Autor Wątek: GoT - serial, jednak nie zapomnieli  (Przeczytany 2964 razy)

WielkieDŻ

• Personality
Odp: GoT - serial, jednak nie zapomnieli
« Odpowiedź #20 dnia: 2010-06-15, 17:11 »
A ja nie lubie Malazanskiego cyklu - kiedys przeczytalem pierwszy i bylem szczerze zaskoczony tym w duzej czesci niewtorne i oferowalo troche inne spojrzenie na fantasy ale juz drugi tom niestety byl nadety i niepotrzebnie pompatyczny i mnie zniechecil. poza tym polecam szczerze w klimatach fantasy cos z czego Erikson sciagnal bardzo duzo - Glena Cooka i jego Czarna Koimpanie - a w szczegolnosci drugi tom Cien w Ukryciu

GoT'a nie czytałem, Malazańskiego cyklu też nie, za to dzisiaj wracając pociągiem do domu skończyłem czytać Sny o stali (VI tom Czarnej Kompanii) i zastanawiam się teraz kto z moich znajomych może mieć kolejne tomy, jeśli ktoś nie czytał to przynajmniej pierwsze 2-3 tomy warto poznać

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #21 dnia: 2010-06-15, 17:12 »
A ja nie lubie Malazanskiego cyklu - kiedys przeczytalem pierwszy i bylem szczerze zaskoczony tym w duzej czesci niewtorne i oferowalo troche inne spojrzenie na fantasy ale juz drugi tom niestety byl nadety i niepotrzebnie pompatyczny i mnie zniechecil. poza tym polecam szczerze w klimatach fantasy cos z czego Erikson sciagnal bardzo duzo - Glena Cooka i jego Czarna Koimpanie - a w szczegolnosci drugi tom Cien w Ukryciu

GoT'a nie czytałem, Malazańskiego cyklu też nie, za to dzisiaj wracając pociągiem do domu skończyłem czytać Sny o stali (VI tom Czarnej Kompanii) i zastanawiam się teraz kto z moich znajomych może mieć kolejne tomy, jeśli ktoś nie czytał to przynajmniej pierwsze 2-3 tomy warto poznać
teraz wychodzą jako kompila cje po 3 tomu w jednej ksiązce
ale jest to seria którą można czytać wilokrotnie i się nie nudzi
Walec

WielkieDŻ

• Personality
« Odpowiedź #22 dnia: 2010-06-15, 17:29 »
ale jest to seria którą można czytać wilokrotnie i się nie nudzi

właśnie tak nabyłem pierwsze 6 tomów (kiedyś zacząłem czytać i jak się nadarzyła okazja to postanowiłem wrócić i dokończyć), niestety jeszcze 3 i 4 tom kompilacji zawierające ostanie 4 tomy nie są chyba dostępne na rynku

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2010-06-15, 18:04 »
nie no, cook jest zdecydowanie super, czarna kompania rzadzi. ja przeczytalem cala sage a ostatnie 4 nawet w orginale

a malazanska ksiega to taki festiwal powergamingu ze LSD blednie, po jednej stronie 400.000 starozytnej rasy vs armia polbogow i inne przegietasy. i na koniec do tego kruppe  :D
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2010-06-15, 19:30 »
A ja nie lubie Malazanskiego cyklu - kiedys przeczytalem pierwszy i bylem szczerze zaskoczony tym w duzej czesci niewtorne i oferowalo troche inne spojrzenie na fantasy ale juz drugi tom niestety byl nadety i niepotrzebnie pompatyczny i mnie zniechecil.

Nie znasz się Horror  :P

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2010-06-15, 20:45 »

no tak
Czarna Kompanija jest klasa sama w sobie.
niestety braklo tekstu zrodlowego w 2-3tomie "odnoszenia" ksiegi na poludnie. wiec zagladne do tego jak bede mial wizje łykniecia calosci.

a malazanska ksiega to taki festiwal powergamingu ze LSD blednie, po jednej stronie 400.000 starozytnej rasy vs armia polbogow i inne przegietasy. i na koniec do tego kruppe  :D

jaki problem takie rozwiazanie. mozna przyjac ze wielkie sily scieraja sie ze soba naturalnie przyciagajac sie (ta filozofia jakos byla przekazana w 1 tomie).

idealnie nie jest...ale mam kilku faworytow. Kruppe, Cesarz,magow spod znaku Wielkiej Mokry...no i koneserzy zupy z buta i zgnilych warzyw.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

Feroz

• Phoenix Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • ??????? ??????? ???????
« Odpowiedź #26 dnia: 2010-06-15, 23:28 »

Łomatko. Nie wiedziałem. Lecę kupuję.  :o

A z wypalonych autorów, to niestety nie będzie więcej Szereru. Kres stwierdził niedawno, że ma dość :( Wielka szkoda.
+5 do lansu (by Sephirion)

Flint

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 2010-06-30, 11:51 »
Nie sprawdzałem tylko, czy wreszcie ujednolicili tłumaczenie, czy zlali sprawę. Przez pierwsze wydanie serii w Rebisie przewinęło się chyba 5 tłumaczy, z których żaden nie pofatygował się sprawdzić, co robił poprzednik. Zgroza.
Edit: sądząc po tym, ze ww każdym zbiorczym jest dwóch tłumaczy, to nie chciało im się robić na nowo - ale istnieje minimalna szansa, że ujednolicili.

Ale jak ktoś nie ma Czarnej Kompanii na półce, powinien się wstydzić.

Co do malazańskiej - znudziła mnie przeptowornie. Co drugi to bóg, co trzeci superheros, co czwarty karta (exp6).
« Ostatnia zmiana: 2010-06-30, 12:01 by Flint »
Crab Clan • Lion Clan • Scorpion Clan • Spider Clan • Shadowlands • House Greyjoy • AGOT Paratrooper • Inexperienced • Unique
Hokus-pokus, nie masz buta, Twoja stara to Fosuta!

WielkieDŻ

• Personality
« Odpowiedź #28 dnia: 2010-07-01, 01:04 »
Nie sprawdzałem tylko, czy wreszcie ujednolicili tłumaczenie, czy zlali sprawę. Przez pierwsze wydanie serii w Rebisie przewinęło się chyba 5 tłumaczy, z których żaden nie pofatygował się sprawdzić, co robił poprzednik. Zgroza.
Edit: sądząc po tym, ze ww każdym zbiorczym jest dwóch tłumaczy, to nie chciało im się robić na nowo - ale istnieje minimalna szansa, że ujednolicili.

przeczytałem pierwsze dwa tomy kompilacji (czyli w zasadzie 6 tomów), nie wiem jak to wyglądało wcześniej (czy chodzi o imiona, nazwy miejsc itp. czy o coś innego z czym zawalili tłumacze), ale mi wydaje się, że to tłumaczenie jest dosyć spójne.

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 2010-07-01, 01:06 »
co do czarnej kompanii to za współtłumaczenie wziął się Michał Jakuszewski (z tego co widzę w II omnibusie - w tej chwili najlepszy polski tłumacz - malazańska i AGOT to jego dzieła) - jeśli chodzi o Cooka to bardzo polecam jeszcze Garetta
co do Eriksona to pierwszy tom jest bardzo przeciętny ale ten kto przeczyta jeszcze ze dwa...i tak rządzi Karsa Orlong ;D
na Martina położyłem wielkiego murzyńskiego członka już kilka lat temu - zgodnie z moimi przewidywanimi dalej nic (na Amazonie następny tom do cyklu jest rekordzistą jeśli chodzi o przekładanie terminu premiery - a wedle treści i rozdziałów które były znane na sieci już jakieś 4 lata temu będzie równie beznadziejny jak 4 tom)

Breaker

• Dragon Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #30 dnia: 2010-07-01, 01:39 »
eee tam karsa orlong, prawdziwi twardziele to anomander i icarium. chociaz prawda ze podejscie i metody karsy sa takie... sympatyczne ;D
Mirumoto Breaker
Dragon Clan - Samurai - Magistrate - Duelist - Kensai - Experienced 1 - Harbinger of Winter - House Martell Loyalist - AGOT paratrooper

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 2010-07-01, 09:51 »
eee tam karsa orlong, prawdziwi twardziele to anomander i icarium. chociaz prawda ze podejscie i metody karsy sa takie... sympatyczne ;D

+666

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #32 dnia: 2010-07-01, 10:26 »
W czarnej kompanii od 6go tomu nic się nie dzieje, jeżdżą po jakiejś dżungli z emerytem na czele ;)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2010-07-01, 12:04 »

albo cos jest rozwiazywalne "na Connana" albo jest niewarte uwagi.
wole Kruppego  8)
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

horror

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2010-07-01, 12:31 »
Garret też jest świetny , tylko dlaczego Mag zarzucil wydawanie - tego nie rozumiem. Z dobrych newsów to pamiętam gdzieś zapowiedź, że Cook obiecał, że w końcu weźmie się za Czarną Kompanię.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #35 dnia: 2010-07-01, 13:52 »

o ile się nie myle to icarium dostał tubę od karsy

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2010-07-01, 14:11 »
nie zdazyli spotkac sie na ringu.

klusek

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • CEO of Spółka
« Odpowiedź #37 dnia: 2010-07-01, 14:49 »

Ale to wcześniej było - bodajże na jakimś pustkowiu - jak jeszcze kompanem icaruma był troll.

Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Ertai

• Unicorn Clan
  • eternal Personality
  • *
  • You must construct additional Pylons
    • SpeedSoft
« Odpowiedź #38 dnia: 2010-07-01, 14:58 »
To dobrze ze ciagle o serialowym GoT piszemy bo bym sie bal ze moge zgubic watek...
Cytat: Breaker
nie, bo event jest eventem a wiec nic nie kosztuje. a akcja to akcja- musi dojsc i tracisz karte z reki, wiec tak jakby placisz.

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2010-07-01, 15:32 »

Ale to wcześniej było - bodajże na jakimś pustkowiu - jak jeszcze kompanem icaruma był troll.

Icarium dostał pałą po łbie od Meppo i poszedł spać, inaczej mogli z Karsą spowodować dość pokaźne zniszczenia.