Autor Wątek: Kitsuki Daisuke (Experienced)  (Przeczytany 3218 razy)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Kitsuki Daisuke (Experienced)
« dnia: 2013-04-29, 17:39 »
Kitsuki Daisuke (Experienced) (The Dragon Clan)
Personality - FIXED

Force: 4
Chi: 4
Honour Requirement: 10
Gold Cost: 8
Personal Honour: 4

Dragon Clan ? Courtier ? Magistrate ? Duelist ? Exeperienced2 ? Unique
Liimited: Look at the top three cards of your fate deck.
If you find an Iaijutsu Strategy, you may show it, put into your hand, then discard a card.
Put the remaining cards in any order.

"What an amusing testimony. Suikihime sama may not be as amused, I fear."
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Kitsuki Daisuke (Experienced)
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-04-29, 18:10 »
dobre staty w dobrej cenie.
zdolność- tez mila; choć skorp wyciąga polityki bez discardowania.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-04-29, 18:36 »
nie dam.

moze byc. jaj nie urywa. wkurza mnie ze kontynuujemy serie CMD bez samuraja. a co kitsuke nie moga byc samurajami?

TASIEK

• Spider Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-04-29, 18:57 »
Taki dający honor Public Records, w decku na Iaijutsu ma dodatkowy efekt

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-04-29, 19:03 »
Świetny gość, bardzo dobra zdolność, dobre staty, niewielki koszt.
Szkoda tylko, że to Daisuke i nie da się dwóch upchnąć na stole ;)
Trochę martwi kontynuowanie look'ania i to połączonego z drow'em.
Strasznie tego dużo i to na samym początku edycji. Chyba już da się złożyć deck na samych look'aczach.

Wkurza mnie ze kontynuujemy serie CMD bez samuraja. a co Kitsuki nie moga byc samurajami?

Dokładnie tak, Kitsuki wcale nie byli samuraiami.

EDIT: Jedno mnie martwi, nasz koks duelista nie jest w stanie wyzwać innych koksów z tego dodatku, trochę słabo...
Hitomi Monroouke

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-04-29, 20:57 »
Eh. Nie gram duelistami, a i tak Daisuke jest moją ulubioną postacią EE - nie jako karta, tylko jako postać właśnie. Świetny art (rzygam tymi rozpryskującymi krew na prawo i lewo Bardzo Groźnymi Samurajami) i, jak zwykle, bardzo dowcipny flavor tekst. Będę za nim tęsknił, jak już go ktoś pośle do piachu.

Moonrouke, w jakim sensie Kitsuki nie byli samurajami? bo rozumiem, że się do realiów rokugańskiego społeczeństwa odnosisz, a nie do mechaniki traitów, że tak powiem. nie czytałem Way of Dragon, więc możesz mnie oświecić.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-04-29, 21:15 »

EDIT: Jedno mnie martwi, nasz koks duelista nie jest w stanie wyzwać innych koksów z tego dodatku, trochę słabo...

tez to zauwazyles? ciekawe czy dalej beda mordowac tego waya, czy moze zmienia zasady do pojedynku.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-04-29, 21:37 »

tez to zauwazyles? ciekawe czy dalej beda mordowac tego waya, czy moze zmienia zasady do pojedynku.

Eee, spokojnie, koks duelista Crane'ów daje radę tamtym koksom, więc duelist nadal będzie funkcjonował, a że bez nas, no cóż...

Eh. Nie gram duelistami, a i tak Daisuke jest moją ulubioną postacią EE - nie jako karta, tylko jako postać właśnie. Świetny art (rzygam tymi rozpryskującymi krew na prawo i lewo Bardzo Groźnymi Samurajami) i, jak zwykle, bardzo dowcipny flavor tekst. Będę za nim tęsknił, jak już go ktoś pośle do piachu.

Fakt, zapomniałem wspomnieć o arcie. Genialny.

Moonrouke, w jakim sensie Kitsuki nie byli samurajami? bo rozumiem, że się do realiów rokugańskiego społeczeństwa odnosisz, a nie do mechaniki traitów, że tak powiem. nie czytałem Way of Dragon, więc możesz mnie oświecić.

Kitsuki to przede wszystkim dyplomaci i magistraci (to mnie kiedyś wkurzało, że brakowało im traitu courtier), mający więcej do czynienia z shugenjami (kiedyś Agashy, obecnie pewnie Tamori) niż z samuraiami Mirumoto. Bardziej zasadne jest pytanie czemu są duelistami niż dlaczego nie są samuraiami. Większość Kitsukich poruszała się w towarzystwie swoich yojimbo, tylko nieliczni potrafili w odpowiednio wysokim stopniu posługiwać się kataną.
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-04-30, 01:37 »

Oby nie był to wstęp do zamordowania z premedytacją po raz kolejny całego klanu, bo patrząc na naszego nowego kensaja mam jakieś takie dziwne obawy.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-04-30, 09:43 »
Az tak zle z tymi dragonami nie jest.
Na poczatku edycji wygrywal najwiecej koteiow razem z crabami i lionami.
W tamtej edycji na poczatku edycji rowniez wygrywal wiekszosc.
Inna sprawa ze im dalej w las to dragon robi wielka kake, a karty do jego preview powinny byc w fenolowym ewentualnie zurawiowym preview;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-04-30, 09:51 »
Inna sprawa ze im dalej w las to dragon robi wielka kake, a karty do jego preview powinny byc w fenolowym ewentualnie zurawiowym preview;)

zle nie bylo. to prawda. niestety w przypadku Dragona mamy do czynienia z sinusoida. jak jeden sezon byl dobry to kolejny musi byc w dupe. ja tam bardziej obawiam sie tego ze w PDT brak osob ktore kumaja dragona (zreszta crane'a i spidera chyba tez) i ze ulubiony klan reeese'a czyt. phoenix po tym jak juz odstaje od reszty to bedzie odstawal jeszcze bardziej, a pozostalym klanom bedzie trudno go dogonic.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-04-30, 10:18 »

zle nie bylo. to prawda. niestety w przypadku Dragona mamy do czynienia z sinusoida. jak jeden sezon byl dobry to kolejny musi byc w dupe. ja tam bardziej obawiam sie tego ze w PDT brak osob ktore kumaja dragona (zreszta crane'a i spidera chyba tez) i ze ulubiony klan reeese'a czyt. phoenix po tym jak juz odstaje od reszty to bedzie odstawal jeszcze bardziej, a pozostalym klanom bedzie trudno go dogonic.

W Celestialu mnie nie było (nikt nie zapraszał na picie granie) to się nie wypowiem, ale z mojego punktu widzenia EE wyglądało tak...

Na początku bardzo mocny WED, bardzo dobry Kensai, niezły Tamori (z przyszłości, że tak się wyrażę) i naprawde dobra Ringówka na mnichach.
W efekcie zwycięstwa na kotei i innych turniejach, a potem... standardowa reakcja DT, zero przydatnych kart przez resztę edycji.
W obecnej chwili nie ma żadnego ciekawego wsparcia do wyżej wymienionych way'ów i zamiast gry zaczęła się rzeźba. 
Oczywiście rację ma Klepek pisząc, że nadal nie jest źle.  Dragon może wygrać swoją grę, ale na większym turnieju będzie to 3:4, 4:3 a 5:2 to już wynik bardzo dobry. W topach nie ma już jednak co szukać. Tamto środowisko jest za mocne, za szybkie.

Kensai wydawał się chyba za mocny, teraz jest za wolny... osłabł nie tyle sam deck, co środowisko go wyprzedziło...
WED jest wolniejszy od innych honorówek, ma tez problem z defensywą przed obecnym wjazdem, jedyne z czym może nadal konkurować to dyshonor..
Tamori doczekało się silnej frakcji graczy, ale to raczej desperacja, w obecnej chwili to wygrywa (na niezłym procencie) z wjazdem, ale wywala się z każdą honorówką i dyshonorem.
A Monki? O nich już w Horrorem pisaliśmy, fajnie się nimi gra i to w sumie tyle o tym decku.

WED lepiej nie pogra bo DT ma jakąś zadrę w sercu do Crane'a, każda kara poprawiająca kondycję WED'a polepszy Crane'a.
Tattooed Monk's nie idą w górę, bo DT zapomniał, że można wydawać kiha nie dające się grać w Phoenixie, a jak wypuszczą tattoo, to tylko usiąść i płakać. A Kensai? Chyba już nic w tej chwili go nie ożywi, jest zbyt wolnym deckiem aby dawał sobie radę w tym środowisku gdzie "kille" latają o poranku (popołudniu i nocy). 
Hitomi Monroouke

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-04-30, 10:47 »
A Kensai? Chyba już nic w tej chwili go nie ożywi, jest zbyt wolnym deckiem aby dawał sobie radę w tym środowisku gdzie "kille" latają o poranku (popołudniu i nocy).
W EE raczej nic. W "token edition" IE żeby uchronić decktyp od śmierci, na start wystarczyłoby parę boxów, ale bez głupawych traitów typu "jak wejdziesz, to strać 2 h", "jak się kiwniesz, to zgiń", "jak przypniesz klamkę, to nie pojedziesz" z byle militarną abilką i nawet 3F.
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-04-30, 10:51 »
A Kensai? Chyba już nic w tej chwili go nie ożywi, jest zbyt wolnym deckiem aby dawał sobie radę w tym środowisku gdzie "kille" latają o poranku (popołudniu i nocy).
W EE raczej nic. W "token edition" IE żeby uchronić decktyp od śmierci, na start wystarczyłoby parę boxów, ale bez głupawych traitów typu "jak wejdziesz, to strać 2 h", "jak się kiwniesz, to zgiń", "jak przypniesz klamkę, to nie pojedziesz" z byle militarną abilką i nawet 3F.

Nie wydaje mi się, wygląda na to, że IE znów zwolni, a to na początku powinno być dobrą rzeczą dla decków typu Kensai.
Choć raczej nie ma co liczyć aby byli tak mobilni jak w obecnym momencie. Częściej będą walczyć w bitwach z przeciwnikiem.
Mają jednak (i zawsze mieli) potencjał aby to robić. Dlatego akurat o ten decktyp raczej się nie martwię.
Monkowie o ile przejdą w podobnym jak teraz kształcie też powinni być dość silna stroną Dragona w IE.
Hitomi Monroouke

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-04-30, 10:57 »
gorszy od obecnego, draw bardziej robi. ale jak na power level IE moze byc fajny i grywalny, zobaczy sie.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper