Autor Wątek: Dyskusja na temat zasad previu  (Przeczytany 3574 razy)

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
Odp: Dyskusja na temat zasad previu
« Odpowiedź #40 dnia: 2008-08-24, 23:20 »
Seita, piszesz o tym tak jakbym ja skopiowal te obrazki. Nie zrobilem tego. Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem. Podalem link do obrazkow. Nie zrobilem ich 'fizycznej' kopii.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #41 dnia: 2008-08-24, 23:43 »
Seita, piszesz o tym tak jakbym ja skopiowal te obrazki. Nie zrobilem tego. Przeczytaj jeszcze raz to co napisalem. Podalem link do obrazkow. Nie zrobilem ich 'fizycznej' kopii.

Udajesz, co nie? Powiedz, że tak, proszę..
Zrobiłeś dokładnie to, o co ktoś prosił byś nie robił.

Napisał ci jak to widzi Sejmitar, napisał od strony prawnej jak jest Seita.

Moja propozycja - prześpij się z tym kolego.

Twoja stara liczy Koku w AEG'u.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #42 dnia: 2008-08-24, 23:53 »
Seita nie ma racji od strony prawnej poniewaz, nie ma czegos takiego jak nielegalne kopiowanie linkow. Sprawdz w procesie wytoczonym kilka lat temu google. Firma ktora wytoczyla ten proces przegrala sprawe. Proponuje tez zeby, jak juz ktos uwaza sie za autorytet w danej dziedzinie, poparl swoja wypowiedz... bo ja wiem... cytatem prawnym?

Widzisz Monk, masz taki problem, ze ufasz wszystkim, ktorzy cos napisza bo wystarczy, ze podadza ze sie na tym znaja... jednak brakuje ci wlasnego myslenia skoro nie kwestionujesz tego co masz przed oczami.
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Bayushi Seita

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Skorpion z imienia, Skorpion z natury
    • Scorpion hideout
« Odpowiedź #43 dnia: 2008-08-24, 23:55 »
Czekaj, czekaj. Obrazki pojawiły się fizycznie na forum, o to ta dyskusja prawda?? Można było na naszym forum zobaczyć jak fizycznie wyglądają karty.  A tego sobie AEG nie życzył. Co innego jakbyś same linki pododawał a nie obrazki które widać na chikanie.
Innym argumentem jest że mogłeś nie wiedzieć o tej prośbie/ życzeniu. Faktem jest że przed wykonaniem takiej czynności powinieneś się zorientować u właściciela tych obrazków (a jak rozumiem to na forum swojej strony AEG podało taką informację).
Zgodzę się z tobą że dużo wygodniej jest jak obrazki są u nas na forum, ale ( i nie mam zamiaru tu nikogo obrażać ani urażać) dobre wychowanie wymaga że skoro już się dowiedziałeś o tym przerobić to tylko na linki, lub tylko teksty kart.
Rozumiem twój indywidualizm i chęć otrzymania logicznego wytłumaczenia, ale niestety takiego nie ma.
AEG miał prawo podać co życzy a czego sobie nie życzy żeby robiono z jej własnością (wizerunki jej produktu) i nie musiał podawać powodu.
W końcu jak ty kupisz czajnik to równie dobrze możesz sobie z niego zrobić chociażby wazon, nieprawdaż??
I nie musisz się nikomu tłumaczyć dlaczego tak zrobiłeś. Możesz ale nie musisz. 
Taką mamy smutna rzeczywistość.
Proponuje tez zeby, jak juz ktos uwaza sie za autorytet w danej dziedzinie, poparl swoja wypowiedz... bo ja wiem... cytatem prawnym?

Proszę uprzejmie : Rozdz. 3 Oddz. 1 Art. 16 par. 4ustawy o prawie autorskim nadaje właścicielowi (AEG) prawo do decydowania o pierwszym udostępnieniu publiczności.

To jest prawo które złamałeś bo AEG skorzystało z tego prawa i podało ze pierwszeństwo przez 2 tygodnie ma forum liona.

A ty nie podałeś linków bo na forum pojawiły się obrazki. Można było zobaczyć jak wyglądają karty, więc skopiowałeś je fizycznie. Na tym to polega.
« Ostatnia zmiana: 2008-08-25, 00:23 by Bayushi Seita »

Ludzie, to nie jest forum o grze "Legend of the Five Lawyers"!

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #44 dnia: 2008-08-25, 00:03 »
Arachi, nie mam zielonego pojęcia jak wyglądała w praktyce sprawa o której mówicie (linki/obrazki/info o nich - whatever). Po prostu - po previusy zaglądałem tylko na SwiftSworda i L5R.com... Odniosłem się tylko i wyłącznie do niektórych argumentów podanych przez niektóre osoby. Fakt, czy widziałem czego dotyczy dyskusja czy nie jest tu bez znaczenia - pisałem na temat pewnych argumentów użytych przez kogoś(iów). Nie wiem, kto podał argumenty jako pierwszy i dla poparcia jakiej tezy - nie wnikałem w wątek. Nie wiem też, kto co uczynił (poza pisaniem w tym wątku) w danej sprawie. Ale to, czy ktoś postnął obrazki czy nie, czy zostałe one skasowane czy nie nie ma wpływu na moje poprzednie posty, gdyż odniosłem się w nich do pewnych WYPOWIEDZI, a nie do pewnych DZIAŁAŃ.

Ze strony stricte formalnej (again, nie wiem jak to teraz wygląda na forum po ew. edycjach, i jak wyglądało najpierw - nie sprawdzałem) - nie jest ważne w jaki sposób wyświetlona informacja trafi na 'nasze forum'. Jeżeli zostanie zaprezentowana jako 'fragment' strony w taki sposób, że pojawi się obrazek( np. to - chociaż nie skopiowałem absolutnie niczego, a całą 'czarną robotę' odwala przeglądarka (wyświetlając obrazek z podanej lokalizacji) - to to już jest naruszeniem praw firmy, i firma może podjąć kroki prawne. W przypadku takiego forum jak nasze - wobec osób zarządzających, czyli mnie. Jeżeli wklei się sam link, po naciśnięciu którego pojawi się obrazek - to jest to wątpliwe prawnie, ale to już zależy od konkretnych rozwiązań i kultury prawnej danego kraju. Podobnie jest z wklejeniem adresu obrazka w formie tekstowej ('ja nic nie zrobiłem, ja tylko pokazuje jak tam dojsc'). Jedyna bezpieczna metoda to wskazanie miejsca, gdzie obrazek można oglądać ;legalnie; (czyli - link do odpowiedniej strony). Nie zamierzam w tej sprawie z nikim dyskutować, bo to nie jest moje widzimisię, tylko takie jest prawo, czy się komuś podoba czy nie. Zainteresowanych tematem odsyłam do stron dotyczących prawa autorskiego, własności intelektualnej i powiązania ww. z netem.

Owszem, możemy podyskutować czy takie czy inne zachowania sa 'fair' albo czy realne (lub : opłacalne) jest stosowanie takich kar i zabezpieczeń, żeby odstraszyć potencjalnych kopiowaczy - ale to nie jest dyskusja nt. obrazków z previu AEG'a tylko poważny problem dotyczącu ochrony własności intelektualnej w internecie, z którym najtęższe głowy radzą sobie raczej kiepsko. I jak już powiedziałem - dyskusja taka musi toczyć sie na poziomie etycznym, a nie prawnym - bo stan prawny jest jaki jest i zmienić go można tylko przekonując odpowiednie czynniki, że pewne rozwiązania są niewłaściwe (lub nieskuteczne).

Co do twoich poglądów n.t. samochodów i 10zł - poczekam, aż zostawisz gdzieś decka i się odwrócisz :P Ostatnio jak sprawdzałem nie miałeś tam nalepki 'nie kraść' :D

Co miałem napisać napisałem. Zaglądać do wątku będę, jeżeli mnie zemdli - to go skasuję, wypowiadać się nie zamierzam dalej bo co miałem powiedzieć już powiedziałem.

Albo nie, powiem jeszcze jedno : AFAIR, nigdy nie prosiłem o powstrzymanie się od 'postowania' obrazków z innych forumów. Szczerze mówiąc, nigdy nie uważałem, że muszę się prosić o coś takiego. Mam nadzieję, że nie będę musiał.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #45 dnia: 2008-08-25, 00:11 »
Widzisz Monk, masz taki problem, ze ufasz wszystkim, ktorzy cos napisza bo wystarczy, ze podadza ze sie na tym znaja... jednak brakuje ci wlasnego myslenia skoro nie kwestionujesz tego co masz przed oczami.

Gajin bodajże napisał (jeśli ktoś inny to sorry), że podobna sytuacja już miała miejsce na innym forum i opisał jak się to zakończyło. Więc chciałeś przykład jak to się kończy - masz go jak na dłoni.

Weź do ręki jakąkolwiek kartę do Legendy. Zobacz co jest na niej napisane, małymi literkami, tam na dole. Sprawdź co to oznacza w słowniku. Później poczytaj nieco o prawie autorskim. Potem przeleć jeszcze raz uważnie to co zostało napisane w tym wątku, posłuchaj innych co mają do powiedzenia, to wiesz - bardzo pomaga w dyskusji. Później wróć i pogadamy.

Chcesz to zapytaj właścicieli tamtej strony. To co powiedzą mało zmieni tak naprawdę, ale może ulży na sumieniu, jeśli nie będą widzieli problemu. Cały myk polega na tym, że powinieneś to zrobić jednak przed publikacją kart tutaj.

Świat nie wygląda tak jakbyś sobie tego chciał, tylko tak jak jest w rzeczywistości. Nie zgadzasz się z tym - pisz do kogo trzeba, zmieniaj go, ale nie łam prawa. A jeśli go nie znasz to na edukację nigdy nie jest za późno.

A póki co - have a nice night.
« Ostatnia zmiana: 2008-08-25, 00:49 by Monk »

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #46 dnia: 2008-08-25, 00:27 »
Again. Po kolei

razki pojawiły się fizycznie na forum, o to ta dyskusja prawda?? Można było na naszym forum zobaczyć jak fizycznie wyglądają karty.  A tego sobie AEG nie życzył. Co innego jakbyś same linki pododawał a nie obrazki które widać na chikanie.

To ze fizycznie sie pojawily na stronie jest spowodowane takim a nie innym skryptem forum, moja wina (w sensie prawnym) juz to nie jest. Przypomne po raz kolejny, ze podalem linki do obrazkow, to ze wczesniej napisalem nie jest zlamaniem zadnego prawa.

to to już jest naruszeniem praw firmy,

Nie jest to naruszenie praw firmy, jezeli ta firma nie podaje tego do publicznej wiadomosci chociazby przy previewsach. To, ze ktos tam kiedys tam, cos tam napisal z firmy nie jest zadna podstawa prawna. W szczegolnosci, ze nie jest to oficjalne rozporzadzenie od AEG a tylko i wylacznie post pracownika tej firmy. Oczywiscie pisze to w kontekscie takim, ze jednak podanie bezposredniego linku jest zlamaniem prawa autorskiego, a jak widzimy po przykladzie google nie jest.

Zainteresowanych tematem odsyłam do stron dotyczących prawa autorskiego, własności intelektualnej i powiązania ww. z netem.

Staram sie byc na biezaco z kazda regulacja prawna dotyczaca praw autorskich w internecie.

Co do twoich poglądów n.t. samochodów i 10zł - poczekam, aż zostawisz gdzieś decka i się odwrócisz Język Ostatnio jak sprawdzałem nie miałeś tam nalepki 'nie kraść'

Odwracasz kota ogonem. Gdybym zostawil nie umyslnie decka i ktos by go zabral... hmm... wsciekly bylbym na siebie. Gdyby ktos mi oddal tego decka spowrotem bylbym mu wdzieczny, dziwne jednak byloby mowienie, ze zostawiam tutaj decka specjalnie i nie chce zeby go nikt ruszal przez okres dwa tygodnie... prawda?

Albo nie, powiem jeszcze jedno : AFAIR, nigdy nie prosiłem o powstrzymanie się od 'postowania' obrazków z innych forumów. Szczerze mówiąc, nigdy nie uważałem, że muszę się prosić o coś takiego. Mam nadzieję, że nie będę musiał.

Jezeli takie jest twoje stanowisko jako administratora to wyraz je i niech reszta graczy tez zacznie je respektowac. Zaczynajac przykladowo od awatarow, ktorych uzycie w znacznej mierze lamie prawa autorskie i to w znacznej mierze te, ktore posiada firma AEG.

Bo np Monk... zapytales sie AEG czy mozesz uzyc ich obrazka jako avatara? Skoro tego nie zrobiles a idac tym tropem, ktory sam podajesz, ze skoro to ich wlasnosc to musisz miec pisemne pozwolenie na jej uzywania to wytlumacz mi dlaczego w swietle tego co piszesz nie jestes hipokryta?

Gajin bodajże napisał (jeśli ktoś inny to sorry), że podobna sytuacja już miała miejsce na innym forum i opisał jak się to zakończyło

A ja napisalem dlaczego ta inna sytuacje rozumiem.

ale nie łam prawa

Chodzi wlasnie o to, ze ja zadnego prawa nie lamie. A jezeli ja lamie prawo to robia to rowniez Google, Microsoft, Yahoo i tak dalej. Co wiecej rowniez ty lamiesz prawo wykorzystujac cudze grafiki do avatara swojego. Podaj mi zgode firmy albo/i autora ze masz prawo do jego uzytkowania. Dopoki tego nie zrobisz to masz u mnie pietno hipokryty.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #47 dnia: 2008-08-25, 00:35 »
Na forum oficjalnym Legendy ludzie mają avatary związane z Krążkami, wykorzystujące grafiki z kart. Nikomu to więc w niczym nie przeszkadza. Na każdym innym forum, na które również zaglądają właściciele praw autorskich tych obrazków (anglojęzyczne fora poszczególnych klanów) sytuacja jest identyczna.

A z exclusive'ami jest jak zostało już napisane. Ktoś wyraźnie zaznaczył raz i więcej nie musiał - że sobie czegoś nie życzy.

Napisałem kilka stron wcześniej, że bronisz sprawy, choć nie masz racji, ale widzę, że to dla ciebie nic nie zmienia tak naprawdę.

Po prostu lubisz sobie pogadać i pofantazjować o świecie marzeń, spoko.

Jak pisałem - każdy ma swojego bzika. 
« Ostatnia zmiana: 2008-08-25, 00:48 by Monk »

Bayushi Seita

• Scorpion Clan
  • inexperienced Personality
  • *
  • Skorpion z imienia, Skorpion z natury
    • Scorpion hideout
« Odpowiedź #48 dnia: 2008-08-25, 00:38 »
Again. Po kolei

razki pojawiły się fizycznie na forum, o to ta dyskusja prawda?? Można było na naszym forum zobaczyć jak fizycznie wyglądają karty.  A tego sobie AEG nie życzył. Co innego jakbyś same linki pododawał a nie obrazki które widać na chikanie.

To ze fizycznie sie pojawily na stronie jest spowodowane takim a nie innym skryptem forum, moja wina (w sensie prawnym) juz to nie jest. Przypomne po raz kolejny, ze podalem linki do obrazkow, to ze wczesniej napisalem nie jest zlamaniem zadnego prawa.

I właśnie dlatego początkowo napisałem że za to odpowiedzieliby admini forum. Którzy albo przyjeliby na klate (ty byś tego z tego co widzę nie zrobił nawet gdybyś adminem był) albo pociągneli do odpowiedzialności również (podkreślam to również) ciebie.
A nie przyrównuj się do Google i Microsoftu bo jak się nie mylę to nie dyponujesz takimi funduszami jak one ( a jeśli tak to gratuluję) i nie mozesz sobie pozwolić na taki proces bo moze i one go wtedy wygrały ale kilka (dziesiąt) tysięcy dolarów zmieniło zapewne właściciela.
A skrypt forum jest jasny dla ciebie jak sam powiedziałeś bo wiedziałeś ze te obrazki się pojawią. Mogłeś więc zrobić to inaczej.
Tak więc jak na początku sam oskarżałeś ludzi ze zmieniają to co mówią to tak teraz ty zmieniasz zeznania.
Początkowo mówiłeś że chciałeś by obrazki były widoczne aby ułatwić uzytkownikom oglądanie forum, teraz twierdzisz  ze nie wiedziałeś i to wina skryptu forum... Widzę tu niekonsekwencję

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #49 dnia: 2008-08-25, 00:43 »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #50 dnia: 2008-08-25, 01:01 »
Na forum oficjalnym Legendy ludzie mają avatary związane z Krążkami, wykorzystujące grafiki z kart. Nikomu to więc w niczym nie przeszkadza. Na każdym innym forum, na które również zaglądają właściciele praw autorskich tych obrazków (anglojęzyczne fora poszczególnych klanów) sytuacja jest identyczna.

Aha... w tym wypadku im nie przeszkadzaja, ale w moim im przeszkadzaja, pomimo tego, ze w obu wypadkach lamiemy prawa autorskie tak? To ciekawe dlaczego... ma ktos logiczne wytlumaczenie? Nie? Tak myslalem. (no bo jezeli macie to dlaczego uparcie twierdzicie ze to nie ma znaczenia)

Po prostu lubisz sobie pogadać i pofantazjować o świecie marzeń, spoko.

Fakt, lubie robic i jedno i drugie. Nie mieszam jednego z drugim, tak jak ty to robisz. Tak bardzo chcesz zebys mial racje... i cos dalej nie potrafisz jej pokazac. Ni to prawnie ni logicznie. I jedyne co mi napisales teraz, to ze ty lamiac prawa autorskie do awatarow to jest cool bo jest milczaca zgoda na to, a ja 'lamiac' prawo odnosnie preview juz cool nie jest. Pozdro.

I właśnie dlatego początkowo napisałem że za to odpowiedzieliby admini forum.

Jezeli istnieje uzasadnione prawnie takie zagrozenie to niech admini wydadza odpowiednia informacje. Podkreslam tylko, ze to samo tyczy sie rowniez avatarow!

A nie przyrównuj się do Google i Microsoftu bo jak się nie mylę to nie dyponujesz takimi funduszami jak one

Coz zasmuciles mnie... chcesz mi powiedziec, ze ludzie,ktorzy nie maja pieniedzy nie moga liczyc na sprawiedliwosc? Albo ze ludzie z pieniedzmi nawet jak robia zle to i tak potem wychodzi ze zrobili dobrze? Zasmucasz mnie takimi wnioskami na temat prawa. Co z jego niezawislocia i innymi przymiotami?

Dlatego wlasnie prosze was abyscie pomysleli samodzielnie, nie zaslaniali sie prawem jak to teraz robicie (skoro tak naprawde ten co ma kase = ten co ma racje) tylko logika. Dlaczego linkowanie do obrazkow jest bad? Ot zagadka...

Tak więc jak na początku sam oskarżałeś ludzi ze zmieniają to co mówią to tak teraz ty zmieniasz zeznania.
Początkowo mówiłeś że chciałeś by obrazki były widoczne aby ułatwić uzytkownikom oglądanie forum, teraz twierdzisz  ze nie wiedziałeś i to wina skryptu forum... Widzę tu niekonsekwencję

Nie, nie nie :) Ja nie wiedzialem prawnie... to nie znaczy, ze nie wiedzialem wogole. Wyjasnie to moze jeszcze raz bo faktycznie moze to sie wydawac troche zamieszane i nie konsekwentne.

1. Wkleilem link do obrazkow. Jezeli ktos sie z tym nie zgadza to sie myli. To jest fakt, a nie przedmiot do debaty.
2. Umiescilem je w znacznikach [img] zeby wyswietlaly sie na forum.
3. Zrobilem to po to zeby mi (i innym, ale inni sa na drugim miejscu bo jestem egoista) bylo wygodniej
4. Todd nie zgadza sie z tym co zrobilem.
5. Nie potraficie podac logicznych powodow, dlaczego Todd sie z tym nie zgadza ergo jak juz powiedzialem wczesniej uzywajac dobitnych slow 'mam w dupie Todda'
6. Mowicie, ze lamie prawo bo nie stosuje sie do regulacji AEG. => Nie ma nigdzie zadnej licencji od AEG, ktora zabrania mi linkowania do obrazkow, ktore sa na innym forum niz forum AEG, Todd cos tam, gdzies tam napisal, nie jest to oficjalne stanowisko firmy w sensie prawnym.
7. Mowicie ze zlamalem prawo , jednak opieracie sie na tym, ze cos skads skopiowalem a ja podalem tylko link (patrz punkt 1). Podawanie linkow jest legalne, indeksowanie linkow jest legalne... patrz google
8. Mowicie ze to jest niemoralne -> ok, kazdy moze mnie oceniac jak chce, jego prawo... niech tylko sprawdzi skad ma avatara i niech dalej sobie wmawia, ze jak on kradnie to jest ok, jak inni to robia to ok nie jest

Mam nadzieje, ze przedstawilem to dostatecznie jasno.

Monk

• Crab Clan
  • Personality
  • *
  • The Sexorcist
« Odpowiedź #51 dnia: 2008-08-25, 01:08 »
Póki co wygrywasz, bo twój post jest znów ostatni i jest dłuższy od mojego.

Masz wyłączność na logikę, wszyscy wkoło to klakierki Todda i ludzie co samodzielnie nie myślą, potrafią jedynie powtarzać zdanie innych.

Moje zdanie (przy okazji niezmienne od początku, więc oprócz megalomanii widzę też inne możliwe dolegliwości) poparło kilka osób, admin forum, kolega prawnik. Jednak ty dalej wiesz lepiej i nie, ty nie chcesz "wygrać" dyskusji, ty walczysz w imię prawdy!

A wiatr wieje, smaga włosy dalej..

I gdy już lecą końcowe napisy to ty nadal tam stoisz, niepokonany. Choć sam.

Rispekt.
« Ostatnia zmiana: 2008-08-25, 01:10 by Monk »

Keigo

• Phoenix Clan
  • Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2008-08-25, 01:17 »
Dalibyście już sobie siana bo demencje zsyłacie na resztę forumowiczów.

Pozdro od Malkava ^_^
(\__/)
(='.'=)
(")_(")
This is Bunny. Copy and paste Bunny into your sig to help him gain world domination.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #53 dnia: 2008-08-25, 01:21 »
I gdy już lecą końcowe napisy to ty nadal tam stoisz, niepokonany. Choć sam.

Dobre :) przebiles Gaijina. Zasluzyles sobie na miejsce w stopce. Gratki.

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #54 dnia: 2008-08-25, 01:23 »
Dalibyście już sobie siana bo demencje zsyłacie na resztę forumowiczów.

Pozdro od Malkava ^_^

To może w ogóle załóżmy, że te obrazki, sprawa i łyżka nie istnieją? :D

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #55 dnia: 2008-08-25, 08:00 »
Do jasnej cholery, ertaj, twierdzisz że jesteś na bieżąco z prawem autorskim i nie znasz ani 'dozwolonego użytku', ani nie wiesz jak to jest z copyrightem ??

Mini awatarki na forum - fragmenty grafik (nie tyylko aegowyuch) są znacznie bardziej legalne niż całe previu, ponieważ są tylko fragmentami. Obowiązuje tu prawo cytatu albo zmiany treści dzieła. Owszem, awatarka monka AEG mógłby się czepiać, ale jego sprawa jest do wygrania... w razie czego mógłby wyżebrac od artysty zgode na cytat i byłby trochę kryty. Pomijam fakt, że to czy monk 'kradnie' swoje awatarki czy nie nie jest istotne dla sprawy.

Co do kart prewiusów, sytuacja jest zupełnie inna - jest to własność, całościowa, firmy, która to firma tą własnością dysponuje na prawach wyłączności. I to nie jest tak, że skoro nie ma napisane że Todd czy ktokolwiek inny zabronił to wolno. NIE WOLNO. BO TO CUDZE. I jak już napisałem dwa razy - obrazki z AEG pojawiające się na 'niewłaściwych' forumach pojawiają sie tam NIEZGODNIE Z PRAWEM.

Rozumiesz ?

NIEZGODNIE Z PRAWEM.

I nie jest kwestią to, czy to jest legal czy nie - bo NIE JEST. Nie dlatego że todd sobie coś napisał, czy nie, ne dlatego czy jakieś forumowicze podpisywali jakąś licencję czy nie, tylko dlatego, że AEG jest właścicielem tych konkretnych obrazków, ich grafik, a także layoutu. Zastrzegli to sobie. Nawet gdyby tego sobie NIE zastrzegli, i tak - jako że to jest ich produkt (lub: wiezerunek ich produktu)  - byłoby to ich (chyba że mieliby wybiotnie dziwnie skonstruowaną umowę ze swoimi artystami). I AEG ma prawo czepiać się osób, które te obrazki prezentują w necie  w sposób, który im nie odpowiada.

Nie robi tego tylko i wyłącznie ze względu na nierealne szanse ścigania tego typu spraw.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Kakita Aoshi

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2008-08-25, 08:47 »
Mini awatarki na forum - fragmenty grafik (nie tyylko aegowyuch) są znacznie bardziej legalne niż całe previu, ponieważ są tylko fragmentami. Obowiązuje tu prawo cytatu albo zmiany treści dzieła. Owszem, awatarka monka AEG mógłby się czepiać, ale jego sprawa jest do wygrania... w razie czego mógłby wyżebrac od artysty zgode na cytat i byłby trochę kryty. Pomijam fakt, że to czy monk 'kradnie' swoje awatarki czy nie nie jest istotne dla sprawy.

Tak szczerze to przy tym czy to fragment czy całość nie ma znaczenia o ile ten fragment nie zawiera żadnej przeróbki z tym że co awatarów nigdy nie zwrócili sie do kogokolwiek aby zdjął więc to na razie akceptują, w końcu w pewnym sensie jest to dla nich forma promocji.

Kilka lat temu pisałem do Alderaca z pytaniem w tej sprawie będąc bounty hunterem i tu będziecie sie śmiać ale np. ja mam prawną zgodę na używanie bodajże awatara hoturiego lub ogólną na awatarki z legendy uzyskaną w formie mailowej do używania na różnych forach internetowych. Inna rzecz że taka zgoda nigdy nie była na szczęście potrzebna.

Kakita Aoshi
Crane Clan Samurai*Bounty Hunter
"Zniszczmy całe zło, nie będzie konkurencji"

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2008-08-25, 09:57 »
Ponieważ dyskusja zaczęła dotyczyć aspektów prawnych, to pozwolę sobie w tej sprawie raz zabrać głos. Wymieniłem z Ertaiem, pokojowo, poglądy przez PM-ki i wywiązała się ciekawa dyskusja i chicałbym umieścić tu moją ostanią odpowiedź na argumenty Ertaia, bo pokrywają się one z tym, co pisze on publicznie w tym topicu.

Teraz do celu:

Nie zlamalem prawa o nie kopiowaniu poniewaz nie skopiowalem karty. Ani fizycznie, ani cyfrowo. Skopiowalem link do obrazka. Jest to adres, kilka znakow tekstowych, ktore wskazuja na miejsce serwera. Jezeli ktos usunie na serwerze te obrazki to one sie tu nie wyswietla, jezeli ktos zmieni ich polozenie to rowniez sie tutaj nie wyswietla. Przyznasz chyba, ze jezeli zrobilbym kopie to wtedy po usunieciu 'orginalu' moja kopia by nie znikala. Skoro wiec nie zrobilem kopii to nie zlamalem prawa prawda?
Ok, napisałem mało precyzyjnie. Prawo autorskie mówi też o "rozpowszechnianiu". Przyznasz, że to, że wygląd karty można było obejrzeć na naszym forum ORAZ na forum Swift Sworda oznacza, że była ona bardziej powszechna niż gdyby była tylko tam. Więc rozpowszechniłeś obrazek. I zrobiłeś to bez zgody właściciela.

Idac dalej. Nie ma nigdzie oficjalnej licencji na temat linkingu do obrazkow i kart wydawanych przez AEG. Nie ma zadnej licencji, ktora to reguluje. Prawo amerykanskie, polskie i miedzynarodowe pozwala na linkowanie do takich rzeczy. Wiec znow nie zlamalem zadnego prawa.
Jak już napisałem, zgodnie z ustawą "Ochrona przysługuje twórcy niezależnie od spełnienia jakichkolwiek formalności." Więc nie musieli nic robić, żeby prawo chroniło obrazki. Ale zrobili, bo na dole na karcie masz C w kółeczku, które oznacza, że karta chroniona jest prawem autorskim i, jeszcze raz powtorzę, nie możesz je rozpowszechniać bez zgody właściciela/

Zlamalem to co powiedzial Todd, pracownik firmy, w jakims temacie, do ktorego nawet nigdy w zyciu nie zagladalem. Niech firma wyda oficjalne oswiadczenie w tej sprawie (nie, post na forum nie jest oficjalnym oswiadczeniem, musi to byc zrobione prawnie i wlacza sie w to notariusza) wtedy bedziemy mogli dopiero zaczac dyskusje o tym czy zlamalem czy nie zlamalem prawa (podkresle, zaczac, dalej regulacje miedzynarodowe nie przyznalyby racji firmie,ktora mowilaby ze kopiuje nielegalnie od nich rzeczy).
Nie masz racji, co wykazałem powyżej. Formalne czynności prawne nie są konieczne, aby dany utwór był chroniony prawem autorskim. Natomiast ze wzgledu na to, że: "Zasadą w prawie autorskim jest, iż z utworu może korzystać lub nim rozporządzać tylko osoba uprawniona. Najczęściej będzie to sam twórca lub osoba, która nabyła określone prawa majątkowe, lub na rzecz której ustanowiona została licencja." (cytat z Wikipedii, hasło "Copyright"), to Ty, nie będąc twórcą, musiałbyś mieć licencję lub nabyć prawa majątkowe (załatwiając to zapewne przez notariusza), aby móc rozpowszechniać przedmiotowe obrazki.

pzdr,
g

PS. A propos avatarków. Jest różnica. Skopiowałeś obrazki w czasie 2 tygodniowego okresu ochronnego. Avatary, z tego, co widziałem zawierają obrazki ze starszych setów, a przeciw temu AEG nic nie ma.
« Ostatnia zmiana: 2008-08-25, 10:05 by gaijin »

katsa

• experienced Personality
« Odpowiedź #58 dnia: 2008-08-25, 10:47 »
Matko, obrazki usunięte, forum lionów odzyskało wyłączność, chyba o to chodziło a nie o prostowanie psychiki mrocznej gwiazdy zarannej? 'Arguing over the internet is like paraolympics, even if you win, you're still retarded'.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #59 dnia: 2008-08-25, 11:25 »
@Gaijin

Jestem zmuszony przyznac ci racje w prawie wszystkim co napisales.

Roznimy sie tylko z interpretacja prawna odnosnie tego, ze rozpowszechnianie czegos jest zlamaniem prawa autorskiego, skoro tego czegos nie kopiuje. To tak jakby ktos pisal o jakiejs grze powiedzmy recenzje i lamal tym samym prawa autorskie.

Co do avatarow. To widzisz, tutaj i tutaj nie ma zadnego oficjalnego (bo post Todda oficjalnym stanowiskiem firmy nie jest w sensie prawnym) oswiadczenia, wiec skoro ja lamie prawo, to lamie kazdy, kto korzysta z takich avatarow. Nie ma tutaj nic wzglednego, skoro tutaj prawo dziala automatycznie to i tutaj tez dziala w taki sam sposob.

Odpowiedz sobie sam na pytanie czy ma to sens.