Autor Wątek: Hida Ayameko  (Przeczytany 6831 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Hida Ayameko
« dnia: 2014-10-26, 10:28 »
Hida Ayameko (Oracle of the Void)
Crab Personality - COMMON - 19

Force: 3
Chi: 3
Honor Requirement: -
Gold Cost: 6
Personal Honor: 1

Samurai • Tactician

(Battle: Discard a card to give this Tactician a Force bonus equal to the card's Focus Value.)
Courtesy: Ayameko has Resilient. (Courtesy traits do not take effect if you went first. Once per game per card, a Resilient card does not die in battle resolution.)

"The eye? No matter. I only need one to see my enemies."

Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: #019
« Odpowiedź #1 dnia: 2014-10-26, 21:22 »
3F za 6G i Tactician. A w bonusie Resilient w większości gier. Brak słów.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 2014-10-26, 22:26 »
Power level dodatku generalnie jest wysoki. Nie widać tego na pierwszy rzut oka, ale jak się policzy staty (+ ewentualne akcje/keywordy) w stosunku do kosztu to wychodzą jedne z największych koksów edycji.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
Odp: Hida Ayameko
« Odpowiedź #3 dnia: 2014-10-27, 18:24 »
Bardzo dobry
Squeek

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #4 dnia: 2014-10-28, 01:02 »
Nie lubię postaci, które same z siebie nic nie robią, ale cóż z byle gównianym attachem robi zagrożenie prowki, a to się ceni
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2014-10-28, 10:51 »

no a lewek musi miec w tej cenie -1F i gowniana zdolnosc
przynajmniej wiemy gdzie sa kierowani chuderlawi poborowi :/
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2014-10-28, 11:27 »

no a lewek musi miec w tej cenie -1F i gowniana zdolnosc
przynajmniej wiemy gdzie sa kierowani chuderlawi poborowi :/

lew nie potrzebuje force'a, wystarczy mu honor :P
nie marudź, fajny też wasz taktyk.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2014-10-28, 11:53 »
lew nie potrzebuje force'a, wystarczy mu honor :P
nie marudź, fajny też wasz taktyk.
honorem slabo sie łyka te prowincje. a w honorowce lepiej grac wrozkami ktore maja wiecej boostow i lepsze opcje (a samuraiow z 3ph dostajesz w gratisie)
biorac pod uwage ze wiekszosc gier gra sie z militarkami, moda na choinki jest niezmienna to nie, nie jest fajny...bo mu brakuje oczka lub tez dwóch w siłce.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2014-10-28, 18:38 »
(...) nie marudź, fajny też wasz taktyk.

Udowodnij. Złóż grywalnego decka na Lwim domku, w którym ten gość będzie min. w dwóch kopiach (na zasadach Ivory Arc). Jako grywalny możemy przyjąć 50% skutezcności (3-3 w swissie) na większym turnieju, ale uważam, że nie uda ci się nawet osiągnąć 33% (2-4).

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 2014-10-28, 19:06 »
(...) nie marudź, fajny też wasz taktyk.

Udowodnij. Złóż grywalnego decka na Lwim domku, w którym ten gość będzie min. w dwóch kopiach (na zasadach Ivory Arc). Jako grywalny możemy przyjąć 50% skutezcności (3-3 w swissie) na większym turnieju, ale uważam, że nie uda ci się nawet osiągnąć 33% (2-4).

mój brat gra lionem, składam więc ten ciężar na jego barki :P

Bondu

• Lion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #10 dnia: 2014-10-28, 19:10 »

Ja mam zamiar złożyć i włożyć go w 3 sztukach, według mnie chłop będzie dobry w moim decku na harpunach. Z honorówkami których jest sporo chłop robi easy win

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 2014-10-28, 19:11 »

Ja mam zamiar złożyć i włożyć go w 3 sztukach, według mnie chłop będzie dobry w moim decku na harpunach. Z honorówkami których jest sporo chłop robi easy win

dzięki za szybką reakcję :P

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2014-10-28, 19:15 »
mój brat gra lionem, składam więc ten ciężar na jego barki :P

To ty mówisz, że gościu jest "niezły", więc ciężar dowodu spoczywa na tobie.

To ja poczekam jakiś miesiąc. Po tym czasie będę się napawał twoim rozczarowaniem i zniechęceniem. Chyba, że będziesz grał z honorówkami składanymi przez Reesa. Ale proszę, keep me posted, z radością będę widział jak osiągasz kolejne stopnie zrozumienia (denial, anger, bargain, depression, acceptance).

Bondu

• Lion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #13 dnia: 2014-10-28, 19:20 »
decku Reesa nie będę komentować, a deck na taktykach jest spoko. Nie wiem na czym gracie we Wrocławiu ale złożyłem naporowego liona na wciąganiu do bitwy i przegrywam tylko z kensaiami dragona na waterze. Chłop jest spoko bo ma dueliste więc jak dostanie jakąś klamke to przynajmniej nie będzie umierał od kensaiów na duelach (albo szkrabikowych oniocrabów duelistów) których też jest sporo w środowisku

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2014-10-28, 20:11 »
See above.

Bondu

• Lion Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #15 dnia: 2014-10-28, 20:39 »
Przestancie narzekać a zacznijcie szukać rozwiązań, zauważyłem że Ivory to edycja płakania, zamiast pomyśleć nad grywalnym deckiem każdy się tylko burzy że na karcie brakuje jednego słowa przez co wording jest niepoprawny co dla mnie jest śmieszne (przykład domku konia że produkuje 9g albo domek phoenixa) poprostu DT zakłada że w l5r nie graja 7 latki i nie muszą całej karty zawalać tekstem żeby dorośli ludzie nie czuli się zagubieni. Albo kolejny problem że postacie słabe bo to nie to co emperor albo samuraj. Deck jest grywalny a postać na tle postaci z innych klanów jest dobra, z tego co pamiętam z koteia w emperorze który był przegięty też miałeś problem ze żłożeniem liona który by wygrywał więc może pora przestać obarczać za wszystko karty

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2014-10-28, 21:17 »
Może spójrz, kto komentuje obecne karty do Lwa (w tym : gównianego taktyka) jako chujowe i sprawdź ich dokonania? Quas (pozdrowienia z WC2014) i Klepek, którzy zawsze znacznie bardziej optymistycznie niż ja podchodzą do wymysłów DT. Innych nie wspomnę, bo nie wypowiadali się publicznie.

Przejrzyj Lwie decki które cokolwiek ugrały do tej pory (w Ivory). Gość z 5tką kosztu w nich to szczyt luksusu. Nie chodzi o to, by typ był rodem z EE czy LE - te edycje były porąbane. Ale niech gość będzie G R Y W A L N Y. Naprawdę dobry Miura z navalem, 3PH i fajną zdolnością w deckach się nie mieści przez swój koszt - właśnie 6G. Ten typ też kosztuje 6G za 2F, a blankiem nie można go nazwać tylko dlatego, że przez rulebook effect ma na sobie abilitkę do tiktaczenia.

Co do moich decków - mój drogi, zanim zaczniesz TO komentować, to może podszkol się z tematu. Cały kotejowy Emperor to decki na Honor Contest, był tam m.in. Lwi deck z krabowym słoniem (x3), mantisową małpą (x3) na strongoldzie Golden Plains. Zresztą w Ivory kontunuuję tę tracycję, w Szczyrku grałem Lwem na Mahatsu Sensei...
Decki "na serio" to switchowy Moksha-Patam, który na MPkach spotkał się z debiutanckim Facelessem Mirumo grając o półfinał (czytaj : wyeliminował mnie Mistrz Polski). Albo faceless-chi death, IIRC 3/3 w Szczyrku - chyba niezły wynik jak na deck zrobiony na 3 dni przed imprezą. Albo ancestorowa honorówka, 4-0 w Szczyrku na side evencie "switch", gdzie skuteczność i prostota decku liczy się znacznie bardziej niż zwykle, bo dostaje go w ręce gracz nieograny. Albo commanderowe wielkie followery, które niestety nie zdążyły niczego ugrać bo pojawiła się szaleńcza twierdza i koncepcja szybkiego wjazdu bez opposa się zes.... ...

Uważasz typa za dobrego? Czy ja ci bronię wkładać go do decku? Ja go do decku nie włożę, bo gościu jest za drogi.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #17 dnia: 2014-10-28, 21:58 »
Nie ma co udowadniac, przeciez to gra dla funu:) Mysle, ze wiele razy musialbym schowac glowe w piasek po swoich wypowiedziach, jakbym mial tak do tego podchodzic.
Patrz chociazby Raemon, ktorego uwazalem za najgorsza postac w histori liona, a ktory byl mvp mojego najlepszego decku lionskiego jakiego do tej pory udalo mi sie zrobic:)
Gosc jest slaby, ale licze ze Tomkowi uda sie zlozyc dobry harpoon deck, bo to byl zawsze jeden z moich ulubionych deck typow.
Takze 3mam kciuku

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 2014-10-29, 08:06 »
taktyczny harpun deck to jedyny ktory w IvE zdobywal laury koteiowe (fakt- to jeden gracz i hamerykańskie warunki)
fajnie ze sie pojawia wciagarka (zwolni slota z cowarda?determinda?)....natomiast mega lipa ze na drogim typie z 2F.
wiec to nie jest wersja- taktyk+att(dowolny) i jade w prowincje= matma mi mowi ze ciezko bedzie nim robic 9-10F a tyle trzeba liczyc.

ps.kensai deck bywa nieprzyjemny....ale np moj kicius tego waterowego połknie. za to airowy build mam raczej umoczony. duel tez mnie ryra- takie podejscie gwarantuje najstabilniejsze podejscie czyli swarm.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #19 dnia: 2014-10-29, 09:21 »
taktyczny harpun deck to jedyny ktory w IvE zdobywal laury koteiowe (fakt- to jeden gracz i hamerykańskie warunki)

Za to nietaktyczny harpoon (DT + caravan) mial topa na Worldsach.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe