Spaliliśmy knajpę, aby zbudować nową.
Battle/Open: Bow this card or discard it from your hand, and choose your performing Personality: Straighten his unit.
Open: Choose your performing Monk: Permanently give him the trait, "You may bow this card instead of bowing a Ring to pay a cost."
After Karachu bows: Straighten him.
Jak już wcześniej wspomniałem Ring jest na ręku. Mam potrzebę go użyć. Zagrywam akcję, płacąc koszt zbołowania ringu (A) zamieniony na koszt zbołowania monka
Only cards in play can bow or straighten, or have the bowed or unbowed state.
Teraz na czas resolve akcji Ring trafia do TemporaryResloveArea, chociaż ne discardujesz go jako koszt tylko kiwasz monków, to po rozstrzygnięciu akcji ring spada do discarda z TRA.
Wnioski:Ring powinien zostać na ręku (bo nie zapłaciłem kosztu discardu)
IMHO nie da rady. Nie da się kiwnąć karty facedown i out of play, żeby zapłacić koszt jej zagrania - stąd zagrywając ring z ręki, interesuje Cię jedynie opcja discarda jako zapłaty kosztu, a tego monk potraktowany Harmony nie załatwia.
Nie widze nic podejrzanego w rozumowaniu, ale ring i tak wyląduje w discardzie przez erratą M&M.
Cytat: Zapasnik w 2013-03-27, 09:51IMHO nie da rady. Nie da się kiwnąć karty facedown i out of play, żeby zapłacić koszt jej zagrania - stąd zagrywając ring z ręki, interesuje Cię jedynie opcja discarda jako zapłaty kosztu, a tego monk potraktowany Harmony nie załatwia.Co za tym idzie, wydaje mi się, że zagrywka sprzeczna byłaby po prostu z Good Faith Rule.
Good Faith Rule: When an action is announced, the player must be able to choose all its explicit performers, target all required targets, meet all conditions of the action, and pay all mandatory costs, to the best of his or her knowledge.Aspects of the game state are taken into account in determining legality under the Good Faith Rule, such as effects that reduce costs, prevent costs from being paid, or relax requirements.The intent of the Good Faith Rule is to prevent players from abusively attempting actions whose costs and requirements they know they cannot fulfill (for example, in order to exploit a Reaction to announcing the action), while at the same time allowing players to take actions whose costs and requirements they know they can fulfill. The rule should be interpreted in this spirit, and not as a way to block legal actions because of a technicality.
Oczywiście, zgodnie z tradycją DT, Harmony jest na tyle niechlujnie napisane, że może podpadać pod obie klauzule w Substituded costs. W jednym jest Instead, a w drugim odpowiednia forma czasownika.
Wczoraj późno w nocy składałem sobie dek. O tej porze (szczególnie jak się napiję - a tak zdarzylo się wczoraj) mam często głupie pomysły i rozkminki. Oto jedna z takich głupich rozkminek i mam do Was pytanie czy działa tak jak myślę.