Autor Wątek: The Ivory Courtroom  (Przeczytany 4014 razy)

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *

Ryoga

• Phoenix Clan
  • experienced Personality
  • *
  • The Eternal Lost Boy
Odp: The Ivory Courtroom
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-08-11, 20:54 »
Właściwie mogłoby być fajne w oświeceniu, jakby nie grać na mahatsu. Ogólnie też jest fajne bo to jednak holding do zebrania na open. Teoretycznie można grać w modliszce do zgarnięcia z extra złota w pierwszej i można podnieść od razu  :P

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-08-11, 21:52 »
po uj militarny deck modliszki mialby to trzymac? przeca juz nie maja KL  ::)
nie do konca tez rozumiem idee trzymania tego w oswieceniu...zwlaszcza ze duzo favor action mozna zagrac nie posiadajac favoru. poza tym oswiecenie w tej edycji dostalo ostro w doopsko i raczej jest/bedzie na poziomie fun deck.

to holding z teoretyczna meta na dyshonor (dla honorowek). tylko ze honorowki i tak nie dokreca/nie utrzymaja sie na 40 honoru. robi sie to wolno i do tego czasu dyshonor rozwinie swoj pasjans i po sprawie.
jako meta przydalby sie jakis bazaar do pompowania F - 0-1F wrozki/courtierzy czesto musza zmobilizowac cala dynastie by miec F na prowke :/ (najczesciej startowo 9SP i koan jest tylko opcja na zjechanie)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-08-12, 10:45 »
(...)zwlaszcza ze duzo favor action mozna zagrac nie posiadajac favoru.

Dużo? JEDNĄ. A i tak muszę zajrzeć do Comprehensive, czy nie spindolili tekstu i Imperial Summons po nowemu jednak nie wymaga posiadania favora. Chyba, że liczysz Shibatę.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-08-12, 10:50 »
(...)zwlaszcza ze duzo favor action mozna zagrac nie posiadajac favoru.

Dużo? JEDNĄ. A i tak muszę zajrzeć do Comprehensive, czy nie spindolili tekstu i Imperial Summons po nowemu jednak nie wymaga posiadania favora. Chyba, że liczysz Shibatę.
az sprawdzilem
zylem w swietym przeswiadczeniu ze legion's might strzela z favor battla i discard zwieksza sile strzalu.
z samego tekstu Summonsow wynika ze nie trzeba fizycznie posiadac favoru.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-08-12, 11:15 »
Ale ma desygnator "Favor", który trzeba było na gwałt przerabiać - bo zgodnie z zasadami Ivory rulebooka, nie musiałeś mieć favora aby np. odpalać akcje favorowe :)
Teraz :
Comprehensives page #27 :
Favor actions require that their player control the Imperial Favor, or have an alternate effect, substitute, or waiver (“need not”) for discarding the Favor.

O, kolejny bug w systemie - musisz mieć na ręku favora (albo Shibatę w stole), aby odpalić Imperial Summons, bo Comprehensive NAKAZUJĄ ci do Favor akcji (jaką jest Summons) posiadanie favora, albo sposobu na zapłacenie kosztu zrzucenia favora. Summons daja ci możliwość zapłacenia za efekt akcji , ale to nie jest "substitute" kosztu favora.

Imperial Summons:
Favor Political Open: Bow your Stronghold or discard the Imperial Favor to bow a target Personality.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-08-12, 11:49 »
Moim zdaniem:

"...Bow your Stronghold or discard the Imperial Favor..."

^^^^^^^^^^^^^
"...substitute... ()... for discarding the Favor"

Dopóki ktoś mi nie pokaże odwrotnej interpretacji na rulsowym forum, to nie interesuje mnie Twoja wadliwa argumentacja, Sejmitarze.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-08-12, 11:52 »
Moim zdaniem:

^^^^^^^^^^^^^

Dopóki ktoś mi nie pokaże odwrotnej interpretacji na rulsowym forum, to nie interesuje mnie Twoja wadliwa argumentacja, Sejmitarze.
mam podobne zdanie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-08-12, 12:01 »
Moim zdaniem:

^^^^^^^^^^^^^

mam podobne zdanie.

Popieram.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

mariusz

• Dragon Clan
  • boxable Personality
  • *

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-08-12, 12:22 »
Ruleboyzi zawsze mają rację. Nawet jak się mylą - pośmieję się z niego w PMkach.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-08-12, 16:45 »
Koniecznie daj nas na kopii.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-08-12, 18:27 »
Możesz podpisać "klub miłośników Interruptów".
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-08-12, 19:18 »
Eee... Nie kumam, po co wam to? Parę(dziesiąt?)  walk z niedouczeniem ruleboyzów stoczyłem, ale zawsze robiłem to po cichu, bo rulingi były robione tak, aby karta działała "tak jak trzeba" (a jak rulzy się z tym nie zgadzały to tym gorzej dla nich). Dla mnie to jest guilty pleasure, ale po co wam żywy podgląd z masakrowania lewaka ruleboya nie znającego własnego podwórka?

Co do interruptów, to będzie w manifeście, tylko musimy faktycznie kupić to gozoku.com :)

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-08-12, 20:16 »
sejmitar zwrócił uwagę na istotny problem. sformułowanie "Favor actions require that you control the Imperial Favor, or have an alternate effect, substitute, or waiver (“need not”) for discarding the Favor" jest niejasne i domaga się uszczegółowienia, zwłaszcza terminy "alternate effect" i "substitute". Koleś z RJ uznał, że Imperial Summons "itself has the inherent substitution of bowing your Stronghold". A ja się pytam, dlaczego akurat "substitution", a nie "an alternate effect"? Jeżeli wszystko, co znajduje się po dwukropku, jest efektem akcji, to również bow strongholdu nim jest, czyż nie? wiem, że z praktycznego punktu widzenia nie ma to znaczenia (działa? działa), ale przypadek ten pokazuje, że w niektórych miejscach decyzje RJ - wobec niejasności rulebooka - są arbitralne. A jeżeli nic poza arbitralną decyzją RJ nie przemawia za tym, że mamy tu do czynienia raczej z "substitution", niż z "alternate effect", to również nic nie przemawia w sposób jednoznaczny (z punktu widzenia reguł) za tym, że interpretacja RJ jest poprawna.

Btw. moim zdaniem w przypadku Imperial Summons mamy do czynienia z alternate effect, w przypadku Shibaty - z substitution.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-08-14, 10:15 »
Dla mnie to sformułowanie jest w stu procentach jasne i konsystentne.
Dlatego jestem (ironicznie) zainteresowany tą korespondencją, albowiem mógłbym w nim pełnić rolę ruleboya.

I przykro mi to mówić, panowie, ale patrzyłbym na zarzuty jak na czepialstwo dla czepialstwa.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-08-14, 11:40 »
Ruleboyu Chmielu, miałbyś rację, gdyby w Imperial Summons był tekst w stylu : "You may bow your stronghold to waive cost of discarding imperial favor//You may bow your stronghold instead of discarding Imperial Favor" (or sth like this).

Albo, gdyby nie było zastrzeżenia w Comprehensive co do tego, jakie wymagania musisz mieć aby użyć akcji z desygnatorem Favor. A tam nic nie ma o tym, że musisz mieć jak zapłacić za AKCJĘ Z KARTY. Tylko o tym że musisz być w stanie poradzić sobie ze zrzuceniem favora.

Jest to po prostu kolejny przykład karty, która nie działa tak jak działać po zmianach w rulzach - napisana jest bardzo prosto, ale potem przyszedł nowy Comprehensive i ups.

Zresztą, jak pisałem, będę się PMkował w tej sprawie :)