Autor Wątek: To nie żart - Prezydent nie żyje  (Przeczytany 4611 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
To nie żart - Prezydent nie żyje
« dnia: 2010-04-10, 11:54 »
Dzisiaj około 9.20, niedaleko Smoleńska samolot z Prezydentem oraz wieloma innymi ważnymi osobami w państwie uległ katastrofie. Uznaje się, że wszystkie osoby na pokładzie - ponad 130 - nie żyją, w tym para prezydencka, szef sztabu generalnego, posłowie, predstawiciele administracji, biskupi... Więcej - w dowolnym serwisie informacyjnym.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

przemoo99

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
Odp: To nie żart - Prezydent nie żyje
« Odpowiedź #1 dnia: 2010-04-10, 12:01 »
Moje kondolencje dla rodzin ofiar katastrofy
Kuon nie zyje :( NIECH ZYJE KUON!!!

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #2 dnia: 2010-04-10, 12:44 »
Dokładna ilość ofiar katastrofy nie jest znana. Źródła rosyjskie mówią o ok 130 osobach, rzecznik polskiego MSZ o ok. 90.

Niemniej jednak jest to wydarzenie tragiczne i szkoda tych wszystkich osób....

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 2010-04-10, 12:55 »
Jestem ciekaw jak w tej sytuacji zachowają się media i politycy. Czy będzie ścierwojadztwo i wykorzystywanie sytuacji, czy może choć raz obędzie się bez tego cyrku.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #4 dnia: 2010-04-10, 12:59 »
No właśnie.... Znając nasze realia obawiam się że w najbliższym czasie nasz kraj zamieni się w scenę dla bardzo ciekawego widowiska :/

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 2010-04-10, 13:06 »
Jestem ciekaw jak w tej sytuacji zachowają się media i politycy. Czy będzie ścierwojadztwo i wykorzystywanie sytuacji, czy może choć raz obędzie się bez tego cyrku.

jak umarl papa to bylo kilka tygodni spokoju a potem wszystko wrocilo do normy. wiec podobnie bedzie tym razem. mnie martwi bardziej sytuacja polskich sil zbrojnych po takim wydarzeniu.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 2010-04-10, 13:15 »

jak umarl papa to bylo kilka tygodni spokoju a potem wszystko wrocilo do normy. wiec podobnie bedzie tym razem. mnie martwi bardziej sytuacja polskich sil zbrojnych po takim wydarzeniu.
No właśnie chodzi o to, że po papie był spokój, ale tak ociekający wazeliną, że łojezu. Więc się zatanawiam, czy tym razem też będzie podobnie i będą wyścigi, komu było bardziej smutno i kto uronił więcej łez.

przemoo99

• Crab Clan
  • blank Personality
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 2010-04-10, 13:31 »
Bedzie. Zawsze jest...
Kuon nie zyje :( NIECH ZYJE KUON!!!

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 2010-04-10, 14:49 »
jak umarl papa to bylo kilka tygodni spokoju a potem wszystko wrocilo do normy.

Jeżeli za spokój uważamy tych kutafonów z tvnu, rzucających się na opłakujących papę ludzi pod wadowicką bazyliką z pytaniami "Jak się pan/pani czuje?", to fajnie.

Tylko TVN miał swoich "dziennikarzy" na miejscu, kiedy prawie całe miasto w ciszy stało pod kościołem u nas w mieście.

Ale wracając do tematu - wstrząsająca wiadomość. Nie ma co ukrywać - nie przepadałem za naszym panem prezydentem, ale nigdy nie życzyłbym mu takiego losu. Niech spoczywają w pokoju.

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #9 dnia: 2010-04-10, 15:07 »
mnie martwi bardziej sytuacja polskich sil zbrojnych po takim wydarzeniu.

+1
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Ageto

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Claimster - centrum umów
« Odpowiedź #10 dnia: 2010-04-10, 15:13 »

+1

Nie tylko sił zbrojnych również całej polskiej polityki. Długo im zajmię podniesienie sie na nogi. Oficjalnie podaja iz zgneło 88 osób

Lista osób tutaj
Claimster - centrum umów

Brzana's HunterZ Team Member

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #11 dnia: 2010-04-10, 15:19 »

+1

Nie tylko sił zbrojnych również całej polskiej polityki. Długo im zajmię podniesienie sie na nogi. Oficjalnie podaja iz zgneło 88 osób

Lista osób tutaj

Oficjalnie to się dowiemy za tydzień najwcześniej.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #12 dnia: 2010-04-10, 15:21 »
Wiesz, polska polityka szybciej sie podniesie bo i premier zyje i minister spraw zagranicznych i mnostwo innych osob, ktore sprawuja realna wladze albo reprezentuja nas na arenie miedzynarodowej, tak samo sa procedury na wypadek niemoznosci pelnienia funkcji prezydenta (zapisy konstytucyjne)... nia ma chyba za to zadnego precedensu jezeli chodzi o strate generalow wszystkich rodzajow wojsk na raz. Zeby zostac generalem nie startuje sie w wyborach tylko trzeba byc specjalista z danej dziedziny. Wiadomo, ze wladze wojskowa przejeli nastepni w chain of command, ale doswiadczenie tych osob przepadlo. Sadze, ze obronnosc naszego kraju poteznie ucierpiala.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 2010-04-10, 15:25 »
W czasie pokoju głównodowodzącym sil zbrojnych i tak jest prezydent, więc tymczasowo chyba osoba pełniąca obowiązki prezydenta. Natomiast w praktyce faktycznie - wielki cios dla wojska polskiego.

Ogólnie takie rzeczy się zdarzają chyba tylko w filmach...

EDIT: Z ciekawości wyszukałem stronę internetową wojska polskiego, ale poza komunikatem zawierającym informację o wypadku i kondolencjami, nie ma żadnych informacji.
« Ostatnia zmiana: 2010-04-10, 15:29 by Geralt_Bialy_Wilk »

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 2010-04-10, 16:06 »
tymczasowo funkcje prezydenta wg konstytucji pelni marszalek sejmu czyli bodajze komorowski

jak teraz spojrzalem na ta liste to faktycznie sporo wysokich dowodcow zginelo, miejmy nadzieje ze zastepcy sa kompetentni...

a tak poza tym to podzielam ciekawosc gaijina w kwestii kto wykaze sie wieksza wazelina... strasznie mi sie to nie podobalo po smierci papieza, wiecej refleksji a mniej trabienia by sie przydalo.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Geralt_Bialy_Wilk

• Mantis Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #15 dnia: 2010-04-10, 16:16 »
Tak, Komorowski. I nie sporo dowódców, tylko praktycznie wszyscy.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 2010-04-10, 16:23 »
Dzisiaj około 9.20, niedaleko Smoleńska samolot z Prezydentem oraz wieloma innymi ważnymi osobami w państwie uległ katastrofie. Uznaje się, że wszystkie osoby na pokładzie - ponad 130 - nie żyją, w tym para prezydencka, szef sztabu generalnego, posłowie, predstawiciele administracji, biskupi... Więcej - w dowolnym serwisie informacyjnym.

[/b/ mode on]

fapfapfapfapfap!

[/b/ mode off]
« Ostatnia zmiana: 2010-04-10, 16:25 by gaijin »

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #17 dnia: 2010-04-10, 16:54 »

[/b/ mode on]

fapfapfapfapfap!

[/b/ mode off]
Demotywatory... (kto się nie boi wejśc na poczekalnie?)

No i:
« Ostatnia zmiana: 2010-04-10, 17:28 by Sephirion »
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Manit0u

• Phoenix Clan
  • temptation Personality
  • *
  • Hmmm...
« Odpowiedź #18 dnia: 2010-04-11, 22:01 »
Z mojego niewielkiego doswiadczenia z wojskiem, oraz z tego co wiem od zawodowych znajomych oficerow, to i tak glownodowodzacych wybiera sie na zasadzie politycznej a nie merytorycznej, takze strata moze wydawac sie duza ale w calkiem inny sposob: Nie chodzi o to, ze stracilismy wszystkich glownodowodzacych wszystkich armii, teraz w wyzszych szeregach WP zapanuje niezly balagan i jatka zwykle zwiazana z typowa w naszym kraju walka o stolki.

btw. co sadzicie o mega konspiracyjnej teorii, ze to Kaczor kazal pilotowi ladowac wbrew wszelkiemu rozsadkowi a ten, pomny wydarzen w Tiblisi, i tego, co sie stalo z tamtym pilotem, posluchal?
Time is precious. Waste it wisely.

gokish

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 2010-04-11, 22:16 »

btw. co sadzicie o mega konspiracyjnej teorii, ze to Kaczor kazal pilotowi ladowac wbrew wszelkiemu rozsadkowi a ten, pomny wydarzen w Tiblisi, i tego, co sie stalo z tamtym pilotem, posluchal?

Niestety ale nie zdziwi mnie jak po badaniach skrzynek itd  wyjdzie , że Prezydent kazał lądować  bo z Mińska nie zdąży na mszę .