Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8694 razy)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #200 dnia: 2013-11-15, 21:58 »
Conqueror - Jeśli dobrze zrozumiałem to attache się normalnie kiwają? Bo nie wyłapałem słowa unit... tak czy siak. Dobra rzecz. Jadę wszystkim. Wszystkim wracam.

Unit wraca do domu w takim stanie, w jakim był w bitwie, czyli jak coś leżało, leży, jak stało, stoi.
Tak ja to zrozumiałem
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #201 dnia: 2013-11-15, 22:04 »
Dlaczego w ciemno? Jak będę potrzebował to będę kiwał. Nie wcześniej.

To inaczej. Mam trzy Holdings produkujące 2G każdy i dwie różne akcje Battle kosztująca po 3G. Będzie się dało jakoś tym zapłacić, czy nie?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #202 dnia: 2013-11-15, 22:18 »
Przyznaję, że Duelist nie jest szalony. Ale w stosunku do EE to tak jak powiedział Brian - tylko uproszczenie.
Tak z czystej ciekawości? Jak Waszym zdaniem powinien wyglądać Duelist, żeby nie był zbyt przegięty (jak double chi) ani zbyt słaby (jak teraz). Bo moim zdaniem błąd jest gdzie indziej. Nie na keywordzie - po prostu dueliści mają niskie Chi.

Dueliści mogliby być tacy jak kiedyś.
Poprostu focusują się pierwsi i wygrywają remis z nie duelistą.
Teraz wygląda to tak, że albo będzie trzeba grać tą klamkę co daje +2C, albo akcje na ręce przeciwnika będą miały niski FV/ będą zbyt cenne żeby się on chciał nimi focusować.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #203 dnia: 2013-11-15, 22:43 »
Jak Waszym zdaniem powinien wyglądać Duelist, żeby nie był zbyt przegięty (jak double chi) ani zbyt słaby (jak teraz). Bo moim zdaniem błąd jest gdzie indziej.

Dueliści mogliby być tacy jak kiedyś.
Poprostu focusują się pierwsi i wygrywają remis z nie duelistą.

A raczej mają pierwszą opcję focus lub strike jeśli mają mniejszy stat używany do duelu.
Czyli powrót do zasady używanej bodajże w Lotus Edition.

Bo moim zdaniem błąd jest gdzie indziej. Nie na keywordzie - po prostu dueliści mają niskie Chi.

Na dwoje babka wróżyła, patrząc na to jakie mają Chi myślałem, że wracamy do zasady, o której napisałem.
Jeśli dueliści będą mieli wyższe Chi to znów będzie straszna dysproporcja i w większości przypadków będzie to auto loss.
Jeśli będą mieli tak jak teraz to nie będzie się dawało nimi grać. Ot cała filozofia.

Dlaczego w ciemno? Jak będę potrzebował to będę kiwał. Nie wcześniej.

To inaczej. Mam trzy Holdings produkujące 2G każdy i dwie różne akcje Battle kosztująca po 3G. Będzie się dało jakoś tym zapłacić, czy nie?

Koziu ma rację,  najnormalniej w świecie kładziesz najpierw dwa i masz cztery koku do wydania.
Zagrywasz akcję za trzy i zostaje Ci jedna porcja ryżu do końca tej fazy.
Przy drugiej akcji kiwasz kolejny za dwa i dorzucasz oczekujący jeden.
Ergo, tak naprawdę płacisz tak samo jak dotychczas, ale zostające Ci koku nie przepada, do końca fazy oczywiście.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #204 dnia: 2013-11-15, 22:47 »
Dla tych co nie rozumieją paplania Briana. Yoritomo Kaigen ładnie wszystko  tłumaczy tutaj, ot taka ciekawostka :

http://www.youtube.com/watch?v=BHDgelNIKNg

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #205 dnia: 2013-11-15, 23:55 »
szczerze to duelista w formie focusuje pierwszy było najgłupsza rzeczą jaką tą karciankę spotkało
Doprowadzało to do tylu przegieć że aż głowa boli (eg. mam 2 chi o wyzwe twojego championa bo nie ma duelisty i mu spuszcze wpiernicz bo mogę)
Szczerze ta wersja duelisty jest ok jak dla mnie (moze przegieli z uniksami ale to normalne u nich:P )
Nie każdego moża wyzwać i to moim zdaniem jest logiczne pod względem tematycznym
zasady teraz nie różnią sie prawie wogóle od tego co teraz duelist reprezentuje ale i tak przez całe ee ponad 95% dueli przegrałem poprostu bez żadnej negocjacji
nawet jak było double chi to jak miałeś za mało chi to nie wyzywałeś a i tak pojedynki były jedną z lepszych akcji.
Co do conqueror jeżeli będą wstawały tylko postacie (znaczy nie kładły sie ) to znowu najlepszy build na conqueroirach będzie na itemach
Walec

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #206 dnia: 2013-11-16, 07:00 »
Zmienili keyword Duealist, a same duele mogą wyglądać zgoła odmiennie. Może np focusowanie zaczyna nie Duelist a niższe Chi. Wtedy niższa wartość początkowa może dać przewagę.

Co do kawalerii, navala i conquerora to podobają mi się zmiany. Wszedłem do karcianki w EE i kawaleria oraz naval od razu odstawały power-levelem. Przydzielanie się po obrońcy, czy wykonanie akcji przed obrońcą burzyły wszystkie moje misterne plany. Zostawienie tego bez zmian w obliczu obniżania mocy edycji byłoby nieporozumieniem. Kawaleria i naval i tak będą mocne ale nie wkurzająco mocne. Conqueror nowy nie ma wiele wspólnego z zasadą z EE, ale wykorzystanie może być ciekawe, a na pewno więcej prostowań trzeba będzie grać = mniej killa = więcej kombinowania.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #207 dnia: 2013-11-16, 09:45 »
Jeśli tak zrobią, że kto ma mniej Chi focusuje się pierwszy to będzie dokładnie niemal powrót do CE. A tam duelista z 2 Chi (ba! był duelista jeśli mnie pamięć nie myli co miał 1C) wygrywał duele z kim chciał... I tak jak napisał Walec było to mega zgięte.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #208 dnia: 2013-11-16, 10:53 »
Kastrujemy, ekhm, chciałem powiedzieć zmieniamy kawalerię, i to jest lepsze dla grających Jednorożcem, bo ... (tłumaczenie).

Cóż, po raz kolejny (bo to niestety jest kolejny raz) Bryan pomylił efekty swojej pracy z efektami rulebooka. "Bo kawaleria za mocna" ? To może po prostu trzeba za ten keyword zapłacić, czy to w G czy to w F? Niee, prościej jest wywalić ten nieuczciwy a wręcz oszukańczy element rulzów do śmieci :)

Conqueror jest ciekawym zabiegiem, jednak już wtedy kwalifikuje się do OP początku edycji. Zwłaszcza, jak będzie nie-kiwał wszystkie karty w unicie. Z tego co Bryan mówił wynikało raczej, że Conqueror będzie nie-kiwał samego siebie, czyli postać. I tak wyjdzie z tego masa buildów na weaponach, jak napisane powyżej :)

Naval był zespoilowany wcześniej, zatem bez niespodzianek. Akurat dobrze, że to zmieniają na bardziej przyjazne dla użytkownika. Na szczęście tutaj Bryan darował sobie występ teoretyczny. Mam nadzieję, że świadczy to o jego poczuciu wstydu i nawet on nie próbował wciskać głodnych kawałków (takich jak w kawalerii) po zalewie gości z navalem i killakcją MadeByBryan. Jednocześnie widać IMO to, że te karty z IE co pokazali pokazali za wcześnie - o Navalu miał mówić Bryan, a nie napis na karcie :)

Duelist - zmiana w keywordzie, pytanie jaka będzie zmiana w mechanice duelu. Od tego zależy skuteczność duelistów. Jak nie będzie jakiegoś patentu pozwalającego wyzwać gościa z wyższym Chi i dotrwać do pierwszego focusa - to kaplica, za duże Chi biega w okolicy. Jest 24 gości (właściwie same unique) z Chi 5+ na 208 wszystkich. A tylko 3 z tych 24 gości to dueliści...

I znowu odcinek w którym heilujemy "New players" do oporu.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #209 dnia: 2013-11-16, 11:12 »
Prosze cie szczerze Kawalaria zawsze była za silna ( nie mówie że konik był)
Jak mocno skoczyła siła Phonixa bo mógł atakować w kawalerii  - jaką pożogę robił gość z kawalerii za 10 z 5 f mimo też że był drogi dalej przy pierwszych atakach kawaleria bedzie mocna ale niweluje jej przewage w późniejszych etapach gry co jest zajebistym pomysłem
Moim zdaniem to bardzo dobre zmiany co z tego że można było płacić wiecej jak i tak z kawaleria spotykałeś sie na ostatniej prowincji lub dwóch ostatnich prowkach wiec musiałeś jeżdzić szybciej niż oni a to prowadziło to eskalacji jedne z paru które doprowadziły do tego czym jest EE

Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #210 dnia: 2013-11-16, 11:22 »
Jeśli tak zrobią, że kto ma mniej Chi focusuje się pierwszy to będzie dokładnie niemal powrót do CE. A tam duelista z 2 Chi (ba! był duelista jeśli mnie pamięć nie myli co miał 1C) wygrywał duele z kim chciał... I tak jak napisał Walec było to mega zgięte.

Dokładnie tak. Dlatego w CE każdy klan, który chciał myśleć o Enlightenment Victory, gdzie do wystawienia RoF potrzebny był solidnie wygrany duel, musiał liczyć na pomoc chociażby takiego lub takiego leszcza.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #211 dnia: 2013-11-16, 11:35 »
Prosze cie szczerze Kawalaria zawsze była za silna ( nie mówie że konik był)
Jak mocno skoczyła siła Phonixa bo mógł atakować w kawalerii  - jaką pożogę robił gość z kawalerii za 10 z 5 f mimo też że był drogi dalej przy pierwszych atakach kawaleria bedzie mocna ale niweluje jej przewage w późniejszych etapach gry co jest zajebistym pomysłem
Moim zdaniem to bardzo dobre zmiany co z tego że można było płacić wiecej jak i tak z kawaleria spotykałeś sie na ostatniej prowincji lub dwóch ostatnich prowkach wiec musiałeś jeżdzić szybciej niż oni a to prowadziło to eskalacji jedne z paru które doprowadziły do tego czym jest EE

Podpisuję sięobiema rękami. Moja obawa nie leży tyle w zmianie kawalerii na coś innego. Raczej w sposobie jak poradzi sobie z tym DT. I obawy mam, że nauczeni "iż kawaleria jedzie bez opposed" będą robić słabe / bez akcji / z dupy postacie kawaleryjskie. Lub rozdadzą każdemu klanowi po 10 takich i cały urok jednorożca zniknie...
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #212 dnia: 2013-11-16, 11:51 »
Cytat: Shahai Kirisu

"Cavalry" was never the Unicorn flavour.  Mobility and movement was.  That fact has been lost after so many repetitions of "I assign no infantry" and "I assign to your undefended province."  Long-time Unicorn players know that the true power of Cav is pouncing on an opponent's assignment mistakes.  That hasn't changed. 

Just last night in PT, I had a deck assign for the last two provinces and when I chose which group my defenders would make the stand against, the Cav unit my opponent had (which wasn't actually Unicorn but using Elephant Cavalry instead) moved in against me and ended up being a major factor in defeating my army and taking the last province.  There's still a lot of power in the keyword, have no fear.

I realize that the gut reaction of many Unicorn players will be worry.  I started L5R as a Unicorn player (was it really 16 years ago?) and they still are my second most-played clan behind Spider, so I understand the trepidation.  So if you want to take the word of a (very) old school Unicorn player, the change is good and I wish it had happened years ago, you will find the game more interesting and arguably more in theme for the clan, and Unicorn will be just fine.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #213 dnia: 2013-11-16, 11:59 »
Cytat: @AEGBrian
Cavalry- Absent Engage: Target your unbowed Personality in a Cavalry unit at any location. Move him to the current battlefield.
Brian na swoim twitterze rzucił dokłady wording kawalerii.

Edit: Btw, widzieliście tło na twitterze Reesa?

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #214 dnia: 2013-11-16, 12:03 »
Walec, to się po prostu robi nie 90% klanu z cav tylko 10%. Taki taktyk był potencjalnie OP keywordem (sam walił prowkę - MRRROK), ale koszt+rzadkość powodowały, że OP wcale nie był. A w niektórych momentach wręcz zawadzał, bo za drogo kosztował. Zamiast robić podobnie z CAV (drogo i mało) to NAGLE po fafnastu latach gry i czterech latach produkowania zjebanych kart (np. takich jak wspomniany cav nav 5f shugenja) Bryan stwierdził, że to nie on nie umie robić kart, tylko że zasady są złe. A jak dobrze Bryan "umie" robić karty to było widać w CE i EE.

Żeby nie było - mnie akurat ta zmiana zgrzewa, do życia z kawalerią (u przeciwnika) się przyzwyczaiłem, zresztą Lion i tak dobrze z tym miał. Ale jest to kolejna zmiana, która pokazuje poziom niekompetencji Bryana w jego zawodzie a jest oplakatowana troską o graczy i reklamami jak fajnie będzie po nowemu.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #215 dnia: 2013-11-16, 13:23 »
Zmiana kawalerii, no i tłumacz teraz nowym graczom, co i dlaczego jest napisane na tym gościu. Strategiczne planowanie kart podstawą dobrego dizajnu ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #216 dnia: 2013-11-16, 13:25 »
ta wersje kawalerii odpala sie x-razy czy to jest obostrzenie jak naval(raz na ture)?
bo jezeli nie ma obostrzen to nie bardzo widze roznice pomiedzy engagem a "absent engage"; robi roznice dopiero wtedy kiedy to obronca wybiera kolejnosc bitew-a na te chwile nie ma takich zabawek.

Dokładnie tak. Dlatego w CE każdy klan, który chciał myśleć o Enlightenment Victory, gdzie do wystawienia RoF potrzebny był solidnie wygrany duel, musiał liczyć na pomoc chociażby takiego lub takiego leszcza.
dlatego rozdzielenie oswiecenia i dueli bylo dla mnie krokiem milowym.
poza tym taki kozak z 1C byl naprawde zajebisty gdy przeciwnik tez mial dueliste ;)  zostawala tylko czerwona plama.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #217 dnia: 2013-11-16, 13:31 »
Nie ma Repeatable, więc raz na turę.

A Nishima jak dojedzie z kawaleryjskiego engage, nie będzie miał navala. Działa z nową zasadą tak długo, jak nazwą przydział atakujących i obrońców infantry maneuvers ;)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #218 dnia: 2013-11-16, 16:39 »
Nie ma Repeatable, więc raz na turę.

to nie odpowiada na pytanie.
taktyk tez ma raz na ture a taktyczyc mozna kilku zawodnikow w ciagu tury.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #219 dnia: 2013-11-16, 16:56 »
To jest akcja gracza, jak Proclaim, nie Cavalry Unitu.

Tu źródło:
https://twitter.com/AEGBryan