Autor Wątek: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield  (Przeczytany 4908 razy)

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
Odp: Strongholdy IvE2 i inne niusy z Sheffield
« Odpowiedź #80 dnia: 2014-10-20, 14:42 »
Jeżeli nie zmienią polityki wydawania holdingów to i tak nic się nie zmieni - 1 słuszny schemat (same eRki oczywiście) i zapomnij o graniu czym innym...

Podejrzewam, że załapali, że wydawanie 4za4 jest złym pomysłem, tak patrząc po ostatnich dodatkach i po tym co w IvE się pojawiło, ale to zobaczymy za tydzień ;)
Phoenix Clan • Ronin • Daigotsu Bofana Hater • Ashigaru • Gozoku Informant

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #81 dnia: 2014-10-20, 14:53 »

Proclaim w IE nie jest akcją, 'blabla'

Od kiedy - z tego co wiem jest od początku edycji reakcją na kupienie typa?

Cytat: IvE CR
Proclaiming: Once during his or her own turn, after a player announces a Recruit action or an action with Recruit as an effect, he or she may choose to Proclaim the Personality being recruited if he has the player’s Clan Alignment and is being Recruited from a Province. If Proclaiming is chosen by a player, add the Personality’s Personal Honor to the player’s Family Honor after he enters play.

Proclaiming gives the Proclaim keyword to the recruiting action. Honor gains from Proclaiming are from the rulebook Recruit action, or from the rulebook Recruit procedure if the action calling it was on a card.

Poza tym w IvE nie ma reakcji ;)

Ja bym się Centem nie przejmował. To ten typ gracza w L5R, który opanował wyłącznie odejmowanie. Niegroźny. :D

http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=3501,#hashid=30389063711136401861de1c3f7fe432,#cardcount=6

Jeszcze ktoś twierdzi, że proclaim nie jest akcją? :P
Shoju na prezydenta! :)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 2014-10-20, 14:54 »
Jeżeli nie zmienią polityki wydawania holdingów to i tak nic się nie zmieni - 1 słuszny schemat (same eRki oczywiście) i zapomnij o graniu czym innym...
Jak można mieć do Ivory pretensje o niemal wszystko. To tobie się, Cent, udało zamarudzić na problem którego nie ma. IvE wydaje wydaje pierdyliony holdingów (głównie ze względu na promowanie drafta, ale nie wnikajmy w przyczyny) i wybór jest największy odkąd pamiętam. Na tę chwilę mamy 122 holdingi, a to nawet nie jest połowa edycji (dla porównania w całym SE było 98, w CE 102, a w EE aż 149, ale to głównie przez pokrywanie się z Ivory). Generalnie z temacie złota wybór jest aż za duży. No, chyba, że wyznajesz zasadę "tylko 444" inaczej mam 100% goldscrew, ale cóż...
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #83 dnia: 2014-10-20, 15:08 »

Proclaim w IE nie jest akcją, 'blabla'

Od kiedy - z tego co wiem jest od początku edycji reakcją na kupienie typa?

Cytat: IvE CR
Proclaiming: Once during his or her own turn, after a player announces a Recruit action or an action with Recruit as an effect, he or she may choose to Proclaim the Personality being recruited if he has the player’s Clan Alignment and is being Recruited from a Province. If Proclaiming is chosen by a player, add the Personality’s Personal Honor to the player’s Family Honor after he enters play.

Proclaiming gives the Proclaim keyword to the recruiting action. Honor gains from Proclaiming are from the rulebook Recruit action, or from the rulebook Recruit procedure if the action calling it was on a card.

Poza tym w IvE nie ma reakcji ;)

Ja bym się Centem nie przejmował. To ten typ gracza w L5R, który opanował wyłącznie odejmowanie. Niegroźny. :D

http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=3501,#hashid=30389063711136401861de1c3f7fe432,#cardcount=6

Sugerujesz, ze gdyby zamiast Proclaim pisalo tam Ninja to oznaczaloby ze Ninja jest akcja?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #84 dnia: 2014-10-20, 15:17 »
Dlaczego Proclaim miałoby być akcją? Wszystkie akcje w rulebooku są wyszczególnione i mają odpowiedni "qualifier". Np. Recruit jest akcją "Repeatable Dynasty", chyba, że robimy Proclaim, wtedy to jedno Recruit jest akcją "Repeatable Dynasty Proclaim".

Proclaim może być keywordem akcji, ale nie akcją, i wg. rulebooka i wg. comprehensive rules, jako że taka spójność jest nieoczywista (niestety), cieszmy się nią jak jest, a nie szukajmy nowego problemu.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #85 dnia: 2014-10-20, 17:49 »
(...)http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=3501,#hashid=30389063711136401861de1c3f7fe432,#cardcount=6

Tak, ja. Proclaim NIE JEST akcją. Akcje w Ivory mają desygnator (Limited, Battle, Open, Interrupt, Engage). Tekst bez desygnatyora akcją NIE JEST - bo nie ma jak. Proclaim jest specyficznym efektem (NIE wariantem) akcji recruit. Owszem, zysk honoru z Proclaima w Ivory jest zyskiem honoru z akcji *). Ale nie z "akcji Proclaim", tylko z akcji Recruit, podczas której użyto opcji Proclaim. Cytaty z rulzów masz powyżej (definicja proclaima, przy domku fenolskim). Przeczytaj, dopiero potem wciskaj kit.

*) To się mogło zmienić, ruleboyzi szybko pracują.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 2014-10-20, 17:57 »
Tak, ja. Proclaim NIE JEST akcją. Akcje w Ivory mają desygnator (Limited, Battle, Open, Interrupt, Engage). Tekst bez desygnatyora akcją NIE JEST - bo nie ma jak. Proclaim jest specyficznym efektem (NIE wariantem) akcji recruit. Owszem, zysk honoru z Proclaima w Ivory jest zyskiem honoru z akcji *). Ale nie z "akcji Proclaim", tylko z akcji Recruit, podczas której użyto opcji Proclaim.
Gwoli ścisłości zyskiem z akcji Recruit oznaczonej jako Dynasty Reapetable Proclaim, #gold:..., bo kiedy gracz decyduje się na skorzystanie z tej opcji (co, o ile dobrze pamiętam ogłasza przy announcowaniu) to w rekrutującą akcję wdrukowuje się keyword (boldy przy akcjach to też keywordy czy mają jakąś inną nazwę?) Proclaim.
Więc o ile Prclaim nie jest akcją to akcja jest Proclaimem ^^
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 2014-10-20, 21:56 »
I dlatego nie czytam zasad od aega, żeby nie stać się takim nerdem (chciałem mocniej ale jeszcze bym bana dostał :D ) i gadać jak powyżej :D

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #88 dnia: 2014-10-20, 22:41 »
Jak można mieć do Ivory pretensje o niemal wszystko. To tobie się, Cent, udało zamarudzić na problem którego nie ma. IvE wydaje wydaje pierdyliony holdingów (głównie ze względu na promowanie drafta, ale nie wnikajmy w przyczyny) i wybór jest największy odkąd pamiętam. Na tę chwilę mamy 122 holdingi, a to nawet nie jest połowa edycji (dla porównania w całym SE było 98, w CE 102, a w EE aż 149, ale to głównie przez pokrywanie się z Ivory). Generalnie z temacie złota wybór jest aż za duży. No, chyba, że wyznajesz zasadę "tylko 444" inaczej mam 100% goldscrew, ale cóż...

Cent jakby zlozyl dynastie z samych holdingow to i tak mialby screw.  ;D

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #89 dnia: 2014-10-20, 22:47 »
I dlatego nie czytam zasad od aega, żeby nie stać się takim nerdem (chciałem mocniej ale jeszcze bym bana dostał :D ) i gadać jak powyżej :D
Mocniej niż nerdem? Chordem?

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #90 dnia: 2014-10-20, 23:41 »
ale wypowiedzi sejmitara to też dotyczyło ;D

Seppun Chikan

• Imperial
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 2014-10-21, 13:30 »

Czy to znaczy, że pomimo zwrócenia ci uwagi na błędną interpretację zasad, nawet nie sprawdziłeś jak brzmią owe zasady, tylko dalej obstawałeś przy swoim  - przytaczając cytat nijak mający się do problemu (tekst z karty) ?

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 2014-10-21, 13:39 »

Czy to znaczy, że pomimo zwrócenia ci uwagi na błędną interpretację zasad, nawet nie sprawdziłeś jak brzmią owe zasady, tylko dalej obstawałeś przy swoim  - przytaczając cytat nijak mający się do problemu (tekst z karty) ?

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #93 dnia: 2014-10-21, 16:35 »
good joke, mister Chord.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #95 dnia: 2014-10-22, 08:50 »
Pierwsze jest dobrym pytaniem, bo nie jest napisane "this stronghold gold production is 4 on your first turn", co do drugiego myślę, że taki był plan :D

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 2014-10-22, 09:41 »
No nie wiem... Mantisowa twierdza ma triggered trait produkujący złoto - jest napisany w ten sam sposób, co holdingi "Produce 2 Gold", tymczasem na kucowej jest napisane wyraźnie "this stronghold produces 4 Gold", co jest ongoing traitem działającym tylko w pierwszej turze i modyfikującym rulebookowe objaśnienie symbolu liczby w koku.
Można było lepiej? Pewnie, że można było - np. jak piszę Tensai, ale nie widzę tu problemu kalibru "chłopaki, musimy znowu zmieniać CR". Raczej niezręcznie opisaną mechanikę.

Tensai

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Ashigaru
« Odpowiedź #97 dnia: 2014-10-22, 09:59 »
Raczej niezręcznie opisaną mechanikę.
Yay!
Ja tam jestem zdania, że w tym momencie trzeba czepiać się najmniejszych uchybień, żeby dotarło.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 2014-10-22, 10:30 »
dlaczego zaraz uchybień? koleś po prostu nie zrozumiał tekstu karty, co u anglojęzycznych graczy zdarza się chyba częściej, niż u polskich (co wnioskuję po pytaniach na rulsowym forum). skala problemu ze zrozumieniem czytanego tekstu w ameryce jest zresztą dla nas niewyobrażalna, ale to już problem ich edukacji. a wracając do karty: oczywiście, że 1) przeczytaj na spokojnie jeszcze raz tekst karty, 2) tak.

Ryoga

• Phoenix Clan
  • *
  • The Eternal Lost Boy
« Odpowiedź #99 dnia: 2014-10-22, 10:52 »
Nowa twierdza do Feniksa na drugiej stronie jak rozumiem pozwala jedną postać w rundzie kupić o dwa oczka taniej ?