Autor Wątek: Shibata Sensei  (Przeczytany 2623 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Shibata Sensei
« dnia: 2014-07-16, 00:19 »
Shibata Sensei (Dojo of Lies)
Sensei - PREMIUM - 5

Province Strength: +0
Gold Production: +0
Starting Family Honor: +0

Scorpion Clan

Recruiting Personalities has a minimum Gold Cost of 5 for you. You may bow your target unbowed Courtier instead of discarding Imperial Favor for Favor Actions.

"Know the secrets of the land and you shall prosper."

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Shibata Sensei
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-07-16, 01:15 »
Ot, taka ploteczka, jaką można usłyszeć nad sake podczas wizyty w naszym przybytku. Nikt jej nigdzie nie powtórzy, w żadnym innym miejscu poza tym wątkiem, aż do czasu oficjalnego potwierdzenia.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Shibata Sensei
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-07-31, 14:22 »
Shibata Sensei (Dojo of Lies)
Sensei - PREMIUM - 5

Province Strength: +0
Gold Production: +0
Family Honor: +0

Scorpion Clan

Recruiting Personalities has a minimum Gold Cost of 5 for you. You may bow your target unbowed Courtier instead of discarding the Imperial Favor for Favor actions.

"Know the secrets of the land and you shall prosper."

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-07-31, 14:54 »
Hmmm...z tego, co widzę, restrykcja na senseju trafia w 2 skorpowe postaci (Kurumi i tę ninję). Z drugiej strony jest cycle i odsyłanie  za bow. Wydaje mi się, że ten sensej jest dość spoko i nie będzie zbytnio przeszkadzał, a może pomóc.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-07-31, 14:57 »
sensei do oświecenia
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-07-31, 16:13 »
ale kupa, gram krabem nie ma uja we wsi
Shoju na prezydenta! :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-07-31, 16:55 »
Hmmm...z tego, co widzę, restrykcja na senseju trafia w 2 skorpowe postaci (Kurumi i tę ninję). Z drugiej strony jest cycle i odsyłanie  za bow. Wydaje mi się, że ten sensej jest dość spoko i nie będzie zbytnio przeszkadzał, a może pomóc.
A mnie sie wydaje kupa.
Courtierzy by dzialac musza byc tani , a w scorpie w turze 2 trzeba zwykle kupowac postac. Plynnosc masz dopiero przy 5/4 w pierwszej turze

Scorp przy yasukich to jakas druga liga
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-07-31, 17:21 »
Jakiś koszmar...
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-07-31, 20:09 »
Pojebany sensei, żadnych drawbacków, same zyski. Zerratować skur... AEGa.

edit.
Tyle tytułem dowcipu. A teraz poważny hejt.

Czy mogę kiwnąć courtiera w domu, by odesłać wroga rulebookowym Favorem (zakładając naturalnie, że mam prezencję - to nie ulega wątpliwości)?

Wiecie jak brzmi odpowiedź w świetle tego, co wiem o rulesach (a wiem kufa sporo)?

Ni ch#ja nie wiadomo. Bo karta jest napisana tak, że nie da się stwierdzić czy jest osobnym efektem opłacającym favor akcję czy raczej modyfikuje tekst favor akcji dodając tam "albo kiwnij prostego courtiera". Sprowadzając to do ulubionej sytuacji BR, "niech chłopaki z rules teamu rzucą sobie monetą".
#gooddesign #simplerules
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-08-01, 00:31 »
Tyle tytułem dowcipu. A teraz poważny hejt.

Czy mogę kiwnąć courtiera w domu, by odesłać wroga rulebookowym Favorem (zakładając naturalnie, że mam prezencję - to nie ulega wątpliwości)?

Wiecie jak brzmi odpowiedź w świetle tego, co wiem o rulesach (a wiem kufa sporo)?

Ni ch#ja nie wiadomo. Bo karta jest napisana tak, że nie da się stwierdzić czy jest osobnym efektem opłacającym favor akcję czy raczej modyfikuje tekst favor akcji dodając tam "albo kiwnij prostego courtiera". Sprowadzając to do ulubionej sytuacji BR, "niech chłopaki z rules teamu rzucą sobie monetą".
#gooddesign #simplerules

Tam jest target. Płacenie Favorem jest częścią akcji, nie kosztem. Favor nie jest akcją Absent. Courtier musi być w bitwie. Działa toto na część good faitha mówiącego o "alterntive way of discarding favor" czy coś.
Tak na moje.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-08-01, 00:39 »
Absent czy jego brak tu nie ma nic do rzeczy ^^ Części RoL o targetowaniu nie idzie obejść żadnym keywordem.

Poza tym możesz mieć rację. Jednak możesz też nie mieć, bo równie dobrze można uznać, że przecież favor akcja nie targetuje twojej postaci - to trait na twierdzy ją targetuje, a traity z RoL nie mają nic wspólnego.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-08-01, 09:23 »
Jesli bym mial byc szczery to gra teraz ma teraz bardziej skomplikowane zasady niz za czasow window i sensei. Doswiadczenie zbierane latami idzie sie.... Do dzis nie ogarniam za bardzo mechaniki nowych reakcji czyt. interruptow i jakos srednio mi sie chce w nia wnikac;)

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-08-01, 11:05 »
Jesli bym mial byc szczery to gra teraz ma teraz bardziej skomplikowane zasady niz za czasow window i sensei. Doswiadczenie zbierane latami idzie sie.... Do dzis nie ogarniam za bardzo mechaniki nowych reakcji czyt. interruptow i jakos srednio mi sie chce w nia wnikac;)

Te interrupty to spier....li malinowo. Reszta też idzie w kierunku klaryfikacji zasad.
Tylko te ostatnie muszą być pisane zaraz po tym jak wyjdą karty. Wtedy wszystko jest jasne. No prawie...  :P
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-08-01, 12:03 »
Absent czy jego brak tu nie ma nic do rzeczy ^^ Części RoL o targetowaniu nie idzie obejść żadnym keywordem.

Sorry, "at any location" formułki brakuje.

z twierdzy lwiej jak targetujesz swojego ludka, to musi być w lokacji. Żur sensej ma wording mówiący o personalce "at home". SHibata takiej formułki nie ma, więc RoL musi być spełniona.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-08-01, 13:13 »
Substitution: “X instead (of Y)” refers to the substitution of an old targeting, effect, choice, cost, or other game element (Y) with a new one (X). The following rules refer to any use of "instead" or "instead of."

If the old Y is prevented or fails before the substitution is applied, the new X doesn't happen.
Czyli w tym momencie nie możesz stargetować swojego gościa w domu, bo nie spełnia to rule of location. Simple

A co do samego senseia to jest fajny. Co turę możesz sobie przewijać kartę za favor za kiwnięcie typka (którym byś w sumie i tak poszedł po favor) move the troops anyone? W bitwie możesz sobie stanąć typkiem, kiwnąć go i odesłać z dupy. Summonsy możesz łatwo grać. Do tego z furisode można kombinować.
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-08-01, 15:26 »
Paku, bronisz tego sensei z przekory?
jak masz courtiera za 2kosztu to cie stac wyslac typa po favor
podraza ci kilka fajnych panienek...w zamian mozesz olac lobby i mielic karty.
normalnie czad i szal cial. jakby cie favor tak krecil mozna wlozyc 1/1(i tak grasz jpi) i za 1 pieniazka masz wstaniecie postaci ktora lobbowala. summonsy bez favora kosztuja 4koku- jak przyszpili da sie obejsc.

troche jakby ci w crabim sensei dali -1gp a nie +1
ale za to mozesz byc klimaciarzem i wystawiac RoA w kazdej grze :)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-08-01, 16:11 »
Może sensei jest zrobiony pod przyszły domek Scorpionowy. Do jego wydania nie widze możliwości żeby zagrał bo podraża dwóch najlepszych courtierów Scorpa: Kurumi/Akage i Takazaki.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 2014-08-01, 19:22 »
Bo to nie jest sensei do dyshonoru na tanim gównie. Ja wiem taki dyshonor jest na tę chwilę najstabilniejszy i najszybszy, ale senseie nie są po to żeby ulepszać działające decki. To ma być jakaś nowa opcja - inna idea talii, no i macie skorpiońską kontrolkę na średnich postaciach, jako alternatywę do masturbo(dys)honoru. Bardzo dobry sensei, bo wprowadza nowy decktype (że grywany to nie wątpię, na ile turniejowy pokarzą playtesty i następny dodatek).

Substitution: “X instead (of Y)” refers to the substitution of an old targeting, effect, choice, cost, or other game element (Y) with a new one (X). The following rules refer to any use of "instead" or "instead of."

If the old Y is prevented or fails before the substitution is applied, the new X doesn't happen.
Czyli w tym momencie nie możesz stargetować swojego gościa w domu, bo nie spełnia to rule of location. Simple
A to skąd się wzięło? Wczoraj dopisali? ^^
Ale jeśli tak mówi rulebook (czy raczej CR) to wszystko jasne... przynajmniej mechanicznie.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #18 dnia: 2014-08-01, 23:06 »

A to skąd się wzięło? Wczoraj dopisali? ^^
Ale jeśli tak mówi rulebook (czy raczej CR) to wszystko jasne... przynajmniej mechanicznie.
W comprehensive rulsach jest.
I to conajmniej od miesiąca bo taką wersję mam na kompie ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique