Autor Wątek: Pan'Ku vs Fudo + Gencon 2013  (Przeczytany 14287 razy)

Matsushiro

• temptation Personality
Odp: Pan'Ku vs Fudo + Gencon
« Odpowiedź #60 dnia: 2013-08-20, 11:18 »
Nie czemu, standardowo sypie 4 holdingi w pierwszej. Jak mam renewal to jedzie w drugiej. Inaczej pomyka w trzeciej :)
Nie wiem jaką wy wersje gracie na południu, ale u mnie wygląda to:
t1-kasa
t2- chłopek
t3- chłopek
t4- 2x chłopek
t5- koniec :P

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #61 dnia: 2013-08-20, 11:51 »
żeby wypiąć 4 holdingi musi ci podejśc dobrze jak by nie bylo masz tylko polowe holdingów w deku wiec jest szansa ze nie bedziesz miał 4 holdingów tylko 3 po drugie kupowanie typa w 2 ture jest fajne ale przeciwnik moze kupic np 2-3 w turze 2 i np ty go atakujesz w 2 ( jak masz renewala) a on moze cie w 3 oczywiście sa dojazdy itd ale moim zdaniem to nie jest t1 bo grając w kalani mozesz nie mieć jak wystawić postaci z prowincji a jednak o siły prowincji jest bardzo wrażliwe na retrybucje, na swarmy
Walec

MasaYa

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • Exp MarcOs ? KamiKadze
« Odpowiedź #62 dnia: 2013-08-20, 11:55 »
Nie czemu, standardowo sypie 4 holdingi w pierwszej. Jak mam renewal to jedzie w drugiej. Inaczej pomyka w trzeciej :)
t1-kasa
t2- chłopek
t3- chłopek
t4- 2x chłopek

Tylko że renewal nie działa w drugiej ;P
Mantis Clan ? KamiKadze ? Samurai ? Naga ? Fudo ? Exp MarcOs

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #63 dnia: 2013-08-20, 12:09 »
tylko ze mumuku nie jest grany wa zadnym T1 deku wiec jeżeli faceless nie trafi tego w pierwszych 2 max 3 rundach to już nie ma sie czego bać

Oni na fotm raczej jest T1 :P i tam mumuku w 3 sztukach zawsze i wszędzie. bo wychodzi w drugiej kolejce, a czasem jedzie w drugiej kolejce :D

opisz mi cudny mechanizm ataku mumokiem w turze 2 (mnie przychodzi do glowy z wystawieniem leszcza za 2 w t1 i perly w t2 do ew.wyjecia mumoka z discarda...a to b.slaba wersja jest :/)

no tak ale nikt chyba nie złozyłe decka na FoTM blitzowego bo zarówno phoenix i KL nie mają z nim szans ( przynajmniej lizwizadds) tak myśle czy FoTM poradził by sobie z facelessem chyba tak za duzo postaci za szybko
moznaby powalczyc, jak wypuszczasz 2 kłody F 10+ do tego opcje na elite i ancient feud to rozpizdza obrone przez sile prowincji
choc np JEK honor jakim gra Jar leje taka wersje FotM mocno (mam bilans 2/10 :/)

żeby wypiąć 4 holdingi musi ci podejśc dobrze jak by nie bylo masz tylko polowe holdingów w deku wiec jest szansa ze nie bedziesz miał 4 holdingów tylko 3 po drugie kupowanie typa w 2 ture jest fajne ale przeciwnik moze kupic np 2-3 w turze 2 i np ty go atakujesz w 2 ( jak masz renewala) a on moze cie w 3 oczywiście sa dojazdy itd ale moim zdaniem to nie jest t1 bo grając w kalani mozesz nie mieć jak wystawić postaci z prowincji a jednak o siły prowincji jest bardzo wrażliwe na retrybucje, na swarmy
ja mam 25/42 holdingow.
do tego gram na farmach, jak ujowo podejdzie to wypinam 3 holdingi, ale zdazylo mi sie wypiac i 8.
4 jest standardowym,normalnym podejsciem.
wiekszy problem jest z typem w turze 2 (luzacko wystawia sie Raidka i Nijiiro/Nosloca jak ktos go gra)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #64 dnia: 2013-08-20, 12:31 »
Kempy wiem że na pewno grał Tell the tales w 3 sztukach :)

Ale przeciez jest.

---

Jest juz oryginalna decklista:

www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=327&t=104508
Pojebany jest ten deck.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #65 dnia: 2013-08-20, 12:37 »
widziałem bardzo podobny na fenolu na Topie
Walec

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #66 dnia: 2013-08-20, 13:14 »
t1-kasa
t2- chłopek
t3- chłopek
t4- 2x chłopek

No to ładnie mi się zdarzyło kogoś zwałować :D

A propos faceless'a to wydaje sie lepiej działąc na ToP lub DBC, ale mogę się mylić.
Po prostu nie widzę zalety w tym pałacu.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #67 dnia: 2013-08-20, 14:08 »
no ladnie ;D tak tez podejrzewałem :p

natomiast otyle lepiej że teoretycznie zaczynasz z wieksza liczba deków :)

Walec

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #68 dnia: 2013-08-20, 14:37 »
t1-kasa
t2- chłopek
t3- chłopek
t4- 2x chłopek

No to ładnie mi się zdarzyło kogoś zwałować :D

A propos faceless'a to wydaje sie lepiej działąc na ToP lub DBC, ale mogę się mylić.
Po prostu nie widzę zalety w tym pałacu.

Praktycznie zawsze zaczynasz, masz wiecej chajsu na Charity i inne takie, mozesz wystawic niedotykalska Suikihime z honorem i jeszcze jeden dodatkowy przemial karty z IF. Malo?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #69 dnia: 2013-08-20, 14:47 »
niby tak kempy ale zato dragon i fenol zapewniaja lepsza obronę pozatym jak nie zaczynasz charity jest jeszcze lepsze :P ( testowałem )
Walec

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #70 dnia: 2013-08-20, 15:20 »
No ja złozyłem jakieś 2 tygodnie temu facelessa, i myślałem nad Jekxp, ale koniec końców złożyłem na Kyuden kitsune co kolejkę 1FH i obrona przed dojazdami :D
Działało bardzo fajnie:) baa nadal działa:)

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 2013-08-20, 16:52 »
Każdy domek ma jakieś zalety. Imperial jest fajny głównie dlatego, że zaczyna prawie zawsze no i 8 startowego jest dobre, ja grałem na DBC i czasami brakło tych 2-3 oczek żeby skończyć grę turę wcześniej (nie żeby to miało jakieś znaczenie jeśli zadna prowincja nie pada w ciagu gry).
Sukihime z honorem też daje rade.

Charity na pierwszej rece w momencie kiedy przeciwnik zaczyna jest rzeczywiscie bardzo fajne, ale zdarza się to na tyle sporadycznie, że mozna to traktowac jako miły dodatek raczej niz jako powod dla ktorego dobrze jest nie zaczynac.

Argumentem za DBC jes zasada, ktora daje jakas obrone a i czesto zdarzalo sie ze przeciwnik nie mial jak do ataku pojechac i honor wpadl, ale przede wszystkim jest celestial ktory pozwala ringa wstawic. Problem w tym, że teraz jest więcej świetnych celestiali i ten smoczy celestial moze juz nie byc taki fajny do grania.

Podsumowujac domek imperialowy jest dobrym wyborem moim zdaniem, jedyny powazny minus jaki widze to brak mozliwosci grania klanowego holdingu do dociagania kart, ale z tego co widziałem dociąg nie był problemem, bo mało kart trzeba było zrzucać.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #72 dnia: 2013-08-21, 00:45 »
A dlaczego na drugą postać został wybrany akurat Kazuo? Chi, PH i akcja w porządku, ale:
To są dwie karty dla przeciwnika (overconfident).

Hakuseki ma taki sam koszt, PH i Chi, choć sporo wyższe wymagania (10 do 6HR). Jednak skoro postać wystawia się minimum w 4. turze to zakładam, że wymagania się spełni i tak.
Dwie Battle Maidenki (Ji-Yun i Mai) mają oczko mniej Chi, niższe wymagania.
Doji Dainagon exp da punkt honoru mniej i tylko 4 Chi, za to jest tańsza i jeszcze weźmie favor przed wysadzeniem się z Besieged.
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #73 dnia: 2013-08-21, 08:29 »
Kazuo daje najwięcej bonusów, 4 FH i 3 karty do ustawienia na koniec tury, może być kluczowe.
hakuseki oprócz honoru nic nie daje.
Dainagon wystawiony w openie weźmie owszem kartę, ale podmieni ją w kolejnej kolejce w bitwie za to nie zadziała.
To samo w BMkami, sa bezużyteczne do tej talii. Kazuo daje najwięcej korzyści :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #74 dnia: 2013-08-30, 09:47 »
Na forum AEG wszystkie decklisty z Top 8 na Gencon.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #75 dnia: 2013-08-30, 11:05 »
nie spodziewalbym sie tego craba (i wogole tylu zerkow) tak wysoko.
w hameryce sie jednak gra zupelnie inaczej....tak bardziej pacyfistycznie
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #76 dnia: 2013-08-30, 11:16 »
podobny crab przecież wygrał barcelone to jest stabilny i silny deck a większość klanów nie ma jak sobie z nimi poradzić
Walec

Matsushiro

• temptation Personality
« Odpowiedź #77 dnia: 2013-08-30, 11:57 »
To prawda testowaliśmy w Wawie tego berserka i daje porządnie radę. Choć wolałbym zobaczyć Swarm na scoutach lub Yasuki dishonor :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #78 dnia: 2013-08-30, 12:06 »
podobny crab przecież wygrał barcelone to jest stabilny i silny deck a większość klanów nie ma jak sobie z nimi poradzić
zwykle blitze sa ok(jezeli sie stabilnie wysypuja), a zwlaszcza na duzych pacynkach (kiedy RA tez odpadaja).
wydawaloby sie ze chi kill ich usypia ale faktycznie- chlopaki maja w wiekszosci 2C wiec nie lapali sie na 50% akcji ;)  /tutaj po GoC bedzie gorzej/

To prawda testowaliśmy w Wawie tego berserka i daje porządnie radę. Choć wolałbym zobaczyć Swarm na scoutach lub Yasuki dishonor :)
scouci przez cala edycje maja problem, nie sadze zeby pod koniec edycji bylo im jakos lepiej.
podobnie rzecz sie ma z dyshonorem- z jednej strony ltd/open kill wyluskuje istotne postacie z drugiej- gra jest szybka i czesto zanim yasuki wystawia swoj kramik to juz jest w zasadzie pozamiatane.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #79 dnia: 2013-08-30, 12:24 »
Dyshonor po GoC będzie mógł śmigać, masz tyle taniego gówna :D
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique