Autor Wątek: Hidden Dagger  (Przeczytany 2687 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Hidden Dagger
« dnia: 2014-07-15, 00:11 »
Hidden Dagger (Reddit)
Item - UNCOMMON - 96

Force: +2
Chi: +1
Gold Cost: 3

Ninja • One-Handed • Weapon

After this Item enters play, lose 1 Honor.
Ninja Interrupt, : After each time your action targets an enemy Follower or Personality, give it -2F until after the action resolves.

Focus Value: 1

"Ninja!" Isas hissed. "I'm not," said Makubetsu, "but I think my dagger is. Never fear; you both are in the custody of an Emerald Magistrate now."

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Hidden Dagger
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-08-04, 00:10 »
Oczywiście, że Makubetsu to nie ninja.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-08-04, 00:34 »
Super item do strzelaczy i fearowaczy: od teraz kazdy Fear/RA/MA +2 :) Nice

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-08-04, 00:56 »
Czy ten interrupt jest tak napisany, że po odpaleniu działa do końca tury (after each time i nie ma odniesienia do akcji którą interruptuje)?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-08-04, 01:14 »
Szybki rzut oka na interrupty stwierdził, że są pisane przeróżnie. Raz akcja którą "przerywasz" jest nazywana "the action", czasem jest "an action", a czasem odwołuje się tylko do efektów. W tym wordingowym bajzlu AEG przyjął, zdaje się, rozsądne rozwiązanie: "Jeśli bezpośrednio nie stwierdzono inaczej to słowo action zawsze odnosi się tylko to konkretnej akcji którą interruptujesz".
Tego bym się trzymał. Estetycznie i kompozycyjnie mnie trochę razi, ale próba dbania o estetykę pisania interruptów to jak malowanie ławeczek na tonącym okręcie.

edit.
Choć na drugi rzut oka tu jest jednak jakaś prawidłowość. "The action" jest używane, gdy nie ma warunków wejścia efektu (choć mogą być zarunki odpalenia interrupta jak "If the action is battle action...", bo if warunkuje użycie akcji), z kolei "an action" albo z zaimkiem jak tutaj "your action", występuje, gdy mamy "Negate an action from a Fate card with the same Focus Value..." albo już w ogóle akcja jest wymieniona z nazwy "After you Recruit...". Tak czy inaczej kiedykolwiek tekst interrupta wspomina o jakiejś "akcji" to z założenia jest to akcja interruptowana... musi być to precyzyjnie wyszczególnione by było inaczej - na przykład "After each time this turn any of your actions targets an enemy Follower or Personality, give it -2F until after the action resolves."
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-08-04, 10:03 »
świetny nożyk, przyda się.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-08-04, 13:37 »
bardzo fajna kosa.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-08-04, 21:14 »
Hmmm Searing Siege? Zadziała z każdym rangedem?  8)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-08-04, 22:30 »
Nope.
"Jeśli bezpośrednio nie stwierdzono inaczej to słowo action zawsze odnosi się tylko to konkretnej akcji którą interruptujesz".
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-08-04, 22:55 »
To z rulebooka ? To poczekam tydzień i znowu się spytam :)

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-08-04, 23:51 »
Nope.
"Jeśli bezpośrednio nie stwierdzono inaczej to słowo action zawsze odnosi się tylko to konkretnej akcji którą interruptujesz".
Na karcie pisze "after each time" co dla mnie znaczy "za kazdym razem", oczywiscie chodzi o ta konkretna akje , czyli przy akcjach repetable dzialaloby przy kazdym odpaleniu.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-08-05, 00:10 »
Nope.
Na karcie pisze "after each time" co dla mnie znaczy "za kazdym razem", oczywiscie chodzi o ta konkretna akje , czyli przy akcjach repetable dzialaloby przy kazdym odpaleniu.
Tu jest to po to, żeby jak akcja targetuje kilku enemy followerów albo personalek, żeby uwzględniło wszystkich.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-08-05, 08:29 »
Nope.

Akcje nie są reabetable - abilitki są. Akcja to Limited, Open, Battle, Interrupt lub Dynasty - każde użycie abilitki z desygnatorem reapetable jest osobną akcją. Each time jest tutaj, jak mówi Tensei na ablilitki (na razie żadnej takiej sobie nie przypominam, ale mogą je wydać lub zwyczajnie nie pamiętam): "Ranged 3, if it destroyed the target Fear 2."

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-08-05, 09:46 »
A Champion's Strike?

Aha, tylko przy takim napisaniu Ninja Daggera jakie jest (after each time action targets) to nie wiem, czy ten minus do czegokolwiek się nada prze ACS, Ra, MA i FA... Bo zaraz RJ może stwierdzić, że odejmowanie force następuje po resolvie :) Niechktoś ich stroluje o to na rulezowym forum...

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-08-05, 16:00 »
Aha, tylko przy takim napisaniu Ninja Daggera jakie jest (after each time action targets) to nie wiem, czy ten minus do czegokolwiek się nada prze ACS, Ra, MA i FA... Bo zaraz RJ może stwierdzić, że odejmowanie force następuje po resolvie :) Niechktoś ich stroluje o to na rulezowym forum...

comprehensive rules, strona 26, kolumna prawa, akapit przedostatni.
:P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-08-05, 17:05 »
To z comprehensive ? To poczekam tydzień i znowu się spytam :)