Autor Wątek: Ivory edition  (Przeczytany 2215 razy)

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
Odp: Ivory edition
« Odpowiedź #20 dnia: 2013-04-15, 11:44 »
Niech się zwrócą do Reese z pretensjami. To on chce "uprościć" grę.

Cóż za konsekwencja. Najpierw wrzucają Shiro Big Deck do oficjalnych "alternate formats" a kilka miesięcy później zmieniają mechanikę tak, że korzystanie ze starych kart będzie niezłą gimnastyką. :D Co za debile (a rzadko to mówię).
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
« Odpowiedź #21 dnia: 2013-04-15, 11:48 »
Konsekwencja? W L5R? Heh.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #22 dnia: 2013-04-15, 11:57 »

7. Nowe działanie eventów.
To jest po prostu głupie. Co z tego, że Event będzie miał napisaną na sobie akcję i każdy noob będzie wiedział jak to grać. Tak czy siak będą (bo muszą!) zasady do resolvovwania eventów, żeby jego karta jakoś ci tę akcję dała. W najprostszym przypadku eventy będą miały na sobie okienko Limited z akcją, którą do tej pory miały jako trait - czyli trzeba będzie napisać, co się dzieje z kartą Event na prowincji, oraz co się dzieje z akcją event i kiedy można/należy ją zagrać. Faktycznie, "prostsze" od tego co jest... Zobaczymy jak jakiś event pokażą.

Ktoś wspomniał, że może Eventy nie będą wchodzić do gry a będą leżeć w prowincji do momentu aż odpalisz z nich akcję. Z jednej strony będą blokować slot, a z drugiej będzie się je dało odpalić po odwróceniu karty w Action Phase.

Nie było też żadnego zdania o Celestials. Czyżby koniec tego typu kart?

Niech ktoś spróbuje przepisać w nowym schemacie Kitsuki Kaagi's Journal. :D :D :D

Wprowadzenie ikonek oznacza, że czekamy na nowy rekord - 5 akcji na jednej karcie!!!
« Ostatnia zmiana: 2013-04-15, 12:08 by kempy »

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 2013-04-15, 12:08 »
Spox. Czyli mogę sobie trzymać EVENT na prowincji w nieskończoność ? Jak nie, to mamy specjalne zasady dotyczące eventów i ich zrzucania. Czy event jest kartą w grze? Nie? To mamy zasady dotyczące zagrywania akcji z eventów, które są na prowkach. Tak czy siak - chcieli prościej, wyjdzie jak zwykle.

Centurion

• Scorpion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 2013-04-15, 12:37 »
muehehehe, ale debile w tym aegu (jak zwykle)
Shoju na prezydenta! :)

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 2013-04-15, 17:29 »
Bardzo fajne zmiany, nic mi nie przeszkadza. Każda z nich ma mocny sens w upraszczaniu gry. Wyrzucane są przepisy, które niepotrzebnie gmatwają, bez żadnego value added.

Podziwiam za to wasz upór w narzekaniu na srającego samuraja :)
Jak wam podadzą na tacy Angelinę Jolie, to będziecie miągwić, że ma pieprzyk na złym pośladku :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 2013-04-15, 17:48 »
Chmielu, co innego starannie przemyślane zmiany, a co innego kopiowanie na siłę wzorców z innych karcianek (ikonki) w celu przyciągnięcia młodzieży. Ja bym bardzo chętnie doczekał czasów, w których nie trzeba będzie z lupą i słownikiem ślęczeć nad kartą. Ale wnioskując z tego co pokazali, odbędzie się to kosztem bogactwa mechaniki gry. Czyli będzie to kolejny krok wycinania tego co "niewygodne", ale co tworzy niepowtarzalny klimat w L5R.

Bayushi Shinzo

• Crane Clan
  • temptation Personality
  • *
  • 666 lub 333333 wybór należy do Ciebie
« Odpowiedź #27 dnia: 2013-04-15, 17:50 »
Jak wam podadzą na tacy Angelinę Jolie, to będziecie miągwić, że ma pieprzyk na złym pośladku :)
Uwielbiam Twoje teksty ;]

Cytat: kempy
Cytat: Mlody
wiem ze to offtop ale co to znaczy RTFC?
Przeczytaj na spokojnie tekst karty.

Jar Jar

• Crane Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Star Fleet Commander
« Odpowiedź #28 dnia: 2013-04-15, 18:40 »
Po pierwszym żucie okiem na koniowe pre.

1. Stempelek tylko w wersji EE wygląda gównianie. Fioletowy IE jest całkiem znosny.
2. Pogrubiane traity.... Samurai już nieistostny, elemental keywords nieistotne....? It dasynt luk gód :/
3. Srający samuraj tu jest, tam go nie ma. Konsekwencja jak zwykle na najwyższym poziomie.
4. Ułatwiajmy mechanikę, dodajmy nowe keywordy. EXPENDABLE FTW,
5. Brak HR na followerach - porażka, teraz dopiero zacznie się cyrk jak będzie wszystko na wszystkim jeździć.

Zmiany wyglądają jak mało apetyczna smażona larwa na podrzędnym targu w tajlandii. Ale ze człowiek to zwierze ogarnięte przez nałogi i zdolne się zaadaptować do nawet najbardziej niesprzyjających warunków, to trza się będzie przyzwyczaić.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #29 dnia: 2013-04-15, 19:48 »
Pozwolę sobie popolemizować ;)

1. Stempelek tylko w wersji EE wygląda gównianie. Fioletowy IE jest całkiem znosny.
Wygląda na to, że za miesiąc od wyjścia tego dodatku nikt już nie będzie zauważał tych "stępli"
Ich plusem (tak jest takowy) jest to, że naprawdę lepiej je widać. Wcześniej miałem problem z przeszukiwaniem pudła.
Jak na Blind Mastera przystało musiałem przeglądać je z lupą.

2. Pogrubiane traity.... Samurai już nieistostny, elemental keywords nieistotne....? It dasynt luk gód :/

Bez przesady, łba nie urywa, ale dramatu tez nie ma. Ułatwia jednak orientację.
Co do keyword'ów to saurai od strony instrukcji nie był jakoś bardzo istotny, tak samo jak elementale.
Po prostu pewne rzeczy do tego się odwołują i tyle, ale z same z siebi nic chyba nie robią.

3. Srający samuraj tu jest, tam go nie ma. Konsekwencja jak zwykle na najwyższym poziomie.

No dobra pośmialiśmy się ze srającego samuraja, ale tak na poważnie to On mi się podoba (razem ze swoim kokiem a nie pomponem).
Natomiast od strony gry całkowicie popieram Intruza. Choć zanim wydam ostateczny werdykt zobaczę jak będzie dalej to wyglądało.

Natomiast nie zauważyłem niekonsekwencji...

4. Ułatwiajmy mechanikę, dodajmy nowe keywordy. EXPENDABLE FTW,

Tu pełna zgoda, nie podoba mi się to absolutnie. Naprawdę wolałbym aby to był jakiś zapis w formie traitu (z opisem)

5. Brak HR na followerach - porażka, teraz dopiero zacznie się cyrk jak będzie wszystko na wszystkim jeździć.

Tez jakoś dziwnie mi się na to patrzy, ale pamiętam jak wielki problem z tymi mieli początkujący gracze.
Nijak nie mogli wykombinować po cholerę te wachlarzyki i cuda na followersach. Teraz nie ma, dla mnie jednak szkoda.

Zmiany wyglądają jak mało apetyczna smażona larwa na podrzędnym targu w tajlandii. Ale ze człowiek to zwierze ogarnięte przez nałogi i zdolne się zaadaptować do nawet najbardziej niesprzyjających warunków, to trza się będzie przyzwyczaić.

Damy radę, jak nie zabiją klimatu to będzie ok.
« Ostatnia zmiana: 2013-04-15, 20:18 by Hitomi Monroouke »
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #30 dnia: 2013-04-15, 19:52 »

Ich plusem (tak jest takowy) jest to, że naprawdę lepiej je widać. Wcześniej miałem problem z przeszukiwaniem pudła.

Serio? Trzymasz karty z kilku edycji razem? Czy w ogóle ktoś tak robi? A jeśli tak to po co? Akurat znaczki edycji powinny być jak najmniej inwazyjne bo jedyny moment kiedy ktoś na nie zwraca uwagę to dodatki dual-bugged.
« Ostatnia zmiana: 2013-04-15, 20:00 by kempy »

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #31 dnia: 2013-04-15, 20:07 »

Serio? Trzymasz karty z kilku edycji razem? Czy w ogóle ktoś tak robi? A jeśli tak to po co? Akurat znaczki edycji powinny być jak najmniej inwazyjne bo jedyny moment kiedy ktoś na nie zwraca uwagę to dodatki dual-bugged.

Niestety, na początku miałem klaser w nim wszystkie karty...
potem był już za mały, a potem, milion pomysłów później mam kompletny bajzel i obiecuję sobie zrobić porządek.
Jak znajdę czas to może nawet to zrobię, ale na razie od czasu do czasu muszę szukać pojedynczej karty do którejś z kolejnych idei.
Hitomi Monroouke

Vasquez21

• Crab Clan
  • toolbox Personality
  • *
    • Sklep internetowy MGŁA
« Odpowiedź #32 dnia: 2013-04-15, 20:08 »
Ogólnie większość zmian na plus. Też nie podoba mi się do końca oczojebny znaczek edycji, ale fakt faktem nie da się go teraz nie zauważyć :) Aktualne symbole są mimo wszystko mało czytelne.

Jedyna zmiana która mnie naprawdę boli to uproszczenie followerów :/
Sklep internetowy MGŁA.pl ( http://www.mgla.pl )

bigrat

• Ronin
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 2013-04-15, 21:03 »

Ja drogi Kempy trzymam karty ze wszystkich edycji do danego klanu w jednym klaserze/klaserach i wierz mi przez ciągłe zmiany designu, ikonek etc.  przez AEGa wygląda to coraz bardziej debilnie

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #34 dnia: 2013-04-15, 21:37 »
Co kto lubi. Jak się trzyma w talii stare karty (bo się nie ma nowych, albo się lubi stare z jakiegoś powodu) to się gryzie.

Po dzisiejszym previu - trzeci (na 17) w historii follower Imperial, który ma 0 Honor Requirement. IMO to oznacza, że nie będzie na followerach zapisu o wymaganiu honorowym... I kolejny element klimatu odejdzie w niebyt.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #35 dnia: 2013-04-16, 11:04 »
Ja mam tylko nadzieję, że w IE zlikwidują wstawanie stojących i akcje typu strzelanie na vivat.
Strasznie mnie to irytuje, zero klimatu, czyta mechanika, strzelę bo mogę, wstanę bo i tak nie leżę. Brrrrr
Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 2013-04-16, 11:36 »
Nie spodziewałbym się. Obecne strzelanie na wiwat to wynik uproszczeń zapisów, skoro L5R ma dalej byc prosta to strzelanie na wiwat zostanie.

Walec

• eternal Personality
« Odpowiedź #37 dnia: 2013-04-16, 11:54 »
Ja mam tylko nadzieję, że w IE zlikwidują wstawanie stojących i akcje typu strzelanie na vivat.
Strasznie mnie to irytuje, zero klimatu, czyta mechanika, strzelę bo mogę, wstanę bo i tak nie leżę. Brrrrr
ale hitomi wstawanie prostego i zbolowanie z bołowanego było mozliwe od poczatku legedy i jakoś niewydaje mi sie żeby była jakaś szansa na zmiane tego to nie zauwazyle mżeby to jakoś przeszkadzało
Walec

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #38 dnia: 2013-04-16, 12:09 »
Nie spodziewałbym się. Obecne strzelanie na wiwat to wynik uproszczeń zapisów, skoro L5R ma dalej byc prosta to strzelanie na wiwat zostanie.

Ta wiem, a świat jest czarny i do du.... głowa do góry Sejmi, może jeszcze wyjdzie światło (klepek by się ucieszył) ;)

ale hitomi wstawanie prostego i zbolowanie z bołowanego było mozliwe od poczatku legedy i jakoś niewydaje mi sie żeby była jakaś szansa na zmiane tego to nie zauwazyle mżeby to jakoś przeszkadzało

Naprawdę, to czemu teraz mnie to tak irytuje, ach ta skleroza.
Niemiec czai się wszędzie, niedługo zamiast rozlać zapomnę wypić ;(

Hitomi Monroouke

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 2013-04-16, 12:14 »

Ta wiem, a świat jest czarny i do du.... głowa do góry Sejmi, może jeszcze wyjdzie światło (klepek by się ucieszył) ;)

(...)

Hitomi, to TOBIE to przeszkadza. Dlaczego MNIE pocieszasz po tym, jak przekazałem ci swoją opinię? Dla mnie to wszystko jedno, czy będzie wymagany target do RA czy nie.