Autor Wątek: Gencon 2017 - 2017-08-17/20  (Przeczytany 7026 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Gencon 2017 - 2017-08-17/20
« Odpowiedź #20 dnia: 2017-08-20, 16:08 »
A mogli zrobić promki bez tekstów i nie byłoby problemu z niekompatybilna wersją językową.

Akurat zrobili na odwrót. Domki, które można by spokojnie wsadzić do jednej przeźroczystej koszulki i ew. odwrócić gdyby przeciwnik się pytał, są fullbleed z tekstem, a Championi są fullbleed bez tekstu. Wcale mnie to nie dziwi.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2017-08-21, 17:24 »
Seeeker of Air dla skorpa...lepiej sie nie dalo :D
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

I'atz'ek

• Ratling Wanderer
  • temptation Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2017-08-21, 17:51 »
Gdzie jest rozpisane kto co wybrał?
Squeek

PROSIAK_PULAS

• experienced Personality
« Odpowiedź #23 dnia: 2017-08-21, 17:55 »
Cytujac Kempego :)

Wybrane Roles:

Crab: Keeper of Air
Crane: Keeper of Water
Dragon: Keeper of Void
Lion: Keeper of Earth
Phoenix: Seeker of Void
Scorpion: Seeker of Air
Unicorn: Keeper of Fire
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2017-08-21, 18:47 »
Seeeker of Air dla skorpa...lepiej sie nie dalo :D

+1

Dwa dodatkowe pieniążki za to, że przeciwnik mnie jedzie ;D
Shoju na prezydenta! :)

Kage Korvus

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #25 dnia: 2017-08-25, 16:57 »
To mój pierwszy post na forum, tak więc przy okazji witam się z Wami  :D

Mam prośbę do osób, które dotarły do bardziej szczegółowych informacji odnośnie genconowych turniejów. Niestety dużo mnie ostatnio ominęło. Zaznajomiłem się już z tym tematem, ale chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej.

#1. Kiku Matsuri (1 Core Set)
- nagroda: tytuły Hatamoto + pierwsza decyzja (grupowa) w sprawie fabuły

Hatamotos (czyli osoby, które zrobiły wynik 5-0):

Crab: 3
Crane: 1
Dragon: 8
Lion: 3
Phoenix: 5
Scorpion: 2
Unicorn: 0

Hatamoto voted for the Unicorn techniques to be taught to the Hidden Guard.

Okej, więc wiadomo ilu Hatamoto z każdego Klanu utytułowano i wiadomo jaką decyzję fabularną podjęli (oraz jaki był podział głosów). Czy oprócz tego ten czwartkowy turniej miał jakieś miejsca? Czy to było tak, że tylko wszyscy grali i odpadali od razu przy pierwszej swojej porażce (single-elimination?) i tak przez pięć rund, a po ostatniej rundzie po prostu odznaczyli winnerów (5-0-0)? Czy też były jakieś później jeszcze gry o to, kto zajmie które miejsce?

#2. Turniej główny dwudniowy (pt-sb) (1 Core Set)
- nagroda: jeden TOP player z każdego Klanu miał prawo wybrać kartę Roli
+ niektórzy dodatkowi gracze mogli otrzymać tytuł Hatamoto (?)

Clan Breakdown:

Wybrane Roles:

Crab: Keeper of Air
Crane: Keeper of Water
Dragon: Keeper of Void
Lion: Keeper of Earth
Phoenix: Seeker of Void
Scorpion: Seeker of Air
Unicorn: Keeper of Fire

Jak interpretować to Clan Breakdown? Według czego jest to Rank/Honor/Avg.H. ?

http://imgur.com/a/di1dR
Te osoby na dole które są półwidoczne to odpadły? O co chodziło tam?

Po tym jak już podsumowano wyniki i podano TOP 32 co się dalej działo? Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił jak przebiegał ten proces, aż do zakończenia turnieju. I przede wszystkim chciałbym wiedzieć, w jakiej kolejności gracze wybierali Role (czyli gracz którego Klanu wybierał pierwszy itd.), to mnie też ciekawi.

Jakie są ostateczne wyniki tego dwudniowego turnieju - ale chodzi mi o to, które Klany zajęły które miejsca? Interesuje mnie chociaż top 4 lub 8?

-----
#3. Czy były jakieś wyniki niedzielnego turnieju na Gen Conie czy był on totalnie 4fun bez punktów?

#4. Na jakiej zasadzie wybrano Klan Smoka jako ten, który wygrał Emperor's Favour i dekoracje na Winter Court?

Sory za gradobicie pytań, ale może ktoś jest w stanie łatwo na nie odpowiedzieć. Chciałbym być na bieżąco z tym co się ostatnio działo, dlatego tak drążę. Z góry dzięki za odpowiedzi ;)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #26 dnia: 2017-08-25, 17:23 »

#1. Kiku Matsuri (1 Core Set)

Czy oprócz tego ten czwartkowy turniej miał jakieś miejsca? Czy to było tak, że tylko wszyscy grali i odpadali od razu przy pierwszej swojej porażce (single-elimination?) i tak przez pięć rund, a po ostatniej rundzie po prostu odznaczyli winnerów (5-0-0)? Czy też były jakieś później jeszcze gry o to, kto zajmie które miejsce?

Turniej miał swoje miejsca, ale podawane standingi pokazywały wyłącznie bezduszne numery uczestników. Ale i tak liczyło się jedna wyłącznie zrobienie 5-0, żeby uzyskać tytuł Hatamoto. Nawet jeśli ktoś przegrał to ciągnął dalej, ponieważ zastosowano wabik w postaci kart promo - dostawało się swoje klanowe i jeśli trafiłeś na kogoś z innym klanem to się jedną wymieniałeś.

Trzeba wiedzieć, że FFG nie potrafi w ogóle w raporty i statystyki.

#2. Turniej główny dwudniowy (pt-sb) (1 Core Set)
+ niektórzy dodatkowi gracze mogli otrzymać tytuł Hatamoto (?)

Chyba tak samo jak w czwartek wynik 5-0 lub lepszy dawał tytuł Hatamoto.

Jak interpretować to Clan Breakdown? Według czego jest to Rank/Honor/Avg.H. ?

Podział klanów pośród uczestników turnieju. Avg. Honor to stosunek ilości skończonych gier w których miało się więcej Honoru niż przeciwnik do całkowitej ilości graczy danego klanu.

http://imgur.com/a/di1dR
Te osoby na dole które są półwidoczne to odpadły? O co chodziło tam?

Tak, to osoby, które brały udział i zrezygnowały podczas turnieju.

Po tym jak już podsumowano wyniki i podano TOP 32 co się dalej działo? Byłbym wdzięczny gdyby mi ktoś wyjaśnił jak przebiegał ten proces, aż do zakończenia turnieju.

Normalna drabinka Single Elimination. Zwycięzcy z Top 32 (gracz 1 vs gracz 32, 2 vs 31 itd.) grali w Top 16, poźniej wygrani w tej fazie w Top 8 i tak do finału.

Jakie są ostateczne wyniki tego dwudniowego turnieju - ale chodzi mi o to, które Klany zajęły które miejsca? Interesuje mnie chociaż top 4 lub 8?

Program, którego używało FFG nie miał opcji na umieszczenie nazwy klanu (albo komuś się nie chciało), więc ich rozkład pozostanie słodką tajemnicą.

#3. Czy były jakieś wyniki niedzielnego turnieju na Gen Conie czy był on totalnie 4fun bez punktów?

Nie widziałem nigdzie wyników. Granie o pietruszkę na dodatek demo deckami widocznie nikogo za bardzo nie obchodziło.

#4. Na jakiej zasadzie wybrano Klan Smoka jako ten, który wygrał Emperor's Favour i dekoracje na Winter Court?

Nie było to czasem głosowanie hashtagami na Twitterze?

Kage Korvus

• boxable Personality
  • Samurai
« Odpowiedź #27 dnia: 2017-08-26, 01:26 »
Turniej miał swoje miejsca, ale podawane standingi pokazywały wyłącznie bezduszne numery uczestników. Ale i tak liczyło się jedna wyłącznie zrobienie 5-0, żeby uzyskać tytuł Hatamoto. Nawet jeśli ktoś przegrał to ciągnął dalej, ponieważ zastosowano wabik w postaci kart promo - dostawało się swoje klanowe i jeśli trafiłeś na kogoś z innym klanem to się jedną wymieniałeś.

No tak, przecież były te promki Wayowe.

Aha, czyli po przegranej się nie odpadało, czyli też i nie ubywało wcale graczy. Przez wszystkie 5 rund grali potencjalnie wszyscy gracze (oprócz tych, którzy odeszli), jak rozumiem. Dzięki temu lepsi nie musieli walczyć później już tylko ze sobą, tylko dalej mogli nabijać punkty licząc, że trafią na słabszych. Ciekawi mnie właśnie jak było przeprowadzanie dobieranie pairingów. Czy według statów, czy właśnie kompletnie random.

Chyba tak samo jak w czwartek wynik 5-0 lub lepszy dawał tytuł Hatamoto.

Coś mi się teraz kojarzy, że to chyba miało być na zasadzie "jak nie zdobyłeś H w czwartek, to możesz dostać jeszcze jak byłeś topX w sobotę.

Podział klanów pośród uczestników turnieju. Avg. Honor to stosunek ilości skończonych gier w których miało się więcej Honoru niż przeciwnik do całkowitej ilości graczy danego klanu.

Mógłbyś mi jeszcze raz wyjaśnić, np. skąd Lion uzbierał 62 Honoru?
PS. Jakie były nagrody dla zwycięskiego Klanu Lwa i kto je otrzymywał?

Normalna drabinka Single Elimination. Zwycięzcy z Top 32 (gracz 1 vs gracz 32, 2 vs 31 itd.) grali w Top 16, poźniej wygrani w tej fazie w Top 8 i tak do finału.

Czy dobrze rozumiem, że w takim razie w piątek było X rund i po prostu na koniec wyniki, a następnego dnia w sobotę grali tylko ci z top32? Jeśli tak, to rozumiem, że było w sobotę już mało rund, bo wychodzi na to, że top16+top8+top4+finał(?) to wychodziłoby na to, że 4 rundy tylko były w sobotę i to tylko dla 32 graczy, przy czym, co rundę połowa z tych graczy już odpadała. Czy dobrze rozumiem, czy coś pokręciłem?

Program, którego używało FFG nie miał opcji na umieszczenie nazwy klanu (albo komuś się nie chciało), więc ich rozkład pozostanie słodką tajemnicą.

Czyli na prawdę nie wiemy nic poza tym, że 1st place - Crane? Lipka straszna...
Z AGOTowych turniejów zwykle więcej statystyk wyciągano i to w ładnych diagramach podawano.

Nie było to czasem głosowanie hashtagami na Twitterze?

Hmm, no chyba miało tak być. Chociaż wydaje mi się, że to nie był jedyny czynnik. Chyba jeszcze inne składowe się przyczynić miały do ostatecznego wyniku, tylko nie kojarzę właśnie jakie...

Nie wiadomo też w jakiej kolejności top-each-clan-playerzy wybierali Role cards? Hm.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #28 dnia: 2017-08-26, 01:48 »
Aha, czyli po przegranej się nie odpadało, czyli też i nie ubywało wcale graczy. Przez wszystkie 5 rund grali potencjalnie wszyscy gracze (oprócz tych, którzy odeszli), jak rozumiem. Dzięki temu lepsi nie musieli walczyć później już tylko ze sobą, tylko dalej mogli nabijać punkty licząc, że trafią na słabszych. Ciekawi mnie właśnie jak było przeprowadzanie dobieranie pairingów. Czy według statów, czy właśnie kompletnie random.

Na bank był to system szwajcarski, tzn program starał się parować ludzi o podobnym dorobku punktowym. Stąd np. brak możliwości, żeby ktoś z wynikiem 4-0 mógł trafić na kogoś z 2-2 lub gorszym.

Mógłbyś mi jeszcze raz wyjaśnić, np. skąd Lion uzbierał 62 Honoru?

Wszyscy gracze Lwa zaraportowali łącznie 62 gry w których uzyskali na koniec więcej honor niż przeciwnik.

PS. Jakie były nagrody dla zwycięskiego Klanu Lwa i kto je otrzymywał?

Wszyscy gracze Lwa otrzymali specjalne tokeny honoru.

Czy dobrze rozumiem, że w takim razie w piątek było X rund i po prostu na koniec wyniki, a następnego dnia w sobotę grali tylko ci z top32? Jeśli tak, to rozumiem, że było w sobotę już mało rund, bo wychodzi na to, że top16+top8+top4+finał(?) to wychodziłoby na to, że 4 rundy tylko były w sobotę i to tylko dla 32 graczy, przy czym, co rundę połowa z tych graczy już odpadała. Czy dobrze rozumiem, czy coś pokręciłem?

Dokładnie tak, tylko z poprawką, że w sobotę było pięć etapów tj. Top 32 / 16 / 8 / 4 / Finał.

Jest to popularne rozwiązanie turniejowe. Turniej główny metodą szwajcarską, odcięcie TopX w zależności od ilości graczy, i następnie single elimination do ścisłego finału.

Czyli na prawdę nie wiemy nic poza tym, że 1st place - Crane? Lipka straszna...

http://www.chikan.pl/index.php?topic=9110.msg122122#msg122122 - tu jest kolejność po fazie swiss, więc można zobaczyć jakie klany się znalazły w Top32 i po nazwiskach monitorować strukturę klanów na poszczególnych etapach topek.

Z AGOTowych turniejów zwykle więcej statystyk wyciągano i to w ładnych diagramach podawano.

Te diagramy/tabelki to zapewne efekt korzystania z The Jousting Pavilon, który posiada wbudowaną wizualizację statystyk z turnieju. Ale jest to platforma fanowska a nie FFG. Nie ma jeszcze odpowiednika TJP dla L5R.

michaelius

• Crane Clan
  • blank Personality
  • *
  • Samurai
« Odpowiedź #29 dnia: 2017-08-28, 09:18 »
W dodatku FFG go nie używa , więc wyniki Genconowego Agota ktoś ręcznie importował kilka dni po.