Autor Wątek: [Personality] Mirumoto Yozo ? experienced  (Przeczytany 4148 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
[Personality] Mirumoto Yozo ? experienced
« dnia: 2013-01-27, 11:00 »
Mirumoto Yozo ? experienced (L5R.com)
Personality - RARE

Force: 5
Chi: 5
Honour Requirement: 4
Gold Cost: 10
Personal Honour: 2

Dragon Clan ? Duelist ? Experienced 2 ? Favored of the Fire Dragon ? Samurai ? Sensei ? Unique

After Yozo enters play or overlays: Discard all your other Sensei Personalities.

After your Iaijutsu action resolves: Give the Personality who performed it +2F.

He has set aside his hatred and preaches serenity to his students.
« Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 11:05 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: [Personality] Mirumoto Yozo ? experienced
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-01-27, 11:35 »
5/5, wow. +2 za nic na domku magistrackim, ale poza tym ... niedosyt.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-01-27, 11:45 »
8g => 5F5C, to jest mega :) reszta słaba, ale art super i chyba tylko to mi się najbardziej podoba :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-01-27, 11:46 »
Art  taki jak staty , 5/5 :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-01-27, 11:52 »
wg mnie tez zasluguje na najwyzsze noty. pojawiaja sie jakies opcje na wjazdowy duel
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-01-27, 12:04 »
Żury witają go z otwartymi ramionami - drugi unikalny dragon do decka.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-01-27, 14:09 »
Ee... myślałem, że po awansie chociaż się nauczył trzymać drugą klamkę. Staty niczego sobie, ale Spirit of the Blade do decku mi się nie zmieści.
Co innego milicja na WED i różne Kranowe, tutaj chłopek zrobi karierę...
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-01-27, 17:31 »
Co by znów nie podpaść Quasowi zacznę tak: Za tą kasę to Yozo ma bardzo solidne statsy i keywordsy ;)

Kontynuując, genialny art, po prostu nie znajduję słów dla tego gościa, rewelacja. Oby więcej takich artystów w L5r.
Na tym chyba zakończę zachwyty nad ta postacią. Bardzo, ale to bardzo bym chciał ją zmieścić w jakimś decku, ale... chyba nie dam rady.
Do Pijanych alchemików na Dragon's Breath Castle nie wejdzie, nie bedzie go też w monkach, nie ma dla niego miejsca w Kensaiach - to oczywistości.
Niestety nie zmieści się też w honorówce na Watchful Eye Dojo (choć wydaje się być do tego stworzony) bo nie wygoni z decku senseia Seppun Jiramu.
Teoretycznie powinien zmieści się w decku wjazdowym na duelistach, ale.... po pierwsze tam bardziej pasuje jego poprzednia wersja, a po drugie coraz częściej myślę o tym by się przesiąść na Foothills Keep  bo coraz lepsze jest wyciąganie zużytych klamek dla tych kilku Kensai (ok. 7-8) którzy są w decku.

Wygląda więc na to, że facet znajdzie się w dekach składanych na.... The Aerie lub Twin Forks City - ekstra  :'(

Podsumowując: Dla Dragonów, naciągane 5/10. Dla duelowych Crane'ów (edit) 6/10 (ze względu na ilość akcji Iajiutsu na postaciach)
« Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 21:02 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-01-27, 17:47 »
Teoretycznie powinien zmieści się w decku wjazdowym na duelistach, ale.... po pierwsze tam bardziej pasuje jego poprzednia wersja
Jego poprzednia wersja nie jest senseiem, więc w żadnym wypadku się nie wykluczają.

Podsumowując: Dla Dragonów, naciągane 5/10. Dla duelowych Crane'ów 8/10 (ze względu na ilość akcji Iajiutsu na postaciach)
Których to akcji Dragon ma na postaciach więcej. Konkretnie żur ma cztery postaci z iaijutsu z czego tylko dwie non-unique i to takie genialnie pasujące do militarki. Weź chociaż policz postaci (o ocenie ich jakości nie wspomnę) zamnim zaczniesz narzekać, że "crany mają lepiej" (no comment).
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-01-27, 18:02 »
Noo, wiesz, Chord, nowy smok ma Iaijutsu opena, ale ... :D

Co fakt to fakt, żurawiowe duele na postaciach to tak kulawo.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-01-27, 18:15 »
Teoretycznie powinien zmieści się w decku wjazdowym na duelistach, ale.... po pierwsze tam bardziej pasuje jego poprzednia wersja
Jego poprzednia wersja nie jest senseiem, więc w żadnym wypadku się nie wykluczają.

A znasz jakąś metodę na trzymanie dwóch unikalnych gości na stole? Jeśli tak to chętnie odwołam swoje słowa.

Podsumowując: Dla Dragonów, naciągane 5/10. Dla duelowych Crane'ów 8/10 (ze względu na ilość akcji Iajiutsu na postaciach)
Których to akcji Dragon ma na postaciach więcej. Konkretnie żur ma cztery postaci z iaijutsu z czego tylko dwie non-unique i to takie genialnie pasujące do militarki. Weź chociaż policz postaci (o ocenie ich jakości nie wspomnę) zamnim zaczniesz narzekać, że "crany mają lepiej" (no comment).

Jak na razie (TA nie liczę, bo go nie widzimy całego) to Crane ma 8 (Ichizo powinno się też policzyć w Cranie, więc 9) postaci a Dragon 6 (nie liczę poprzedniej wersji Yozo, bo ja nie znam możliwości przebywania obu na stole) więc proszę abyś następnym razem lepiej przygotował się na krytykę mojej krytyki. Będzie bardziej merytoryczna. Oczywiście możemy dyskutować nad jakością postaci, czy ich zdolności. Wtedy tez jednak trzeba by się pochylić nad akcją na domkach. Ja tą z The Aerie cenię wyżej dla wjazdówki niż tą którą mam na WeD-zie. W każdym razie wydaje mi się, że prędzej zobaczę tego gościa w Cranach niż w decku Dragonowym. Oczywiście pozostają fan decki, ale o tych jak rozumiem nie rozmawiamy w tej chwili.

....zanim zaczniesz narzekać, że "crany mają lepiej" (no comment).

Tej końcówki nie rozumiem. Gdzie niby twierdzę, że Crany mają lepiej? Twierdzę, że sensei Mirumoto bardziej pasuje do decku wjazdowego (na duelach) Crane'ów. Podejrzewam też, że szybciej to w Ich deckach się znajdzie i to właśnie napisałem. Tylko tyle.

EDIT: Jeszcze jedno, w mojej wypowiedzi starałem się nie tyle krytykować Yozo co raczej realnie ocenić jego przydatność.
Ta niestety moim zdaniem jest znikoma (stąd taka a nie inna ocena). Byc może mój żal jest tym większy, że ze względu na art chciałbym tego gościa w każdym swoim decku.
« Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 18:40 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-01-27, 19:01 »
@Hitomi
to zalezy jak czesto dochodzi do focus efektow. w mojej okolicy pojedynki koncza sie najczesciej na "wyzywam cie".
moim zdaniem chlopek ma potencjal, choc zgadzam sie ze nie jest autoincluded
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-01-27, 19:42 »
Faktycznie to ja coś źle policzyłem. Masz 6 postaci.

Co nie zmienia faktu, że wszystkie wchodzą do militarki, a z żurowych wejdą 2. Jak również tego, że WED działa z Yozo znacznie lepiej niż Aerie i nieskończenie lepiej niż TFC oraz tego, że generalnie postaci z własnego klanu są lepsze niż z cudzego.

Więc twierdzenie, że sensei Yozo lepiej będzie działał u żurawia jest obrazą kami i makabryczną bzdurą

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-01-27, 19:56 »
Faktycznie to ja coś źle policzyłem. Masz 6 postaci.

Co nie zmienia faktu, że wszystkie wchodzą do militarki, a z żurowych wejdą 2. Jak również tego, że WED działa z Yozo znacznie lepiej niż Aerie i nieskończenie lepiej niż TFC oraz tego, że generalnie postaci z własnego klanu są lepsze niż z cudzego.

No dobra z tym Twin Forkiem popłynąłem, ale wybacz w kwestii The Aerie mnie nie przekonasz. Doskonale wiesz, że deck duelistów na The Aerie to bardzo międzynarodowe towarzystwo. Dlatego Mirumoto Yozo exp2 jest dla nich zdecydowanie bardziej łakomym kąskiem niż dla Dragonów (będzie mu miło razem z Mirumoto Ichozio exp).

Oczywiście, będę kombinował jakiś deck na wjazd, ale w tym celu całkiem muszę zmienić moje podejście do wjazdówki na duelach. Dotychczas w moich deckach nie było w nim ani Kitsuki Daisuke (zwykłego), ani... Mirumoto Ichizo. Grałem duelówka wjazdową raz (level 10 w Bydgoszczy) i nie znalazłem miejsca dla obu panów. Owszem, Oni są super, nie przeczę, ale nie pasują do decku jako całości. Teraz pewnie popróbuję coś sklecić z nimi na pokładzie, ale czy aby na pewno warto dla jednej postaci która przecież nie daje aż takiego dopału jak by się wydawało?

Mój największy ból związany z Mirumoto Yozo exp2 polega na tym, że.. jest senseiem. w innym wypadku znalazłby się w mojej honorówce Wed-owej. Tam każdy duelista z 5Chi zaczyna być na wagę złota (pisałem o tym przy okazji Eye of the Sword). Niestety tak jak napisałem wcześniej miejsce senseia jest zarezerwowane dla Seppun Jiramu.

Więc twierdzenie, że sensei Yozo lepiej będzie działał u żurawia jest obrazą kami i makabryczną bzdurą

No cóż, historia nas rozsądzi. Zobaczymy w jakich deckach będzie hasał dziadek Yozo. (przynajmniej jak na tą chwilę i edycję)
« Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 20:01 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-01-27, 20:05 »
będzie mu miło razem z Mirumoto Ichozio exp
Po co się ograniczać - od razu weźmiemy Shikeia.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-01-27, 20:16 »
będzie mu miło razem z Mirumoto Ichozio exp
Po co się ograniczać - od razu weźmiemy Shikeia.

Jeśli chcesz dyskutować na tym poziomie to niech będzie, bierzcie.
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-01-27, 20:43 »
Ja chciałem tylko się zainteresować, zanim Kakita i Mirumoto znowu zaczną sobie wbijać kosy w brzuch. Deck na The Aerie ? To taki istnieje :D ?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2013-01-27, 20:48 »
Nie.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-01-27, 20:52 »
Ja chciałem tylko się zainteresować, zanim Kakita i Mirumoto znowu zaczną sobie wbijać kosy w brzuch. Deck na The Aerie ? To taki istnieje :D ?

Istnieje, głowy nie urywa, ale jaki deck Cranowy w tej chwili urywa. Czasy topu dla Crane jak na razie minęły.
Niemniej jednak z owym deckiem grałem już kilkukrotnie i dla mnie osobiście to niemiłe doświadczenie.
Oczywiście wciśniecie tam Mirumoto Yozo wiele nie zmieni, ale faktem jest, że go tam wcisną (Ci którzy grają na The Aerie).
Podczas gdy mnie on do żadnego decku nie chce wleźć (kombinuję dziś jak koń pod górę), tak żeby to miało jakiś większy sens.

Po mojej wymianie zdań z Chordem jestem w stanie obniżyć rating dla Crane (niech będzie 6/10), ale nadal twierdzę, że szybciej u nich niż u nas.
Co ciekawe udałem się po mądrość na fora klanowe, na tym Cranowym ciepłe przyjcie naszego senseia, na Dragonowym... trwa kombinowanie, jak go tu użyć.
« Ostatnia zmiana: 2013-01-27, 20:54 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-01-27, 20:55 »
Bo wy macie inne możliwości (lepsze czy gorsze to pewnie jest tematem tych rozważań) - żur nie ma, więc rozpaczliwie chwyta się tego, co AEG rzuci.