Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8725 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #80 dnia: 2013-09-16, 13:59 »
Po pierwsze, to Kempy postów wyżej :P
(...)Czekamy z niecierpliowscia na obciecie klanow do pieciu i wprowadzenie side-decka. :) (...)

Po drugie : gdzie JA coś takiego mówię czy piszę? Przestańcie mi wpychać w gębę rzeczy, których nie powiedziałem. P&P nad czytaniem.

I nie zaprzeczysz, że wrażenie uMa(t)Gicznienia L5R powszechne.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 2013-09-16, 14:00 »
Reese na Tweeterze. Przez brak wygranych w EE Żuraw łączy się z Pająkiem. Spiderane.
Rozważają z czym połączyć Mantisa, bo za dużo wygranych miał. Może powstanie Liontis, może Dragontis, jest ankietka.  ;)
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #82 dnia: 2013-09-16, 14:16 »
aby dać formatowi życie musieli by jak w MTG zrobić np kotei sezon w extended ;-) albo zrobic 2 kotei sezony wiosenny w standard/jesienny ext.

inaczej słabo to widzę.

senseie - w końcu - to była fajna opcja do modyfikacji (ale znaczny minus do testowania)
ale starzy senseje byli przegięci Ci pewno bedą lekką modyfikacją.

kurde ->nie wiem jak z formatami eternal - ale nazywanie danych typów kart tak samo (senseie ludzie i senseie pod str/regio/forty itd itd)
powoduje, że gra będzie niekompatybilna sama z sobą.

Regionów szkoda ->fajna mechanika, nietrudna i klimat...
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #83 dnia: 2013-09-16, 14:17 »
Mantis z żurem byłoby łatwo połączyć, oboje mają kaskę, oboje mają kurtierów ( piracki parler będzie miażdżyć ), dueliści nauczą się pływać na łudkach. Asahina i Moshi będzie idealnie. A skauci są i tu i tam i w obu klanach zawsze strzelali :P

Btw amerykanie się cieszą, że będzie prosta i łatwa gra, ale opinie europy są skrajnie odmienne.

Jeżeli chcą być konsekwentni, to powinni zrezygnować definitywnie z promosów, no chyba że będzie alternate art. I z dodatków tylko kupowanych u nich. Inaczej nic im z tego nie wyjdzie :P

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #84 dnia: 2013-09-16, 14:36 »
czy fortyfikacja lepsza czy region? jak dla mnie to bez roznicy prawde powiedziawszy. podpina sie tak samo, spada tak samo; różnica w wystawieniu.

zmniejszenie liczby faz- da sie przezyc, kwestia dobrego(konsekwentnego) pisania kart pozniej.

sensei- jezeli ma modyfikowac twierdze to jak najbardziej tak. przy jednym domku na edycje sa przynajmniej jakiekolwiek szanse na urozmaicenie.

Formaty-> jednoroczny ma byc bardziej przyjazny nowym....tyle ze de facto rotacja deckow jest wieksza. czesto jakis deck opieral sie na 2-3 kartach, wylatuje jedna z nich i deck idzie w pizdu (ot chocby przyklad ostatniego bana)
tyle ze mnie naprawde podoba sie 2 letni cykl- duza pula kart=wieksze mozliwosci kombinowania.
tak naprawde tutaj wszystko zalezy od tego ktory format bedzie wiodacy, za to bardzo slabo widze gdy org koteia bedzie decydowac jaki format jest na main evencie -regular czy strict bo to jednak sa zupelnie rozne decki i ogrywanie tego byloby straszne.

Jabbas ma racje- jezeli nie bedzie turniejow Extended to format bedzie martwy a stare karty beda w cenie makulatury (choc tutaj przede wszystkim to wymagaloby stabilnego wydawania kart. obecnie IvE jest na poziomie "szrot" przy EE).
troche jak z legacy
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #85 dnia: 2013-09-16, 14:45 »
Do trzech formatow turniejowych nie zapomnijcie doliczyc Draft, który tez ma miec wsparcie. Ja sie pytam kto w to bedzie gral? Przy takiej liczebnosci graczy to jest z gory skazane na niepowodzenie.

A co ze starociami? Gencon pokazal, ze ludzie maja jednak karty do Legacy i zdesperowani moga po nie siegnac (BigDeck).

Wiecej podzialow, wiecej zamieszania i wiekszy ferment.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 2013-09-16, 15:05 »
AEG chce szybko przyciągnąć nowych graczy. To dlatego uproszczenia, nowe formaty, szmery bajery. W każdym wideo i w wywiadzie "new players" jest powtarzane aż do znudzenia.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #87 dnia: 2013-09-16, 15:35 »
Ciekawe gdzie chcą szukać świeżej krwi. Kto był zainteresowany klimatem samurajskim już gra, odbierania zaś graczy M:TG to ja średnio widzę.
Dla mnie siła L5R to właśnie nieco niszowa, specjalistyczna gra, ale z grupą wiernych fanów, wychodzenie nagle do walki z istniejącymi silnymi tytułami, za którymi albo są wielkie pieniądze, albo serial w TV może źle się skończyć.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #88 dnia: 2013-09-16, 15:57 »
tylko właśnie poza mtg nie ma innego ccg tak popularnego ale rośnie bardzo mocno rynek LCG ( jedne lepsze drugie gorsze) ale w wiekszosci mają słabo rozwiniata scene turniejową
Walec

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #89 dnia: 2013-09-16, 15:59 »
pojawiłaby się kasa na turniejach jak w MTG i od razu macie graczy...
tylko też i scenę by to zepsuło...

+w MTG ceny nawet rotujących kart cześto idą grubo w górę (bo sa formaty eternal)
a w L5R - do kosza.
Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #90 dnia: 2013-09-16, 16:00 »
Tez mnie to niepokoi, skad Ci gracze? Tematyka L5R jest mocno hermetyczna, i chociaz gra chwalilaby sie najlepsza na swiecie mechanika, to tematycznie jest mniej komercyjna niz DoC czy worek bez dna tj. MtG. Chyba ze okaze sie ze Rokugan jeden z wielu swiatow w jakims hajperuniwersum a kazdy blok bedzie nas nosil to tu to tam. :) 

To bylby juz gwozdz do trumny.

Mnie osobiscie bardzo nie podoba sie pomysl na Second City, kolonie, zasmarkane lamy i dziny z lampy. Jako oddzielny byt w LBS to mialo sens, ale przenoszenie ciezaru L5R w te klimaty mnie irytuje.  To juz wole n-ty raz bronic Rokuganu przed kolejnym X na wlasnej ziemi, a nie ogladac deki na sloniach.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #91 dnia: 2013-09-16, 16:38 »
Kempy chyba za dużo grasz ostatnio lionam bo marudzisz jak one :P

i powiem szczerze wcale tematyka nie taka hermetyczna jak kiedyś
Walec

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 2013-09-16, 16:51 »
A co złego było w hermetycznym settingu :/ Mi się właśnie to podobało. Próba robienia z Rokuganu "takiego trochę orientalnego świata fantasy"już była (w RPG) i zakończyło się to klapą.

Próba zdobycia nowych graczy (od konkurencji) przez uproszczenie zasad, spłycenie głębi kart i zerżnięcie kilku rozwiązań od konkurencji to hurraoptymizm. MtG do tego co ma dochodziło latami, L5R chce wskoczyć na taki rynek w jedną edycję... To się nie uda, bo jednym z bardzo ważnych czynników napędzających MtG (czy WoW zanim padł) to nagrody pieniężne/rzeczowe. ProTour to pula 250.000$ (dwieście pięćdziesiąt tysięcy dolarów, lub jak kto woli - ćwierć miliona dolarów). [ http://en.wikipedia.org/wiki/Pro_Tour_%28Magic:_The_Gathering%29 ]. Goście z miejsca 50tego zgarniają tam po 1000$. Ile World Champów i Kotejów trzeba wygrać, żeby dostać nagrody rzeczowe o porównywalnej wartości? Sorry, AEG-boys, nie ten budżet.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #93 dnia: 2013-09-16, 17:05 »
Na forum alderaca ludki się zastanawiają, czy Ivory Edition (jako set) będzie miało dual buga IE1 i IE2.
Zastanawia mnie skąd oni to wymyślili.
Śmieszne byłoby takie rozwiązanie, ale wtedy nie można co roku wydawać starterów i nowego core seta.
Ale tu znowu, czy wydawanie core setu co roku nie zaskutkuje spłyceniem różnorodności kart? Czy personalki między setami nie będą się różnić tylko imieniem i jakimś szczególikiem (albo ba, całe rzesze "Soulofów" się pojawią)? A w przypadku fate, jeśli będą jakieś głupie ilości reprintów (no bo ile można mieć battlowych akcji dających -3?), to też będzie średnio.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #94 dnia: 2013-09-16, 18:12 »
chodziło mi że kultura japońsko pochodna ( mangi, anime itd) jest teraz dajdziej popularna niż była te 15-16 lat temu, gdzie osoby zaczynajace wtedy były w 90% fanam itej kultury.
Teraz pokemony, nie pokemony, yugi jo, mangi, anime są zdecydeowanie popularniejsze i niż wtedy i teraz duża rzesza ludzi na nich wyrosła, dlatego to już nie tak hermetyczny świat nie przystepny dla kogoś z zewnątrz, bo teraz ludzi nie obytych chociaż cześciowo jest mniej niż kiedyś.
Walec

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #95 dnia: 2013-09-16, 20:21 »
Walec
zdanie wielokrotnie zlozone bez znakow przestankowych jest naprawde zajebista sprawa. po przeczytaniu sadze ze wiem jaka byla intencja :)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Mlody

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Crab Clan
« Odpowiedź #96 dnia: 2013-09-16, 23:07 »
Mi to sie tam po części podoba.

W regionach są praktycznie dwie zmiany, wchodzi w dynasty oraz jest kartą innego typu, co daje kartom z akcją "zrób coś z holdingiem" większą używalność.

1 domek dla każdego klanu to moim zdaniem przyjemna opcja, bo sam pamiętam jaki mętlik w głowie miałem pod koniec samuraia, jak każdy mi mówił którego domku mam używać, a i tak nie ogarniałem żadnej akcji. Teraz domek jest jeden, żadnych dodatkowych holdingów.
Sensei to ciekawa opcja, nie grałem jeszcze, ale słyszałem i widziałem że były pro.

Celestiale dobrze że wypadają, bo i tak pewnie wrócą jako "klasowe eventy".

Podformaty, jeśli nie będą narzucane przez AEG na jakieś imprezy, tj. raz ten, raz tamten, to będzie grany jeden i koniec.

Zmniejszenie liczby faz to w sumie uproszczenie dla nowych graczy, ci którzy już w to troche grają nie odczują chyba różnicy. Taka tam kosmetyka ;p

Podzielenie arc'a/u/łorewer na dwie części jest moim zdaniem bez sensu, toć lepiej by było totalnie odrębną edycję zrobić ale z jakimiś dual-bugami czy jak to ma wyglądać.

I can swim.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #97 dnia: 2013-09-17, 08:40 »
Co do całej reszty to - się zobaczy.
Ale 1 domek na edycję? Seriously? Wtf? ???
Shoju na prezydenta! :)

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #98 dnia: 2013-09-17, 08:43 »
No tak, po głębszej analizie. To chyba format składający się z dwóch Edycji ( Extended ), zacznie się dopiero za 2 lata.
Bo przystosowanie pałer lewelu kart z EE oraz wordingu na IvE będzie jakąś masakrą :)

Opcja bloków może się wydawać dziwna, no cóż zobaczymy.

Na pewno duży wpływ na krążki ma MtG i kto wie czy nie pojawią sie nagrody pieniężne w L5R i nagle ceny kart poszybują w górą wraz z liczbą graczy.
W końcu l5r i mtg pojawiły sie prawie w tym samym czasie i nie licząc reedycji netrunner'a to chyba najdłużej działające karcianki ewer.

Wczoraj z Krzychem gadaliśmy trochę na ten temat i opcja jeden pałac na edycję, jeżeli będzie on zbalansowany w stosunku do innych może mieć bardzo duży sens. Będzie tylko potrzeba balansowania sensejów co może być troszkę upierdliwe. Ale raczej wygląda to dobrze.

Nadal mnie drażni opcja produkcji złota oraz łączenia go.

Regiony można by kupować jak Eventy i zostały by na prowincji jak fortyfikacji.
Znając AEG pewnie jeszcze wrócą :)

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 2013-09-17, 08:49 »
Wczoraj z Krzychem gadaliśmy trochę na ten temat i opcja jeden pałac na edycję, jeżeli będzie on zbalansowany w stosunku do innych

AEG DT i balans domków?
Śnicie czy jesteście aż tak naiwni?
Shoju na prezydenta! :)