Autor Wątek: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info  (Przeczytany 94714 razy)

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
Odp: L5R LCG - oficjalna zapowiedź i pierwsze info
« Odpowiedź #80 dnia: 2017-04-20, 15:35 »
A mnie się generalnie całość podoba.
Niepopularnie przyznam, że nazwy nie-unikatowych parchów są najbardziej na minus. Oczywiście wystawianie w stół 3 x Doji Ayano było trochę nielogiczne (niby jakoś wyjaśnione w lorze, ale bez przesady), ale posiadania wśród swoich postaci bezimiennych plebsów z rodzaju "[pompatyczny przymiotnik] [klimatyczny rzeczownik]", którzy kojarzą się bardziej z ccgowymi tokenami, albo roboczymi tytułami kart z playtestów wywołuje u mnie negatywne odczucia estetyczne (prezes by rzekł - absmak).

Druga rzecz to troszkę mi się nie podoba licytacja o karty. To jest sama idea honor za karty, karty za honor jest super, ale takie wybieranie w ukryciu i pokazywanie na "trzy czteeery!" jakoś nie pasuje mi do L5R.

Jak zwykle poświęcam większość miejsca by opisywać, co mi się nie spodobało, ale jak widać są to tylko szczegóły, więc wniosek płynie taki - so far so good.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #81 dnia: 2017-04-20, 15:37 »
czyli mówisz ze większość grała tylko dla pasjansu, który był tańczy niz mg.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 2017-04-20, 15:39 »
Kwas, co Ty opowiadasz?

Nawet jeśli ktokolwiek w PL ma/będzie miał pedeefa do L5R na początku sierpnia to go nie upubliczni przed GenConem żeby ludzie mogli sobie deczory porobić na Fracasy.

O ile FFG samo wcześniej nie wypuści spoilerów.

Nie wiem jak było z AGOTem ale możliwe że same karty będą pokazane już przed premierą.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #83 dnia: 2017-04-20, 15:49 »

O ile FFG samo wcześniej nie wypuści spoilerów.

Nie wiem jak było z AGOTem ale możliwe że same karty będą pokazane już przed premierą.

Sprawdzałem to dla Conquesta i AGoTa. Po serii artków o mechanice co tydzień FFG wypuszczało spoiler jednego klanu gdzie ostatni w kolejce był przedstawiany na tydzień lub dwa przed Genconem. Nie wiem czy w całości były to wszystkie karty, ale na pewno przeważająca większość.

Jeszcze jedno, widzicie jak oni pokazują te karty, niektóre w w formie wachlarzy, które trzeba sobie powycinać i poprostować.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Ledóch

• Scorpion Clan
  • experienced Personality
  • *
Zmieniłem nicka, bo ponoć Fealedhrel ciężko wymówić, hihi :)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #85 dnia: 2017-04-20, 22:32 »
Bry... widzieliście? Jak było to wybaczcie :)
https://www.reddit.com/r/boardgames/comments/66ii69/legend_of_five_rings_with_fantasy_flight_games_ama/

Jest tam coś ciekawego ponad wytłumaczenie pojedynków, których działanie coś tam przypomina. I tak, używa się znowu kręciołków.

Dueling involves a challenge between two characters based on those character's stats (military or political). Each player will make a bid on their honor dial to add to their participant's stat. This works just like the bid in the draw phase: the higher bidder gives honor equal to the difference to the lower bidder. The character with the higher total stat at the end wins, with consequences determined by the card that started the duel. -ED
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Tyrek

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
  • Bla Bla Bla
« Odpowiedź #86 dnia: 2017-04-20, 22:38 »
The core set has about 250 cards (don't recall the exact number). Starter decks for all 7 Clans included in the core set will be playable right out the gate. -NF

Czyli pewnie scenariusz ala AGoT 2.0 demo decki.

I jeszcze to:

Characters that live in the conflict deck are able to played into conflicts, providing a surprise character that your opponent was not expecting. -BA

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #87 dnia: 2017-04-20, 22:50 »
Characters that live in the conflict deck are able to played into conflicts, providing a surprise character that your opponent was not expecting. -BA

Miałem w EE deczor bez postaci w dynasty, który bardzo sprawnie rozmontowywał prowincje. Oby nie wrócił...
Squeek

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #88 dnia: 2017-04-20, 22:59 »
100% uników na pytania o Mantisy. Ciekawe.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Tyrek

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
  • Bla Bla Bla
« Odpowiedź #89 dnia: 2017-04-20, 23:20 »
Podobnie uniki odnośnie multiplayer rules, ale to pikus. W jednym komentarzu potwierdzili obecność spelli i kiho, ale bez szczegółów.

I jeszcze ciekawostka:

Most games should last about 3-6 turns, with the possibility for shorter or longer games depending on the match up, the draw, and the strategies each player pursues.

Czyli blitz będzie możliwy?

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #90 dnia: 2017-04-20, 23:34 »
https://www.youtube.com/watch?v=cC_IZqqcxxI
wywiad z ludźmi ale robili mechanikę l5r lcg

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #91 dnia: 2017-04-21, 00:14 »
juz wiem jakie klany bede na topie. :P

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #92 dnia: 2017-04-21, 08:02 »
A mnie się rzuca w uszy to jak bardzo oni nie umieli grać w CCG... I nie rozumieli go ani trochę. No ale 10 partii to wystarczająco aby wiedzieli co trzeba naprawić.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.

pattom

• blank Personality
« Odpowiedź #93 dnia: 2017-04-21, 08:47 »
Dajcie jakieś mini streszczenie z filmiku bo w pracy mam YT zablokowany :-(

Darboh

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • Monk
« Odpowiedź #94 dnia: 2017-04-21, 09:14 »
A mnie się rzuca w uszy to jak bardzo oni nie umieli grać w CCG... I nie rozumieli go ani trochę. No ale 10 partii to wystarczająco aby wiedzieli co trzeba naprawić.

Efektem czego w swej ignorancji wyrwali bez znieczulenia kły mechanice, wprowadzając jakieś abstrakty fejtowo -  gloriowe...
O ile inne zmiany byłyby do przetrawienia to ta jedna sprowadza wersję lcg do dużo bardziej abstrakcyjnego masowego średniaka efefgowego. A było na początku fanfarąfa Horvatha że tylu jest byłych graczy legendy w FFG i wszyscy kipią z podniecenia...

A pisze to z perspektywy gracza domowego, który lizną zaledwie cecega, ale na zabój zakochał się w Rokuganie i wszystkim co z nim związane....
Miso-no miso-kusai-wa jo-miso-ni arazu.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #95 dnia: 2017-04-21, 09:33 »
A ja mam odwrotne wrażenia po filmiku.
Fakt, że grać to oni w L5R nie umieli ale zaadresowali IMHO największe bolączki L5R CCG:
- kompletny brak interakcji miedzy niektórymi deckami
- ekonomia która w niektórych edycjach rozkładała na łopatki (brak legacy itp)
- efekt wgniecenia przeciwnika po jednej, nawet mało znaczącej bitwie

L5R to design karcianki z lat 90. AEG próbowało grę przyspieszyć, upłynnić i dostosować do 21 wieku. Polegli na tym.
Reset był potrzebny bo zmienił się rynek gier i odbiorca/kupujący/gracz.

Mają odemnie duży kredyt zaufania.

@Koziu, na filmiku prowdzący wywiad mówi że rozegrał 10 partii. Reszta mówi że grali ale mało. Najbardziej ogarnięty w CCG był chyba Erik.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #96 dnia: 2017-04-21, 10:01 »
Filmik bardzo fajny.
Co do 10 gier i doświadczenia to oni przecież mówili o tym ile grali "zanim" zabrali się za grę.
Później nie wiadomo ile i z kim grali/rozmawiali.
Nie sądzę by to jednak było tylko 10 gier. Widać, że kolesie bardzo chcieli poznać tą grę i świat.

Fakt, że grać to oni w L5R nie umieli ale zaadresowali IMHO największe bolączki L5R CCG:
- kompletny brak interakcji miedzy niektórymi deckami
- ekonomia która w niektórych edycjach rozkładała na łopatki (brak legacy itp)
- efekt wgniecenia przeciwnika po jednej, nawet mało znaczącej bitwie

Dokładnie.

Podobał mi się również fakt, że szczególnie zwrócili uwagę że chcieli się skoncentrować na tym aby co rundę gracze toczyli ze sobą ciekawe bitwy.
Wydaje mi się jednak, że bez efektu "Właśnie straciłeś całą armię", nie będzie przy tym już jednak takich emocji. Stara miała tą magię że wreszcie wszystko sprowadzało się do tej jednej ostatniej bitwy.

Kolejny duży plus to fakt że 2 z 3 designerów najbardziej chwali sobie mechanikę "przemijania" to, że postacie będą pojawiały się falami. To jest bardzo ważne, bo to chyba największa zmiana którą mamy i największa nowość, która na papierze i jak się o tym czyta wygląda bardzo dobrze, ale trzeba to przetestować i zobaczyć jak to będzie działać.
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #97 dnia: 2017-04-21, 10:17 »
Podobał mi się również fakt, że szczególnie zwrócili uwagę że chcieli się skoncentrować na tym aby co rundę gracze toczyli ze sobą ciekawe bitwy.
Wydaje mi się jednak, że bez efektu "Właśnie straciłeś całą armię", nie będzie przy tym już jednak takich emocji. Stara miała tą magię że wreszcie wszystko sprowadzało się do tej jednej ostatniej bitwy.
To też. Fajnie napisałeś to co ja chciałem ale zabrakło słów.

Bitwy dalej będą ciekawe ale bardziej w stronę szachów i koniecznych decyzji do podjęcia:
czy bronic i iloma bo pózniej muszę zrobić swój atak a potem przeciwnik będzie jeszcze miał drugi swój.

Do tego oczywiście akcje w bitwie: klęknij/odjedź/umrzyj będą rozkładać wstępne plany na łopatki.
Szachy/decyzyjność to jest to co cenie w karciankach.

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #98 dnia: 2017-04-21, 10:23 »
A poza tym - myślę że designerzy nie powinni być za bardzo zorientowani w competitive play'ach. Najefektywniejsze metody klepania machy powinny być cierpliwie odkrywane i doskonalone przez graczy, którzy się na tym znają, a nie implementowane przez DT.
Oni niech sobie designują grę, żeby była fajna dla każdego, a jak ją zexploitować na maxa i doprowadzić do perfekcji już sobie sami wymyślimy.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hanzo Hattori

• blank Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #99 dnia: 2017-04-21, 11:24 »
jak tam mysle płacisz  za wszystko płacisz honorem , wiec.
zdodnie z mechanika wiec granie chłopakami za muru sie nie da.
wiec co będzie oprósz postaci czy będę wydarzania i itp.