Autor Wątek: Zmiany w zasadach  (Przeczytany 29219 razy)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
Odp: Zmiany w zasadach
« Odpowiedź #40 dnia: 2009-06-14, 21:32 »
@jabbas- nie mowie ze twoj deck byl tepy. byl po prostu pasjansowy, w ogole nie interesowalo Cie co przeciwnik ma. ciebie interesowalo wlasciwie tylko czy masz pierwsza akcje i jak szybko wymontujesz prowki.

to ze nie bylo prezencji nie bylo dobre, po prostu wyobraz sobie ze ten frajer po drugiej stronie tez chcialby czasem cos zagrac, a Ty mu to po prostu uniemozliwiles. i co to za gra? to nie jest gra tylko pasjans

tak samo nienawidze deckow z maksymalnym PK. spider na breederze byl pod tym wzgledem po prostu apogeum. ja osobiscie nie bylem w stanie wygrac z tym deckiem dlatego, ze w pewnym momencie oni zabijali mnie szybciej niz ja bylem w stanie wystawiac cokolwiek... a niestety wygranie w ta gre militarnie bez postaci jest ciezkie. i nie chce pakowac na sile samych boxow i miliona refill tylko po to zeby moc jednym bolkiem pobiec do ataku bo jego 4 kumpli zabito w limitedzie po turze w ktorej ich wystawiono. i to bez mydla bez odpowiedzi.

ciekaw jestem kiedy w tej grze pojawi sie deck z postaciami ktorych nie da sie zabic/ zbowowac/ odeslac. z checia napcham fate'a 40 kartami do ratowania moich cieci (ale tyle to ich niestety nie ma). po prostu chce ogladac moje postacie na stole.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Jabbas po transformacji w Jabbosklep ;)
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #41 dnia: 2009-06-14, 21:42 »
no cóż... jakby to powiedzieć

to właśnie jest control...

ja też dostawałem lanie od tego dyshonor controla na mantisach.. bo mi dyshonorował/bołował/zabijam
cokolwiek wyszło i nie miałem jak zaatakować...:)

Tylko najlepsze gry planszowe i karciane  www.pegaz-gry.pl Bydgoszcz

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2009-06-14, 21:46 »
Cóż, to że postacie giną tutaj masowo, to normalne... takie realia ;P

A tak na serio, SE i tak było pod tym względem okej... Bywało duuużo gorzej. Bez kitu.

Najbardziej irytują mnie pewne mechaniki, które są ogólnie wkurzające i mają tendencję do wracania... pierwszy przykład z głowy; Goblin Healer a Fatina... No cóż, każdemu chyba po 15 latach kończą się pomysły.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #43 dnia: 2009-06-14, 21:48 »
i tak zabicie typa to nic... kto pamięta kolat master:D

i pierwszy chagi który z niego był przejmowany :D

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2009-06-14, 22:36 »
@jabbas- nie mowie ze twoj deck byl tepy. byl po prostu pasjansowy, w ogole nie interesowalo Cie co przeciwnik ma. ciebie interesowalo wlasciwie tylko czy masz pierwsza akcje i jak szybko wymontujesz prowki.

to ze nie bylo prezencji nie bylo dobre, po prostu wyobraz sobie ze ten frajer po drugiej stronie tez chcialby czasem cos zagrac, a Ty mu to po prostu uniemozliwiles. i co to za gra? to nie jest gra tylko pasjans

tak samo nienawidze deckow z maksymalnym PK. spider na breederze byl pod tym wzgledem po prostu apogeum. ja osobiscie nie bylem w stanie wygrac z tym deckiem dlatego, ze w pewnym momencie oni zabijali mnie szybciej niz ja bylem w stanie wystawiac cokolwiek... a niestety wygranie w ta gre militarnie bez postaci jest ciezkie. i nie chce pakowac na sile samych boxow i miliona refill tylko po to zeby moc jednym bolkiem pobiec do ataku bo jego 4 kumpli zabito w limitedzie po turze w ktorej ich wystawiono. i to bez mydla bez odpowiedzi.

ciekaw jestem kiedy w tej grze pojawi sie deck z postaciami ktorych nie da sie zabic/ zbowowac/ odeslac. z checia napcham fate'a 40 kartami do ratowania moich cieci (ale tyle to ich niestety nie ma). po prostu chce ogladac moje postacie na stole.

1)podobno militarnie wygrywa sie przez zjechanie postaci przeciwnika.
2)pomysl ze ten drugi frajer nie grywal Martelami. taka sama mechanika. jak ukladales fate wymagajacego danej sytuacji to albo do niej doprowadzasz albo masz kupe na rece. a czasami wystarczyl outer/ref/reinforce.
3)zabic 3/4 postacie w limited jest b.trudno. a w bitwie-ty tez masz akcje. jedni wkladaja rozne krzywdy do decku inni wkladaja 17 majchrow coby byl dociag.
4)jak sie poawia takie postacie to zaczne sie zastanawiac nad zmiena systemu. narazie kazda postac(od SE) ma jakas slaba strone i da sie ja zalatwic (latwiej badz trudniej)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #45 dnia: 2009-06-14, 23:08 »
upłytcanie gry czyli: robienie schematu  że wszycy grają tak samo, holding/2 holdingi itd..
to dopiero nuda..
Ale przecież te zmiany wcale nie upłycają gry. Nikt Ci nie broni w pierwszej turze brać postaci czy nawet postaci i holdingu, zamiast standardowo dwóch holdingów.
poza tym spryciarze dodali 1 karte na rękę ale nikt nie pomyślał o cyklowaniu decku czyli
eventach/regionach i kluczowych typach... tak były 2 tury na wyciągnięcie tego na prowincji, teraz 1...
Teraz w sumie masz 3 takie tury... Możesz dwa razy przerzucić wszystkie karty z prowincji, czyli masz dostęp do 12 kart (czyli 3 tury)
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 2009-06-14, 23:35 »
Nie rozumiem stwierdzenia, że "usunięcie" pierwszej tury uniemożliwia wystawienie w pierwszej mańka i pojazd w drugiej. Co za różnica? Jest tylko dodatkowy holding, który pozwala wystawić jeszcze dodatkowy holding, albo droższego mańka...
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #47 dnia: 2009-06-14, 23:39 »
"Zmiany, potrzebne są zmiany. Bo jeśli nic się nie zmieni, może nadejść dzień rebelii"

Jak dla mnie w porządku. Przyłączę się do opinii, że modyfikacje zasad uatrakcyjniają grę. Pierwsze miesiące wykryją wszystkie za/przeciw i się okaże kto miał rację - marudy czy DT.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 2009-06-14, 23:41 »
"Zmiany, potrzebne są zmiany. Bo jeśli nic się nie zmieni, może nadejść dzień rebelii"

dezerter :)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2009-06-14, 23:44 »
niewazne kto bedzie mial racje, wazne czy bedzie nam sie chcialo jeszcze w to grac. mnie sie bedzie chcialo, nie wiem jak wam
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #50 dnia: 2009-06-14, 23:47 »
hey flint...

chodzi o to, że jak wstawiasz w pierwszej mańka teraz, to przeciwnik ma jesli nie zaczął tylko dom i legacy zbołowane..

czyli musi iść po gold;)

ale jak pisałem te zmiany mogę przeżyć...

2 uniqui na stole, to jest dopiero kicha...

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #51 dnia: 2009-06-14, 23:55 »

dezerter :)

No ba!

niewazne kto bedzie mial racje, wazne czy bedzie nam sie chcialo jeszcze w to grac. mnie sie bedzie chcialo, nie wiem jak wam

Przyłączam się. Szczerze to nie mogę się doczekać już nowych kart i starterów.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #52 dnia: 2009-06-15, 00:02 »

Przyłączam się. Szczerze to nie mogę się doczekać już nowych kart i starterów.

To ja też. czekam na tą edycję z wielkim zniecierpliwieniem, szczególnie, że zapowiada się na moją pierwszą pełną edycję w tej karciance. ^^

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2009-06-15, 00:09 »
hey flint...

chodzi o to, że jak wstawiasz w pierwszej mańka teraz, to przeciwnik ma jesli nie zaczął tylko dom i legacy zbołowane..

czyli musi iść po gold;)

No nie. KAŻDY ma na starcie ten holding ze zdolnościami mulliganowymi i boxa. Jeśli ktoś nei zaczynał, ma jeszcze zbowowane legacy.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #54 dnia: 2009-06-15, 00:13 »
Tak właściwie to jest to samo, turę wcześniej, bez skracania decka (te 2 holdingi są out of play) i bez możliwości wzięcia drugiego legacy, za to z 2 mulliganami.

I że niby jest gorzej?

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2009-06-15, 01:37 »
'Druga zwrotka bo zawsze chciałem zacząć od środka' przeskoczenie pierwszej tury jeszcze ujdzie i jak wszystko po tym będzie przebiegać zależeć będzie od kart strategicznych (yeah) jakie wyjdą później. (tak bee aeg i tak postawi na swoim ;p) Z blitzem to będzie teraz tak jak by grając takim czymś zawsze się miało blitza po drugiej stronie stołu, w sensie przeciwnik też może wystawić personalke bezpośrednio po naszej. Lepiej chyba tak o tym myśleć koniec końców xD
"Nie wiele ci mogę dać..' ow ye to to jest głupie już, to ma być prostsze czy dupić militarki? dołożę sobie broń to mi zaraz jakiś blok w to poleci i będzie 'to ja się wykupię..' gdy teraz share broni i jade drugą postacią, spoko jak się ma jakieś inne akcjie do zagrania przed atachem bo przeciwnik może zagrać karte strategiczną (yeah) w zła personalke ale jak nie to bieda. Co do klosków ciekawe czy będzie działać Klocek lodołamacz i później Fluid Formation i sobie poustawiać co się chce jak chce ;p pewnie tak zwłaszcza że można sobie to fajnie w obronie bez obecności wroga. Ale ja się nie znam. Ogólnie to brak 'Dzielenia" zmniejsza pole manewru' moim skromnym zdaniem.
"hey I'll return the favore'- ogólnie mi to lotto (pewnie to odszczekam jeszcze xD), ale cesarz powinien być raczej bezstronny a przynajmniej zachowywać pozory -.-'

Coś tam ktoś gadał o tym że usuwanie/ unikanie obecności przeciwnika jest fe bo kolega sobie nie może zagrać swoich akcji.. ale jak już dyshonor/ honor i inny shyt blokuje i odsyła z bitwy konsekwentnie że ja sobie jedyne co robię to atach to jest git, nie? I to styl gry i to, albo się z tym radzi albo nie :)

Co jak co ale ja obstawiam póki co że PLUS (Paragonowy Lwi Ultra Switch) będzie rządził :P
Sam jestem za zmianami, fajnie że można ję będzie poczuć i składać na to nowe decki a nie bazować na starych zastępując sukcesywnie karty :) Długo się zastanawiałem czy będe jescze grał w L5R ale po tych zmianach jestem o dziwo bliżej nawrócenia się :P

Rise above.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #56 dnia: 2009-06-15, 08:02 »
tak samo nienawidze deckow z maksymalnym PK. spider na breederze byl pod tym wzgledem po prostu apogeum. ja osobiscie nie bylem w stanie wygrac z tym deckiem dlatego, ze w pewnym momencie oni zabijali mnie szybciej niz ja bylem w stanie wystawiac cokolwiek...
wierz mi że breader zabijał słabiutko bo w SE prawie nie było Limited zabijania , w Lotusie nie misiałem się wogule pojawiać w obronie w bitwach no może czasami jak miałem ring of fire i AsHurę
Ashura
Cavalry ? Nonhuman ? Shadowlands ? Lose 5 Honor.
After each time Ashura is destroyed while at a battlefield, target and destroy a Follower, or a Personality without Followers, at that battlefield.
Battle: Fear 4.

lub wystawiło sie Senteia
Title      Sentei no Oni
Rarity    Rare
Edition    Enemy of My Enemy [ View Printings ]
Clan    Shadowlands Horde
Text    Nonhuman ? Shadowlands ? Lose 10 Honor.
May not be put under a Sensei. Before your Events phase, if Sentei no Oni is dead, you may bring it into play, ignoring costs. Negate all permanent effects on it.
Battle: Target an opposing non-Unique card. Destroy it. If you used this ability perviously this battle, move Sentei no Oni home before the Resolution Segment.
gdzie mogłem zabijać po 3 postacie na ture bez problemu albo jak w Diamencie można było mieć z samego stoły 5 killów powtarzalnych co turę (Yajinden, Suiteiru no Oni, Daigotsu Dojo z sezarus giftem i jeszcze coś tam bywało) teraz to jest coraz bliżej schyłku niż apogeum
Walec

Matsu Girro

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2009-06-15, 08:52 »
może samych w sobie kili w limited w SE nie ma dużo ale Hiredy, Ambushe (+ ew. Chuda Hankyu) to już potrafi być denerwujące ;p

Rise above.

jabbas

• Unicorn Clan
  • temptation Personality
  • *
    • www.pegaz-gry.pl
« Odpowiedź #58 dnia: 2009-06-15, 09:13 »
Flint chodzi o to, że w SE możesz wstawić zaczynając od razu typa i przeciwnik w pierwszej swojej turze
raczej i tak po golda pójdzie to raz..
2 sprawa... ten startowy holding wymusza wstawienie w nowej pierwszej turze 2 holdingów, gdyż
produkuje tylko 2 złota, a fajni folloersi/itemy/spelle zaczynają się od 3...
czyli nie wstawisz np. w nowej pierwszej typa za dom+border keep a potem z holdingu jakiś sensowny attach
do pojazdu...

A wcześniej wsadzając odpowiednie holdingi mogłeś mieć 9+A new wall prawie zawsze 3g pod attache...
i tak napewno znajdzie się jakaś nisza dla turbo pojazdow:D im bardziej ograniczają takie możliwości
tym mniej są na nie ludzie przygotowani na turniejach("bo się nie da") tym lepiej, jak się jednak uda
zaczyna to działać bo środowisko pozbywa się mety ;D

Niemniej powtórzę po raz 20... granie mirror uniqów w 1 bitwie to po prostu koszmar nocny...
Chce zobaczyć te wspaniałe story po jakimś dużym finale, gdzie będą się 2 daigotsu tłukli:D

Ithilsan

• Dragon Clan
  • Personality
  • *
  • "Bo mi karty nie podeszły..."
« Odpowiedź #59 dnia: 2009-06-15, 09:40 »
A dla mnie te startowe holdingi to jedna z wiekszych zmian na lepsze. Dlaczego? Uwielbiam bawic sie w deckonstrukcje, i odblokowanie mi 5% dynastii uwazam za rewelacyjne posuniecie. Nie dosc ze nie musze na sile wciskac 2 holdingow, ktore czasami sa absolutnie po nic, to jeszcze bede mogl pograc struktura golda i liczba holdingow. Przypomne, ze te dwa startowe holdingi _nie_ licza sie do dynastii  ;D

Jedyne co mi sie w zmianach nie podoba, to brak share. Co do unikow- tak jak teraz jest dzialalo to doskonale w gocie, dzialac bedzie i teraz. Glosom typu "beda dwie domotajki" itd chce delikatnie zaznaczyc ze bardziej wkurwiajace dla mnie jako starego karciaza jest ogladanie 3 kopii tego samego kolesia. A jak mirror , to i 6.
Crane Clan ? Lord ? Knight ? Bastard ? Unique ?  AGOT Paratrooper