Autor Wątek: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield  (Przeczytany 4871 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield
« Odpowiedź #40 dnia: 2014-10-13, 20:10 »
Dlaczego AEG miałby sponsorować jakikolwiek format, w którym nie trzeba kupować nowych kart? Extended od samego początku dziwnie wyglądał, a teraz wychodzi na jaw to co wielu od dawna podejrzewało, że format jest "dla jaj". Takie Legacy albo BigDeck, jak ktoś chce to niech gra...

Macbeth się trochę zaplątał w odpowiedzi :) (http://www.alderac.com/forum/viewtopic.php?f=58&t=110457#p1443153)

JAKI JEST "KOLOR" roku 2014? Dla ciekawych - spójrzcie na strongholdy z Ivory1. FIOLETOWY. Macbeth zakłada jednak, że niebieski, bo on jest najnowszym jaki się na kartach z 2014 roku pojawia. Co z tego, skoro jest kolor "zarezerwowany" na przyszły dodatek.
JAKI JEST "KOLOR" roku 2015? Widać na strongholdach z Ivory2. NIEBIESKI. Macbeth zakłada jednak, że czarny.

Dalsza część wypowiedzi jest jak najbardziej w porządku, tylko, że... kolorki się poprzestawiały "o jeden".
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 2014-10-13, 20:24 »
Właściwie to się nie zaplątał tylko chyba nie do końca dokładnie są opisane typy legalności. Wszystkie dodatki wydane w 2014 mają niebieski ciapek więc jest to aktualny kolor co prowadzi do:
Strict: wszystko co ma ciapek z aktualnego roku + strongholdy/senseie z poprzedniego ciapka (tak to gdzieś dokładnie widziałem opisane) czyli w 2014 wszystko z niebiskiem ciapkiem plus domki/senseie z  fioletowym. W 2015 wszystko z czarnym ciapkiem plus domki/senseie z niebieskim. Bez dodatku o domkach i sensejach w strikcie nie było by żadnego domku z base edition ;)
Standard: Ciapek z aktualnego roku plus z poprzedniego czyli 2014 - niebieski plus fioletowy, 2015 - czarny plus niebieski
Extended: Ciapek aktualny plus 2 poprzednie czyli 2014: niebieski, fioletowy i zielony, 2015: czarny, niebieski i fioletowy

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #42 dnia: 2014-10-13, 20:30 »
Właściwie to się nie zaplątał tylko chyba nie do końca dokładnie są opisane typy legalności. Wszystkie dodatki wydane w 2014 mają niebieski ciapek więc jest to aktualny kolor co prowadzi do:
Strict: wszystko co ma ciapek z aktualnego roku + strongholdy/senseie z poprzedniego ciapka (tak to gdzieś dokładnie widziałem opisane) czyli w 2014 wszystko z niebiskiem ciapkiem plus domki/senseie z  fioletowym. W 2015 wszystko z czarnym ciapkiem plus domki/senseie z niebieskim. Bez dodatku o domkach i sensejach w strikcie nie było by żadnego domku z base edition ;)
Standard: Ciapek z aktualnego roku plus z poprzedniego czyli 2014 - niebieski plus fioletowy, 2015 - czarny plus niebieski
Extended: Ciapek aktualny plus 2 poprzednie czyli 2014: niebieski, fioletowy i zielony, 2015: czarny, niebieski i fioletowy

Strict w sumie ta, ale Standard (teraz na to ARC mówią) to wszystko co ma  ten ciapek, co na legalnym aktualnie domku.
Extended JW, tylko legalne są domki obecny i z roku poprzedniego. Ot, całą filozofia.
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #43 dnia: 2014-10-13, 20:33 »
Dlaczego AEG miałby sponsorować jakikolwiek format, w którym nie trzeba kupować nowych kart?

Właśnie tego do końca nie rozumiem.

Obecnie Arc player dochodzi do końca bloku i wyrzuca karty do pudeł w piwnicy/na strychu. Później następuje chwila konsternacji i pytanie "gram dalej?". Czasem pada odpowiedź "nie". Z aktywnie promowanym środowiskiem Extended/Legacy/BigDeck Arc player sprzedaje jakieś karty dalej i najprawdopodobniej kasę przeznacza na WIĘCEJ nowych kart z kolejnego Arc. Dodatkowo Extended/Legacy/Player także musi kupować jakieś nowe kartony bo nie ma dodatku w którym nie pojawia się coś potrzebnego w tych formatach (widzę to po dyskusjach np. Filipińczyków, którzy ciągną Legacy i dla których EE było jak manna z nieba po chudych SE/CE).

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2014-10-13, 22:21 »
zajebiscie uproscili, ze nikt nic nie wie.

Yrq

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2014-10-14, 00:32 »
dużo by ulatwiło, gdyby na oraclu można było wybrać oprócz legalności w arku legalność w formacie turnieju
Phoenix Clan • Grammar Inquisitor • Overthinker • Fudo

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 2014-10-14, 00:47 »
dużo by ulatwiło, gdyby na oraclu można było wybrać oprócz legalności w arku legalność w formacie turnieju
W tym celu AEG musiałby najpierw to wiedzieć.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2014-10-17, 16:17 »
"The current version of Comprenhensive Rules is perhaps ambiguous here"
Motto Ivory Edition. Wklejam je sobie w podpis.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #49 dnia: 2014-10-17, 17:48 »
A kraby narzekają, że twierdza jest miętka i lepiej na tsujikenie grać...
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2014-10-17, 18:49 »
a to bedzie juz zalezec od tego jakie postacie beda.
imo wstawanko z twierdzy jest zajebiste;

lew zalicza 2gi sezon na lipnej twierdzy....zwlaszcza ze wpychaja defensywny honor (a tam jest to blank twierdza);
polepszenie rewersu- mam nadzieje ze nie wpadna na zajebiaszczy pomysl powkladania sensei ktory zabierze zaczynanie :/
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #51 dnia: 2014-10-17, 18:51 »
polepszenie rewersu- mam nadzieje ze nie wpadna na zajebiaszczy pomysl powkladania sensei ktory zabierze zaczynanie :/

Już tacy są. Ci wszyscy z -1FH. ;)

Domek Lwi to nuda do kwadratu. Niby robi to co ma robić (daje F), ale frajda z tego żadna.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #52 dnia: 2014-10-17, 18:58 »

Domek Lwi to nuda do kwadratu. Niby robi to co ma robić (daje F), ale frajda z tego żadna.
Prawie tak nudny jak obecny krabowy :P
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2014-10-17, 19:33 »

Porozmawiajmy o żurowym.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #54 dnia: 2014-10-17, 19:52 »

Porozmawiajmy o żurowym.
Hodor

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #55 dnia: 2014-10-18, 13:23 »
"The current version of Comprenhensive Rules is perhaps ambiguous here" (...)

Jeszcze się nie zaczęła edycja, a oni już zmieniają rulebooka, aby karty działały as intended. Kur...
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2014-10-18, 20:32 »

Jeszcze się nie zaczęła edycja, a oni już zmieniają rulebooka, aby karty działały as intended. Kur...

przeca łatwiej jest zmieniac RB niż pisać dobrze karty  ::)
przynajmniej taka jest polityka AEG w ost czasie
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #57 dnia: 2014-10-18, 21:14 »

przeca łatwiej jest zmieniac RB niż pisać dobrze karty  ::)
przynajmniej taka jest polityka AEG w ost czasie
Nie wiem czego się akurat tutaj czepiacie. Jak dla mnie to comprehensive rules akurat w tym przypadku zamykał wątpliwości z miejsca.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #58 dnia: 2014-10-18, 22:52 »
Nie wiem czego się akurat tutaj czepiacie. Jak dla mnie to comprehensive rules akurat w tym przypadku zamykał wątpliwości z miejsca.
Czy ja wiem, jak mi karta mówi, że mogę coś zrobić, to to robię, patrz Golder Rule 1 z CR.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #59 dnia: 2014-10-18, 23:20 »
Czy ja wiem, jak mi karta mówi, że mogę coś zrobić, to to robię, patrz Golder Rule 1 z CR.
Tak, proclaimujesz, co nie zmienia faktu ze wg rulsów proclaim jest RAZ na turę i TYLKO z prowincji. Chałupa w żadnym miejscu nie dodaje do Praoclaim traita Repatable ani nie dorzuca dopisku w stylu Jiramu "You may use proclaim action one additional time per turn". Jedyne co robi to informuje Cię że możesz obejść rulsowe ograniczenie do tylko prowincji.
Czy ja mam takie wrażenie czy logika już nie tylko tfurców ale i graczy zaczyna zawodzić?