Autor Wątek: Crab - Rokugan's Shield  (Przeczytany 9687 razy)

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
Odp: Crab - Rokugan's Shield
« Odpowiedź #20 dnia: 2017-08-07, 19:27 »
Istnieje podejrzenie, że jest bug w zasadach i można w krabie włączyć nieśmiertelność, tzn. przenieść Stronghold na zniszczoną prowincję z pomocą Borderlands Fortification i tym samym uniemożliwić jakikolwiek atak w jego stronę. A jako, że Stronghold nie może opuścić gry, to nie da się go zrzucić z zniszczonej prowincji. Win condition wymaga zniszczenia prowincji na której jest SH, ale to się technicznie nie dzieje, bo nie dochodzi do zniszczenia w/w prowincji, tylko umieszczasz Stronghold w prowincji zniszczonej. To jest bardzo śliskie, ale obecne wordingi i zasady na to pozwalają.
Rulebook strona 3 "If a player’s stronghold province is broken, that player loses the game." Jak sobie zamienisz tak prowincję to Twoja stronghold province is broken (przymiotnik) także przegrywasz :)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #21 dnia: 2017-08-07, 21:24 »
Istnieje podejrzenie, że jest bug w zasadach i można w krabie włączyć nieśmiertelność, tzn. przenieść Stronghold na zniszczoną prowincję z pomocą Borderlands Fortification i tym samym uniemożliwić jakikolwiek atak w jego stronę. A jako, że Stronghold nie może opuścić gry, to nie da się go zrzucić z zniszczonej prowincji. Win condition wymaga zniszczenia prowincji na której jest SH, ale to się technicznie nie dzieje, bo nie dochodzi do zniszczenia w/w prowincji, tylko umieszczasz Stronghold w prowincji zniszczonej. To jest bardzo śliskie, ale obecne wordingi i zasady na to pozwalają.
Rulebook strona 3 "If a player’s stronghold province is broken, that player loses the game." Jak sobie zamienisz tak prowincję to Twoja stronghold province is broken (przymiotnik) także przegrywasz :)

Zamieszanie wyniknęło z tego zapisu:

Winning the Game

There are three primary paths to victory in the game. The game ends immediately if a player meets one (or more) of these
victory conditions:

◊◊ The first player to break the province protecting his or her opponent’s stronghold wins the game.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #22 dnia: 2017-08-07, 22:11 »
Co nie zmienia faktu, że z mojego cytatu jasno wynika, że jak zrobisz ten myk to przegrywasz :)
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #23 dnia: 2017-08-09, 20:47 »
Co nie zmienia faktu, że z mojego cytatu jasno wynika, że jak zrobisz ten myk to przegrywasz :)

Ale uwaga, oficjalna odpowiedź jest i tak niesamowita.

"1. Borderlands Fortification can totally swap places with your stronghold. However, the victory condition is breaking "the province protecting (your) stronghold", which is established during game start when you place your provinces. So even if you scoot your stronghold around during the game, it's the breaking of the original province it was on that determines what you need to break to win with military victory (and likewise it's that province card that requires three breaks to access, not the province your stronghold is currently hanging out on)."

Czyli można wyskoczyć Strongholdem w "złamaną" non-stronghold prowincję, bez skutku śmiertelnego, hehe. Liczy się tylko zniszczenie prowincji, na której był SH na początku gry. Intuicyjne w ch..j.

Brad  :-* Sorry, Nat  :-*

Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Mikus

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
  • Soul of Franek
« Odpowiedź #24 dnia: 2017-08-09, 21:47 »
No dobra ale kto by coś takiego zrobił skoro w ostatniej fazie jego stronghold wpada do discarda za to ze ma face up kartę na złamanej prowincji.

Shiba Qwal

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2017-08-09, 22:12 »
W specjalnych zasadach do strongholdów jest napisane że nigdy nie mogą opuścić gry.

Co do oficjalnej odpowiedzi to się spodziewałem tego bo czytając instrukcję wydawało mi się że na początku gry są definiowane non-stronghold provinces i stronghold provice.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #26 dnia: 2017-08-09, 22:41 »

Co do oficjalnej odpowiedzi to się spodziewałem tego bo czytając instrukcję wydawało mi się że na początku gry są definiowane non-stronghold provinces i stronghold provice.
Ja nie, bo znalazłem przypis w rules mówiący, ze w takiej sytuacji przegrywasz :P Zresztą napisałem właśnie do nich cytując im to ;)
Twoja stara, to Fosuta!

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2017-08-10, 20:34 »
A oni ci odpowiedzą, że "stronghold province" to nie jest prowka na której leży twierdza, tylko prowka na której ją położyłeś na początku gry. Nie ma to krztyny finezji i sensu - prawdopodobnie to rozróżnienie powsatało w playtestach kiedy się zorientowali czym grozi zamienianie kart na prowkach.
I zamiast poprawić zapis w warunkach zwycięstwa zredefiniowali wtórne ich względem pojęcie "stronghold province". Tekturowe zasady jak zwykle.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
Twoja stara, to Fosuta!

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.