Autor Wątek: Rae Sensei  (Przeczytany 10576 razy)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
Odp: Rae Sensei
« Odpowiedź #40 dnia: 2013-12-23, 00:19 »
Trochę mi smutno, jak się okazuje, że 22-25 kart w fate to spelle. Nawet jeśli działa.
I zwykle tak będzie, bo to feniks. Pokombinować z followerami czy klamkami się nie da. Ale to chyba problem do tematu z domkiem.

A Ty nie pomyliłeś czasem klanów?  ;D
Zaraz Scorpiony zaczną narzekać na dyshonor, a Dragony na Ringi  :o
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #41 dnia: 2013-12-23, 00:46 »
Trochę mi smutno, jak się okazuje, że 22-25 kart w fate to spelle. Nawet jeśli działa.
I zwykle tak będzie, bo to feniks. Pokombinować z followerami czy klamkami się nie da. Ale to chyba problem do tematu z domkiem.

A Ty nie pomyliłeś czasem klanów?  ;D
Zaraz Scorpiony zaczną narzekać na dyshonor, a Dragony na Ringi  :o
Ja tam biegłem za Agashami, a mam ich sztuk jeden.
Ale to tam kiedyś.
Idzie mi tu o to, że w sumie kombinować się nie da za bardzo, bo kiwnięcie dla domku będzie bezużyteczne. Musi być przyzwoita ilość spelli i koniec. Nie mogę mieć za dużo followerów, za dużo klamek, jakichś ciekawych niekiho strategii.
Skorpion może sobie złożyć courtierowy dyshonor, może się pojawi militarny dyshonor, jakąś militarkę (z wykorzystaniem followerów, klamek, z samymi strategiami) i tak dalej.
Dragon też może wybierać. Owszem, kensaie grają weaponami, ale 25 sztuk? U Tamori też chyba ponad 20 spelli nie wejdzie. Można coś na followerach zrobić, mnichów z takimi i siakimi akcjami.

A u Feniksa jest nudno: shugsy, spelle i coś jeszcze.
Bo inaczej mam blankowy domek. A gdzie indziej?
U skorpów uniwersalny domek, wszędzie działa
Dragon: Też, można sobie pod przeciwnika i talię krążek wstawić.
Miało być: nie ma wayów, każdy dostaje klocki i sobie składa.
A u Feniksa jest trochę jak z "dokończ rysunek, domalowując co mikołaj trzyma w ręce"
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2013-12-23, 01:03 »
Przeginasz. Złożyłem deck z maksymalną liczbą spelli, bo taki miałem kaprys (i podobają mi się te dziesięciokartowe choinki w domu ^^), ale to jest zdecydowanie, aż za dużo czarów. Żeby twierdza ładnie działała wystarczy ~15 spelli/kihosów - reszta do wyboru do koloru. Jak grasz takie bazylion czarów jak ja to się czasem zdarzy, że patrzysz na trzy spelle z góry, a dwa masz na ręku... i co tu zrobić? Nie wspominając już o uber-mega skracaniu decka czyli graniu na Banishach (jeszcze nie testowałem), które można wyciągać z twierdzy, a potem z nich wyciągać cokolwiek.

To, co jest najlepsze w tym domku to, że skraca decka i przy okazji mówi Ci, co idzie... a już sama wiedza, że nachodzi mi z końcem tury Back to the Front czy Exotic Farmlands jest pieruńsko przydatna. Pograsz - docenisz.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #43 dnia: 2013-12-23, 01:10 »
Właśnie miałem powiedzieć, że jeśli akcja domku działa ze spellami/kiho tylko to nie znaczy zaraz, że trzeba całą talię robić tylko na tym. Jak dla mnie domek jest fajną opcją, bo przy dużej ilości czarów jaką pewnie i tak byś chciał mieć w taliach na shugenja, dobrze jest czasem móc się przewinąć, żeby wywalić zbędne duplikaty z ręki i ogólnie przyspieszyć flow (jak złota braknie np). Jest to jeszcze lepsze w taliach kombinowanych (pod co też jest sensei), gdzie będziesz miał mniej spelli i kiho na rzecz akcji pod samurajów/yojimbo. Wtedy dobrze jest mieć możliwość dokopania się szybciej do tych mniej licznych spelli.

Chord też dobrze prawi, że możliwość podejrzenia 3 kart z góry talii sama w sobie jest dużym bonusem. Jeszcze jak masz Inuyamę w stole to już całkiem kosmos się robi.

Zwróć też uwagę, że w zdecydowanej większości matchupów nie będziesz szedł drugi, więc raczej traktuj zdolność domku jako przemiał, nie draw.

Zresztą to i tak tylko na początek. Później może dojdzie sensei jak u kraba, który Ci zmienia działanie domku. Na starcie edycji i tak jest zbyt mało innych typów postaci do fenola, żeby składać deck bez shugenja więc nie ma co płakać.
Time is precious. Waste it wisely.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #44 dnia: 2013-12-23, 01:22 »
To, co jest najlepsze w tym domku to, że skraca decka i przy okazji mówi Ci, co idzie... a już sama wiedza, że nachodzi mi z końcem tury Back to the Front czy Exotic Farmlands jest pieruńsko przydatna. Pograsz - docenisz.

W punkt! 100% na 100%.
Brawa, owacje, kwiaty, kurtyna.

(idę spać, dzwońcie jak będą Dragony)
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #45 dnia: 2013-12-23, 01:44 »
(idę spać, dzwońcie jak będą Dragony)
Daj numer xD
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #46 dnia: 2013-12-23, 03:57 »
Jeszcze nie ma.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

elendil

• Personality
  • suffer not the witch to live!
« Odpowiedź #47 dnia: 2014-01-03, 19:12 »
Feniksy pamiętają już wciskanie synergii przez AEG. Jak to się skończyło to przypominać chyba nie muszę...
Phoenix Clan Rocker * Grouser * Beerspeaker * Coca-Kolat
"I was Born To Ride" - Isawa Tsuke

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #48 dnia: 2014-01-03, 19:17 »
Feniksy pamiętają już wciskanie synergii przez AEG. Jak to się skończyło to przypominać chyba nie muszę...

O ten się obudził ;)
Zagraj, potem komentuj ;)
Wbrew pozorom nie wygląda to źle.

(mówię poważnie, drukuj "Kolat Edycję" i wpadaj we środę na partyjkę)
Hitomi Monroouke

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #49 dnia: 2014-01-03, 21:58 »
Elendil, nie marudzimy. Sant gra na senseju i działa to nadzwyczaj dobrze (o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy)
Squeek

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2014-01-04, 01:38 »
Elendil, nie marudzimy. Sant gra na senseju i działa to nadzwyczaj dobrze (o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy)
Podpisuję się obiema ręcoma. Z pokazanymi w środę Shibasami i, przede wszystkim, Servitors of Stone, deck działa naprawdę dobrze.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2014-01-04, 08:32 »
Nadal nie jestem do końca przekonany. Jasne będą gry kiedy wszystko się zgra i będzie deck śmigał bo są powtarzalne akcje, ale za dużo jest rzeczy które może nie siąść.
W większości decków jedyne co może nie siąść to gold. Tu jak siądą ci sami samuraje to jakbyś grał bez ręki. Jak siądą same shugenje to nie masz czym jeździć bo za mało F. No i oczywiście tak samo jak w każdym innym decku może nie siąść gold.

Jak to mówią Curse of too many moving parts.

Nie znaczy to, że nie spróbuje tego złożyć i niewykluczone że będę tym grać (bo pedałowanie na honor jakoś ostatnio nie dla mnie a shugenja military też nie wygląda).

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #52 dnia: 2014-01-04, 09:31 »
Podpisuję się obiema ręcoma. Z pokazanymi w środę Shibasami i, przede wszystkim, Servitors of Stone, deck działa naprawdę dobrze.

Ta jasne, uważajcie bo przekonamy elendila by nie narzekał. Chyba jak mu klawiaturę zabierzemy ;)

W większości decków jedyne co może nie siąść to gold. Tu jak siądą ci sami samuraje to jakbyś grał bez ręki. Jak siądą same shugenje to nie masz czym jeździć bo za mało F. No i oczywiście tak samo jak w każdym innym decku może nie siąść gold.

Nie wiem stary z jakimi deckami Ty grasz, ale w tych które ja widziałem wiele rzeczy może nie siąść.
A tych "moving parts" jest wcale nie mniej niż w wróżko/samurai decku Phoenixa.
(pomijam kwestię prostego, szybkiego wpierdolu jaki składa się na na Lionie)
Hitomi Monroouke

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2014-01-04, 10:53 »

Nie wiem stary z jakimi deckami Ty grasz, ale w tych które ja widziałem wiele rzeczy może nie siąść.
A tych "moving parts" jest wcale nie mniej niż w wróżko/samurai decku Phoenixa.
(pomijam kwestię prostego, szybkiego wpierdolu jaki składa się na na Lionie)

Głównie mam na myśli kraba który jedyne co potrzebuje to wystawiać postacie i jeździć. Podobnie będzie miał Lion i Spider swarmowy.

Poza tym jaki klan będzie miał w fate 25+ kart które działają tylko z połową twoich postaci?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2014-01-04, 11:00 »
Poza tym jaki klan będzie miał w fate 25+ kart które działają tylko z połową twoich postaci?
Ostrożnie z demagogią! To jest 25+ kart, które do działania potrzebują jednej z połowy twoich postaci, a to pewna różnica ^^

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #55 dnia: 2014-01-04, 11:14 »

Shiba Qwal, niegłupi z Ciebie chłopak, ale proszę Ciebie nie wciągaj mnie w gierki.
Nie będę rozpatrywał pojedynczego klanu (czy to Lion, czy Crab), bo nie o to chodzi.
Nie muszę Ci chyba tłumaczyć jak wygląda Kensai bez klamek (jedna na ręku nic nie zmienia) czy duelista bez dueli.
A Ty dostajesz możliwość gry samurajami wspomaganymi zza węgła. Z tym, że nie musisz tak grać.
Ja wiem, że to wstyd jak beret, ale shugasem też możesz pójść do bitwy, nic się nie stanie, możesz mi wierzyć.
Po prostu będziesz grał na tych samych zasadach co inni. Ale... to i tak tylko wtedy gdy nie przyjdzie Ci żaden samurai.
Proszę Cię więc, nie "fliozuj" za bardzo bo nie przystoi tak dzielnemu daimo z rodu Phoenixa.  :D

Hitomi Monroouke

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #56 dnia: 2014-01-04, 11:26 »
Hitomi niestety gadasz bzdury sory
deck moze być fajny ale to co mówi mały moze sie zacinać pamietam to z wielu poprzednich edycji
Duelówka nie musi miec dueli zeby wygrać bo duele pomagają w sposobie wygranej to battle lub ltd akcja jak każda inna
kensale tez bez klamek działają ( napewno w spiderze) i wiekszośc kart w deku nie wymaga od ciebie zeybyś miał weapon
jeżeli nie masz do kogo dołożyc spella to teraz w fenolu masz 60-70 reki bezużytecznych kart w tym jest różnica
Walec

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #57 dnia: 2014-01-04, 11:40 »
Hitomi niestety gadasz bzdury sory

Na przyszłość... za gadane przeze mnie bzdury nie trzeba przepraszać  :P

deck moze być fajny ale to co mówi mały moze sie zacinać pamietam to z wielu poprzednich edycji

Ale ja nie twierdzę, że nie może, twierdzę, że inne decki też mogą się zaciąć równie skutecznie.

Duelówka nie musi miec dueli zeby wygrać bo duele pomagają w sposobie wygranej to battle lub ltd akcja jak każda inna
kensale tez bez klamek działają ( napewno w spiderze) i wiekszośc kart w deku nie wymaga od ciebie zeybyś miał weapon
jeżeli nie masz do kogo dołożyc spella to teraz w fenolu masz 60-70 reki bezużytecznych kart w tym jest różnica

Nie wiem Walcu, jak u Ciebie, ale moja duelówka napędza się duelami, bez nich nie funkcjonuje.
Nawet inne akcje nie zadziałają bo potrzebują gości przemielonych przez duel (najczęściej zdyshonorowanych).
Gra duelingiem bez dueli to nie gra tylko wystawianie kartek do samego końca, duelingu oczywiście.

Jeszcze gorzej jest z kensaiem. Nie wiem jak będzie działał Spiderowy, ale Dragonowy bez klamek nie działa.
Grać akcjami niewymagającymi klamek oczywiście można, ale na zasadzie, nie mam co robić to powykładam kartki.

Nie mówię więc, że Fenol ma lepiej, mówię natomiast, że wcale nie ma gorzej od większości innych decków.
Choć oczywiście może się zaciąć, ale dokładnie na takich samych zasadach jak pozostałe decki. Na śmierć   :)
Hitomi Monroouke

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #58 dnia: 2014-01-04, 14:02 »
Hitomi, kiedy ty zacząłeś grać? Kiedyś talie na duele miały dostęp do całych 4 dueli (1 limited i 1 battle, które zabijają i 2 battle co nie zabijają - w tym jeden na PH) i całkiem nieźle sobie radziły, nawet pomimo faktu, że było dużo kart przeciwko duelom (another time, concede defeat, arrows from the ranks itp.). Duelówka może wygrywać bez dueli, bo one z regóły są i tak tylko akcjami "bonusowymi", które są mocne ale nie są konieczne do zwycięstwa (kiedyś były ważne bo dawały dużo honoru, kill był bonusem). Jak masz zbyt dużo dueli to też nie jest dobrze, bo dochodzisz do sytuacji, w której zrzucasz duele w focusach (not cool).

Ja naprawdę nie widzę problemu we wkładaniu dużej ilości fajnych akcji battlowych do duelówek/kensaiów i traktowania dueli/weaponów jedynie jako mechaniki wspomagającej, nie podstawy talii.
Time is precious. Waste it wisely.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #59 dnia: 2014-01-04, 14:17 »
Hitomi, kiedy ty zacząłeś grać?

A co to ma do rzeczy? Dla Twojej informacji tuż przed/po Obsydian Edition.
(to w każdym razie pierwsze bustery/startery jakie kupiłem na początku mojej gry)

Kiedyś talie na duele miały dostęp do całych 4 dueli (1 limited i 1 battle, które zabijają i 2 battle co nie zabijają - w tym jeden na PH) i całkiem nieźle sobie radziły..

I czego to dowodzi? Bo moim zdaniem tylko tego, że kiedyś budowało się inne decki.
Czy sobie radziły? Nie wiem, zależy od środowiska. Jak dla mnie średnio sobie radziły (choć bardzo lubiłem nimi grać).

Duelówka może wygrywać bez dueli, bo one z regóły są i tak tylko akcjami "bonusowymi", które są mocne ale nie są konieczne do zwycięstwa (kiedyś były ważne bo dawały dużo honoru, kill był bonusem).

Być może masz rację, życzę też powodzenia w składaniu duelówki bez dueli. Daj znać jak idzie.

Jak masz zbyt dużo dueli to też nie jest dobrze, bo dochodzisz do sytuacji, w której zrzucasz duele w focusach (not cool).

A to czemu, jaki z tym jest problem bo nie zauważyłem?

Ja naprawdę nie widzę problemu we wkładaniu dużej ilości fajnych akcji battlowych do duelówek/kensaiów i traktowania dueli/weaponów jedynie jako mechaniki wspomagającej, nie podstawy talii.

Jak już napisałem gratuluję. Mamy widać inne koncepcje deków.
Ja składam duelówkę z duelami a kensaia z klamkami. Ot takie zboczenie.
Zastanawiam się jednak, czemu piszesz do mnie, bo ja nie narzekam na to, że czasem się zatnie, stwierdzam fakt, że tak jest.
Napisz do Shiba Qwala aby idąc Twoim tokiem myślenia zaniechał wrzucania spelli w ten sposób uwolni się od problemu, który opisał ;)
Hitomi Monroouke