Autor Wątek: SWAP - FORMAT TURNIEJOWY  (Przeczytany 14023 razy)

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
Odp: SWAP - FORMAT TURNIEJOWY
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-05-10, 08:32 »
brzmi fajnie (o wiele lepiej niż wspominany tu i ówdzie big deck) - dopiszcie i mnie
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-05-10, 11:02 »
ja oczywiście też zagram + Krzychu z którym gadałem :)

co do instrukcji to też bym to olał... nie ma co komplikować, przecież przed grą każdy może sobie przejrzeć deck.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

szKRABig

• Crab Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-05-10, 11:29 »
super pomysł, aż się dziwię że Klepek maczał w tym swoje palce  :o
oczywiście dopisuję się do listy, też olał bym instrukcje, im mniej papierologii tym lepiej

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-05-10, 16:47 »
Przy założeniu, że prowadzi się równolegle turniej graczy i turniej talii (z osobnymi zapisami), wymiana talii między graczami na jednym stole nie zakłóca wyniku nawet, jeżeli nie odnotuje się tej zmiany w programach.

> Co zrobić jak ktoś trafi na talię, którą już grał?  Co zrobić jak ktoś trafi na talię, którą sam zgłosił do turnieju? Proponowałbym traktować taką talię jako "już graną". Propozycja : Jeżeli któryś z graczy grał już "swoją" talią wcześniej (w tym evencie), i żaden nie grał talią "przeciwnika", obaj gracze obowiązkowo zamieniają się taliami. O fakcie informują sędziego podczas zgłaszania wyniku. Jeżeli tego zaniedbają (wymiany i zgłoszenia), gracz "dublujący" talię jest dyskwalifikowany (w klasyfikacji końcowej).

> Ponieważ do administracji turniejem potrzebni są i gracze, i ich talie, należy bezwzględnie przestrzegać limitu czasu.

> Aby wziąć udział w turnieju, każdy gracz musi zgłosić i zdeponować :
- talię,
- zamknięty pojemnik umożliwiający jej przenoszenie (nie większy od startera EE),
- miejsce na pojemniku umożliwiające numerem na czas turnieju za pomocą markera/nalepki,
- zestaw tokenów/kart wymaganych przez talię do działania.
- można, ale nie trzeba dołączyć krótką instrukcję, formatu karty do gry (i zapisane czcionką Times 8mką :P )
Talie będą identyfikowane na podstawie numeru osoby zgłaszającej. Nie sądzę, aby dodatkowy kwitek był potrzebny, to można zrobić na poziomie rejestracji do turnieju.

> Aby zgłosić wynik, należy oddać swoją talię.

> Kto będzie donosił talie na miejsce gry - gracz czy orgowie? Jeżeli orgowie - wymaga to więcej czasu, ale nakłada się na czas jaki potrzebują gracze do udania się na swoje miejsca.  Jeżeli gracze - orgowie będą przeżywali oblężenie w każdej rundzie.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-05-10, 19:39 »
Uaktualniona lista osób chętnych

UAKTUALNIONE ZASADY

Myślę, że propozycje organizacyjne Sejmitara są najlepsze z możliwych i skutecznie opisują zasady organizacyjne (Zasady zmodyfikowane własnie z "użyciem" tego posta)

Bardzo Dobry sposób opisania "co się dzieje jak tym już grałem" ;)

Co do odnoszenia i przynoszenia decków, myślę że najlepszy sposób to wydawanie ich "przy stoliku sędziowskim".
Jedyny harmider będzie wówczas z rozpoczęciem rundy, jak wszyscy staną "w ogonku".

Ale najlepiej będzie to przetestować fizycznie przy najbliższej okazji ;)

Co do "Instrukcji"decku - nie zapominajmy o tym, że też zależy Nam aby Nasze decki wygrywały - jeśli dasz komuś deck a on nie załapie od razu o co w nim chodzi - to Twoja Talia ma duże szanse na okopanie się na dole listy, szczególnie jeżeli jest bardziej finezyjna niż Berki albo Hensini ;P

Zapasnik

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-05-10, 20:33 »
> Co zrobić jak ktoś trafi na talię, którą już grał?  Co zrobić jak ktoś trafi na talię, którą sam zgłosił do turnieju? Proponowałbym traktować taką talię jako "już graną". Propozycja : Jeżeli któryś z graczy grał już "swoją" talią wcześniej (w tym evencie), i żaden nie grał talią "przeciwnika", obaj gracze obowiązkowo zamieniają się taliami. O fakcie informują sędziego podczas zgłaszania wyniku. Jeżeli tego zaniedbają (wymiany i zgłoszenia), gracz "dublujący" talię jest dyskwalifikowany (w klasyfikacji końcowej).
No i jest porządne rozwiązanie - dopiszcie i mnie :)
"Where others see trouble, the Scorpion see possibilities" - Shosuro Mogami
"Weźmy słowo "Hantei"... parę liter dodać, parę ująć, parę przestawić i wychodzi "Fu Leng".

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-05-10, 21:38 »
Miałem nie piać, ale co tam. Nienawidzę Was, wszystkich!
Wykombinowaliście zajebisty format na turniej na którym akurat nie mam szans się pojawić ;(
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-05-10, 22:36 »
Wykombinowaliście zajebisty format na turniej na którym akurat nie mam szans się pojawić ;(

Tak się złożyło Hitomi, że "przetestujemy" ten format w Szczyrku (Mamy nadzieję ;)), ale zachęcam żebyś spróbował zorganizować taki turniej w Wawie (Wy tam lubicie dziwne zabawki  8) ).

Dzieki Sejmitarowi teraz każdy Inny niż podstawowy format może znalazł/znajdzie miejsce w nowo utworzonej belce. Możemy tutaj rozkiniac dalej ten format, dodatkowo raportować wszelkie wyniki ;)

Dopisany :)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-05-10, 22:44 »

Tak się złożyło Hitomi, że "przetestujemy" ten format w Szczyrku (Mamy nadzieję ;)), ale zachęcam żebyś spróbował zorganizować taki turniej w Wawie (Wy tam lubicie dziwne zabawki  8) ).

Dzieki Sejmitarowi teraz każdy Inny niż podstawowy format może znalazł/znajdzie miejsce w nowo utworzonej belce. Możemy tutaj rozkiniac dalej ten format, dodatkowo raportować wszelkie wyniki ;)

Dopisany :)

Spokojnie, pewnie, że podkradniemy. W tym celu wysyłamy obserwatorów (jednego właśnie dopisałeś)  ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-05-10, 22:55 »
Spokojnie, pewnie, że podkradniemy. W tym celu wysyłamy obserwatorów (jednego właśnie dopisałeś)  ;)

Nie tyle podkradajcie, co podsuwajcie pomysły na modernizację- delegat tez się przyda ;)

Vasquez już rozkminiał takie granie w Szczecinie (wposminając że słyszał o czymś takim w aGOT'cie), ale teraz dopiero się za to zabraliśmy "z głupa" ;)

Jarob

• Phoenix Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-05-10, 23:52 »
OKej no to dopiszcie też jednego z przedstawicieli gospodarzy.

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2013-05-11, 00:36 »
OKej no to dopiszcie też jednego z przedstawicieli gospodarzy.

Z wielką chęcią ;) ale Tylko jednego? :)

Al-Rashid

• Spider Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2013-05-11, 09:12 »
Zgłaszam swój udział do Swap Deck'a (rezygnując tym samym z WoH'a), dopiszcie mnie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #33 dnia: 2013-05-11, 16:45 »
W kwestii bezpieczeństwa.

Co w przypadku gdy podczas turnieju zapodzieje się komuś jakaś kartka pokroju Improper Papers, Creating Order lub fullbleed Ring? Niby wszyscy się znamy, ale dociekać po turnieju od kogo egzekwować zgubę? Można temu zapobiec wkładając do puszki decklistę lub tylko zestawienie najwartościowszych dla właściciela kart. Każdy z kolejnych graczy biorąc deck do łapy sprawdza czy wszystko jest i podpisuje taką listę biorąc odpowiedzialność za deck. W następnej rundzie robi tak samo kolejny klient etc. Taka międzyrundowa czeklista nie zajmie dużo czasu, a może zapobiec wielu niedomówieniom.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #34 dnia: 2013-05-11, 22:28 »
W kwestii bezpieczeństwa.

Co w przypadku gdy podczas turnieju zapodzieje się komuś jakaś kartka pokroju Improper Papers, Creating Order lub fullbleed Ring? Niby wszyscy się znamy, ale dociekać po turnieju od kogo egzekwować zgubę? Można temu zapobiec wkładając do puszki decklistę lub tylko zestawienie najwartościowszych dla właściciela kart. Każdy z kolejnych graczy biorąc deck do łapy sprawdza czy wszystko jest i podpisuje taką listę biorąc odpowiedzialność za deck. W następnej rundzie robi tak samo kolejny klient etc. Taka międzyrundowa czeklista nie zajmie dużo czasu, a może zapobiec wielu niedomówieniom.
Dobrze gada, polać mu
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2013-05-24, 01:36 »
Przygotowałem i druknąłem numerki na decki (formatu karty).

Zrobiłem też formatkę na "wkładkę" z danymi podstawowymi: Imię i Nazwisko właściciela/Clan/Strongold/Ilość kart Fate+dynastia/Opis i miejsce na Uwagi (tutaj właśnie będzie można wpisać na przykład karty, które należy SZCZEGÓLNIE szanować.

Mam nadzieję, że weryfikacja ilościowa PRZED I PO GRZE w zupełności starczy.

A KTO BĘDZIE CHCIAŁ ZROBIĆ WAŁY, PODMIENIAĆ KARTY CZY CO MU JESZCZE PRZYJDZIE DO GŁOWY - to mu się łapę odetnie, albo wyśle na całonocny turniej MAGIC'a ;P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2013-05-24, 08:38 »
Dopiszcie mnie :)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2013-05-24, 09:45 »
Co prawda wybieram finał Ligi Mistrzów, ale może w takim formacie proxy mają wobec powyższego sens?
Jeśli ktoś ma czas drukować kolorowe i mu się chce... why not?
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2013-05-24, 10:06 »
Właśnie w tej minucie wstaję od kompa i idę jechać grać (po skompletowaniu orginalnego decku), a ty wyskakujesz z proxami!?

Bad battlemaiden!

JNQ

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2013-05-24, 10:29 »
Co prawda wybieram finał Ligi Mistrzów, ale może w takim formacie proxy mają wobec powyższego sens?
Jeśli ktoś ma czas drukować kolorowe i mu się chce... why not?

Nie wiem jak inni, ale ja wyznaję zasadę: "gram tym co mam" - porxy źle mi się kojarzą z MT:G

Ja nie mam zamiaru składać osobnego decka - dam WAM się pobawić dyshonorem ;)