Autor Wątek: Warhammer: Invasion LCG - zgon  (Przeczytany 630 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Warhammer: Invasion LCG - zgon
« dnia: 2013-11-27, 19:39 »
http://www.fantasyflightgames.com/edge_news.asp?eidn=4517

Ot tak, atak z zaskoczenia. FFG zamyka linię WH:I LCG. To chyba pierwsze w historii skasowane LCG? Albo raczej DCG (Dead Card Game).

PS. I tak akurat się złożyło, że w 'przeddzień' wyjścia IvE. ;)
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Odp: Warhammer: Invasion LCG - zgon
« Odpowiedź #1 dnia: 2013-11-27, 20:14 »
Właściwie nie była to zła gra w założeniach. Grało się nawet przyjemnie. Największą bolączką było to że gra słyszała kiedyś o balansie, ale uznała że to dla leszczy i tego nie będzie miała.
Trochę mi nawet szkoda mojej DE + orki kontroli.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #2 dnia: 2013-11-27, 20:22 »
U mnie WH:I nie zaskoczył. Rozegrałem, dwie lub trzy gry na Core Set i stwierdzilem, że to nie dla mnie. Fascynujące w tej historii jest to, że wydaje się dodatek i ogłasza jednocześnie koniec gry. Bogowie markietinga!

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2013-11-27, 20:30 »
No, ba! Wartość kolekcjonerska przebija sufit.
Ostatni taki dodatek! Kupujcie, kupujcie, bo więcej nie będzie.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 2013-11-27, 23:44 »
Wieści o zakończeniu produkcji Inwazji krążyły już od jakiegoś czasu. Teraz objawy podobne do schyłku WHI obserwuję w LOTR LCG - ciekawe, czy Voice of Isengard będzie miał taki sam komunikat jak Hidden Kingdoms.
I nie przesadzajmy z tym zgonem, akurat w przypadku LCG chłopaki mogą teraz przez parę lat re-printować to samo w kółko i nadal nieźle z tego żyć. GoT też w miarę niedawno "zaczął" wychodzić od nowa :)
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

vonSchabov

• Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #5 dnia: 2013-11-28, 00:19 »
U mnie WH:I nie zaskoczył. Rozegrałem, dwie lub trzy gry na Core Set i stwierdzilem, że to nie dla mnie. Fascynujące w tej historii jest to, że wydaje się dodatek i ogłasza jednocześnie koniec gry. Bogowie markietinga!

Ej no tak jest przynajmniej uczciwie wobec graczy. Lepiej by było jakby miesiąc albo 2 po tym jak wszyscy się okupili nowym dodatkiem ogłosili że sorry ale jednak więcej nie będzie?

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2013-11-28, 07:57 »
Wieści o zakończeniu produkcji Inwazji krążyły już od jakiegoś czasu. Teraz objawy podobne do schyłku WHI obserwuję w LOTR LCG - ciekawe, czy Voice of Isengard będzie miał taki sam komunikat jak Hidden Kingdoms.
I nie przesadzajmy z tym zgonem, akurat w przypadku LCG chłopaki mogą teraz przez parę lat re-printować to samo w kółko i nadal nieźle z tego żyć. GoT też w miarę niedawno "zaczął" wychodzić od nowa :)
LCG/CCG to nie brydz czy poker.
jak nie pojawia sie powiew swiezosci to wkracza znudzenie.
chyba jedynym wyjatkiem jest Wąpierz, przez wydawce zakopany i posypany wapnem a gracze ciagle graja
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #7 dnia: 2013-11-28, 12:50 »
LCG/CCG to nie brydz czy poker.
jak nie pojawia sie powiew swiezosci to wkracza znudzenie.
chyba jedynym wyjatkiem jest Wąpierz, przez wydawce zakopany i posypany wapnem a gracze ciagle graja

Nie tylko. Jesli dobrze kojarze, to po wielu zawirowaniach udalo sie oficjalnie przygotowac i przetestowac dodatek, ktory bedzie sprzedawany w formie 'druk na zadanie'. Stad vtes poraz kolejny uniknal smierci ostatecznej. :)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2013-11-28, 13:13 »
LCG w przeciwieństwie do CCG nie cierpi na klątwę "nie wiem co mam w boosterze, to nie kupię bo to crap". Chcesz grać Elfami, bierzesz Ulthuan, Legendy albo Ukryte Królestwa do niego jedną paczkę ze stolic i masz. Jak cię wciągnie, możesz sobie kompletować dalej. Jak nie - olewasz sprawę. WHI jeszcze długo pożyje.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #9 dnia: 2013-11-28, 13:43 »
Sranie w banie. Jestem pewien ze do roku scena turniejowa w Polszy skurczy sie conajmniej o 80%. Wiekszosc przeskoczy na WH40K LCG. Zostana jakies niedobitki organizujace Mistrzostwa Galaktyki w Opocznie czy gdzies tam.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2013-11-28, 14:16 »
WH40K LCG ? Coś przegapiłem?

Jakoś ostatnio dodatki nie wychodziły i scena się nie kurczyła.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #11 dnia: 2013-11-28, 14:26 »
WH40K LCG ? Coś przegapiłem?

Tak slyszalem.

Jakoś ostatnio dodatki nie wychodziły i scena się nie kurczyła.

Bo nie bylo sygnalu 'to juz naprawde koniec, nie bedzie nowych kart'.

Tak z czystej ciekawosci, wskoczylem na forum WoW. W dwa miesiace od zamkniecia gry polskie forum, mimo szumnych zapowiedzi o turniejach etc, umarlo zupelnie. Jedyny aktywny dzial to handel

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2013-11-28, 14:47 »
To wskocz na forumy WHI za kwartał od teraz i porównamy :)

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #13 dnia: 2013-11-28, 15:12 »
@Sejmitar
+1

FFG zapowiedziało dalsze dodruki dodatków czyli WHI wchodzi z gry turniejowej na tryb tylko domowy. I sobie będzie tak funkcjonować (w założeniu FFG)

Trochę siedziałem w tym i na forum whi - tak szybko nie zrezygnują. Skurczą się tylko trochę ale działać będą. Ciekawym tylko co na to Galakta :)

Co do WH40K to już w zeszłym roku przebąkiwali coś że prace trwają. Biorąc pod uwagę ich nowsze produkty (ANR i SW) to robią postęp jeśli chodzi o mechanikę itp itd, więc można się spodziewać czegoś naprawdę ciekawego.
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #14 dnia: 2013-11-28, 15:37 »
Co do WoW-a gadalem z Gnmishem ostatnim oficjalnym Mistrzem Europy i Polski w WoW-a i mowi, ze mial jechac na mistrzostwa swiata do stanow, ale zrezygnowal bo scena totalnie umarla i Ci co mieli grac to wiekszosc gra w Hearthstona bo na tym robia najwiekszy hajs, podobno najwieksze gwiazdy robia na streamie porownywalne dochody do najlepszych streamerow stracrafta i do dobrych streamerow z lola.
Imo podobno procent zarobkow dzieki przeskoczeniu z WoW-a na HS skoczyl im niemilosiernie, a znaczna czesc grala w ta gre dla kasy:) Ciekawe jak dlugo utrzyma sie hype;) W koncu granie na kompie to co innego niz z znajomymi a chcac zarabiac to i tak long run najlepszy jest poker:)
EDIT:
Tak mi sie nasunelo, zastanawiam sie na ile wplyw na ciaglosc gry(to ze graja w nia gracze) ma wplyw fakt ze nie zostaja wydawane karty (z gry wycofal sie dystrybutor) a na ile wplyw ma to czy jest o co grac (czy sa organizowane turnieje itp).
Imo stawialbym bardziej na drugie.
Poker jest bodaj najnudniejsza gra swiata, jesli nie grasz na pieniadze, tymczasem stawka sprawia ze gra nabiera rumiencow i ze jej charakter zmienia sie o 180 stopni.
Mimo ze karty to hobby, to w wiekszosci przypadkow ludzie graja w hobby czy to poker, szachy, brydz sportowy, wow, l5r, wstaw cokolwiek zeby odniesc jakas gloryfikacje czytaj kasa, puchar, szacunek na dzielni, bycie lepszym, wstaw cokolwiek.
Jesli wycofuje sie dystrybutor to brak kart to jest jedna rzecz, druga rzecz jest kwestia taka ze nie ma o co grac.
Jesli zdarza sie ogarniete srodowisko, ktore same sie zorganizuje to gra zyje bez pomocy dystrybutora, na co zreszta sa przyklady. Do tego trzeba kilku charyzmatycznych i zapalonych jednostek, jak ich nie ma to nawet najwieksi zapalency, kolekcjonerzy,milosnicy klimatu wymiekaja bo albo im sie nudzi albo innym sie nudzi i nie ma z kim zagrac;)
Co za wywod, zmienie zawod chyba na filozofa;) Sorry za wall of text;p

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!