Autor Wątek: The Plague War - previu na głównej  (Przeczytany 119785 razy)

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
Odp: The Plague War - previu na głównej
« Odpowiedź #220 dnia: 2010-05-10, 14:03 »
To jest coś jak Shadow's Claw w Diamondzie - mi się zajebiście podoba, fajnie bedzie współpracować z nowym Cranowym domkiem

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #221 dnia: 2010-05-10, 14:13 »
Czyby tylko sceptyczny Ertai byl sceptyczny?

Dulowka zurawiowa nie dziala, po nowym dodatku bedzie probowala dzialac dopiero. Karta ma zastosowanie tylko na nowym domku (bo do uzycia jej wymagany jest przyjety duel... to tak minimum), ktory jest o lata swietlne za SD i kiwaniem postaci zeby zabic postac i dopisac sobie 2 honoru.

Tak wiec gdzie tu ta solidnosc tej karty? Manipulacja fatem jest zawsze fajna... tylko gry koncza sie na 6 turze i nie bedziesz kontrolowal stolu zeby to cos zmienialo.
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #222 dnia: 2010-05-10, 14:42 »
Czyby tylko sceptyczny Ertai byl sceptyczny?

Dulowka zurawiowa nie dziala, po nowym dodatku bedzie probowala dzialac dopiero. Karta ma zastosowanie tylko na nowym domku (bo do uzycia jej wymagany jest przyjety duel... to tak minimum), ktory jest o lata swietlne za SD i kiwaniem postaci zeby zabic postac i dopisac sobie 2 honoru.

Tak wiec gdzie tu ta solidnosc tej karty? Manipulacja fatem jest zawsze fajna... tylko gry koncza sie na 6 turze i nie bedziesz kontrolowal stolu zeby to cos zmienialo.

Moim zdaniem patrzysz za bardzo z perspektywy LSD albo turbo naporu lion/crab - a nie wszystkie gry z innymi deckami kończą się na 5-6 turze.
Ponadto moim zdaniem dueliści mają całkiem dobry support (przynajmniej w facie) i wbrew pozorom mogą być alternatywą dla SD.
Już nie mówiąc, że jak dadzą cranom z 2 non-unique shugenje - to będzie można złożyć na tym domu potencjalnie działający enlightment.

Dla mnie przede wszystkim ten domek bedzie się nadawał do grania bo będzie można złożyć deck, który będzie wymagał dużo myślenia i kombinowania = będzie się nim przyjemnie grało i będzie dawał fun

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #223 dnia: 2010-05-10, 15:04 »
Zgodze sie z toba ;)

Patrze z perspektywy lwa, lsd i ewentualnie spidera + kraba... bo nie ma sensu patrzec z innej.
Deck na nowym domku bedzie wymagal silenia sie i kombinowania zeby nim pograc. Moze ktos cos urodzi ciekawego.
Mimo wszystko pojawia sie duzo kart, ktore:

1. nic nie zmieniaja
2. sa zamiennikami do topowych talii (i niczym wiecej, i tak naprawde nie ma znaczenia czy grasz na karcie a czy b)
3. dzialaja w niedzialajacych deckach

Ten dodatek zapowiada jedna wielka stagnacje. A duelom sporo brakuje do t1... bo tak naprawde nie ma na co wygrywac. Nie bedziesz kontrolowal stolu, bo brakuje zabijajacych dueli (przedrukujcie Kenshinzena albo Iaijutsu Challange i skoncze biadolic), domek (nowy) tez malo robi bo i owszem wbudowany duel jest osom, karty pod duele wychodza naprawde przyzwoite... ale co z tego skoro efekt tego duelu jest raczej mizerny, 6 obrony tez nie napawa optymistycznie, i F duelistow nie pozwala na granie duel/wcisku.

Wiec z wjazdowka bedzie pod gorke, z LSD auto lose, z lwami auto lose (bo tam srednia FV to jakies 3,5-4, wiec sobie moga pozwolic na probwanie wygrania duelu... srry ale 4x4 FV w kartach to nie jest niespotykane przy dueluowaniu lwa), z kucami to to sie moze spotkac dopiero na ostatniej prowincji, jedynie modlicha na ciezkich cepach moze byc z tylu...

Gdyby ta nowa klientka zabierala honoru tyle ile wynosi FV a nie FV-2 to mozna by bylo pograc na (idealnym dla mnie) switchu honor/dyshonor... i wtedy ten deck bylby bardzo ciekawy... a takto... na chwile obecna tego nie widze (ale poczekamy na reszte kart moze nagle magicznie zuraw dostanie duelowke t1).
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #224 dnia: 2010-05-10, 15:13 »
Ertaiu zapominasz ze od tego dodatku zaczyna sie beer edition , koniec kotei sezonu i watpie zeby ludziom chcialo sie wogole wyciagac LSD z deckprotektorow.
Na turnieje lokalne imba top decku ludzie nie potrzebuja i wlasnie fajnie ze zaczynaja robic jakies nowe themy , bo podejrzewam ze gro osob przestanie grac top deckami , bo zwykle takowe sa straszne nudne. Bo niby po co nimi grac? Zeby wygrac jakis lokalny turniej? Albo partyjke w knajpie przy piwie? Watpie zeby komus chcialo sie grac LSD przy piwie , chyba ze po to zeby sobie troche pospac...

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #225 dnia: 2010-05-10, 15:16 »
W sumie tez masz racje, na obecny kotei sezon toto sie juz nie zalapie wiec whtv :)

Zombi Damien

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
  • Srogi Plugawiec
« Odpowiedź #226 dnia: 2010-05-10, 15:30 »
ja np super sie ucieszylem na tego shugasa co to "nie wchodzi do breedera", czemu?

do top breedera nie wejdzie ale wrzucasz breedujacych shugasow, wyciagasz pare spelli z fenixa wjazdowego i juz mozna sie bawic w mroczne wjazdowe wrozki  ;)
Spider Clan * Daimyo * Middle Finger of the Dark Lord * Shugenja * Shadowlands * Unique * Loyal

Lose 20 Honour.

Open/Battle: Umrzyj.

Olo

• Crane Clan
  • inexperienced Personality
  • *
« Odpowiedź #227 dnia: 2010-05-10, 17:16 »
Shadow's Talon niezle na pewno sie przyda
nie rozumiem tylko tych ciaglych zachwytow nad shiro daidoji
w czym niby ma byc lepszy od seawatch castle? chyba tylko w sile prowincji a to mala roznica
akcja kiwnij postac dostan 2 honoru za to strac postac razem z prowincja nie robiac nikomu nic jest raczej kijowa
za to duel to cos co zurawiowi bylo bardzo potrzebne

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #228 dnia: 2010-05-10, 17:46 »
Shadow's Talon niezle na pewno sie przyda
nie rozumiem tylko tych ciaglych zachwytow nad shiro daidoji
w czym niby ma byc lepszy od seawatch castle? chyba tylko w sile prowincji a to mala roznica
akcja kiwnij postac dostan 2 honoru za to strac postac razem z prowincja nie robiac nikomu nic jest raczej kijowa
za to duel to cos co zurawiowi bylo bardzo potrzebne
Hmmm..no nie wiem..SD daje +1 wszystkim broniącym samurajom? Ma 1PS więcej, co często robi kolosalną różnicę. Ma na sobie kill akcję i zysk honoru JEDNOCZEŚNIE? Słyszałem też kilku doświadczonych zagranicznych graczy wyrażających opinię, że SD to najlepszy SH w CE w ogóle. Więc może coś w tym jest?

Nie mówię, że SC jest kiepski - jest bardzo sympatyczny i na pewno uda się na nim zrobić deck dający wiele funu, ale żeby od razu mówić że jest zdecydowanie lepszy od SD..Myślę, że nie sądzę.

Olo

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #229 dnia: 2010-05-10, 18:04 »
nie mozna tez mowic ze sd jest najlepszy
+1F dla samurajow jest praktycznie bez znaczenia postacie po mojej stronie zwykle nie dozywaja do rezolucji
nie ma tez kill akcji tylko ranged a tu jest drobny problem
crane ma za malo forca zeby strzelic za duzo wiec wiekszosc postaci jest dla tego strzalu nieosiagalna
reszta natomiast albo chowa sie za farmerem czy innym malym followerem albo strzal trafia w outera
gralem bardzo dlugo na sd i na poczatku sie sprawdzal a potem robil sie coraz gorszy
dlatego ciesze sie ze wreszcie bedzie grywalny stronghold

Wilczy

• Crane Clan
  • Personality
  • *
  • You have activated my Trap Card
    • ShadowForum
« Odpowiedź #230 dnia: 2010-05-10, 18:25 »
nie mozna tez mowic ze sd jest najlepszy
+1F dla samurajow jest praktycznie bez znaczenia postacie po mojej stronie zwykle nie dozywaja do rezolucji
crane ma za malo forca zeby strzelic za duzo wiec wiekszosc postaci jest dla tego strzalu nieosiagalna
reszta natomiast albo chowa sie za farmerem czy innym malym followerem albo strzal trafia w outera
gralem bardzo dlugo na sd i na poczatku sie sprawdzal a potem robil sie coraz gorszy
dlatego ciesze sie ze wreszcie bedzie grywalny stronghold

To ja chyba przegapiłem tą słabość SD, tylko nie wiem czemu. Może dlatego, że akcja "zabij cokolwiek DOSTAŃ 2 HONORU Z DUPY" działała mi zbyt często? A może dlatego, że 7PSa ratowało mi dupę? Hm.. Sam nie wiem.

I żeby nie było - już się przesiadłem na SC, bo po pierwszych testach jest mega zabawny. Tylko, że on jest imho tylko pod duelówkę/przyszłe oświecenie. Bo najsilniejszą akcją z tego domku jest "odeślij + dostań favor jakbyś musiał jeszcze raz". Do standardowej honorówki/czegokolwiek innego widzę SD potem długo długo nic, a potem SFP.

I Gaijin ma rację, poza CC przed erratą nie widzę lepszego domku w tej edycji ogólnie niż SD.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #231 dnia: 2010-05-10, 18:30 »
LSC:)
Walec

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #232 dnia: 2010-05-10, 18:57 »
Patrzę ja sobie na ten support do duelistów i sobie myślę. Czemu, ach czemu nie mogą dać skorpionowi choćby jednego nieunikalnego... :-\
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

gaijin

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #233 dnia: 2010-05-10, 19:00 »
Po tym jak napisałeś te 3 rzeczy (których się domyślałem, ale nie chciałem insynuować) dla mnie wszystko jest już jasne. Jeśli masz nagminnie takie problemy, to po prostu nie udało Ci się złożyć dobrego decku pod SD, albo źle rozgrywasz partie. Or both.

EDIT: Aha, i dla jasności: ten post nie ma na celu jakiegoś pwnowania czy udowadniania, kto ma większego, więc bez obrażania się, bitte.
« Ostatnia zmiana: 2010-05-10, 19:01 by gaijin »

gokish

• Crane Clan
  • *
« Odpowiedź #234 dnia: 2010-05-10, 19:01 »
Nie wiem czemu ale mi średnio strzał za 4/5 wchodzi  i nie grywam na Oni gdzie średnia jest jeszcze wyższa :D Więc jakoś na force nie narzekam niski z SD daje to +1 co jest bardzo milutkie  do tego guidance  i jest jeszcze lepiej :]

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #235 dnia: 2010-05-10, 19:02 »
Patrzę ja sobie na ten support do duelistów i sobie myślę. Czemu, ach czemu nie mogą dać skorpionowi choćby jednego nieunikalnego... :-\

Wyobrażasz sobie ten nerdrage, któy by nastąpił, gdyby Skorpy dostały duelistów? Nie wspominając o tym, jakie złowieszcze komba by chodziły na głupim Impromptu... A dyshonor w CE ma być niegrywalny. Na razie spełnianie tego założenia idzie devteamowi świetnie.
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

Sephirion

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Lastefem
« Odpowiedź #236 dnia: 2010-05-10, 19:13 »
Wyobrażasz sobie ten nerdrage, któy by nastąpił, gdyby Skorpy dostały duelistów? Nie wspominając o tym, jakie złowieszcze komba by chodziły na głupim Impromptu... A dyshonor w CE ma być niegrywalny. Na razie spełnianie tego założenia idzie devteamowi świetnie.
Zamilcz babo, wskocz na koń. Ja tam jeszcze trzymam swoje Adjudykacje i czekam...

Zresztą, od kiedy robię coś bardziej konstruktywnego niż narzekanie na skorpa (granie imbą), to praktycznie w ogóle się na ten temat nie wypowiadam. Więc pozwólmy sobie choćby pomarzyć  :).

Fakt faktem jeden grywalny duelista zrobiłby ze skorpiona niezłą rakietę, więc nie widzę takiej możliwości ale oj tam :).
Czytaj karty, potem pytaj.
Czytaj rulsy, potem pytaj.
Sprawdź, czy ktoś już o to pytał, potem pytaj.
Myśl. Potem pytaj.

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #237 dnia: 2010-05-10, 21:02 »
a dostancie sobie nawet 5ciu nieunikalnych duelistow, absolutnie nic to nie zmieni. duele w CE sa zalosnie slabe glownie dlatego ze ich nie ma... ale nie tylko

a lsc nie jest ogolnie zajebistym domkiem do wielu opcji, jakos nie widzialem oniaczy na LSC (klusek, jedziesz... wiem ze dasz rade :P ;D), gdy tymczasem SD jest. chociaz wg mnie najlepszym strongholdem w ogole jest shattered peaks, strasznie mocny domek.
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Zombi Damien

• Spider Clan
  • experienced Personality
  • *
  • Srogi Plugawiec
« Odpowiedź #238 dnia: 2010-05-10, 21:04 »
nie.... jakby odbowowywal i dawal 2 honoru to moz ebylby lepszy od SD tak to na krabie oni nie zlozysz  ;)
Spider Clan * Daimyo * Middle Finger of the Dark Lord * Shugenja * Shadowlands * Unique * Loyal

Lose 20 Honour.

Open/Battle: Umrzyj.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #239 dnia: 2010-05-10, 21:15 »
a dostancie sobie nawet 5ciu nieunikalnych duelistow, absolutnie nic to nie zmieni. duele w CE sa zalosnie slabe glownie dlatego ze ich nie ma... ale nie tylko

a lsc nie jest ogolnie zajebistym domkiem do wielu opcji, jakos nie widzialem oniaczy na LSC (klusek, jedziesz... wiem ze dasz rade :P ;D), gdy tymczasem SD jest. chociaz wg mnie najlepszym strongholdem w ogole jest shattered peaks, strasznie mocny domek.

Obudziłeś bestię - pocisnę tym w Pradze na jakimś pobocznym turnieju