Autor Wątek: KULT powrócił!  (Przeczytany 1164 razy)

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
KULT powrócił!
« dnia: 2016-03-30, 10:11 »
Śmierć ponownie jest tylko początkiem, a rzeczywistość bluźnierczym kłamstwem  :-*

Taki ciekawostek :)

Jeden z bardziej kontrowersyjnych systemów rpg wrócił :) Na Kickstarterze poszedł z ponad 20 krotną przebitką.
Za wznowienie tytułu ponownie wzięli się Szwedzi  :o a jak można się doczytać, wedle jednej z opinii twórców pierwowzoru sprzed 25 lat, system i świat został udanie uwspółcześniony i jeszcze bardziej pogłębiony. Szczerze mówiąc to i oryginał jest na tyle oryginalny że specjalnie się nie zestarzał :)
Bałem się o arty, ale jakoś dają radę. Może nie bije z grafik takie szaleństwo jak w oryginale, a może za mało można zobaczyć.

Sukces jest bez dwóch zdań. Jak już cierpliwie czekam na L5R LCG(tfu tfu), tak teraz nastawiam uszy na wznowienie KULTowej karcianki. Bardzobardzobardzo...!

https://www.kickstarter.com/projects/1037361623/kult-divinity-lost-horror-roleplaying-game-rpg?ref=category_popular
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: KULT powrócił!
« Odpowiedź #1 dnia: 2016-03-30, 10:48 »
Wszystko idzie do przodu i ta "kontrowersyjność" nie jest już taka kontrowersyjna. Tabu złamałby ktoś dziś publikując np full RPG o działaniu Al-Kaidy czy ISIS i planowaniu m.in. zamachów czy działania siatek terrorystycznych czy w ogóle poruszający (bluźniący) temat wojującego Islamu.

Co do karcianki, to mechanika była bardzo oryginalna, ale jako CCG/LCG by się nie sprawdziła. Za to bardzo chętnie kupiłbym taką grę w wersji samodzielnej z zamkniętą pulą kart.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #2 dnia: 2016-03-30, 10:54 »
Wszystko idzie do przodu i ta "kontrowersyjność" nie jest już taka kontrowersyjna. Tabu złamałby ktoś dziś publikując np full RPG o działaniu Al-Kaidy czy ISIS i planowaniu m.in. zamachów czy działania siatek terrorystycznych czy w ogóle poruszający (bluźniący) temat wojującego Islamu.

Co do karcianki, to mechanika była bardzo oryginalna, ale jako CCG/LCG by się nie sprawdziła. Za to bardzo chętnie kupiłbym taką grę w wersji samodzielnej z zamkniętą pulą kart.

Do przodu także poszła "poprawność polityczna" i jej nadużywanie :)
Co do karcianki to o ile mechanika jest oryginalna to i również trochę archaiczna i jej uwspółcześnienie także by się przydało.
Jak dla mnie to wszystko jedno w jakim formacie - byleby była :D

sandro_

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
  • "Bow before me or fall before me."
« Odpowiedź #3 dnia: 2016-03-31, 20:39 »
W pewnych krajach KULT jako gra karciana została całkowicie zakazana - np. Szwecja.

Ogólnie rewelacyjne, niektóre "chore" wręcz arty. Ciekawa mechanika gry wyróżniająca się od innych karcianek. Szkoda, że wydano tylko edycję podstawową oraz 1 dodatek Inferno po czym gra upadła. Plusem gry jest to iż karty zostały wydane w języku polskim.

p.s. ma ktoś na sprzedaż książeczkę z zasadami do gry KULT w języku polskim?
"...Live For Nothing Or Die For Something..."

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #4 dnia: 2016-04-01, 00:05 »
W pewnych krajach KULT jako gra karciana została całkowicie zakazana - np. Szwecja.

Ogólnie rewelacyjne, niektóre "chore" wręcz arty. Ciekawa mechanika gry wyróżniająca się od innych karcianek. Szkoda, że wydano tylko edycję podstawową oraz 1 dodatek Inferno po czym gra upadła. Plusem gry jest to iż karty zostały wydane w języku polskim.

p.s. ma ktoś na sprzedaż książeczkę z zasadami do gry KULT w języku polskim?

Że w rodzimym kraju wydawcy? Nie wiedziałem.
O startery teraz kiepsko, jest tylko do pobrania z netu.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #5 dnia: 2016-04-02, 20:53 »

CCG też? RPG na pewno, ale nie jestem pewien co do karcianki.

Z instrukcję nie pomogę. Swego czasu miałem polski set, ale wszystko poszło na sprzedaż.

Ganbitsu

• experienced Personality
« Odpowiedź #6 dnia: 2016-04-02, 21:12 »
Karcianka była fajna, chętnie bym pograł w nowym wydaniu, byle nie przeszła transformacji jak Netrunner :)

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #7 dnia: 2016-04-03, 01:18 »

CCG też? RPG na pewno, ale nie jestem pewien co do karcianki.

Z instrukcję nie pomogę. Swego czasu miałem polski set, ale wszystko poszło na sprzedaż.

Z tego co pamiętam to boostery w USA były pakowane w dodatkowe czarne woreczki a gra była 21+.
Ale to na razie wrócił erpeg. Do ewentualnej karcianki trzeba będzie jeszcze poczekać.
Instrukcje gdzieś mam w pdfie, mogę poszukać jak trzeba. Link z którego ściągałem nie działa już.

sandro_

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2016-04-03, 09:06 »
Instrukukcję w .pdf mam, chce mieć prawdziwą oryginalną. Obecnie boxy z podstawki są na allegro w rozsądnej cenie i to jeszcze w języku polskim (w boxie jest 36 boosterów 15 kartowych). Obecnie trudno o jakiekolwiek karty z jedynego dodatku do tej gry Inferno - szkoda :'(

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #9 dnia: 2016-04-03, 10:24 »
Nie żałuj - Inferno zepsuło grę. Chyba że względy kolekcjonerskie ;)

sandro_

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 2016-04-03, 11:28 »
Gdzieś kiedyś czytałem, że był pomysł na stworzenie jeszcze jednego dodatku Metropolis, ale ostatecznie zrezygnowali.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #11 dnia: 2016-04-03, 12:09 »
Przykre jest to, ze z trzech karcianek Target Games popularnosc zdobyl tylko bucowaty Doomtrooper, gdzie taki Dark Eden czy Kult chowaly ta gre do kieszeni. Ciekawe czy gra oparta na mechanice Kultu, ale w zupelnie innym klimacie (jak to bylo oryginalnie planowane) utrzymalaby sie dluzej.

sandro_

• Unicorn Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 2016-04-03, 13:14 »
W Doomtroopera dalej grają ludzie na spotkaniach. Ja sam grywam nie na turniejach ale hobbystycznie. Jak zobaczyłem, że gracz w 3. turze wygrał i jeszcze powiedział, że "karty mu nie poszły" to sobie odpuściłem.