Autor Wątek: Ranking  (Przeczytany 2845 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Ranking
« Odpowiedź #60 dnia: 2013-06-11, 12:10 »
Nie wiem jak inni, ja siadam do kodzenia, zrobię "porównywarkę rankingów" i każdy będzie mógł ocenić sobie"swoją" metodę. Niestety trochę to zajmie. Liczę na to, że będzie można zebrać dane o turniejach od różnych ludzi.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #61 dnia: 2013-06-11, 12:58 »
ja moge udostepnic dane - nie jest to tajemnica.

przychodzi mi do glowy jeszcze jedna rzecz do uwzgledniania a mianowicie punktowanie turniejow okolokoteiowych typu bushi, draft czy cos podobnego.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #62 dnia: 2013-06-11, 14:06 »
Po drugiej stronie skali frekwencji jest LOTTO 1+2.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #63 dnia: 2013-06-12, 11:02 »
Nie chcialbym sie wypowiadac na temat systemu lub jego zastosowania, bo zaraz spadnie na mnie fala krytyki, badz inne gromy.

Chcialem sie tylko odnisc do zasad o ktorych wspomnial horror. Moim skromnym zdaniem draft, swap, bushi, wymagaja troszke wiekszego skilla, wiec powinny byc lepiej oceniane niz constructed.

I TAK, jestem za rankingiem i nie ma znaczenia co on reprezentuje, wazne by byl utrzymany duch rywalizacji. Ja mam 1200 pkt, on ma 1500pkt teoretycznie jest lepszy, jak skopie mu doope to podbuduje swoje ego i wypije smaczne piwo.

Jezeli maja wystepowac nagrody, to jak kazdy bioracy udzial da na kazdym turnieju 1pln, a org bedzie wrzucal kaske na jakies wspolne konto, to czy bede na 5 czy na 15 turniejach nie ma znaczenia. Nagrody moga byc kartony odpowiednio do 32 lub 64 miejsca.

Dla mnie liczy sie to zeby ludzie rywalizowali i sie dobrze bawili:-) a ranking tylko polepszy zabawe:-)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 2013-06-12, 15:21 »
JEŻELI uda się zmobilizować ludzi do raportowania wyników KAŻDEGO turnieju (draft, swap, picipolo, suicide), to potem z takimi danymi można robić dowolne zmiany. Można nawet uruchomić kilka rankingów działających równolegle. O ile nie mam wątpliwości przy "normalnych" i "dużych" eventach, to inne turniejątka często nawet nei doczekują się publikacji czy nawet zapisu innego niż papierowy.

Still working.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #65 dnia: 2013-06-12, 17:22 »
Czy ja wiem czy te drafty, bushi itp to wyznacznik skilla.
Draft - kto zaczyna wygrywa w 80 % przypadków, do tego dochodzi trochę szczęścia przy draftowaniu, nieraz zdarzają się sytuacje, że nie dojdzie do Ciebie żadna proaktywna akcja,a kumpel ma pół decku mowiącego umrzyj/odjedź/bownij.
Bushi - składasz berki/ ew tępy łomot na comonowych/uncomonowych klamkach i nikt nawet nie pierdnie, więc średnio z tym skilem. Jedyna trudność przy składaniu decka, ale jak się komuś nie chce myśleć to składa berki.
Swap - tu można by się zgodzić, gdyby nie to że trafisz deck złożony np przez Pinkola, gdzie masz same loyalne postacie z innych klanów i żadnej nie możesz wystawić. 2 razy pod rząd troll deck i choćbyś był najlepszym graczem na świecie to nic nie zrobisz;P
Inna sprawa, że w powyższe gra znacznie mniej osób, więc konkurencja też mniejsza.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #66 dnia: 2013-06-12, 23:53 »
Kochani, odcinając się od punktacji, w której pozostaję nieprzekonanym zwolennikiem metodologii "heroes of bb and szczecin", pragnę wyrazić swoje zakłopotanie faktem, że odchodzimy od idei kilku premium wydarzeń, na których warto bywać. A to mi się właśnie najbardziej w tym "rankingu" podoba.

Przydzielałbym zatem punkty za :
- Kotei czy dowolny inny storyline
- Dwa (NIE WIĘCEJ!) turnieje lokalne, które własnoręcznie wybierze i ogłosi ze stosownym wyprzedzeniem lokalny L5R coordinator w każdym zagłębiu Legendowym, co ma zachęcić ewentualnych nieodległych przyjezdnych do zawitania.
- Ze dwie edycje LOTTO

I TO WSZYSTKO! Żadne tam drafty.

Supportujmy wzajemne odwiedzanie się Bydgoszczy z Warszawą, czy Szczecinem, południa całego raz jedni do drugich. Żeby na tych odświętnych lokalnych był sens odwiedzić kolegów w odległości niezobowiązującego wypadu na jeden samochód i cztery pyski. Tam co prawda zdobycz punktowa i tak nie będzie przekraczać dajmy na to 20 punktów, ale może dostarczyć ten dodatkowy element motywacyjny dla aktywnych, którzy potem chcą mieć lekką przewagę przy podliczaniu turniejów kobył. 

Pozostaję nieprzejednanym fanem idei Keep It Simple Stupid. To naprawdę nie musi wyłaniać tego, który w tej chwili jest supermanem, ale jestem przekonany, że czołowe 10-15 miejsc widzę już teraz z 80% prawdopodobieństwem. I będą to obiektywnie mocni zawodnicy.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #67 dnia: 2013-06-15, 00:16 »
Generalnie ranking zawsze był rzeczą motywującą do grania i o to chyba chodzi.

Jeśli obawiacie się, że ktoś będzie nabijał punkty tylko na lokalnych to wystarczy ograniczyć ilość wyników branych pod uwagę do rankingu, np. do 2 na miesiąc. Trza by założyć bazę i najlepiej nadać graczom kolejne numery żeby potem nie było problemu z pomyłką w nazwisku czy z rozróżnieniem Kowalczyków ;).
Co do punktacji to ta której np używamy w Bielskiej lidze jest IMHO ok. Wygrasz 2 turnieje na 20 osób masz 40 punktów wygrasz 2 na 10 osób masz 20. Chcesz dostać więcej punktów? - rusz tyłek (hehe i kto to mówi/pisze ;) ) na większy turniej.

Im prościej tym lepiej. A jak nie zadziała to można wymyślić nowy system :D

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #68 dnia: 2013-06-15, 19:08 »
A gdyby zrobic ranking taki powiedzmy ELO, ktory by obowiazywal w calym kraju ( chodzi o grupy wewnatrz miast jednakowe ) i np turnieje lokalne zalozmy ze 4 w skali polroku, bylyby ekstra puntkowane.
Przykladowe do ostatecznych wynikow kazdy uczestnik dostaje + zalozmy 20 pkt, nie zaleznie od ilosci uczestnikow.
Mozna by wziac pewna skale waznosci turniejow, zeby np gracz uczestniczacy w lokalnych turniejach, mogl byc porownany do graczy z iinych miast.
Np :
turniej miejscowy +20 pkt
turniej na wyjazdzie +8pkt, miejscowi caly czas po 20pkt
kotei pierwszy + 20 pkt
kotei drugi + 5pkt ( tak nie wszystkich na to stac:-P )
MP + 15 pkt
EC + 15 pkt

Moze podejsc do tego w taki sposob, stosujac caly czas elo  w obrebie miast.

takie moje male przemyslenia:-)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 2013-06-18, 12:25 »
Jeśli obawiacie się, że ktoś będzie nabijał punkty tylko na lokalnych to wystarczy ograniczyć ilość wyników branych pod uwagę do rankingu, np. do 2 na miesiąc.

Dwa lokalne spoko. Ale W ROKU!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #70 dnia: 2013-06-26, 14:26 »
BUMP. Może ktoś jeszcze coś powie, bo na razie większość ignoruje :)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2013-06-26, 15:38 »
Ja ignoruje :)
Ani mnie to nie zmotywuje bardziej do grania, ani mi to do szczęścia nie jest potrzebne, bo wystarczy na kilka turniejów pojechać, pograć z ludźmi i wiesz kto jest pro, a kto nie.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #72 dnia: 2013-06-26, 16:00 »
Kiedys bylo to niezle zrobione, byla liga (robiona chyba przez ertaia), bylo niezle zainteresowanie, wiecej osob jezdzilo na turnieje wbrew temu co pisze mirumo;P, a na koniec byly nagrody;P
Ranking sam w sobie jest srednim pomyslem, ale liga ogolnopolska jak najabrdziej:)
I tak pewnie pomysl przejdzie do lamusa, bo nikomu sie nie bedzie chcialo tym zajmowac, ale przynajmniej mozna podyskutowac i porozkminiac;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #73 dnia: 2013-06-26, 17:02 »
Ja robię technologię, która powinna być lazy-friendly. Wprawdzie sama wszystkiego nie zrobi, ale większość :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #74 dnia: 2013-06-26, 18:36 »
Ja robię technologię, która powinna być lazy-friendly. Wprawdzie sama wszystkiego nie zrobi, ale większość :)

No to czekamy. :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #75 dnia: 2013-08-01, 20:50 »
@Vasquez / Raven / Ktokolwiek klasyfikowany

A jak działa ten ranking? http://www.agot-league.gabrys.biz/AgotLeague/#folder/Gracze

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #76 dnia: 2013-08-02, 09:42 »
Raven raczej juz tutaj nie zaglada.
Sadze ze jedyny odzew moze dac Vasq.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #77 dnia: 2013-10-27, 14:51 »
Rozkręcamy paplaninę od nowa? Nowa edycja już za kilka miesięcy i wypadałoby coś ruszyć w temacie!

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2013-10-27, 15:06 »
To pewnie nie pomoże, ale ja mówię pas.
Za dużo złych emocji w mojej głowie po poprzedniej dyskusji narosło :)

Trzymam jednak kciuki za ideę.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #79 dnia: 2013-10-27, 15:51 »
ja trzymam kciuki za tych co mowili ze sa w stanie to ogarnac i napisza odpowiednie skrypty/programy itd.