Autor Wątek: [EE] Design Diaries: Nowe zasady  (Przeczytany 19784 razy)

Togashi Sparrow

• Dragon Clan
  • experienced Personality
  • *
Odp: [EE] Design Diaries: Nowe zasady
« Odpowiedź #40 dnia: 2011-10-24, 21:27 »
Zawiodłem się na melee atak. Liczyłem że bardziej odróżnią go od rangeda, np. że blokuje go broń lub zbroja lub byle item a nie follower jak w rangedzie.

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 2011-10-24, 21:29 »
Zawiodłem się na melee atak. Liczyłem że bardziej odróżnią go od rangeda, np. że blokuje go broń lub zbroja lub byle item a nie follower jak w rangedzie.

Mnie to też irytuje, teraz czekam na nową mechanikę pod nazwą challenge, będzie robił to samo co duel tylko nie będą na niego działy te karty co na duel... etc. :/

PROSIAK_PULAS

« Odpowiedź #42 dnia: 2011-10-24, 22:54 »
Nie wiem czy zmiana sepukku wyjdzie na dobrze komus poza dyshonorami, ciekawe czy sie na tym design team  nie przejedzie (mam nadzieje ze to BARDZO dobrze wytestowali).

Kombo na dzien dobry, ktore bierzemy na przyslowiawa klate bo nie ma co zrobic ( sepukku ) .

Traktujemy pacjenta tym spellem:
http://l5rsearch.com/db/search.cgi?cmd=detail&card_id=9178
robimy z niego kolata, a potem chapie dzide z tego spella:
http://l5rsearch.com/db/search.cgi?cmd=detail&card_id=9467
gdzie ZAWSZE traci honor bez mozliwosci sepukku.

Reszta zmian kosmetyka jak dla mnie, mam tylko nadzieje ze po dolaczeniu spella bedize dodatkowa akcja bo chyba zapomnialo im sie napisac ;) .
Order of Black Muppet * Follower of Miss Piggy * cocaKolat *

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 2011-10-24, 23:15 »
To jest niestety straszne combo które będzie prześladować lwy całą edycję...

Fajne natomiast jest, że dzięki zniżce klanowej ta pani:
http://l5rsearch.com/db/search.cgi?cmd=detail&card_id=9158
może wskoczyć z prowincji za 4 golda lub za 6 golda unopposed
a z your clan needs you
http://l5rsearch.com/db/search.cgi?title=your%20clan
możemy wrzucać typy nie 6 a 8 taniej

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2011-10-24, 23:19 »
to kombo bedzie bolalo wszystkich po rowno - strata jest wspolmierna do honoru postaci  :P

Kris

• Lion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #45 dnia: 2011-10-24, 23:25 »
nie jest w żadnym wypadku równe - bo dla niego to po prostu akcje bez żadnego kosztu co turę -4 honoru przeciwnikowi, a dla mnie by się odbić musze zapłacić najczęściej 4 golda więcej by wyrównać stratę wstawiając postać z honorem poniżej wymagań - grałem w Szczecinie z Walcową inkwizycją paragonami i osobiście pociąłem z tuzin postaci z seppuku bo -4honoru nie jest czymś na co można sobie pozwolić (Chmiel wie o czym mówię i to potwierdzi)
« Ostatnia zmiana: 2011-10-24, 23:27 by Kris »

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #46 dnia: 2011-10-24, 23:34 »
Z nową zasadą usuwającą nietykalność można zniszczyć z pomocą tego czaru np. ten stronghold. Szczerze powiedziawszy nie wiem co się wtedy dzieje. Blue screen?
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Gurney

• Unicorn Clan
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2011-10-24, 23:52 »
@Kris - mozemy tak dyskutowac i przerzucac sie argumentami, ale zauwaz, ze grajac paragonami z tej dobrej strony mocy masz pare innych akcji robiacych honor, wiec nie jest tak strasznie... u Ciebie beda spadaly wieksze cyferki  niz u ninja (no dobra, tutaj ow czar bedzie bezuzyteczny) - nie mniej jesli uwzgledni sie akcje zabierajace 1-2 honoru, to masz wiecej opcji zdobywania honoru niz taki ninjas... i lwy akurat ruszaja poki co przed dowolnym dyshonorem w EE

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #48 dnia: 2011-10-25, 00:35 »
Lion generalnie przez caly CE mial praktycznie 90 % szans na zwyciestwo z dyshonorem, az do konca edycji, kiedy powychodzily imba karty do kontroli.
Karty do kontroli zostaja, pytanie co wyjdzie w zamian, generalnie nie ma co plakac, pozyjemy zobaczymy, choc pare zmian jest idiotycznych.

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #49 dnia: 2011-10-25, 00:54 »
Oj jest kilka bzdur.
Już wspominałem o overlay, który stał się całkowicie nieopłacalną opcją, ale mistrzostwem jest usunięcie restrykcji na reakcje z jednego źródła.

-Reakcja na engage?
-Naval Invasion. Twoja reakcja?
-Pass. Coś?
-Naval Invasion. Coś?
-Pass. Coś?
-Naval Invasion...

Może przeginam, ale obie te zasady bynajmniej nie były useless, a uzasadnienie, że komplikowały życie młodym graczom jest zwyczajnie głupie (chociaż nic nie przebije argumentu z 30 sekundowymi duelami  ;D).
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 2011-10-25, 01:16 »
przeginasz reakcja z navala jest raz na bitwe już w celestialu

Chord

• Crane Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2011-10-25, 09:57 »
Wiem, ale Fires of War i Whispers of the Dying Sun pokazało, że ten rules ma zanaczenie.
Crane Clan • Samurai • Courtier • Follower of Shiba • Geisha Overseer • Maho-Tsukai

...so I took two ronins, geisha, spider and ninja to make my own Crane Dueling with blackjack and hookers.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2011-10-25, 10:02 »
Z nową zasadą usuwającą nietykalność można zniszczyć z pomocą tego czaru np. ten stronghold. Szczerze powiedziawszy nie wiem co się wtedy dzieje. Blue screen?

Pomijam jak głęboki jest to problem, z punktu widzenia nie grających w legacy ;), ale :

"Keywords on abilities don?t move up
This was a rule that most players didn?t even know about, so it was decided to get rid of it entirely. In Celestial Edition, if a personality had an ability with a keyword (such as Chuda Atsuro?s Maho Reaction) that keyword actually moved up to the personality, giving him more keywords than most people knew about, often times leading to misplays when a card needed to know how many keywords a personality had."
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #53 dnia: 2011-10-25, 10:51 »

Pomijam jak głęboki jest to problem, z punktu widzenia nie grających w legacy ;), ale :

"Keywords on abilities don?t move up
This was a rule that most players didn?t even know about, so it was decided to get rid of it entirely. In Celestial Edition, if a personality had an ability with a keyword (such as Chuda Atsuro?s Maho Reaction) that keyword actually moved up to the personality, giving him more keywords than most people knew about, often times leading to misplays when a card needed to know how many keywords a personality had."

Ok moj blad. Pozostaje jeszcze reakcja na Isawa's Last Wish.
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #54 dnia: 2011-10-25, 11:15 »
Nie wydaje mi się, żeby to był błąd. Na spellu jest napisane, że karta ma mieć maho ability, nie koniecznie maho keyword. Stronghold ma maho ability, więc w tym wypadku zasada dotycząca "dziedziczenia" keywordów nie ma znaczenia.

Raven

• Scorpion Clan
  • temptation Personality
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 2011-10-25, 11:18 »
Wiem, ale Fires of War i Whispers of the Dying Sun pokazało, że ten rules ma zanaczenie.

jeżleli jest zasada że reakcja jest akcja i jest zasada że akcja może być zagrana raz na turę to usunięcie zapisu że reakcja tylko raz na trigger jest czysto kosmetyczna i tak naprawde nic nie zmienia

nie rozumiem czemu wszyscy sie martwią i szukają kiedy nowe zasady nie działają w formatach poza EE legal, mozliwe ze do openu zostaną wydane erraty

mirumo

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 2011-10-25, 11:29 »
Innymi słowy dopóki na reakcji nie jest napisane, ze można użyć kilka razy w turze, to zasadniczo nic się nie zmienia.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 2011-10-25, 11:46 »
Nie wydaje mi się, żeby to był błąd. Na spellu jest napisane, że karta ma mieć maho ability, nie koniecznie maho keyword. Stronghold ma maho ability, więc w tym wypadku zasada dotycząca "dziedziczenia" keywordów nie ma znaczenia.

True. My bad.
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #58 dnia: 2011-10-25, 12:56 »
Zmiana działania Duelisty sprawia że focus efekty zaczną mieć znaczenie marginalne. Już teraz mało kto się focusuje jeśli nie jest do tego zmuszony a przy proponowanej zmianie decki duelujące stracą element wywierania nacisku. No i jak już było wspominane postacie z większym C nagle staną się poza zasięgiem dla tego typu decków. Chyba że (tu cała nadzieja) ktoś pomyśli i wypuści karty podnoszące wartość statystyki duelowej jako open/reakcje czy co tam można.

Proclaim... niby kosmetyka ale też zarzyna co nie co. Na przykłąd zarzyna spellik z FL, który wyglądał calkiem fajnie a teraz się robi bezużytecznym crapem.

Reszta nawet obleci. Ciekawe jak będzie wyglądało nowe sepukowanie w praktyce.

koziu

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2011-10-25, 13:07 »
Nowy rodzaj duelu sprawia, że nie trzeba mieć samych 4 FV w decku. Trochę blefu / ew w ostateczności zagrywanie z ręki i i tak wygrasz pojedynek. Po tym jak pojawił się holding podnoszący RA o 1, C magistrom o 1... należy się spodziewać czegoś co będzie dawało np. duelistom +1 w pojedynku. Narzekanie tylko... a moim zdaniem zmiana jest mocno in plus.
"Jeśli myślisz, że zwycięstwo uczyniło Cię większym, zmierz swój Cień." - przysłowie spartańskie.