Autor Wątek: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield  (Przeczytany 4934 razy)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield
« Odpowiedź #20 dnia: 2014-10-12, 19:53 »
Jak nie dostanę militarnego senseia blankującego twierdzę, to zostaję przy graniu fenolem.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 2014-10-12, 20:24 »
Wow, bownij SH, żeby zyskać 2h? Aha... A Feniks umarłych rekrutuje z honorem + 1. No spoko.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 2014-10-12, 22:07 »
głupio mi, że jeszcze nie mam jasności w temacie, ale jakoś tak wyszło, że nie jestem pewien, co będzie obejmował format extended po wyjściu IvE2. Szczerze mówiąc, myślałem, że karty z niebieskim i fioletowym znaczkiem (tzn. wystarczy, że jest jeden z tych dwóch). Ale jak patrzę na nowy domek smoka, to myślę, że jednak nie.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #23 dnia: 2014-10-12, 22:11 »
głupio mi, że jeszcze nie mam jasności w temacie, ale jakoś tak wyszło, że nie jestem pewien, co będzie obejmował format extended po wyjściu IvE2. Szczerze mówiąc, myślałem, że karty z niebieskim i fioletowym znaczkiem (tzn. wystarczy, że jest jeden z tych dwóch). Ale jak patrzę na nowy domek smoka, to myślę, że jednak nie.

A ja mysle ze oni w dupie maja extended i wymyslili ten format zeby tylko ludzi (np. mnie) denerwowac.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2014-10-12, 22:13 »
z tego co rozkminiam to domki będą legal tylko w blokach ivory1 i ivory2 - holding legacy oprócz kanji ivory2 ma też znaczek nowego bloku po lewej (taki czarny)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #25 dnia: 2014-10-12, 22:26 »
Po tych strongholdach widać, że chłopaki mają gdzieś Extended, bo tak, teoretycznie wraz z wyjściem IvE2 (Czyli Twenty Festivals) kolory znaczków działające w formacie Extended to wszystko co ma albo fioletowego kleksa albo niebieskiego kleksa. Więc COM się pod to łapie. I Fudo Ringi.

Domki są legalne tylko Rok. Wraz z wyjściem nowej puszeczki zestawu podstawowego, trzeba się zaopatrzyć w nowy domek.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #26 dnia: 2014-10-12, 22:31 »
Wraz z wyjściem nowej puszeczki zestawu podstawowego

Chyba, że puszeczki zastąpi szkło albo wypalana glina.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #27 dnia: 2014-10-12, 22:51 »
W ogóle dragon nagle przestał mieć świątynę za domek.

Chyba, że puszeczki zastąpi szkło albo wypalana glina.
Chińska porcelana? :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #28 dnia: 2014-10-13, 00:26 »
Po tych strongholdach widać, że chłopaki mają gdzieś Extended, bo tak, teoretycznie wraz z wyjściem IvE2 (Czyli Twenty Festivals) kolory znaczków działające w formacie Extended to wszystko co ma albo fioletowego kleksa albo niebieskiego kleksa. Więc COM się pod to łapie. I Fudo Ringi.(...)

Obecny comprehensive mówi :
L5R has a standard competitive format, Ivory Extended 40/40 (referring to current base set and the minimum number of cards in the Dynasty and Fate decks, respectively), and a number of alternate formats. (...) All cards in the play deck (including the Stronghold and Sensei) must be Ivory Edition legal, having the Ivory 1, 2 or Eternity symbol in the lower left hand corner of their most recent printing (MRP). (...) Rules for formats other than Ivory Extended 40/40 are listed under the Alternate Format Rules section. 

Niespodzianka! W comprehensive standardowym (tzn. zwykłym) formatem gry w L5R jest ... extended. Co ciekawe, nigdzie nie ma rozwiniętej sekcji Alternate Format Rules poza ... stroną http://www.l5r.com/card-and-tournament-legalities/ na której są opisane rzeczy nie do końca zgodne z tym, co w rulebooku. Nie mówiąc oczywiście o tym drobnym fakcie, że akurat ta strona nie ma żadnego wpływu na zasady :) Ach, AEGowe bałaganiarstwo... Smaczku dodaje to, że wszędzie jest mowa o formacie IVORY i legalości IVORY, która jest określana za pomocą SYMBOLI Ivory-1 i Ivory-2. I w sumie diabli wiedzą, czy w 2015 będziemy ciągle robili decki do IVORY, czy do czegoś innego... Podobnie na stronie "objaśniającej" legalność zastosowano obostrzenia bezwzględne (taki a taki set jest nielegalny), a nie względne (poprzedni set/bug). I bądź tu mądry...

Tak czy siak, w 2015 wejdą nowe rulzy, w związku z czym :
- 'standard' = niebieski kleks. Czyli Ivory 1 w górę. I tyle jeżeli chodzi o pewniki.
- 'strict' będzie najprawdopodobniej "niebieski bez fioletowego", czyli Ivory 2 w górę. W obecnym brzmieniu pokrywałby się ze standardem, a na to raczej nie pójdą.
- 'extended' zostanie taki jak jest opisany w comprehensive - fioletowy LUB niebieski na karcie. I zodnie z opisem na WWW będzie "less common", bo wszystkie większe turnieje będą robione jako Standard.

Przypominam, że domki i sensei z Ivory-1 NIE są dual-bugged i mają tylko fioletowego kleksa.

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2014-10-13, 01:12 »
czyli jeśli będę chciał zagrać po wyjściu ivory 2 z poprzednim (teraz obecnym) strongholdem albo sensejem to w jakim formacie turnieju muszę zagrać?
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #30 dnia: 2014-10-13, 01:14 »
czyli jeśli będę chciał zagrać po wyjściu ivory 2 z poprzednim (teraz obecnym) strongholdem albo sensejem to w jakim formacie turnieju muszę zagrać?

Legacy.

A tak na serio to Extended.

http://www.twitch.tv/6thring/c/5280252 1:00

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #31 dnia: 2014-10-13, 10:38 »
Dobrze gada. W 2015 jakie by extended nie było, niebieskie i fioletowe kleksy razem w nim powinny się znaleźć.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 2014-10-13, 11:22 »
dzięki. czyli nie będzie extended, bo nikt nie będzie chciał grać przeciwko klanowi, który może w pierwszej turze wystawić kilka darmowych postaci (earth na stole, drugi ring z ręki z long time fruition i wystawiamy innoklanowych mniszków, a w drugiej turze jedziemy dwie prówki, yeah).

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #33 dnia: 2014-10-13, 11:31 »
dzięki. czyli nie będzie extended, bo nikt nie będzie chciał grać przeciwko klanowi, który może w pierwszej turze wystawić kilka darmowych postaci (earth na stole, drugi ring z ręki z long time fruition i wystawiamy innoklanowych mniszków, a w drugiej turze jedziemy dwie prówki, yeah).

Nareszcie cos wesolego. :)

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2014-10-13, 13:01 »
de facto planuja skrocic edycje. w zasadzie zamknac czesc IvE i wyfiltrowac kilka potworkow ktore pamietaja jeszcze czasy Emperora.
no ok, niech im bedzie.
b.duzo bedzie zalezalo od bazy kart jaka bedzie sie gralo.

znowu pieprzyli o ciezkiej pracy i o tym jak to gracze sa wazni. ze ma byc lepszy DT i lepsze testy. ze ogarniaja storyline by znowu mial jakies znaczenie dla samych kartonow. fajnie ze im sie o tym przypomnialo....ale rownoczesnie moze to oznaczac ze pare osob nigdy nie doczeka sie swoich "czojsów".

+ dostaja ode mnie za legacy holding. po roku wkurfiania sie na screw wyglada to obiecujaco.

niestety planuja "pure klan". kazdy klan ma miec swoj specyficzny klimat. jak przegna to moze sie okazac ze np zuraw znowu bedzie tylko uzywal kreciolki a np lew bedzie popychany w kierunku czysto militarnego decku.
oby nie.

zapowiedzi piekne jak pod koniec EE.
w EE wszyscy juz pod koniec zygali edycja, a teraz z perspektywy czasu wydaje sie nie taka nudna edycja. dawalo rade poskladac kilka roznistych deckow ktore trzymaly poziom. teraz w zasadzie wybiera sie deck type....ew. kolor pidzamki ale juz fate jest w zasadzie bardzo podobny.
plus loteria kiedy podejdzie ci ujowe zloto (od razu wymogi ekonomii zabily jakies wieksze plany grania eventami)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 2014-10-13, 14:43 »
popieram ideę "Purge of Emperoism" :P ale zamiast wykładać lagę na CoM-GoC-AM lepiej byłoby zbanować kilka kart. może pójdą tą drogą, jeszcze nie wszystko przesądzone. w każdym razie nowy domek dragona + monki z CoMa = hardkor disco jakiego najstarsi górale nie pamiętają i coś takiego nie ma prawa grać.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2014-10-13, 17:56 »
zapytałem na aegowym forum o smoczy stronghold i monków z CoM:
http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=58&t=110457
czy wy też macie wrażenie, że odpowiedź mackbetha można sparafrazować jako "mamy extended w anusie, i tak wszystkie turnieje będą w arcu"?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 2014-10-13, 18:16 »
Możesz im jeszcze rzucić w oczy tym cytatem z CR od sejmitara:
"L5R has a standard competitive format, Ivory Extended 40/40"
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 2014-10-13, 18:22 »
jestem na to zbyt potulny :D poza tym to z CR, a oni chyba najlepiej wiedzą, jaki to autorytet.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #39 dnia: 2014-10-13, 19:59 »
"Purge of Emperoism"
To chyba mianem Gozoku można określić i pracujemy nad tym.

poza tym to z CR, a oni chyba najlepiej wiedzą, jaki to autorytet.

Najwyżej zmienią, a my będziemy mieli kolejny powód żeby śmiać się z DT. Trzeba ich kopać, aż załapią, bo potulne tłumaczenie nic nie daje.