Autor Wątek: IvE - pierwsze wrażenia  (Przeczytany 96138 razy)

AkodoJacek

• Personality
    • Kyuden Bydgoszcz
Odp: IvE - pierwsze wrażenia
« Odpowiedź #140 dnia: 2014-01-17, 20:26 »
czy jakieś kolejne previewy dla 27 kart premium ?
Bo jedna z nich chyba jest domek dla unaligned (drafta).

ktokolwiek widział ktokolwiek wie ;)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #141 dnia: 2014-01-17, 21:53 »
Nie wiem czy lepszy, nie grałem. Na pewno zupełnie inny. Gra na Todori sensei mi się podoba i jak na razie wygrywam.  :D
Jak to jest, że jak tylko wspomniałem w jakimś wątku o samej możliwości grania senseiem w krabie, to zostałem obśmiany, a jak hitomi składa na nim deck i wygrywa, to nikt się nie śmieje? :P
Przecież wypytwałem go czy gra dyshonorem czy honorem :D A to, że wygrywa nic nie znaczy, mogę sobie złożyć kraba na shugasach i też pewnie będę nim coś tam wygrywał, ale na turniej to się nie nadaje ;P

Wolałbym napisać, że to dlatego, że jestem kozak nad kozaki, ale.. dupa blada, śmieją się tylko po kątach ;)
Mnie to nie przeszkadza, gram sobie bo lubię. Ale faktem jest, że kilka gier w tą lub w tamtą absolutnie o niczym nie świadczy.
Jednocześnie wydaje mi się, że ten deck mógłby być efektywny, ale nie wiem czy dam radę go dopracować.

Aha, wciąż nie wiem po kiego grzyba składać duelówkę na sensei. Jak bez tego Kensai lepiej działa (jest bardziej zabójczy).
mam rozumieć, że to pytanie jest skierowane do mnie?

Absolutnie nie, szczególnie, że nawet nie wiem jakim deckiem grałeś. Było retoryczne, rzucone w eter bezosobowo.

przed ukazaniem się weakness exposed w decku było 6 limitedowych dueli, których liczbę i tak miałem zmniejszyć, bo sensei jest tylko i wyłącznie do bowa w limitedzie, którego można zrobić raz na turę, więc tych dueli nie musi być aż tyle. generalnie sprawdzało się nieźle. weakness exposed to duel wymarzony do decku bez senseia (ergo bez limitedowych dueli)

Dokładnie też tak widzę Weaknes Exposed, tylko średnia focusu wciąż marna i boję się jej jako "pustej" kraty.
Pomysł z tym duelem odkładam na potem, być może jeszcze protestuję, ale później i tak jest dużo pracy z dopracowaniem decku

no i kwestia -1 do startowego honoru: gdyby nie sensei, to może choć raz wystawiłbym Katagiego, a tak - nie.

Dla mnie to kluczowa kwestia, zaczyna przed tobą inny Dragon i do tego Unicorn, a tego już chyba za wiele.

co do mirumoto yasushi, to bardzo mnie zainteresowało twoje wyznanie, bo wskazuje na duże rozbieżności między naszymi deckami albo sposobem gry albo "środowiskowym napięciem". po prostu nie wyobrażam sobie, do czego ten koleś mógłby mi się przydać, albo jak musiałaby się układać gra, żebym mógł go wystawić. na naście gier wyszedł raz i to w momencie, kiedy sprawa była już wygrana. ale fakt, że naście gier to trochę mało danych do wyciągania wniosków.

Zauważ, że napisałem, że miałem go na początku IvE, potem wyjąłem. Teraz wraca.
Kiedy się przydaje, w 4-5 turze, kiedy to już klamki się kończą i Yasushi z takową nadal prezentuje solidną siłę.
Natomiast kolejni goście 3/3 czy 2/4 nie robią już różnicy. Aby go przestraszyć trzeba się spiąć, aby zastrzelić też. To jego siła.
Kompletnie nie sprawdza mi się wspomniana już Mirumoto Niwa, beznadziejny jest Mirumoto Omero. A więcej Kensai już nie ma.
Stąd pomysł na powrót Mirumoto Yasushi. Czy się sprawdzi? Nie mam pojęcia. Pogram zobaczę, ale widzę jakieś tam możliwości.
Dziś dwa razy spadł do diskard'a, ale każdy z wcześniej wymienionych też by spadł. Ciężko więc jest coś sensownego powiedzieć.
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #142 dnia: 2014-01-17, 23:27 »
Nie wiem czy lepszy, nie grałem. Na pewno zupełnie inny. Gra na Todori sensei mi się podoba i jak na razie wygrywam.  :D
Jak to jest, że jak tylko wspomniałem w jakimś wątku o samej możliwości grania senseiem w krabie, to zostałem obśmiany, a jak hitomi składa na nim deck i wygrywa, to nikt się nie śmieje? :P
Przecież wypytwałem go czy gra dyshonorem czy honorem :D A to, że wygrywa nic nie znaczy, mogę sobie złożyć kraba na shugasach i też pewnie będę nim coś tam wygrywał, ale na turniej to się nie nadaje ;P

Wolałbym napisać, że to dlatego, że jestem kozak nad kozaki, ale.. dupa blada, śmieją się tylko po kątach ;)
Mnie to nie przeszkadza, gram sobie bo lubię. Ale faktem jest, że kilka gier w tą lub w tamtą absolutnie o niczym nie świadczy.
Jednocześnie wydaje mi się, że ten deck mógłby być efektywny, ale nie wiem czy dam radę go dopracować.
Za dodatek, może dwa powinien być ;)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

burning_librarian

• Dragon Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 2014-01-17, 23:33 »
Odnotowałem.
Kiedy się przydaje, w 4-5 turze, kiedy to już klamki się kończą i Yasushi z takową nadal prezentuje solidną siłę. (...) Aby go przestraszyć trzeba się spiąć, aby zastrzelić też. To jego siła.
No to jest właśnie ta środowiskowa różnica - ja gram od dwóch tygodni tylko z military phx shugenja miruma, gdzie średnia range'a w 4 turze to 14, i z unix fear shugenja klepka, który robi fear z nitoshiego, nikaru albo dark nagi po którym kładzie się/ginie każda postać, mała czy duża, z klamkami czy bez. więc Je Suszi to dla mnie zmarnowane koku. żeby była jasność, nie polemizuję z twoimi deckbuldingowymi decyzjami, tylko dzielę się moimi doświadczeniami ;-) chętnie zobaczyłbym na naszych czwartkowych grach więcej decków, ale coś ostatnio chłopcy nie dopisują.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 2014-01-18, 08:27 »
Odnotowałem.
Kiedy się przydaje, w 4-5 turze, kiedy to już klamki się kończą i Yasushi z takową nadal prezentuje solidną siłę. (...) Aby go przestraszyć trzeba się spiąć, aby zastrzelić też. To jego siła.
No to jest właśnie ta środowiskowa różnica - ja gram od dwóch tygodni tylko z military phx shugenja miruma, gdzie średnia range'a w 4 turze to 14, i z unix fear shugenja klepka, który robi fear z nitoshiego, nikaru albo dark nagi po którym kładzie się/ginie każda postać, mała czy duża, z klamkami czy bez. więc Je Suszi to dla mnie zmarnowane koku. żeby była jasność, nie polemizuję z twoimi deckbuldingowymi decyzjami, tylko dzielę się moimi doświadczeniami ;-) chętnie zobaczyłbym na naszych czwartkowych grach więcej decków, ale coś ostatnio chłopcy nie dopisują.
25 pewnie bedzie ku temu lepsza okazja ;)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #145 dnia: 2014-01-18, 10:03 »

Za dodatek, może dwa powinien być ;)

Paku, być może, ja bawię się już teraz. I to dobrze.

żeby była jasność, nie polemizuję z twoimi deckbuldingowymi decyzjami, tylko dzielę się moimi doświadczeniami ;-)

A jakżeby inaczej. Cała nasza dyskusja jak rozumiem na tym się opiera.
Mogę powiedzieć, że już się przydała bo nasunęła mi pewne rozwiązanie, które przetestuję.

No to jest właśnie ta środowiskowa różnica - ja gram od dwóch tygodni tylko z military phx shugenja miruma, gdzie średnia range'a w 4 turze to 14, i z unix fear shugenja klepka, który robi fear z nitoshiego, nikaru albo dark nagi po którym kładzie się/ginie każda postać, mała czy duża, z klamkami czy bez.

No i tu docieramy do innego widzenia sprawy. Bo Yasushi wraca do mojego decku właśnie po grze z takimi deckami.
Phoenix na spelach i strzelaniu, Mantis nawalony strzałami i mój własny Crab, który ubija w zasadzie dowolnego Kensai'a.
Tu właśnie zrodziła się idea powrotu dużego Mirumoto. Tych pierwszych obwieszasz klamkami. Na kolejnych ich zaczyna brakować.
A kasę masz, tylko klamek nie ma. Stąd po zastrzeleniu jednego, dwóch "choinkarzy" zostają blotki. Yasushi ma rozwiązać ten problem.
Teoretycznie dzięki niemu ma być więcej większych celów, a strata jednego czy dwóch nie wpłynie znacząco na siłę armii.
Całość opiera się na matematyce, Kensai 8F kosztuje ok. 12-13koku, Mirumoto Yasushi z jedną klamką też ma 8F i kosztuje 13koku. 
. . . . . . . . . . . . . . . .
Jeszcze raz dzięki za dyskusje, bo naprawdę naprowadziła mnie na śmieszny pomył.
Tylko na razie miejsca w decku brakuje, już mi się Back to the Front'y nie mieszczą ;(
Hitomi Monroouke

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #146 dnia: 2014-01-18, 23:06 »
Odnośnie waszego smoczego blanka za 9 chłopaki - wykminiliśmy dziś fajną alternatywę.
Łapcie do decku kensajowego jak znalazł.

A odnośnie najświeższych doświadczeń z grania. Znaleźliśmy z Pakiem nieskończoną studnię NPE. Nasze defensywne militarki (laik powiedziałby switche) są tak morderczo skuteczne, że głowa mała.

Aha i bitwy we Wro nadal w kosmicznej skali - Aki na zdjęcie naszej finałowej.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #147 dnia: 2014-01-18, 23:32 »
Odnośnie waszego smoczego blanka za 9 chłopaki - wykminiliśmy dziś fajną alternatywę.
Trochę czasu Wam to zajęło. :D

Pomijam fakt, że nijak klimatycznie mi nie pasuje, niestety nie jest ani Kensai, ani Samurai, a to dyskwalifikuje go mojego decku zupełnie.
Nie zdziwię się jednak jeśli w jakiś deckach się znajdzie. Bo jego przelicznik koszt - siła jest bardzo dobry, a z klamką robi wielgachny.
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #148 dnia: 2014-01-18, 23:37 »
Pomijając fakt klimatyczny (jak dla mnie granie ogra jest mega, u siebie go rozważałem tylko dlatego, ze to ogr xD), to Yasushi też nie ma kensaia. Pytanie pod ile akcji używasz samuraia? Czy tylko pod ruthless determination czy coś jeszcze?
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #149 dnia: 2014-01-18, 23:41 »
Czy tylko pod ruthless determination czy coś jeszcze?

Dość ważną rolę w moim decku sprawuje Insight.
Głupio więc by było gdyby fate deck z nim nie działał, a Ogr robiłby coś tylko z klamki.
Jednakże jak już napisałem nie zdziwię się jak Shrek (po przejściach) będzie biegał z klamką.
Hitomi Monroouke

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #150 dnia: 2014-01-18, 23:51 »
Jeszcze jedno spostrzeżenie, przy dzieleniu złota Yasuki Makoto jest straszna
Twoja stara, to Fosuta!

Aki

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #151 dnia: 2014-01-18, 23:52 »
tak skromnie u nas to wyglądało i nie była to jakoś strasznie długa gra: http://ifotos.pl/zobacz/DSC0002JP_epenpxp.JPG/
"Czasem drobny gest znaczy więcej, niż najbardziej heroiczny wyczyn..."

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #152 dnia: 2014-01-19, 11:11 »
Insight! Widziałem, że miałem coś wsadzić do decka.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #153 dnia: 2014-01-19, 11:17 »
Jeszcze jedno spostrzeżenie, przy dzieleniu złota Yasuki Makoto jest straszna

Jest kosmitką i to bardzo nieprzyjemną...

tak skromnie u nas to wyglądało i nie była to jakoś strasznie długa gra: http://ifotos.pl/zobacz/DSC0002JP_epenpxp.JPG/

Eee..powiem tak... nigdy jeszcze nie wystawiłem tylu Kensai na stół.

Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #154 dnia: 2014-05-26, 20:56 »
. KOKU EDITION .
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe