Autor Wątek: Ivory Edition Design Diaries  (Przeczytany 8652 razy)

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
  • jestem barmanem na tym forumie
    • http://ccg.webd.pl
Odp: Ivory Edition Design Diaries
« Odpowiedź #40 dnia: 2013-07-16, 13:51 »
Ja z niecierpliwością czekam na post-IE zbiór zasad do WoH, w którym są legalne kary z bieżącego i poprzedniego dodatku. Czyli będzie się płaciło po prostu sumując produkcję z holdingów, grając na Kalani's Landing + Bushi Dojo + Luxurious Silk + Colonial Dojo i kupując gościa który ma na sobie Invest. Faktycznie, wystarczy zsumować.
Lion Clan • Samurai • Grumble • Unique
Nie ma mnie na forum do czasu premiery L5R CCG.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #41 dnia: 2013-07-16, 14:10 »
Strasznie lubię to mnożenie problemów zanim cokolwiek staje się jasne ;)
Hitomi Monroouke
Dragon Clan Drunken Master ? Master of Blind

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 2013-07-16, 15:48 »
A która część "łączenia Golda" jest dla ciebie niejasna?

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
    • http://www.rpgi.fora.pl/
« Odpowiedź #43 dnia: 2013-07-16, 16:14 »
A która część "łączenia Golda" jest dla ciebie niejasna?

Jako ze nie wierze w to, ze znowu przepisza cala baze Oracle na nowych zasadach, wiec klaryfikacja bedzie sie musial zajac Jade Hand. Bo to co zrobi IE z Legacy i WoH to rzeznia jest (Domotai CE mozna teraz bedzie kupic dopiero po zrobieniu warunkow a wszelkie swarmy i blitze klanowe (plemienne) sa wylaczone przez likwidacje Clan Discount). Militarki w ogole maja pod gorke teraz.

« Ostatnia zmiana: 2013-07-16, 16:29 by kempy »
Ratling • Nonhuman • Tactician • Those Who Wait Tribe

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 2013-07-17, 08:58 »
Strasznie lubię to mnożenie problemów zanim cokolwiek staje się jasne ;)

Ja lubię też jojczenie na legacy, w które nikt nie gra :)
Scorpion Clan * Central head of 3-headed oni * Spoiled air shugenja
A message, my lord, from the... Nezumi ambassador

Klepek

• temptation Personality
« Odpowiedź #45 dnia: 2013-07-17, 09:42 »
Niby racja, tylko wez pod uwage, ze jakis typ siedzial n godzin przepisujac wszystkie karty z starych edycji zeby pasowaly do EE.
Wyszlo na to ze oracle poza lepszym wygladem niczym sie nie bedzie roznic od l5rsearch, wiec praca chlopa jest to totalnie do trashu:P Rownie dobrze moglby przewalac kupe gnoju, pluc i lapac i wyszlo by na to samo:P

Mogli spokojnie zostawic zasady EE tylko zmniejszyc power level, zeby Ivory bylo grywalne imo. Wiekszosc tych zmian mam wrazenie robionych jest na sile.
Zmiany do EE byly calkiem przejrzyste. Gra bylo zreszta calkiem przyjemna na poczatku edycji. Wystarczylo bardziej ogarnac design kart i calego hejtu na EE by nie bylo.

Zreszta przypomnijcie sobie jak robili EE i jak wszyscy piali z zachwytu jakie ono nie bedzie super i extra;)
W ivory ma byc podobno obnizony power level i juz dzieki temu haslu ludzie dostrzegaja w kartach ich nizszy power.
Narazie pokazali postacie, ktore rzeczywiscie power levelem nie grzesza. Nie zmienia to faktu ze postacie nic nie znacza, duzo tier 1 deckow gra na postaciach, ktore nic nie robia, a power level robia powerne karty do fat-a.
Narazie bylbym ostrozny z wyglaszaniem peanow na temat obnizania power levelu.
« Ostatnia zmiana: 2013-07-17, 09:48 by Klepek »

PIJ OZON BĘDZIESZ WIELKI
Spółka Rządzi , Spółka Radzi , Spółka nigdy Cie nie zdradzi!

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #46 dnia: 2013-07-17, 10:05 »
Wracajac do Legacy, hehe. O ile klanowcy i szczury dostaly po dupie to wszystko unaligned i shadsy jada do przodu. Ktos zazartowal, ze fajnie bedzie kupic cztery razy Sachika za kiwniecie domku. :)

PS. Chmielu, na Filipinach maja regularna lige Legacy (tak, smichy chichy filipinki, a na ostatnim kotei zebrali 78 graczy w turnieju glownym) a w Hiszpanii sporo ludzi posiada decki openowe, ktore sie przewietrza na wiekszych turniejach.
« Ostatnia zmiana: 2013-07-17, 10:10 by kempy »

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: 2013-07-17, 10:14 »
Niby racja, tylko wez pod uwage, ze jakis typ siedzial n godzin przepisujac wszystkie karty z starych edycji zeby pasowaly do EE.
Wyszlo na to ze oracle poza lepszym wygladem niczym sie nie bedzie roznic od l5rsearch, wiec praca chlopa jest to totalnie do trashu:P Rownie dobrze moglby przewalac kupe gnoju, pluc i lapac i wyszlo by na to samo:P

Spójrz na to z tej strony - podjęli tego rodzaju heroiczny wysiłek, licząc, że ożywi to legacy.
Przez dwa lata nie ożywiło go w ogóle. Trudno o bardziej stanowczą informację od graczy, że mają legacy w trąbie. Bez tej heroicznej roboty nie mogli by tego niezaprzeczalnie stwierdzić. Zapłacili zatem roboczogodzinami za bardzo istotną informację. Słabo, mogło być lepiej, ale zawsze coś. Informacja bywa droga.

Kempy - no fajnie, że gdzieś tam ktoś tam gra.
A tak procentowo, to ilu zdeklarowanych legendowców gra w legacy?

Czyli będzie się płaciło po prostu sumując produkcję z holdingów, grając na Kalani's Landing + Bushi Dojo + Luxurious Silk + Colonial Dojo i kupując gościa który ma na sobie Invest. Faktycznie, wystarczy zsumować.

Też nie jestem przekonany do dzielenia golda.

Tym niemniej usuńmy z gry wszystkie karty w rodzaju Luxurious Silk, czy Kalani Landing i nagle wszystko jest ok.
Odchodzi z gry co prawda przyjemna i klimatyczna układanka, ale zastanówmy się uczciwie, czy jest ona aż tak dramatycznie ważna, czy też jest po prostu jeszcze jedną układanką, która może zirytować świeżego gracza, albowiem z trudem ogarnia on 39 pozostałych układanek, jakie trzeba rozważyć przy konstrukcji i prowadzeniu decku.

Moim zdaniem ta gra stawia przed nami o wiele bardziej interesujące wyzwania, niż jak z 3,2,2,2,1 złożyć 6+5. Wybaczcie panowie, ale Wacek mi od tego nie twardnieje. Zaś od decydowania czy iść do ataku i jeśli iść to na ile provek, już jak najbardziej tak. Usuńmy zatem te mniej interesujące rzeczy i skupmy się na czystym seksie.

Taką informację odbieram od AEG. Dla mnie brzmi dobrze. Dopóki nie zobaczę pełnego produktu i nie odkryję w nim potwierdzonych i realnych problemów, to wolę zarażać optymizmem, niż rzygać kwasem. Jestem prawie przekonany, że IvE da nam powodów do rzygania nim wystarczająco dużo :)

Akumulujmy złość na później ;)

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #48 dnia: 2013-07-17, 10:24 »
Moim zdaniem ta gra stawia przed nami o wiele bardziej interesujące wyzwania, niż jak z 3,2,2,2,1 złożyć 6+5. Wybaczcie panowie, ale Wacek mi od tego nie twardnieje.

Wszystko ładnie pięknie Chmielu, ale aż ciśnie się na usta pytanie; od czego twardnieje Ci Wacek?
To by rzuciło nieco światła na sprawę.  Ale nie, nie zadam go, tak będzie lepiej, dla mnie i dla czytających.

Poza tym jednym fragmentem popieram w całości powyższą wypowiedź kolegi.
Zadziwia mnie "Reytanizm" co poniektórych, zmiany, zmianami, ale od razy na barykady?
Hitomi Monroouke

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #49 dnia: 2013-07-17, 10:27 »
Bonusy z Silkow, War Encampment czy Platinum Mine mozna zalatwic inaczej konstruujac traity np. jesli uzywasz do placenia tego holdingu mozesz dolozyc jedna sztuke tego a tego placac o X zlota taniej.

Paku

• Crab Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Broken Crab
« Odpowiedź #50 dnia: 2013-07-17, 10:40 »
Bonusy tego typu póki są załatwiane w ten sposób:
http://imperialassembly.com/oracle/#cardid=10433,#hashid=78bd99c73cd6b01bfe7261cd0439045e,#cardcount=3
I mam nadzieję, że tak będzie w całym IvE, pytanie tylko co z WoHem, bo tam będą karty z IvE i z EE
Hokus pokus, nie masz buta
Twoja stara, to Fosuta!

Crab Clan • Samurai • Fudo • Retired Hero • Berserker • Goblin • Scout • Merchant • Shadowlands • Fallen • Artisan • Unique

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 2013-07-17, 14:32 »
Poza tym jednym fragmentem popieram w całości powyższą wypowiedź kolegi.
Zadziwia mnie "Reytanizm" co poniektórych, zmiany, zmianami, ale od razy na barykady?

do szewskiej pasji doprowadza mnie niekonsekwencja-> o ile Legacy jest dla koneserow (zapewne kazdy kto-cyt.Klepka- kto przekładał te pokłady łajna żeby gra byla strawna jest wrecz wniebowzieta z powodu zmian) o tyle WoH jest produktem w miare swiezym i z zalozenia mial byc promowany. a zmiany pomiedzy edycjami nie sa ewolucyjne tylko skokowe co bankowo da nowych zwolennikow ;)

@Chmielu:
akurat koszta byly bardzo fajnym akcentem. bez tego gra sprowadza sie do "wyprodukuj wiecej- wypluj wiecej- miażdż"....czyli standard. no i na poziomie decka nie musze podejmowac juz w zasadzie zadnych decyzji-> DT z uporem maniaka stara ulozyc mi Fate , trudne wybory przy budowie dynastii tez odpadaja- w koncu nie musze kminic nad schematem pieniazka i jakoscia/cena postaci bo w ramach produkcji z lokacji/twierdzy dostaje weksel Bank of Rokugan ktorym place za wszystkie inwestycje.
zgadzam sie ze czasami to co dla jednych jest smaczkiem dla innych jest bezsensownym pietrzeniem zasad. np wymogi honorowe na followerach. o ile tutaj jest pole manewru o tyle zdecydowanie bardziej utrudniaja zycie karty ktore zaginaja ramy-> np zerkowa twierdza.

poza tym upraszczanie zasad to niby uklon wobec nowych graczy (kosztem starych), ale pojscie w strone MtG, czy WoW wcale nie wywola gwaltownego przyplywu liczby osob....i jezeli to jest jakis dlugofalowy plan konkurowania z Wizardem to powodzenia.
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.

sejmitar

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 2013-07-17, 22:26 »
Zmiana płacenia goldem to nie jest "uproszczenie zasad" tylko wywalenie obecnej mechaniki golda do śmieci i robienie jej od nowa. Gdyby zajmował się tym facet grający zawodowo w MtG czy WoW to miałbym spokojny sen - robiłby to ktoś, kto ma pojęcie o temacie. Ale zajmuje się tym gość, który ostatni raz w nie-Legendę na profesjonalnym poziomie grał ... 10 lat temu? Gość, który od czterech lat układa klocki ekonomiczne w L5R, i co dwa lata zmienia zdanie dotyczące tego, jak właściwie gold w L5R ma wyglądać. Jak dla mnie to Reytan w tym obrazku jest optymistą.

Chmielu

• Scorpion Clan
  • toolbox Personality
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 2013-07-19, 18:07 »
http://www.strangeassembly.com/2013/episode-98-stones

Wywiad z Reese'em jako follow-up do filmiku.
Jeszcze nie wiem, czy ciekawy, bo dopiero słucham.

Przesłuchałem. Można umrzeć z nudów.
Są tam jednak argumenty przemawiające za poszczególnymi zmianami. Jednakże nic, co by póki co nie zostało powiedziane.

Tym niemniej jak Sejmi przesłucha, to jestem pewien, że wysmaży jeszcze kilka Okropnych Rzeczy, Które Reese Zrobi Legendom, Wbrew Światu i Graczom :)
« Ostatnia zmiana: 2013-07-19, 18:54 by Chmielu »

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #54 dnia: 2013-07-19, 19:16 »
Tym niemniej jak Sejmi przesłucha, to jestem pewien, że wysmaży jeszcze kilka Okropnych Rzeczy, Które Reese Zrobi Legendom, Wbrew Światu i Graczom :)

No ba!
Hitomi Monroouke

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #55 dnia: 2013-07-19, 20:38 »
Z ciekawszego info to takie, że ma wzrosnąć przelicznik ilości kart potrzebnych do zniszczenia prowincji z 2 do 3, co oznacza spore spowolnienie i chyba się będzie ciężko przestawić z legendy 5 tur na kilkunasto-turowe rozgrywki, a na to się zapowiada...
« Ostatnia zmiana: 2013-07-19, 21:16 by misiaczek »
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

Hitomi Monroouke

• Dragon Clan
  • eternal Personality
  • *
  • Dragon Clan Mad Man
« Odpowiedź #56 dnia: 2013-07-19, 21:12 »
...chyba się będzie ciężko przestawić z legendy 5 tur na kilkunasto-turowe rozgrywki, a na to się zapowiada...

A tak wolno nie będzie, pamiętajmy, że to gra turniejowa.
Gry muszą się rozstrzygać w 45 minut. Zwolnienie do 10 tur byłoby już ok.
Hitomi Monroouke

misiaczek

• Unicorn Clan
  • toolbox Personality
  • *
  • Unicorn Clan Instigator
« Odpowiedź #57 dnia: 2013-07-19, 21:26 »
...chyba się będzie ciężko przestawić z legendy 5 tur na kilkunasto-turowe rozgrywki, a na to się zapowiada...

Biorę 10 tur w ciemno, wreszcie gra nabierze rumieńców :)
Guns don't kill people. Psychotic bears with machetes do.

kempy

• Quartz Magistrate
  • eternal Personality
  • *
  • N /\ M E T /\ K E R
« Odpowiedź #58 dnia: 2013-07-19, 21:46 »
Żeby tylko nie przedobrzyć i żeby się nie zrobiło - kupuję - kupuję - kupuję i... czekam na Rallying Cry.

quas

• Lion Clan
  • eternal Personality
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 2013-07-19, 23:55 »

eee
w każdej grze chcesz wykupić cala dynastie? pada cala dynamika gry.
epickie bitwy fafnastu postaci....gdzie i tak i tak wszystko rozgrywa się w jednej bitwie.

6-7tur w zupelnosci wystarczy, grunt żeby preferować model "interaktywny"
Dyplomata - ktoś, kto potrafi powiedzieć "spierdalaj" w taki sposób, że poczujesz podniecenie w związku ze zbliżającą się wyprawą.