Autor Wątek: Shadowrun Crossfire  (Przeczytany 953 razy)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Shadowrun Crossfire
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-08-12, 10:20 »
Pitolicie o mechanice kiedy to zawsze była drugorzędna sprawa. Mechanika miała nie przeszkadzać, w miarę pasować do świata (np. D&D i rzucanie cały czas K20 moim zdaniem nie daje poczucia, że moja postać jest coraz bardziej zajebista :D) i tyle.
na dobrej mechanice mozna zrobic dowolny swiat.
system z zajebistym swiatem i zebana mechanika jest lipny. rzucanie dodaje smaczku sesji, czesto podnosi poziom adrenaliny.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-08-12, 10:31 »
na dobrej mechanice mozna zrobic dowolny swiat.
system z zajebistym swiatem i zebana mechanika jest lipny. rzucanie dodaje smaczku sesji, czesto podnosi poziom adrenaliny.
Nie mówię, że mechanika może być zjebana :). Musi być "odpowiednia" i wiadomo, że razem ze światem tworzą całość. Dlatego światy D20 do mnie nie przemawiają. Kiedyś próbowaliśmy Star Warsów na D20 - i delikatnie rzecz ujmując to nie było to.
Z kolei dobra (po paru ulepszeniach) w moim przekonaniu mechanika warhammera nijak nie widzi mi się w takim na przykład shadowrunie :) (jest nawiązanie do tematu :P).

Ale tak już bardziej serio: Jak twórcy karcianki chcą oddać ducha sesji?
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-08-12, 10:35 »
hmmm ale o co właściwie chodzi?
mechanika ED była jedną z najciekawszych i najlepiej oddających klimat. Była to mechanika powolna to fakt, ale spełniała moim zdaniem znakomicie swoje zadanie.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-08-12, 10:54 »
hmmm ale o co właściwie chodzi?
o wymiane doswiadczen eRPGowych.
jako ze bawie sie w w/w od 95' to juz jakies doswiadcenie mam. przelecialem przez chyba wszystkie wersje kostkologii, łącznie z systemami w pelni fabularnymi ("bezkostkowe").
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-08-12, 11:21 »
myślę że to średnie miejsce na przechwalanie się, bo większość graczy L5R, którzy grali w RPG podejrzewam, że ma podobne doświadczenie.

Nie zmienia to faktu, że poza krytykowaniem w stylu:
"(gorzej to wygladalo tylko w earthdownie)"
"dla mnie szit ktorego nie tykalbym nawet dlugim kijem "

Ani razu nie powiedziałeś dlaczego właściwie ta mechanika była tak zjebana :-)
I w sumie o to mi chodzi. Większość osób lubi jakiś tam sposób gry. Jedni nie lubią w ogóle kostek, inni lubią kostki minimalistycznie, a inni lubią mechaniki kostkowe. I tyle.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-08-12, 11:51 »
moim zdaniem zle jest rzucanie duza liczba kostek (np WoD,  SW w wersji opartej na D6), tak samo jak wykonywanie roznych rzutow roznymi rodzajami kostek.
zmniejsza to plynnosc gry, przez co spada "dreszczyk emocji".

zeby byla jasnosc- klimat/swiat earthdowna byl fajny, zwlaszcza ze wchodzil na rynek (w zapowiedzial Magii i Miecza) w czasach kiedy grywalo sie albo w WH albo KC....mniej wiecej w podobnym czasie mozna bylo pograc w CoC.
reszta systemow (gł.AD&D?) byla dostepna pokatnie w drugim obiegu.

ps. Vasq, ale ja nadal aktywnie grywam (1sesja/tydz) i od czasu do czasu testujemy jakies rozne systemiki. Ost.dobrze sie przyjol WH w ostatniej odslonie. troche uproscili kostki - to plus. Podrecznik napisany absolutnie niefluffowo (to duzy minus), ale ze wszyscy w teamie maja dluzsze lub krotsze przygody z WFB to podejscie do klimatu kazdy ma :)

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-08-12, 12:15 »
moim zdaniem zle jest rzucanie duza liczba kostek (np WoD,  SW w wersji opartej na D6), tak samo jak wykonywanie roznych rzutow roznymi rodzajami kostek.
zmniejsza to plynnosc gry, przez co spada "dreszczyk emocji".

myślę, że w tej kategorii: rzucanie dużą liczbą kostek jak lub rzucanie różnymi rodzajami kostek zawarłeś jakieś 80% systemów na rynku
poza tą kategorią znajduje się oczywiście D20 (która ja osobiście jednak uważam za dość nudną mechanikę, gdyż zawsze bardziej przepadałem za heroic) oraz procentowe systemy takie jak WH i Zew Cthulhu.

W każdym razie powtórzę jeszcze raz to samo. Nie każdemu podoba się każda mechanika to fakt, ale nie oznacza to od razu że jest ona zła.
Ja osobiście mam zawsze bzika na punkcie mechaniki. Pewnie dlatego, że gram i w planszówki i w karcianki i przede wszystkim bitewniaki. Jest to bardzo ważna część systemu a jednak nadal uważam, że mechanika Earthdawna była jedną z najciekawszych. Była ona wydaje mi się dość powolna to zgoda, ale oddawała ducha gry. I całe to zwiększanie puli kostek itp. powodowało, że czuło się Heroic. I pewnie dlatego był to system w który graliśmy najdłuższą kampanię (ponad 2 lata).

ps. Vasq, ale ja nadal aktywnie grywam (1sesja/tydz) i od czasu do czasu testujemy jakies rozne systemiki

ja również grywam w miarę regularnie. Co prawda nie co tydzień, ale co 2-3 tyg. Mimo to lubię sobie pooglądać i poczytać o nowych systemach, gdyż zawsze było to dla mnie coś ciekawego.
Aktualnie zaczęliśmy z nowym RPG: Kuro... z grubsza połączenie Ghost in the Shell z klimatami Cthulhu w stylu Japońskimi :) Póki co gra się bardzo przyjemnie.

Jakiś czas temu próbowaliśmy Eclipse Phase i system zupełnie nie chwycił. Za to graliśmy również w Iron Kingdoms, gdyż ze względu na prowadzoną działalność podręcznik do tego RPG wylądował u nas na sklepie i muszę powiedzieć, że grało się BARDZO przyjemnie. Jest to jednak jeden z tych systemów, które stawia mechanikę bardzo wysoko, więc z góry wiem, że nie każdemu musi się podobać.

Ost.dobrze sie przyjol WH w ostatniej odslonie. troche uproscili kostki - to plus. Podrecznik napisany absolutnie niefluffowo (to duzy minus), ale ze wszyscy w teamie maja dluzsze lub krotsze przygody z WFB to podejscie do klimatu kazdy ma

jakoś wielkich uproszczeń to ja tam nie zauważyłem. Kosmetyczne zmiany i tyle. Niby próbowaliśmy, ale ochoty nie było.

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.