Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8667 razy)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
Ivory Edition Design Diaries
« dnia: 2013-07-15, 10:41 »
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5Tdx9DZGVT0

Nooo, panowie.
Bardzo mię się podobuje.

Co prawda nie mam przekonania, czy zmiany reguł zmniejszą barierę wejścia. Nadal pozostanie ona zapewne BARDZO wysoka.
Tym niemniej proponowane uproszczenia są bardzo ok.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-07-15, 10:58 »
wycofanie startowych holdingów, 5 kart fate na ręku...  powrót do przeszłości :)

w moim mniemaniu sporą "barierę wejścia" tworzy sytuacja, w której nowy gracz, widząc nową edycję karcianki, decyduje się w nią zagrać (wydaje mu się, że ma podobny start w stosunku do innych graczy), nagle dowiaduje się, że tak naprawdę to już są 2-3 dodatki ze "starej" edycji, które są kompatybilne z nową.. i nagle okazuje się, że jest w dupie w stosunku do grających w tę karciankę uprzednio i by się liczyć w grze musi nagle wydać sporo więcej niż mu się wydawało. To może zniechęcać :]
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-07-15, 11:12 »
Powymyslajcie sobie jeszcze inne bariery, np. ze karty sa za lekkie, albo czcionka za gruba.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-07-15, 11:45 »
Tak, zarżnijcie jeszcze więcej z Legendy, debile.

- Clan discount : przestaje istnieć. Przepłacanie za honor requirement przestaje istnieć.  Płacisz za obcoklanowca +2. Matematyka była zbyt skomplikowana - takie jest uzasadnienie... Jeżeli nie zmienią golda na domku, to (w połączeniu z kolejną zmianą, toą od BK/BH) straszliwie udupi Lwa. Wyrobienie 6G na "tanie" lwie Personalki przy 3G domku będzie chore... Zobaczymy przy Pre z GoC.

- Wymaganie honorowe - zawsze obowiązuje. Z wyjątkiem (?) opisanym w kolejnej części Design Diaries. Czyli znowu coś kombinują z dyshonorem, niestety jeszcze nie wiadomo co.

- "Przepłacony" gold zostaje do końca fazy i można nim płacić za kolejne rzeczy. czyli np. Stronghold 4ka zapłaci za dwa holdingi 2ki. . Co złego było w płaceniu za 1 rzecz do końca? Skoro chcecie upraszczać, to upraszczajcie, a nie komplikujcie. Owszem, to fajnie wygląda na papierze w Dynasty - po prostu dodajesz gold i musisz tyle wyrobić. Trochę gorzej wychodzi to w Attack czy Action, gdzie sprawy mogą się przeciągać. I co z dedykowanym goldem, np. Bushi Dojo czy Luxurious Silk? Jak COKOLWIEK przejdzie z takich kart, to znowu trzeba będzie liczyć golda na każdą kartę. A znając waszą "konsekwencję", to będzie to najldalej w 1szym dodatku nowej edycji.

- Znikają startowe holdingi, Border i Bambus. Zamaist tego gracz ma 1 darmowe przewinięcie w swojej pierwszej turze, i gracz który nie zaczyna będzie miał specjalny dopał z domku. Argument o wywanielniu Border/Bamboo przez blitzowe decki ("bo był taki Lwi deck i przez niego musieliśmy zbanować parę kart"), kiedy w poprzedniej edycji funkcjonował i był  wspierany deck 40x postać za 2... Nauczcie się konsekwencji. Idea "dwustronnych" domków (*ingenious" - tak twierrdzi Reese) wygląda ładnie na papierze, ale oznacza, że macie 2x więcej domków do testowania. Czyli - pewnie znowu sprawę spierdolicie. Kontrola nad blitzowymi deckami przez wycofanie opcji kopania się po holdingi to zły pomysł, znowu wraca się do czasów w których jak nie podeszło ci złoto to przegrywałeś. Zwłaszcza po redukji clan discountu.

- Startowa ręka 5 kart - logiczny krok przy "cofnięciu" gry o jedną turę.

- Equip jest Open. Czarów nie będzie dało się podklejać w bitwie dzięki rulebookowi. Tylko w Acition phase, albo dzięki efektom kart. Czary z ręki to była jedna z najlepszych zmian, jaką wprowadzono, a teraz chce się to wywalić. Dołączanie czarów w openie trochę to prostuje, ale nadal to nie to. Szkoda starego, Limitedowego equipu i ntransfera, ale akurat Equip w Openie może być dobrym pomysłem.

- Niszcząc karty przeciwnika podczas rezolucji zawsze dostajesz 2 za kartę. Rozróżnienie 2 przy wygranej i 1 przy remisie było zbyt skomplikowane. Ech...

W skrócie - kilka zmian, które eliminują te "duperelki" które się tak Reesowi nie podobają, ale które odróżniają L5R od magiców, gotów czy innych gierek. Zmiana z clan discountem to może być strzał w stopę. Wycięcie Battle Equip znowu zepchnie spelle do lamusa. Liczenie golda - chcą dobrze, a potem będą odkręcać. Panowie, uważajcie, aby chcąc przybliżyć grę nowym graczom (a Reese o nowych graczach wspomniał chyba 4 razy) nie wyciąć starych (o których nie wspomniał ani razu).
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-07-15, 11:55 »
^lol jaki płacz.

Ja na przykład jestem zachwycony tym że AEG przestał komplikować życie(no może poza 2-stronnymi domkami).

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-07-15, 12:11 »
1.Wyciecie startowych holdingow moze jeszcze bardziej dopakowac blitza.
Ci co grali przed wprowadzeniem bk i bh pamietaja ze jak ktos byl w stanie wystawic postac w 1 turze i zjechac w 2 prowke to robilo to mega roznice, wieksza imo niz obecnie.
Teraz mozesz spokojnie wykupic w 1 turze typka grajac przeciwko blitzowi i Cie to tak nie boli bo i tak masz golda.
Nie chce mi sie specjalnie wierzyc, ze pomysla i nie beda wypuszczac typkow za 4 golda, ktore beda w 2 turze prowki lykac i decki dedykowane pod blitza beda znowu wygrywac, moze nawet wiecej niz obecnie:)
2. Usuniecie clan discounta jest spox, dzieki temu moze bedzie mozna jakies bardziej epickie gry pograc.
3. Zmiany w spelach ch.....we

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-07-15, 12:34 »
Czy dobrze rozumiem, że właśnie oznajmili, iż BK exp i BH exp będzie można sobie wsadzić w d... (eck)?
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-07-15, 12:37 »
gold "w pamięci" będzie sporą pokusa by kantować :)

spelle jako open zamiast battle equip? głównym problemem kart czarów był ich duży koszt. Jeśli będą kosztować mało to spokojnie można się obejść bez "battle equip". trochę sztucznie wyglądał ten ukłon w kierunku spelli w stosunku do innych attachmentów.
Nie wątpię, że odczuję tę zmianę na własnej skórze mocno :] ale tyle edycji grałem z limitedowym equipem to jestem przyzwyczajony. Najwyraźniej devsi patrząc na wyniki koteiów w EE doszli do wniosku, że fenole są zbyt dopakowane i trzeba gdzieś ich ugryźć :]

generalnie zmiany mi się podobają :)
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-07-15, 12:45 »
Mi się najbardziej nie podoba zmiana z rozdzielaniem golda, od tego były ye wszystkie small farmy, barleyki i inne kupy, aby móc sobie pokombinować złotem

Akurat brak clan discountu nie jest taki zły, bo tak naprawdę jedyne co to robi, to tyle, że wszystkie postaci są o 2 droższe, a dla nowych graczy to faKtycznie może być ułatwienie
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

PROSIAK_PULAS

« Odpowiedź #9 dnia: 2013-07-15, 13:44 »
Ciekawe jak blitz bedzie wygaldal jezeli nie bedzie clan discount'u ?
Jezeli nie beda drukowac box'ow w chorej ilosci to gdzie ten blitz ? :)

Ja jak zwykle jestem nastawiony pozytywnie, mimo iz w ivory wracam do lwa :D .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-07-15, 14:15 »

strongholdem z 4produkcji mozna kupic 2 holdingi za 2? nie podziewam sie zalewu zalewu holdingow za "0" i "3" wiec albo lew bedzie mial 4 na domku albo jest w najgłębszej finansowej dupie odkad gram w te gre :/
nie wiem za co DT tak nie lubi tego clanu

do tego jak ci nie podejdzie zloto w pierwszych 8 kartach to w zasadzie pozamiatane.
imo krok wstecz /jak dobrze pamietam nawet w SE dalo sie to obejsc-byla opcja wykopania legacy/

zmiany w spellach- powrot do przeszlosci....gdzie gral tym w zasadzie tylko feniks z battle equipem na domku? akurat to jedna z tych rzeczy ktora byla krokiem do przodu. narazie wyglada ze wrozki dostaly mocno w jape.

ps. najprosciej kontrolowac blitza nie wydajac tanich pastuchow.
pps. widac malo perspektywicznie planuje DT....wydali eternity i w zasadzie juz je posprzatali?
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-07-15, 14:17 »
Ej, wlasnie skojarzylem, ze brak Clan Discount skasowal mi openowe szczury. :/

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-07-15, 14:23 »

Nie szukajac dlugo :
http://kolatinformant.blogspot.com/2013/06/kolat-information-network-summer-con.html?spref=fb
Pan spider i pan crab, a mam jakies dziwne wrazenie ze takich typow bedzie wiecej

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-07-15, 14:28 »
:popcorn: i :cola:

Jak tam chłopaki, co słychać? :P
Nie mówcie, że ClanGathering wam się nie podoba ;D

edit:
czekam, aż liczbę klanów zmniejszą do 5 8)
« Ostatnia zmiana: 2013-07-15, 14:33 by Centurion »
Shoju na prezydenta! :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-07-15, 14:30 »
Pewnie na kazdym SH bedzie trait, ze postaci z klanu wchodza o 2G taniej. :)

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2013-07-15, 14:49 »
Zrobią tak, że jak nie zaczynasz to twój domek od drugiej tury robi +2G...
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #16 dnia: 2013-07-15, 15:02 »
Czy dobrze rozumiem, że właśnie oznajmili, iż BK exp i BH exp będzie można sobie wsadzić w d... (eck)?

Rees na forum AEGa:
"I said starting holdings were going away, I did not say these two cards will drop out of legality. More on this later."
Squeek

PROSIAK_PULAS

« Odpowiedź #17 dnia: 2013-07-15, 15:08 »
Nowa edycja i jak zwykle narzekania na to ze bedzie grywalny tylko blitz i ze Lew ma malo kasy na domku i nawet na waciki go nie bedzie stac :) . Kij wam w oko w tej edycji to dla mnie Krany byly grywalne :P .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #18 dnia: 2013-07-15, 17:07 »
a tak wracając do EE to nie wiem na co lioni narzekają w sumie to chyba ostatnia edycja gdzie słabo lion szedł to byl gold

tabela winów koteiowych za całe EE
Win Clan
20   Mantis
20   Phoenix
14   Lion
14   Unicorn
13   Crab
13   Scorpion
12   Dragon
4   Crane
4   Spider
4   Unaligned
Walec

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #19 dnia: 2013-07-15, 17:53 »
a tak wracając do EE to nie wiem na co lioni narzekają w sumie to chyba ostatnia edycja gdzie słabo lion szedł to byl gold

tabela winów koteiowych za całe EE
Win Clan
20   Mantis
20   Phoenix
14   Lion
14   Unicorn
13   Crab
13   Scorpion
12   Dragon
4   Crane
4   Spider
4   Unaligned

To zestawienie zawiera całość ostatniego sezonu koteiowego? Tak czy siak różnice pewnie i tak byłyby kosmetyczne.

Enywej próbowałem grać lionem przechodząc do niego ze spidera i nie rozumiem o co chodzi z goldem(w ok? Pierwsza tura dwa holdingi druga dwie nie blitzowe postacie albo stado mniejszych. Jaka jest różnica? Mam wrażenie że lionowi gracze nie doceniają przewagi jaką daje bycie zawsze pierwszym.