Autor Wątek: To Ostatni Tegoroczny Event Karciany 2012 (TOTEK)  (Przeczytany 17463 razy)

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
Odp: To Ostatni Tegoroczny Event Karciany 2012 (TOTEK)
« Odpowiedź #80 dnia: 2012-12-25, 12:36 »
Na przyszly turniej zrobilbym cos z punktacja, u nas w grupie doszlo do dziwnej sytuacji bo wyszedl z niej Rafciu, ktoremu udalo sie dorwac horrora w odroznieniu od kempego, gdyby zas kempemu udalo sie dorwac horrora, a mi nie to ja bym nie wyszedl.
Troche paranoja zwlaszcza, ze gdybym nawet przegral z horrorem to mialbym wejscie na 100 % wiec oplacaloby mi sie oddac walkowerem gre horrorowi zeby wyjsc z grupy. To samo mogl zrobic kempy, jednak fair play zadzi;p Troche paranoja imo;)
Moze po prostu ludzie, ktorych nie dalo sie dorwac pomimo kilku prob powinni dostawac automatycznie autolos-a, z kazdym graczem w grupie? Albo jakis inny pomysl
proponuję odrzucać dwa najslabsze wyniki każdego gracza, bez względu na to, czy przegrał grę, czy jej nie rozegrał (za jedno i drugie powinno być w takim przypadku 0 pkt). Jeśli po tym w punktacji będą remisy, wchodzą kryteria tie-breakowe (i tak wejdą, bo przed odrzuceniem trzeba ocenić, które dwie z np. 3 przegranych były "najsłabsze" - oczywiście "słabszy" powinien być blank niż przegrana).
Oczywiście w grupach mniejszych (do 4 osób) odrzucać trzeba jeden wynik, nie dwa.

W przypadku, gdy na koniec fazy grupowej gracz ma 1/3 lub więcej nierozegranych partii, podlega dyskwalifikacji (jego wyniki nie liczą się "do dwóch najsłabszych" innych graczy).

Na topy proponuję się już umawiać na konkretny dzień i godzinę (PW, posty, etc.).
« Ostatnia zmiana: 2012-12-25, 12:49 by Zapasnik »
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #81 dnia: 2012-12-25, 14:07 »
Punktacja Zapaśnika wydaje się sensowna.

Ja bym jeszcze jednak spróbował motywu z zwykłym turniejem swissowym, przy czym czas na rozegranie meczu wynosiłby 3 dni. Za brak reakcji na kontakt przegrana, za niedogadanie się double loss. Przy 8-16 graczach wystarczyłoby 5 rund co dało by na oko dwa tygodnie (tak samo jak teraz). Nie mówię, że to dobra opcja dla wszystkich, szczególnie dla osób dostępnych wyłącznie w weekendy, ale może warto przetestować?
« Ostatnia zmiana: 2012-12-25, 14:14 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 2012-12-25, 17:00 »
Ja bym jeszcze jednak spróbował motywu z zwykłym turniejem swissowym, przy czym czas na rozegranie meczu wynosiłby 3 dni. Za brak reakcji na kontakt przegrana, za niedogadanie się double loss. Przy 8-16 graczach wystarczyłoby 5 rund co dało by na oko dwa tygodnie (tak samo jak teraz). Nie mówię, że to dobra opcja dla wszystkich, szczególnie dla osób dostępnych wyłącznie w weekendy, ale może warto przetestować?
system swiss jest moim zdaniem najlepszy do takich rozgrywek. Eliminuje nierówną liczebność grup, każdy wie, że w danym czasie musi rozegrać tylko jedną, konkretną grę, nie przenosi konsekwencji nieobecności jednego gracza na całą grupę, etc. Do 16 graczy wystarczą 4 rundy, można jeszcze zastosować tzw. paringi przyspieszone (w 1. rundzie parujemy ze sobą graczy o podobnej sile gry - tam, gdzie nie ma ratingu, wystarczą ich wyniki z poprzednich turniejów). To przyspiesza nam trochę miarodajne wyłonienie topów. Punktacja wydaje się dobra (przy założeniu, że nie będzie niesportowych zachowań typu "i tak nie wejdę do topów, więc dam X double lossa, bo go nie lubię").
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #83 dnia: 2012-12-25, 19:24 »
a ja jednak uważam że swiss zupełnie nie nadaje się do rozgrywek ligowych.
Najprostszym przykładem niech będzie to, że niektórzy gracze mogą grać np. tylko w weekendy lub np. mogą zawsze poza weekendami. Poza tym czasem zdarza się, że dana osoba przez te X dni jest niedostępna.
Poza tym nie wierzę, że nie będzie takich sytuacji, że ktoś umówi się na dany termin i w ostatnim momencie coś mu wypadnie, a w tak krótkim okresie czasu jak 3 dni umówienie się i zagranie w pasującym terminie może okazać się bardzo trudne.

Uważam, że jeszcze raz powinniśmy spróbować rozegrać to w podobny sposób jak miało to miejsce z tym iż będzie specjalny temat, do którego wszyscy wpisują swoją "dostępność". Gracze w ten sposób nie umawiają się prywatnymi wiadomościami, ale właśnie na forum. Wtedy będziemy wszystko widzieć dokładnie, kto i z jakiego powodu nie zagrał. Bo teraz niestety ja np. nie jestem w stanie stwierdzić z jakiego powodu gra się nie odbyła.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 2012-12-25, 20:15 »
Uważam, że jeszcze raz powinniśmy spróbować rozegrać to w podobny sposób jak miało to miejsce z tym iż będzie specjalny temat, do którego wszyscy wpisują swoją "dostępność". Gracze w ten sposób nie umawiają się prywatnymi wiadomościami, ale właśnie na forum. Wtedy będziemy wszystko widzieć dokładnie, kto i z jakiego powodu nie zagrał. Bo teraz niestety ja np. nie jestem w stanie stwierdzić z jakiego powodu gra się nie odbyła.
Jeśli nadal rozgrywki grupowe, to jestem za odrzuceniem dwóch najsłabszych wyników (inaczej: min. 25%, max 40% przewidzianych gier), jak pisałem wyżej. Dostępność moja jest tak chaotyczna, że żadne listy nie pomogą (zmienia się właściwie z godziny na godzinę), do tego dochodzi też dostępność przeciwników - mimo to jednak uważam, że większość gier w rozsądnym terminie (np. 2 tygodnie na fazę grupową) jestem w stanie rozegrać. Nie chcę jednak łapać nadmiarowych zer do punktacji, bo ktoś w ciągu np. 3-4 prób nie był w stanie mnie złapać, albo ja jego - i nie chcę też, żeby on dostawał takie zera przeze mnie (bo za 2 dni, załóżmy, będę miał czas, a on z kolei nie).

a ja jednak uważam że swiss zupełnie nie nadaje się do rozgrywek ligowych. Najprostszym przykładem niech będzie to, że niektórzy gracze mogą grać np. tylko w weekendy lub np. mogą zawsze poza weekendami. Poza tym czasem zdarza się, że dana osoba przez te X dni jest niedostępna.
Poza tym nie wierzę, że nie będzie takich sytuacji, że ktoś umówi się na dany termin i w ostatnim momencie coś mu wypadnie, a w tak krótkim okresie czasu jak 3 dni umówienie się i zagranie w pasującym terminie może okazać się bardzo trudne.
P.S. Co do swissa, termin 3 dni na rundę faktycznie jest trochę za krótki. Powinien być tydzień, 4 rundy w miech i faza topowa. TOTEK w comiesięcznym cyklu jest akurat. Kto nie rozegra jednej partii w tydzień... cóż, sprawa chyba jasna.
PP.S. Czym się różni liga od cyklu turniejów TOTK'owych?

« Ostatnia zmiana: 2012-12-25, 20:20 by Zapasnik »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #85 dnia: 2012-12-25, 23:13 »
a ja jednak uważam że swiss zupełnie nie nadaje się do rozgrywek ligowych.
Najprostszym przykładem niech będzie to, że niektórzy gracze mogą grać np. tylko w weekendy lub np. mogą zawsze poza weekendami.

Vasquez nie strzelaj sobie w kolano bo tacy gracze nie zagrają ze sobą bez względu na format rozgrywek. :)

Prawda jest taka, że i tak wszystko rozbija się o frekwencję i chęci. Czy to swiss, czy liga - zawsze jest szansa, że pairing nie wypali. Zaletą swissa jest to, że "punktacja" nalicza się od razu bez możliwości powrotu, że gracz skupia się na upolowaniu w danym momencie jednego konkretnego partnera i dodatkowo jest mniej szans na jakieś kombinowanie. :)

W styczniu wystartuję z LOTTO i zobaczymy jak się sprawdzi taka a nie inna formuła.
« Ostatnia zmiana: 2012-12-25, 23:26 by kempy »

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 2012-12-25, 23:37 »
jestem ciekaw jak to bedize wygladało
jeszcze jedna sprawa ?

bany kotejowe wchodza równierz  na LOTTO'we turnieje tak ?

ps down   : w sumie ja tez ale sie upewniam ;p
« Ostatnia zmiana: 2012-12-26, 00:31 by Nimrod »
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 2012-12-26, 00:14 »
jestem za tym zeby grac z lista kart zbanowanych.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #88 dnia: 2012-12-29, 01:07 »
1/8 Result :
Paku  vs Nimrod
2:0
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Nimrod

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 2012-12-29, 03:03 »
bezlitośnie mnie rozłupał ;p
"Warrior monks are a dangerous breed, but I would prefer to face a dozen of them than those tattooed madmen from the Dragon Clan." - Ikoma Toraji" - A Warrior's Wisdom"

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #90 dnia: 2012-12-30, 02:53 »
mirumo ciężko powiedzieć... najrozsądniej byłoby dać tydzień czasu, ale wszyscy wiemy jaki teraz jest okres :) dlatego deadline wyjątkowo ustaliłbym na 6.I.2013

Dopisywałbym takie rzeczy do pierwszego posta.

Rafciu

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 2013-01-02, 00:38 »
Rafciu vs. Raven 2:1

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #92 dnia: 2013-01-02, 08:37 »
gratki, to pierwszy półfinał:
Rafciu (Mantis AL) vs klepek (Lion TMF)
W sumie możecie już grać jak się spotkacie :)

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #93 dnia: 2013-01-02, 11:08 »
Jak cos jestem wieczorami. Cos grupa 1 narazie rozwala;P

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Rafciu

• Scorpion Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 2013-01-03, 00:48 »
Rafciu vs. Klepek 2:0

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 2013-01-05, 23:54 »
Coby nie przedłużać:
Kończy się czas na rozegranie gry i chyba się nie uda. Z Vasquezem próbowaliśmy zagrać w Święta, przerwało nam dwie partie (jedną z dość wyraźnym Vasqueza prowadzeniem, drugą na początku, kiedy jeszcze nic nie było widać). Później ja byłem niedostępny, a w przeciągu kilku ostatnich dni nie udało nam się ustalić terminu.

Wobec tego prowadzenia w jednej partii poddaję grę. Niech Vasquez gra dalej.

Zresztą i tak Krabów Paku rozjechałem i dostałem od Rafciowych Mantisów aż miło, czyli mogę się cieszyć teoretycznym drugim miejscem ;)

Dzięki i do TOTKA II :)
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #96 dnia: 2013-01-07, 08:19 »
Próbowałem Cię jeszcze wczoraj złapać ale się nie udało.
W każdym razie dzięki za miły gest, ale jeśli nie zagraliśmy z czyjegoś powodu to właśnie z mojego, gdyż obie gry przerywało nam ze względu na mój net... niestety ale od 3 tyg mam jakąś awarię i rozłącza mnie regularnie co kilkadziesiąt minut. Myślałem, że to problem u mnie, ale to samo mają moi znajomi w okolicy, którzy mają również internet z Netii. Tak więc nawet nie wiem czy mógłbym zagrać w pozostałej rundzie, tak więc najlepiej będzie jak ja zdropuję, a Ty walcz :) Będzie jeszcze okazja powalczyć w następnym turnieju dla mnie, a bez sensu, żebym ja psuł innym rozgrywkę :)

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 2013-01-07, 08:49 »
No ok. To spróbuję to drugie miejsce praktycznie zdobyć ;)
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #98 dnia: 2013-01-07, 11:43 »
Jakis termin?

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #99 dnia: 2013-01-07, 12:13 »
Do końca tygodnia (13) ale oczywiście jak się uda chłopakom wcześniej zagrać to od razu finał można grać.
Powodzenia!