - to temat na zupełnie inny wątek.

W WoH nie ma ograniczenia graczy jednak przy pięciu i więcej graczach z taliami mid-game trzeba sobie zarezerwować jakieś dwie godzinki. Ale to nie  jest zasada - dobrze rozegrane sojusze (wymuszone kartami lub nie) potrafią wyeliminować bardzo szybko. :)
« Ostatnia zmiana: 2012-12-09, 13:23 by kempy »

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2012-12-09, 13:22 »
W WoH nie ma ograniczenia graczy jednak przy pięciu i więcej graczach z taliami mid-game trzeba sobie zarezerwować jakieś dwie godzinki. Ale to nie  jest zasada - dobrze rozegrane sojusze (wymuszone kartami lub nie) potrafią wyeliminować bardzo szybko. :)
A jest potrzebny drugi komplet tiles'ów?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #8 dnia: 2012-12-09, 13:25 »
Tak, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby po skompletowaniu tiles z innych zestawów przy stole grało np. trzech lwów. Dlatego też w pudełku mamy markery  od 1 do 4 - to na wypadek obecności kilku graczy tego samego klanu. Zestaw WoH ma komplety tiles dla wszystkich klanów.

Kilka zdjęć z WoH na kotei w Szczyrku.

Nawiasem mówiąc chciałbym pograć/poprowadzić WoH w Bielsku w przyszłym roku jako sobotnio-wieczorowy side-event.
« Ostatnia zmiana: 2012-12-09, 13:34 by kempy »

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #9 dnia: 2012-12-09, 14:06 »
Nawiasem mówiąc chciałbym pograć/poprowadzić WoH w Bielsku w przyszłym roku jako sobotnio-wieczorowy side-event.
Już mogę się zgłosić?:)
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 2012-12-09, 15:21 »
komplet tilesów to akurat nie jest jakiś wielki problem w dobie kolorowych drukarek i ksero. Każdy może sobie sam zrobić ... i np. nakleić na roninowe które były dostępne w SS.

BTW - Ashigaru WoH FTW.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #11 dnia: 2012-12-09, 18:07 »
Już mogę się zgłosić?:)

Jasne. Zachęcam do testów. :D

Assur

• blank Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2012-12-11, 00:00 »
Co do miejsca i czasu - może Paradox cafe? Położony w miarę w centrum, otwarty od 10, granie w karciankę nikogo tam nie dziwi, z bitewniakami chyba też nie będzie kolidować w ten weekend.

Proponowałbym od 10:30-11 (przed południem mam szansę się pojawić, po południu raczej nic z tego), najpierw jakieś szybkie 1na1 na przetarcie, a później jakieś mutli faktycznie fajnie możnaby zagrać.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2012-12-11, 00:08 »
Jestem za. W Paradoxie zdarzało mi się bywać, kiedy Legenda umierała w Wawie. Ogólnie trzeba by poszukać jakiejś miejscówki na przyszłość (albo "zostać" tam). Nie wiem, czy wypali z tą poranną godziną, myślałem raczej o klimatach wieczornych :)

Ledóch

• Scorpion Clan
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2012-12-11, 00:16 »
Nie chcę być złym prorokiem, ale przesunięcie turniejów poza sklepy to prosta droga do końca lokalnego środowiska...
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2012-12-11, 00:31 »
Nie chodzi o przesuwanie cykllicznych constructów, storyline'ów czy innych redraftów z setów. Chodzi o pyknięcie od czasu do czasu w jakiś zabawny format w luźniejszej atmosferze. Środowisko jest dojrzałe (mam nadzieję) i nie sądzę, żeby odwróciło się do Graala plecami (tym bardziej, kiedy jest możliwość nabycia tańszych boosterów czy zniżka na cenie seta na turniej - tego w najlepszej knajpie nie znajdziemy). No i gra w Paradoxie nie oznacza, że zamierzamy robić rzadziej eventy w sklepie.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2012-12-11, 03:01 »
A propos miejscówki - może być też Harenda - naprzeciw kościoła św. Krzyża przy Krakowskim i Oboźnej. Fajny pub, ma klimat i spore stoły, można coś przekąsić i wypić nie tylko bronka, z racji położenia dojazd raczej łatwy.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #17 dnia: 2012-12-11, 10:54 »
Środowisko jest dojrzałe (mam nadzieję) i nie sądzę, żeby odwróciło się do Graala plecami (tym bardziej, kiedy jest możliwość nabycia tańszych boosterów czy zniżka na cenie seta na turniej - tego w najlepszej knajpie nie znajdziemy).

Absolutnie nie możemy odwrócić się od Graala, cha wolałbym raczej pracować nad stosunkami.
Co do zacieśniania stosunków to może byśmy na placka wpadli do Gyfa ? Tam ponoć w sobotę miejsce by się znalazło ?
Ryoga zawzięcie pracuje nad zacieśnianiem stosunków, trzeba by wybrać się z rewizytą.  ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #18 dnia: 2012-12-11, 11:48 »
W sobotę generalnie jest turniej dla początkujących w Magic'a i cały sklep jest zajęty przez dzieciarnię 10-12 lat.
Dodatkowo w Gryfie w L5R gram już tylko ja, bo reszta wróciła do MTG (o presji środowiska że powinienem zmądrzeć zostawić tą śmieszną grę i wracać do nich nie wspomnę), zaś szefostwo sklepu stwierdziło że raczej L5R boosterków nie będzie miało w sprzedaży bo sprowadzać dla jednego klienta się nie opłaca. Więc właściwie ja bym odpuścił Gryfa jako lokację powiązaną w L5R.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #19 dnia: 2012-12-11, 12:05 »
W sobotę generalnie jest turniej dla początkujących w Magic'a i cały sklep jest zajęty przez dzieciarnię 10-12 lat.
Dodatkowo w Gryfie w L5R gram już tylko ja, bo reszta wróciła do MTG (o presji środowiska że powinienem zmądrzeć zostawić tą śmieszną grę i wracać do nich nie wspomnę), zaś szefostwo sklepu stwierdziło że raczej L5R boosterków nie będzie miało w sprzedaży bo sprowadzać dla jednego klienta się nie opłaca. Więc właściwie ja bym odpuścił Gryfa jako lokację powiązaną w L5R.

Szkoda ;(
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind